Kupno roweru - help!

Witam!

Mam zamiar kupić sobie nowy rower, bo mój wspaniały 10,5 BIKE już jest za mały i się troszkę sypie. :] Szczerze mówiąc na rowerach się zbytnio nie znam, więc zwracam się z pomocą do Was. Na początku powiem że jestem ze Szczecina, więc zakup roweru w którymś ze sklepów z Waszej okolicy odpada...

Co do roweru to nie zadecydowałem wiele. Wiem na pewno, że to musi być hardtail, a jego cena powinna oscylować w granicy 1500-2000 zł, ewentualnie trochę więcej. Rower powinien wyglądać mniej więcej tak:
http://www.gtrowery.pl/sklep/prod.php?idg=1&idp=651
Amortyzator tylko z przodu, gruba rama z aluminium. Rower ma być przeznaczony do jazdy szosowej, więc chciałbym żeby można nim było osiągnąc większe prędkości. Jendak chcę czasami zjechać na bezdroża, więc szosówki kupować nie chcę.

Fajnie by było, jakbym mógł sobie wybrać poszczególne części w jakimś sklepie, a oni by mi go tam złożyli. Tylko nie wiem czy istnieje taka możliwość. Ktoś z Was zna się dobrze na częściach rowerowych? Co sądzicie o Shimano Deore? Gdzie i jaką ramę mogę kupić? Ile może kosztować złożenie roweru w sklepie (gdyby mi np. przesłano części). Czy wogóle polecacie mi składać rower czy też może lepiej kupić od razu cały, złożony?

To, że chciałbym złożyć rower nie znaczy wcale, że nie chcę kupować roweru już "gotowego". Może mi jakiegoś polecicie? Najważniejsze jest żebym mógł nim osiągnąć jakieś lepsze osiągi (prędkość średnia...), żeby miał jakiś dobry sprzęt i mieścił się w przedziale cenowym.

Czy ktoś mógłby mi "złożyć" rower z części z jakichś sklepów internetowych (tzn. podać mi jakie części mi polecacie i podać ich przybliżoną cene)? Ja się na tym kompletnie nie znam i nie wiem co muszę kupić i od czego zacząć.

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam... Rafał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kupno roweru - help!

Co takiego jest w grubych rurach jesli nie chcesz jezdzic ostro ? Nic.

Popatrz na FLITE. Lekki, dobry osprzet, dostosowany do bicia szosowych rekordow ;).

http://www.unibike.pl/?4&

http://www.unibike.pl/?5&

Pozdrawiam,

jeśli robisz to pierwszy raz to radzę iść do duuuużego sklepu z rowerami np. Żuchliński Gdynia. te sklepy mają to do siebe, że jest tam bardzo dużo sprzętu i część z tego sprzętu jest starsza rocznikowo, a co za tym idzie ma poprzekreślane ceny i naklejone nowe(niższe), dodatkowo można spróbować coś utargować żeby im zrobić miejsce na coś nowego. Jak chcesz samemu składać to musisz zaopatrzyć się w kilka specjalnych kluczy - ma to plus bo się przydadzą na przyszłość, ale z drugiej strony chcesz teraz wydać kase na rower, a nie na warsztat. Poza tym jak nie masz doświadczenia to możesz coś popieprzyć i już się będziesz wkurzać na rower (że coś nie wychodzi, klekocze, głośno chodzi) zanim go złożysz i pojeździsz na nim. Wydaje mi się, że nowy starszy rocznikowo model jest akuratny - jak to się mówi :)

Na początku dziękuje za szybki odzew i szczegółowe odpowiedzi.

Jeżeli chodzi o składanie roweru, to sam nawet nie chciałem się do tego zabierać. Źle to sfromuowałem w moim poście. :] Znając moje możliwości to nawet siodełko bym do góry nogami zamontował. :D Jak już to dałbym to profesjonaliście do złożenia. Chyba dużo by nie wziął (chyba).

Czytając Wasze wiadomości doszedłem do wniosku, że lepiej będzie kupić rower już złożony. Kupiłbym lepszy rower i w przyszłości go ulepszał.

O firmie Unibike już słyszałem. Mój kolega ma rower Unibike Everest (kosztował chyba 1200 zł) i go bardzo chwali. A Unibike Flite. Skoro sprzęt jest w miarę dobry to trzeba się zastanowić.
1. Ktoś z Was ma ten rower?
2. Ładnie można nim śmigać?
3. Jak wygląda sprawa z wymianą sprzętu? Czy jakbym kupił ten rower to nie byłoby problemu z zamontowaniem nowych części? Chodzi mi tu o kompatybilność (ogólnie w Unibikach). W przyszłości mam zamiar wymieniać sprzęt.

