Kupujący jednoczmy się!!!

Temat dostępny też na forum: Dom i mieszkanie
Zacząłem poszukiwania mieszkania od początku tego roku. Zacząłem od rynku wtórnego, ale szybko się zniechęciłem - ceny około 5600-6000/metr są zbyt wygórowane. Dla przykładu byłem w mieszkaniu na Zaspie, całkowicie do remontu, jednym słowem rudera, a do dziś nie mogę zapomnieć delikatnie mówiąc nieprzyjemnego zapachu. Udałem się więc do developerów - i tak: hossa wiszące ogrody 4200/metr/ oddanie wkrótce, inpro Mysliwskie 3 4200-4500/metr, również mieszkania od zaraz.Pozostali (przynajmniej podczas rozmowy telefonicznej) pozostają przy swoich cenach podanych na stronie internetowej. InvestKomfort - wzgórze Focha nadal cena ok. 6200 i nie zamierzają dawać upistów, chociaż mają bardzo dużo mieszkań do sprzedania. PB Górski - 4800 na Ujeścicku po rozmowie z panią dyrektor.
Dzielmy się swoimi doświadczeniami, jutro wybieram się do PB EKO i allconu.
Należy uświadomić sprzedającym, że ceny z czasy boomu już minęły, a przyznanie tego przychodzi im z oporem. Pozdrawiam wszystkich poszukujących mieszkania.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kupujący jednoczmy się!!!

po pierwsze primo

mieszkanie z rynku wtórnego najczęściej (nie zawsze) nadaje się do zamieszkania , oczywiście wiadomo że każdy chce coś zmienić i zrobić po swojemu i tu nie liczyłbym na tańsze mieszkania cena 6tys za metr dla Gdańska jest realna, ludzie nie sprzedadzą tanie bo te same mieszkanie rok temu kosztowało 8 albo i 10 tys. zł za metr , więc nie liczyłbym że zwykli ludzie będą opuszczać ceny a wręcz odwrotnie będą czekać na koniec tego "kryzysu" (o którym nikt nie ma pojęcia ale to ostatnio bardzo modne słowo i wszyscy go używają)

po drugie

deweloperzy ci duzi jak Invest Komfort bądź Ekolan nie będą obniżać cen bo te firmy przetrwają (no chyba że nędzna lokalizacja np: pięć wzgórz, wiszące ogrody - mam znajomych na jednym i drugim osiedlu i są załamani dojazdami i takimi sprawami przyziemnymi jak lekarz, przedszkole i szkoła, nie mówiąc o dojeździe do swojego domu oraz zapachu z szadułek, ale tego developer Ci nie powie, od niego usłyszysz że 3600 zł za metr to trzeba brać bo już taniej nie będzie)

chcesz kupić mieszkanie musisz zapłacić koło 6tys zł za metr i życzę Ci abyś trafił na normalnych sąsiadów, bo nie ma nic gorszego od kłótni z sąsiadami, a dodam że w nowych mieszkaniach strasznie słychać co dzieje się u sąsiadów i nie daj boże traf na imprezowiczów, wiem bo mam 3 mieszkania ,a sam mieszkam w domu wolno stojącym za Gdanskiem

pozdrawiam i życzę powodzenia i proszę napisać koniecznie jak tam negocjacje z deweloperami

Co do kryzysu - rzeczywiście to nie tyle że modne, ale chyba to słowo stało się hitem wśród developerów. tak jak developer Pikobud używa to jako hasło w ogłoszeniu w anonsach - "jest kryzys, domy tanieją".
Co do rynku wtórnego - sprzedający nie opuszczają cen i nie rozumieją co znaczy kryzys i trudności związane z uzyskaniem kredytu. Kiedy mówię im o cenach u developera są strasznie zdziwieni, żyjąc cenami najwyraźniej z czasów boomu. Co prawda nie wiem ile kosztowały mieszkania w 2007 roku (dane mogę uzyskac jedynie ze stron internetowych), ale na pewno nie odzwierciedlają one rzeczywistości. Przecież mieszkanie obecnie w Brentowskiej Bramie można kupić już za 4900, o czym mówi nawet wywieszka na bramie obok osiedla.
Mówisz o 6000 za metr na rynku wtórnym, weźmy na przykład Przymorze. W Trzech Żaglach lub Marina Primore możesz kupić w stanie developerskim za 4800!!! odbiór - w tym kwartale. 70 metrów x 4800 = 336 000. Brakujące 64000 przeznaczam na urządzenie, tym samym 400000/77 = 5714 zł za metr. O różnicach w porównaniu z rynkiem wtórnym nie będę juz mówił. także mieszkania na rynku wtórnym muszą być o wiele tańsze, więc niech zejdą z tonu oczekujący 6000/metr.

