wywóz śmieci

Czy posiada ktoś informację odnośnie rozwiązywania umów z firmami wywożącymi odpady?? Czy to prawda że do końca marca należy rozwiązać umowę z SAPO w moim przypadku?? Pytam ponieważ nie mogę znaleźć umowy z nimi i warunków wypowiedzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: wywóz śmieci

Umowę z sita należy wypowiedzieć do końca marca, najlepiej wypowiedzenie wysłać listem poleconym.
W SAPO nie wiem ile wynosi okres wypowiedzenia, ale wypowiedzieć umowę na pewno musisz.
Może wyślij wypowiedzenie również do końca marca, wpisując w nim datę rozwiązania zawartej umowy na 30 czerwca.
Proponuję przedzwonić do nich jak najszybciej, bo koniec marca tuż tuż.

http://www.zukowo.pl/strona-533-Odpady_stale_List_do_mieszkancow_.html

Chodzi o 3 mies. wypowiedzenie umowy. Radził bym się na wszelki wypadek trzymać tego terminu.

Nie rozumiem tej akcji z śmieciami dlaczego gmina musi być pośrednikiem ? Dlaczego nie można zawierać umów z firmą ?To jakiś absurd ! Czy w niedługim czasie zwykłe zakupy trzeba będzie też skonsultować z gminą ?! W ty chorym kraju wszystko jest możliwe .

Prawdopodobnie chodzi o to, że niektórzy nie zawierają umów z firmami i wywożą śmieci do lasu albo podrzucają je pod inne śmietniki. Ma to zresztą miejsce w naszej wsi. Paniska jeżdżące super furami podrzucają śmiecie pod pojemniki przy przychodni. Teraz jak taki gość będzie musiał płacić to będzie miał swój pojemnik i może przestanie syfić innym. Powtarzam może, bo z paniskami nigdy nie wiadomo.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro takie 'paniska jeżdżące super furami' nie mają do tej pory umowy o wywóz śmieci to co zmieni się po 1 czerwca? Zaistnieje jakaś okoliczność, że przestaną "syfić innym"?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem czy przestaną syfić, ale na pewno zaczną płacić za wywóz śmieci-opłaty będą ponosić wszystkie gospodarstwa domowe. I może to spowoduje że przestaną syfić. bo jeśli nie to chyba tylko lobotomia pomoże.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jezeli sa zameldowani
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak się zastanawiam, wypowiedziałam umowę swojej "śmieciarni" tak jak to zalecano. Z końcem umowy tj. 30.06 przyjadą zabrać pojemniki, bo są ich. Skąd wziąć nowe pojemniki? Mamy je sobie kupić, czy dostaniemy od firmy, która wygra przetarg na wywóz śmieci? Wie ktoś może coś na ten temat?

Dzwoniłam wczoraj i pan mnie poinformował że wystarczy przyjechać pod koniec maja i umowa zostanie rozwiązana z 1 miesiącem pod koniec czerwca przyjadą i zabiorą pojemnik ponieważ umowa zostaje rozwiązana z przyczyn nam znanych i dla tego okres wypowiedzenia może być nawet miesiąc,wczoraj słyszałam że niektórzy mogą czekać nawet 6 miesięcy ponieważ ich umowy trwają więcej niż 10 lat więc warto zadzwonić i dowiedzieć się jak wygląda to i kiedy rozwiązać umowę numer do SAPO 58 303 96 94

Wystarczy wypowiedzieć umowę z dniem 30.06.2013 i wszystko jasne-od 1.07. umowa będzie rozwiązana bez względu czy okres wypowiedzenia jest trzy czy czteromiesięczny. oczywiście pismo trzeba wysłać poleconym do kończ marca.

A czy posiada ktoś pisemną informację o tym, kto ma dostarczyć nowe pojemniki?

nietrzeba nic wypowiadac jak zwykle lemingi czytac nie potrafia..prawa nie znaja;
Kodeks Cywilny:
art. 451
§ 1. Dłużnik mający względem tego samego wierzyciela kilka długów tego samego rodzaju może przy spełnieniu świadczenia wskazać, który dług chce zaspokoić. Jednakże to, co przypada na poczet danego długu, wierzyciel może przede wszystkim zaliczyć na związane z tym długiem zaległe należności uboczne oraz na zalegające świadczenie główne.

§ 2. Jeżeli dłużnik nie wskazał, który z kilku długów chce zaspokoić, a przyjął pokwitowanie, w którym wierzyciel zaliczył otrzymane świadczenie na poczet jednego z tych długów, dłużnik nie może już żądać zaliczenia na poczet innego długu.

§ 3. W braku oświadczenia dłużnika lub wierzyciela spełnione świadczenie zalicza się przede wszystkim na poczet długu wymagalnego, a jeżeli jest kilka długów wymagalnych - na poczet najdawniej wymagalnego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale czad! To ja może zacytuje trochę mniej mądrze brzmiący punkt bo z umowy na wywóz śmieci:
& 7
2.Wypowiedzenie niniejszej umowy może dokonać każda ze stron w terminie 3 miesięcy z ważnością na koniec miesiąca kalendarzowego. WYPOWIEDZENIE MUSI BYĆ ZŁOŻONE NA PIŚMIE I PRZESŁANE NA ADRES FIRMY.
Do ,,ja_mysle"-to jak, trzeba wypowiadać czy nie?

ja wczoraj wysłałam wypowiedzenie listem poleconym... z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia ( tak jak mam napisane w umowie) - na wszelki wypadek wolałam rozwiązać umowę - najwyżej podpisze jeszcze raz :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy to prawda że do końca marca należy się zadeklarować jak będzie się płacić za śmieci ( segreowane , czy nie segregowane)?

Do końca marca każdy ma OBOWIAZEK wypowiedziec umowe na wywóz smieci. W umowach jest wyraźnie napisane , iż wypowiedzenie obejmuje okres 3-m-ce. Taka tez informacje uzyskałam w firmie SITA POMORZE.

A ja poczekam co się będzie działo od 1 lipca.
W najgorszym wypadku będę miał dwa zestawy kubłów przez trzy miesiące (łącznie nadpłacę 138 PLN). To znacznie lepsze wyjście niż kilka tygodni bez kubła.

Właściwie to nic się nie powinno stać.
Ponieważ zgodnie z odpowiednią ustawą prawo do podpisywania umów na odbiór śmieci ma tylko i wyłącznie gmina.
Ale nie jestem prawnikiem, mogę się mylić. Poza tym szkoda zdrowa na takie utarczki.

Czy ktoś ma już informacje, jak będzie wygladała sprawa kubłów od 1 lipca? Dostarczy je bezpłatnie firma, z którą gmina podpisze umowę, czy trzeba będzie kupić swoje kubły?

Pachnie (a raczej śmierdzi) mi tu jakimś interesem życia dla firm produkujacych te kubły...

jesli gmina takie cos wymyslila to niech tez ponosi koszty za kubly Ciagle placic placic w koncu kiedy to sie skonczy Wy z gminy w kocu zabierzcie sie za prace oplacani jestescie z naszych podatkow a nic nie potraficie wymyslec tylko obarczacie kosztami mieszkancow wiec po co jestescie

facet cos mówił, że będzie trzeba kupować worki od firmy wywozowej, czy to zamiast kubłów? czy to i to?

Inne tematy z forum

Hocki klocki (111 odpowiedzi)

Wiecie kto prowadzi tą placówkę ?

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...