Unibike to chyba mało znana firma. Tak mi się zdaje po przeczytaniu wątku Unibike na forum. Szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to, nawet mi odpowiada (mniejszy wabik na złodzieji - zwykle lecą na napisy na ramie...). Kolega mi tą firmę, ale ma rower niecały rok. Czy to jest firma godna zaufania, czy np. rama się nie rozleci, czy coś... Uwierzę na słowo. :]

A jeżeli chodzi o grube rury - masz całkowitą rację. Przynajmniej będą mniejsze opory powietrza. ;)

Pozdrawiam Trójmiasto. :D
Rafał

Napis nie napis - kazdy rower beda chcieli "dzwignac". Czy sie smiga ... to zalezy od ilosci treningu. Moj skarb wazy ponad 14kg (zobacz zdjecie, url w profilu) i sie buja ponad 50 na plaskim. Ten rowerek jest ze smakiem zestawiony, jedyne co budziloby moje zastrzezenia to hamulce, ale polecilem kumplowi i jest zachwycony. Rower jest dosyc lekki i jak wszystkie UNIBIKE na dobrych komponentach. Jedynie rama ... czort wie skad ale ma przyjemna geometrie i jest polaczona z milym w dzialaniu amorkiem. Wyglada na soildna robote. Co do upgrade - wszystko co jest na Deore jest dobra baza do rozbudowy. Skladanie odradzam. Raz, ze to sie wyjatkowo niekalkuluje (okolo 30-50% drozej), dwa - nie wszystko zloto co sie swieci. Trzeba sporego wyczucia, zeby ze soba pomieszac odpowiednio komponenty, zeby np. dopasowac dobre klamki do hamulcow (przykladowo musisz wiedziec czy masz slaba lapke czy silna, czy jestes raptus czy opanowany z tego wynika czy klamak dwupalcowa czy dluzsza, czy Shimano, czy Avid Deore, LX, czy XT itd.) Trzeba rowniez "czuc" ktore sa wazne a ktore wazniejsze, gdzie dac LX gdzie Xt a gdzie w zupelnosci podstawowe Deore. Powinienes rowniez "czuc" jak szybko beda Ci sie zuzywac komponenty i nie wierzyc w bujde o trwalszym XT (wklad supportu na przyklad) niz LX czy podstawowe Deore.
Itd. itp ... obrecze, opony ... to sa tematy na kilka piw jednego wieczoru no i litry potu zeby je poczuc.
Generalnie - wez gotowca. Maszynke ktora moge jeszcze polecic to GIANT YUKON z jego mechanicznymi tarczami Hayes'a. Acz przyznac musze, ze amorek nie zachwyca. Cos za cos ...

Myśle że faktycznie najlepiej byłoby kupić już gotowy rower z oferty zeszłosezonowej lub polecić złożenie roweru osobie która się na tym dobrze zna albo sklepowi który złoży rower z cześci wybranych przez ciebie. Jeżeli jednak mówisz że nie masz zbyt dużego pojęcia o częściach to składanie roweru raczej odpada, chyba że masz jakiś zaprzyjaźniony serwis rowerowy, bo ja nic ci nie polece bo nie znam sklepów szczecińskich. Jeżeli już o częściach mówimy, a pytałeś o Deore, to powiem że jest to już przyzwoita grupa osprzętu (sam mam przeżutke tylną i v-break'i z tej grupy i bardzo sobie chwale, zwłaszcza za niezawodność). Jężeli chodzi o przedział cenowy który podałeś to za takie pieniądze nie kupuj nic na gorszym osprzęcie niż Shimano Alivio lub s**** 5.0 (a najlepiej na Shimano Deore lub s**** 7.0).

Acha właściwie jest jeszcze jeden sposób odnośnie nabywania roweru(taki jak ja zrobiłem), tzn. kupiłem rower złożony z części przez sklep. Części były ze słabych grup, a rower był całkowicie sztywny, ale na lekkiej i wytrzymałej ramie (Biria MX Street PRO2001) i z czasem wymieniałem sobie w nim różne części. Teraz po początkowym rowerze niewiele już zostało, bo wiele w nim wymieniłem, a to czego działanie było dla mnie zadowalające zostawiłem(tj. rame, obręcze, siodło i kilka dupereli). Dzięki temu mam teraz rower który to co jest dla mnie ważne ma z wyższych grup, a to co nie potrzeba z grup tańszych.

pozdROWER

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (22 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...