Pozdrawiam
p.s. na pewno jutro napiszę o negocjacjach z developerami

Popieram SSS - jak się szuka mieszkania dobrze skomunikowanego - Przymorze,Zaspa itd, to trzeba się liczyć z większymi kosztami, niż na obrzeżach z kiepskim dojazdem, czy sąsiedztwem-np wysypisko:)Jak się w starszym budownictwie nie podoba, to przecież są jeszcze nowe do kupienia - za 8tys za metr:)A do tego nie należy zapominać o doliczeniu przygotowania mieszkania do używalności, bo stan deweloperski to w chwili obecnej oznacza dużo pracy - widziałam, co oddają deweloperzy za te 4800, czy 5600 za m2-jedna wielka porażka:)i wtedy to ten metr już kosztuje więcej,ale o tym ludzie zapominają - więc może lepiej zapłacić te 6tys za mieszkanie w dobrym punkcie, do lekkiego odświeżenia, a nie za stan deweloperski na wypierdkowi. Mam jeszcze jedno pytanie, czy któryś z deweloperów mówił o cenie netto, czy brutto:) i czy w cenę była wliczona piwnica i balkon, czy to dodatkowo płatne - jak to często ostatnio bywa (pozorne obniżanie cen, a później obowiązkowe wydatki).Pozdrawiam i życzę powodzenia w zakupie.

Oczywiście nie należę do idiotów i mówię o cenie brutto. z miejscem postojowym i piwnicą bywa różnie, ale przecież na rynku wtórnym nikt nie oferuje miejsca postojowego!!!!!!!!! sa jedynie "miejsca koło bloku".

Mam wrażenie, że z ~sss należycie do grona sprzedających :)

pozdrawiam

Ja nie twierdzę, że należysz do idiotów, ja tylko wiem, jak działają deweloperzy i widziałam kilka reklam z gwiazdkami - także podchodziłam do zakupu mieszkania, co skończyło się fiaskiem. Ceny podawane były cenami netto i dotyczyły samego mieszkania, a do mieszkania należał balkon, za który trzeba było dopłacić, dodatkowo nie można było zakupić mieszkania bez piwnicy, ale piwnica nie była w cenie i też trzeba było dopłacić -takie to są chwyty.
A dodatkowo:
Gratuluję wyliczeń-jeżeli za 64tys zł 70m2 da się dobrze wykończyć, to ja poproszę namiary na te ekipy, które za małe pieniądze robią, albo na sklepy, w których sprzęt i kuchnię można za małe pieniądze kupić - chyba, ze się wszystko będzie brało z Praktikera, Castoramy czy innych marketów budowlanych:)Zresztą każdy ma wolny wybór i jak się ceny na rynku wtórnym nie podobają, to trzeba brać od deweloperów, skoro ceny są takie atrakcyjne. Ja znam marudzenie kupujących, bo znajomi sprzedawali całkiem niedawno mieszkanie i wiem, ze kupujący chcieliby super wykończony apartament w pełni umeblowany, w super punkcie za 4tys za metr bo przecież już bumu nie ma, jest kryzys:), ale tak się nie da niestety.

fakt jestem za tym żeby mieszkania były jak najdroższe, ale sprzedawać nie mam zamiaru żyję z wynajmu, czasami zdarzają się perełki jak ta:

http://dom.gratka.pl/tresc/26-27585674-pomorskie-rumia-janowo-wroclawska.html#94675b7bd5534671,1

jestem zszokowany ceną, wyposażeniem i wykończeniem, wchodzisz do takiego mieszkania i mieszkasz, masz dostęp do SKM i możesz pracować gdzie chcesz w 3mieście, oferta od osoby prywatnej=nie płacisz prowizji pośrednikom, polecam wszystkim którzy chcą mieszkać w normalnej dzielnicy z pełna infrastrukturą oraz SKM

a co do wykańczania tego stanu deweloperskiego to uważałbym albo zawczasu popytałbym się o kuchnie i termin jej zrobienia, niby "kryzys" a znajomi czekają już 3 miesiące na swoją kuchnie, bo ni cholery nie mogą kupić standardowej bo deweloper robi strasznie nietypowe kuchnie, nie mówiąc juz o aneksach bo to jest porażka po calaku, wiem bo miałem coś takiego - nie polecam, po przeprowadzce meble "pachniały" smażeniem i gotowaniem

po dzisiejszym dniu - stwierdzam jedno - po prostu nie ma już cen za 6000 zł :) a i co niektórzy agenci nieruchomości też zaczynają to dostrzegać. takich perełek jak wyżej wbrew pozorom nie jest mało.
Pozdrawiam

