Kupno domu na Olszynce
Staram się o zakup domu przy ul. Błońskiej. Obejrzałem już wiele nieruchomości. Po skalkulowaniu wszystkich za i przeciw wybrałem właśnie tą lokalizację.
Minusy:
- nie wszystkie działki i domy zadbane, niektóre niezamieszkane do rozbiórki,
- blisko tory kolejowe (informacja sprawdzona: na jesieni ma się rozpocząć remont torowiska ma być mniej drgań i ciszej- założone zostaną ekrany dźwiękosz.)
- duże różnice społeczne (na Olszynce mieszkają ludzie bardzo bogaci i biedni)
- niskie tereny (jednak powodzi tu nie było, melioracje i przepompownie pozwalają na szybkie ściągnięcie wody, brak problemów z ubezpieczeniem budynków).
Plusy:
- kilkumiejscowe wjazdy i wyjazdy z Olszynki, dobrze skomunikowane miejsce.
- miejskie całoroczne oświetlenie ulic.
- bezproblemowy dojazd do posesji w zimie, ulice odśnieżane i utwardzone.
- blisko szkoła podstawowa, nie ma przepełnienia.
- w pobliżu trzy gimnazja dwa z dobrą reputacją.
- w pobliżu klika stacji paliw i trzy myjnie samochodowe w tym jedna ręczna, nie licząc na stacjach paliw.
- dzielnica rozwojowa
- kanalizacja, woda miejska oraz własna ze studni do podlewania i drobnych prac porządkowych.
- dużo zieleni, brak przeludnienia
- niższe koszty, moje i moich gości, do Gdańska 5 minut samochodem, 15-20 min pieszo. Cennik taxi jak w centrum.
- autobus miejski i szkolny
- mniejsza intensywność wiatrów, mieszkam na górkach i mam dość
- widać z okna horyzont a nie okno sąsiada
Proszę o weryfikację moich spostrzeżeń, jeżeli ktoś posiada jakieś inne informacje (tylko sprawdzone, prawdziwe!!!)o tej dzielnicy, to będę wdzięczny za merytoryczne wpisy . Wiele jest informacji niesprawdzonych, ze słyszenia lub wręcz kłamliwych za takie dziękuję! Szkoda mojego czasu na sprawdzanie ich.
Staram się o kredyt i mam nadzieję, że go szybko dostanę.
Minusy:
- nie wszystkie działki i domy zadbane, niektóre niezamieszkane do rozbiórki,
- blisko tory kolejowe (informacja sprawdzona: na jesieni ma się rozpocząć remont torowiska ma być mniej drgań i ciszej- założone zostaną ekrany dźwiękosz.)
- duże różnice społeczne (na Olszynce mieszkają ludzie bardzo bogaci i biedni)
- niskie tereny (jednak powodzi tu nie było, melioracje i przepompownie pozwalają na szybkie ściągnięcie wody, brak problemów z ubezpieczeniem budynków).
Plusy:
- kilkumiejscowe wjazdy i wyjazdy z Olszynki, dobrze skomunikowane miejsce.
- miejskie całoroczne oświetlenie ulic.
- bezproblemowy dojazd do posesji w zimie, ulice odśnieżane i utwardzone.
- blisko szkoła podstawowa, nie ma przepełnienia.
- w pobliżu trzy gimnazja dwa z dobrą reputacją.
- w pobliżu klika stacji paliw i trzy myjnie samochodowe w tym jedna ręczna, nie licząc na stacjach paliw.
- dzielnica rozwojowa
- kanalizacja, woda miejska oraz własna ze studni do podlewania i drobnych prac porządkowych.
- dużo zieleni, brak przeludnienia
- niższe koszty, moje i moich gości, do Gdańska 5 minut samochodem, 15-20 min pieszo. Cennik taxi jak w centrum.
- autobus miejski i szkolny
- mniejsza intensywność wiatrów, mieszkam na górkach i mam dość
- widać z okna horyzont a nie okno sąsiada
Proszę o weryfikację moich spostrzeżeń, jeżeli ktoś posiada jakieś inne informacje (tylko sprawdzone, prawdziwe!!!)o tej dzielnicy, to będę wdzięczny za merytoryczne wpisy . Wiele jest informacji niesprawdzonych, ze słyszenia lub wręcz kłamliwych za takie dziękuję! Szkoda mojego czasu na sprawdzanie ich.
Staram się o kredyt i mam nadzieję, że go szybko dostanę.