wczorajsze zebranie

czy jest na formu osoba, która była na zebraniu i mogłaby w dwóch zdaniach streścić o czym była mowa? Ja oczywiście z racji swojej pracy dojechać nie zdążyłam...:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wczorajsze zebranie

w 5 zdaniach się streścić nawet nie da. W każdym razie zaczęło się chwilę po 18 a skończyło nie wiem o której bo jak wychodziłam o 20:45 dalej trwało w najlepsze , ale nic sensownego z tego nie wynikało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aga, nie wiem jak słuchałaś i czy wogule byłaś na zebraniu ale dużo tematow poruszono i ustalono np.:
1. Nie ma zgody na wycinkę lasu pod nowe złoża kruszywa w okolicy Banina-Tuchom-Chwaszczyno.
2. Inf. o planowanym położeniu płyt "Jumbo" na ul. Pszennej i innych ulicach Banina okolo 3000 plyt od dewelopera 7Niebo i Chmara i trochę od gminy.
3. Założenia kilkunastu lamp w Baninie w tym 10 na Pszennej.
4. Modernizacja drogi i rowów melioracyjnych w okolicy ul. Źródlanej i Tuchomskie.
5. Poprawa skrzyżowania przy Biedronce.
6. Inf. o budowanej szkole podstawowej i utworzenie gimnazjum ze starej szkoly po modernizacji.
7. Poprawa czystosci dróg i równania ich.
8. Przeniesienie znaku "Teren zabudowany" w okolice przystanku autobusowego przy pszennej.
9. Zmiana ograniczenia prędkości na Lipowej.
10. Plany budowy ścieżki rowerowej w 2015-16 na trasie Miszewo-Rębiechowo w tym poprawienie przejazdu pod wiaduktem kolejowym na granicy Banina.
11. Zmiany regulacji Dot. Sołectwa.
12. Poruszono temat przeniesienia zajezdni autobusu 126 na teren Miszewa aby z tego autobu mogli korzystać mieszkancy tamtej strony Bani,a i Miszewa.
12. Uruchomienie dodatkowych autobusów 126 w godz. 14-17.
i wiele innych spraw.
Ogólnie nas mieszkańców bylo na prawde dużo i to dobrze bo pokazaliśmy ze nalezy z nami sie leczyć, mam nadzieje ze zawsze tak będzie, bo dzidki temu wywalczymy lepsze drogi, oswietlenie, kanalizację i ogólnie cywilizację w naszej zapomnianej przez urzędników Wsi.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

~Daro byłam i słuchałam i fakt poruszanych było mnóstwo tematów , ale zaczynając od twojego pierwszego punktu ustalono że nie ma zgodny po najprostszej drodze jej otrzymania , a firma może odwołać się do marszałka i on może podjąć inną decyzję.

2. co do drugiego punktu owszem informacje o zakupie płyt były ale na tym forum omawiane były już wcześniej a gmina dalej nie podała terminu ich ułożenia poza "jak pogoda będzie sprzyjała"

3.lampy na pszennej były zapisane w budżecie i to też żadna nowina
4. dobra to była jakaś nowa informacja
5. o skrzyżowaniu przy biedronce też nic poza tym że ma być zrobione (czyli kiedy) nie zostało podane

itd. jak dla mnie wszystkie tematy były poruszone bardzo ogólnikowo bez żadnych konkretnych ustaleń i zapewnień
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam Serdecznie

Niestety nie da sie strescic zebrania poniewaz trwało do godz 22 ale na stronie radabanino.pl zostanie umieszczone nagranie wideo zaraz po zmontowaniu.

Pani Ulu, postarałem sie streścić zebranie:)

A kto był z gminy ? Był Żurawicz lub jacyś radni i czy był poruszany temat obwodnicy ? Można prosić o krótką informację.

super że było tak wiele osób. ja niestety nie miałam z kim dzieciaka zostawić. dziękuję obecnym za reprezentowanie ogółu mieszkańców.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo dużo tematów zostało poruszonych i jakże istotnych! Dzięki dla tych, którzy byli!
~Daro
serdeczne dzięki za wyczerpującą odpowiedz
JEST NOWA NADZIEJA NA POPRAWĘ :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Problem oświetlenia Pszennej i okolic może być bezprzedmiotowy wraz powstaniem obwodnicy - ten teren i przyległe okolice ogarnie jasność od potężnego węzła komunikacyjnego rozpoczynającego się zaraz zza Tino :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

wg informacji z wczorajszego zebrania ma odbyć się kolejne badanie ankietowe w celu wyboru nowego "lepszego" wariantu obwodnicy za 150 tys. złotych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja też byłem pozytywnie zaskoczony frekwencją, było chyba z 300 osób (na poprzednich zebraniach bywało po 30...).

Trochę przydługa i nudnawa była prezentacja firmy Polgravel w sprawie nowej inwestycji (i tak było wiadomo, że nikogo nie przekonają), przez co część ludzi nie dotrwała do ważniejszych punktów.