Nie ma cen za 6tys, to co powiesz na to?Pierwsze lepsze ogłoszenia:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-oferty-deweloperow/nowe-mieszkanie-panorama-gdyni-ii-ogl1465925.html

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-oferty-deweloperow/nowe-mieszkanie-villa-fikakowo-ogl1465923.html

http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-oferty-deweloperow/mieszkanie-gdansk-brzezno-ogl1464593.html

Wspominana inwestycja 3 ŻAGLE:
http://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-oferty-deweloperow/nowe-mieszkanie-trzy-zagle-gdansk-przymorze-ogl1374449.html

Więc gdzie te mieszkania za 4 tys w dobrych punktach?

ja za bardzo nie rozumiem dlaczego tak Ci zależy na wysokich cenach?? założyłem ten wątek dla kupujących, którzy podobnie jak ja negocjują ceny z developerem i dowiadują się o cenach nie ze stron internetowych, a z bezpośredniej rozmowy.

Aleks, nie przejmuj się.
Ceny ofertowe deweloperów, w stosunku do poziomu maximum z zeszłego roku, spadły o 30%. Można się dogadać na rabaty - to wiem z doświadczeń znajomych.
Twój dyskutant jest po drugiej stronie barykady, co częściowo wyjaśnia jego zdenerwowanie. Zauważyłem że wkurzają się Ci co kupili na górce oraz związani z branżą.

A w temacie powiem, że strach teraz kupować dziurę w ziemi. Gotowy budynek i umowa w formie aktu notarialnego.

A kto się wkurza??Tutaj trwa tylko dyskusja - sama chętnie kupię mieszkanie w dobrym punkcie, w dobrej cenie:), ale wiem, że wcale nie jest to takie łatwe, jak tu opowiadacie i że ceny są takie super, ekstra, a to co dają developerzy za 5 tys za metr to taki luksus - no chyba, że tutaj ktoś od nich wypisuje te listy pochwalne.

ja za bardzo nie rozumiem dlaczego tak Ci zależy na wysokich cenach?? założyłem ten wątek dla kupujących, którzy podobnie jak ja negocjują ceny z developerem i dowiadują się o cenach nie ze stron internetowych, a z bezpośredniej rozmowy.

Aleks poczekaj jescze do wakacji to kupisz jeszcze taniej.
sss i ew piszą tak jakby chcieli sprzedać mieszkanie albo kupili "na górce".

Przeczytałem ten wątek bo sam w ciagu ostatnich 2 lat kupowałem i sprzedawałem i wykańczałem.
Sprzedałem mieszkanie na wiosnę 2008 za 6000/m2, po roku bujania się (innni krzyczeli 6300-7000/m2), mieszkanie na ujeścisku, 8 letnie, super ustawne, nasłonecznione.
Już wtedy czyli rok temu nie było prawie zainteresownych 1 do 2 oglądaczy w miesiącu. Już wtedy zdawałem sobie sprawę że ruch może się zacząć jak spadną do 4000 lub mniej za m2.

Kolejna sprawa - mieszkania używane w ponad 90% nadają się do remontu, rzdko w ofertach jest mieszkanie kótre w ciągu ostatnigo roku przeszło remont i to nie taki na sprzedaż. Ściany są do malowania po kilku miesiącach, reszta po kilku latach. Dochodzi jeszcze sprawa gustu i jakości sprzętu - co w przypadku mieszkań w sypialniach ujeścisko, jasień ,chełm, orunia , wielka płyta - w 99% nie jest to górna półka (kuchnia, łazienka, podłogi, drzwi).
Także stwierdzenie że mieszkanie z rynku wtórnego jest do zamieszkania jest dużym uogólnieniem - lepsze byłoby sformuowanie że jest to mieszkanie do przetrwania , złapania oddechu finansowego i remontu.

A niestety koszty remontu są wieksze niż wykończenie mieszkania w stanie deweloperskim, trzeba wszytsko skuć wywalić itd

Kolejna sprawa to wykończenie mieszkania 70m2 za 64 tyś, za te pieniądze można zrobić dużo lepiej niż 99% mieszkań wystawionych do sprzedaży. Wykończenie mieszkania 42m2 w średnim standardzie wyniosło mnie 35 tyś.
W mieszkaniu najdroższe są kuchnia i łazienka, podłogi i drzwi, malowanie to już nie jest koszt. Sciany w nowym budownictwie są wycekolowane.
Wykańczałem też dom w porządnym standardzie , przykładowe ceny:
Przykładowo przy 70m2:
łazienka 15 tyś
parkiet (salon) 25m2 6tyś
kuchnia z agd 30tyś
panele 30m2 3 tys
drzwi np 4 szt 7tys
wychodzi 61 tyś, zostaje malowanie
Jak widać w granicach 64 tyś można dużo zrobić, a z pewnością w lepszym standardzie niż 99% mieszkań z rynku wtórnego.

