ubranie na rower

Witam.

Wybieramy się w najbliższym czasie do Trójmiasta po ubranka na rower dla mnie i mojej małżonki. Musimy kupić spodenki, koszulki, jakieś kurtki przeciwdeszczowe ( na dwutygodniową wyprawę ).

W którym sklepie będzie największy wybór?
Jaki sklep jest najtańszy?
Co musimy kupić koniecznie a z czego można zrezygnować?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ubranie na rower

najwiecej ciuchow ma zuchlinski (jest na morskiej 360a), tam tez jest sporo ubranek dla kobiet (zwlaszcza spodenek i koszulek w małych rozmiarach).

zwazywszy na pogode to warto sie zaopatrzyc w dlugie, cieple spodnie i kurtki z membrana i nieprzemakalne skarpetki ;)

Tylko, że tam to mają wszystko w jednym prawie rozmiarze. Jeśli jesteś szczupły (62 kg) i wysoki (182 cm) to tam raczej żadnej dobrze dopasowanej koszulki nie dostaniesz, a przynajmniej na mnie nie było (mieli same L lub XXL, a zabrakło magicznego XL).

nie wiem gdzie jest duzy wybor bo ja kupuje po kawalku, jak mi co potrzebne albo sie spsuje...

kurtek nie musicie kupowac rowerowych (chyba ze stac Was na high end), ja np mam kordurowa F2 - ma te zalete, ze ma siateczke pomiedzy cialem a kurtka i sporo wywietrznikow - tak umiejscowiionych, ze nie wpuszczaja wody, jedyna wada to brak przedluzonego tylu, ale da sie to obejsc (spodenki siegaja gdzie kurtka nie siega), na dłuższą wyprawę koniecznie rękawiczki, o ile nie macie, spodenki koniecznie z pampersem i moim zdaniem na szelkach, koszulki najtansze (sam nie mam ;) ale mysle sobie ze niebawem kupie, a na sprawdzanie czy warto nie wydam duzo kasy)
zwazywszy na pogode faktycznie moga sie Wam przydac dlugie spodnie (mam biemme windstopper - super!!!) albo chociaz nogawniki/ nakolanniki - o kolanka trzeba dbac.

o... napisawszy powyzszy elaborat wspomne jeszcze ze szukam starej kolarki pod przyszle ostre kolo - wymogi: kompatybilne gwinty na mufie suportu i sterach, podluzny hak tylnego kola, reszta w sumie bez znaczenia

Dzięki za porady.
Na chłodniejsze dni zaplanowaliśmy uszyć sobie komplety ( bluza i spodnie ) z materiału Windbloc.
Na oryginalne kurtki z membraną nas nie stać.
Zastanawiam się tylko jak to jest ze spodenkami. Czy konieczne są dwie pary ( chodzi o pranie ), czy lepiej kupić z wymiennym pampersem.

letnie spodeny maja wbudowany pampers... z gaciami dupa sie za bardzo poci. natomiast sa cieple, dlugie spodeny jezienno zimowe bez pampersa do ktorych zaleca sie uzywanie bielizny z pampersem (niestety gacie z pampersem sa dosc drogie... kolo sto zeta). Taki zestaw jest fajowszy bo do prania czesciej ida same gacie a nie cale spodeny. sa tez cieple spodeny z pampersem no ale to trzeba czesciej prac bo inaczej to sie pas startowy robi na pampersie ;)

a i w przypadku lugich gacie na szelkach dobrze jest zakupic takie z roporem...

No tak, spodenki z rozporkiem sa moze i pożyteczne - ale dla faceta.
Dla kobiety polecam spodenki bez szelek - to tylko problem, bo zeby sie wysikac, trzeba sie calej rozbierac...

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...