Co do deklaracji Burmistrza & Co. też mam wrażenie że były one ogólnikowe. Myśl przewodnia to "w tym roku kończymy szkołę a potem zobaczymy jak będzie". Niby była mowa o większych budżetach na drogi w kolejnych latach, ale mam wrażenie że gmina dalej chce "inwestować" w płyty Yomb, zamiast wziąć się za budowę normalnych dróg w Baninie (temat budowy ul.Księżycowej był kilka razy poruszany na zebraniu, ale nie padła żadna deklaracja ze strony burmistrza, kiedy zabiorą się za realizację gotowego przecież projektu). Podejrzewam, że w kolejnym roku wymówką będzie budowa sali gimnastycznej przy szkole (ponoć kolejne 6 mln zł, z czego 2 mln ma być pozyskane z województwa).

Przed nami kampania wyborcza, więc czas obietnic jeszcze nadejdzie :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego w jednym czasie było organizowane "zebranie wiejskie sołectwa Banino" 11.03 godz. 18.00
ze swoimi siedmioma pkt. obrad oraz "spotkanie sołectwa Banino dot. statutu sołectwa Banino" z ośmioma pkt. obrad????
O takich dwóch spotkaniach była informacja na stronie UG.
Ten sam czas to samo miejsce. Które spotkanie się odbyło?
Proszę również o więcej informacji odnośnie poruszenia tematu obwodnicy omt, bo mam wrażenie że temat ucieka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego zawsze znajdzie się jakś mądrala na forum, który oczywiście nie był na zebraniu go jakb był to by im wystkim pokazał ...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba to nie do mnie, za przeproszeniem "wieśniak".
Aż nic takiego mądrego nie napisałem. Chodzi mi tylko o to czy na moim zebraniu wiejskim będzie można poruszać bieżące kwestie czy tylko sprawy związane ze statutem.
Dziwię się tylko że zbieżność dat, godziny różne tematy i nikt nie oczekuje wyjaśnienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

pewnie to to samo zebranie.. tylko ktos sie pomylil i 2 razy to wpisali.

Rozwiązanie zagadki jest prozaiczne:
najpierw odbyło się spotkanie z władzami samorządowymi (Burmistrz & Co.), po jego zakończeniu była dyskusja i głosowania w sprawie statutu sołectwa (już bez udziału Burmistrza & Co.)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fakt, zapomnialem o tej ważnej informacji z zebrania ze znowu są zakusy aby do Banina wprowadzić obwodnice. Znowu gmina chce pokazać ze glos mieszkańców Banina poraz trzeci ma gdzieś głęboko w d...e.

Oświadczenie radnego Bychowskiego po zebraniu zaczerpnięte ze strony Rady Sołeckiej. Warto przeczytać jak traktuje nas obecna władza.

"
Po ostatnim spotkaniu Burmistrza Gminy Żukowo Jerzego Żurawicza z mieszkancami sołectwa Banino, jestem bardzo zdziwiony, że burmistrz mojej Gminy, dopuszcza się ewidentnych kłamstw wobec zebranych mieszkańców. Stwierdził, że Rada Miejska w Żukowie odrzuciła projekt uchwały o przystąpieniu do opracowania miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla obszaru złoża kruszywa w Borowcu, co jest niezgodne z prawdą, bo taki projekt uchwały nie był przez nią procedowany. Kłamstwem jest również stwierdzenie burmistrza, że pierwotny, odrzucony przez niego, projekt na nową szkołę w Baninie nie obejmował budowy gimnazjum.
Kłamstwem burmistrza jest stwierdzenie, że obecnie realizowany nowy projekt przewiduje budowę szkoły podstawowej dla 900 dzieci,
a nie 700 jak przewiduje ten projekt.
Przykro mi, że zmuszony jestem do prostowania tych ewidentnych kłamstw burmistrza, ale uważam za niedopuszczalne przekazywanie
mieszkańcom naszej gminy nieprawdziwych informacji przez osobę piastującą tak zaszczytną funkcję.
Albin Bychowski
"
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Całe to towarzystwo za stołem prezydialnym z "naszym" Burmistrzem i jego zastępcą przypomniało mi posiedzenie komitetu podstawowej organizacji partyjnej PZPR. Pamiętacie jeszcze takie ugrupowanie? Na naszym zebraniu powiało własnie tamtymi czasami. Mieszkam w Baninie od prawie 3 lat i wiele słyszałem o błyskotliwości tych panów, ale teraz miałem okazję przekonać się osobiście o ich niekompetencji i arogancji. Jest nas w Baninie wystarczająca ilość mieszkańców , aby rozpędzić całe to towarzystwo wzajemnej adoracji przy następnych wyborach.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram w całej rozciągłości ale niestety nie mam złudzeń - będzie następne!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...