Wnioski:
W obecnej sytuacji - tylko rynek pierwotny: taniej, lepiej i nowiej. Stare mieszkanie musi byc tańsze od nowego a kilkuletnie wykończenie jest bez wartość , a powyżej 5 lat zamortyzowało sie do 0.

jaro bardzo ciekawe wyliczenie, tylko gdzie jest uwzględniona robocizna, ceny farb, mebli itd., a już masz 61tys zł:)

Ja nie twierdzę, że ceny maja być wysokie, ja po prostu realnie spoglądam na to - tak się składa, że też jestem szczęśliwą posiadaczką domu, a mieszkanie mam na wynajem i nie kupione na szczęście na górce, ale po prostu bawią mnie ogłoszenia kupię 3 pokojowe 60 m2 w dobrym punkcie, np Przymorze, zaspa, Oliwa za 280tys w idealnym stanie:) - trzeba też trochę realnie na to spojrzeć. Dodatkowo ja się nie dziwię, że miałeś problem ze sprzedażą mieszkania na Ujeścisku - przecież w godzinach szczytu, żeby tam się dobić, to trzeba stracić kupę czasu, a kupujący nie biorą tego pod uwagę-bo cena dobra, dopiero po jakimś czasie plują sobie w brodę, że zdecydowali się na zakup mieszkania w takim punkcie i tracą więcej niż pieniądze (np. na benzynę), ale swój czas, który przynajmniej dla mnie jest bardzo cenny.

A ceny w dobrych punktach nie spadną do 4 czy poniżej 4 tys i tym bym się nie łudziła - pewnie będą jakieś perełki zmuszonych sytuacją ludzi, ale to nawet pewnie nie wyjdzie na światło dzienne, bo szybko zostaną przechwycone przez pośredników, czy ludzi skupujących nieruchomości. Dodatkowo myślicie, że jak ceny tak mocno spadną, to będzie taki duży wybór mieszkań - przecież ludzie zaczną wstrzymywać się ze sprzedażą i może zostaną jakieś nory, które nie będą warte i takich pieniędzy - nie twierdzę, że takich nie ma na rynku, ale często płaci się za dobry punkt.

A tak na marginesie to wolę stare budownictwo, niskie bloki z cegły niż nowe 8 letnie na Ujeścisku, które pokrywa coś zielonego na zewnątrz, budowane w bumie i niedosuszone, w których wyłażą non stop jakieś wady. Dlaczego jest tak dużo mieszkań na sprzedaż w Osowej, na Ujeścisku i Oruni Górnej,Jasieniu skoro to takie super miejscówki i nowe budownictwo??

"Ściany w nowym budownictwie są wycekolowane." - i od razu gotowa do malowania?? Proszę napisz, od którego z developerów kupowałeś mieszkanie, bo ja jeszcze się z tym nie spotkałam, aby to co oddają było w takim super stanie, że wszyscy tylko malują i się wprowadzają.

Najważniejsze, że jest alternatywa i skoro można kupić u developera nowe w super punkcie za 4tys to trzeba brać, a nie narzekać i kazać innym sprzedawać za tyle. Ja jak idę do sklepu i mi nie odpowiadają ceny to po prostu wychodzę i idę do następnego, a nie każę sprzedawcom zmieniać ceny, bo mi nie pasują. Myślę, że czas pokaże i zweryfikuje sytuację na rynku nieruchomości.
Ceny pewnie mocno nie spadną już, ale z pewnością kredyty podrożeją i nie będą już tak łatwo dostępne, więc wszystko się wyrówna.

Do ew. Jak dużego mieszkania szukasz? W jakiej okolicy? Może mam propozycję.

Ja kupiłam już dom, myślę jeszcze o kawalerce w dobrym miejscu-Przymorze,Wrzeszcz, ewentualnie Brzeźno.

Witam, kolego Aleks daj jakiś namiar mailowy, jak po wizycie w PBEko, sam zamierzam tam kupić mieszkanie i nie wiem ile można wynegocjować.
Myślę , że jeśli zjednoczyłyby się dwie -trzy osoby chcące kupić mieszkania u tego samego developera , to można by było wynegocjować większy rabat .

do pedros300: aleksander1977@onet.eu, czekam na maila, pozdrawiam

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (37 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

DPD STREFA PACZKI - proszę o opinie (3 odpowiedzi)

Witajcie, na naszym osiedlu przy ul. Burzyńskiego na Zaspie od jakiegoś czasu jest punkt nadań i...