Łańcuchowa piła motorowa a normy hałasu .

Czy koło Was też "kulturalni" sąsiedzi przygotowują opał do kominka ? I piłują całe dnie ? W cywilizowanych krajach na osiedlach nie wolno używać narzędzi spalinowych jeżeli przekraczają natężenie hałasu 55 decybeli . W Polsce obowiązuje norma hałasu w dzień która nie może być przekraczana . U mnie jak burak piłuje mam 80 decybeli na tarasie . I co z takim kutafonem zrobić ? ;-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 42

Re: Łańcuchowa piła motorowa a normy hałasu .

Chłopie brak mi słow nie chciałbym takiego sąsiada buraka i konfidenta jak Ty. A jak Ty bedziesz mial remont to zakładam że będziesz cichutko go robił a Twoj pies nie szczeka a zasr*ny dzieciak nigdy nie wrzeszczy?
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 12

A gdzie wspomniałem o remoncie ?? Buraku-konfidencie ??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 20

Całe szczęście że taki maruda jak Ty nie jest moim sąsiadem.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolejny nowobojanski szeryf ! Co za patola sie tu sprowadza, kup sobie 10 hektarow lasu i postaw szalas na srodku to bedziesz mial spokoj , chyba ze zaczniesz jeleniom decybele mierzyc na rykowisku
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pioter żenada i wstyd. Pomysl nastepnym razem jak napiszesz posta buraku - konfidencie. Ty amebo
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdyby ryk piły był 365 dni w roku, ale okazjonalnie? Tragedia mieć takiego sąsiada, może energię przekieruj na motorki, quady ryczące i niszczące drogi i lasy. Sezon się otwiera, będziesz miał pole do popisu.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

No może lepiej się skupić na quadach i crossach. Jeżdzą prawie 100 na godzinę po polnych drogach już pal licho hałas ale zagrożenie dla pieszych.

A jak Ci sąsiad hałasuje to idź i pogadaj napewno jakoś się dogadacie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety w tej okolicy to chyba ludzie lubią hałas. Piły, quady, szczekające 24h/dobę psy. Nie ma kompletnie kultury i szacunku wobec sąsiadów. Kiedyś przynajmniej nie ruszało się piły w niedzielę, ze względu na kościół, teraz coraz mniej osób chodzi do kościoła to im nawet nie robi różnicy jaki to dzień.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Brak słów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję wszystkim którzy się wypowiedzieli, Wygrałem zakład, właśnie na takie odpowiedzi stawiałem . Bingo !!! Moje obserwacje, kto mieszka wokół były słuszne. Nie dziwmy się więc tym hałasującym, imprezującym, smrodzącym z komina, stawiającym samochody tak, że wszyscy wokół mają problem jak przejechać , rozwalającym istniejące drogi bo przecież "się budują " , i robiącym wiele, wiele innych rzeczy utrudniający życie innym . Bo to ci "inni" powinni się do nich dostosować ;-);-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

Jeżeli sąsiad musi raz w roku pociąc drewno w normalnych godzinach to naprawdę zagryzę zeby, bo może sam będę musiał kiedyś zrobić trochę hałasu na podobne czynności. Osobiście uważam, że wykonywanie takich prac w ciągu tygodnia i w sobotę nie wiem do godzin popołudniowych jest jakoś tam akceptowalne - oczywiście jeżeli są to pojedyńcze dni a nie, że sąsiad sobie interes rąbania drewna otworzył mi pod płotem.. Jeżeli ktoś notorycznie zakłoca spokój hałasem, czy dymi śmieciami albo gna motorem po drogach to jest po prostu burakiem.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przeginasz chłopie, chyba normalne jest użytkowanie narzędzi spalinowych w gospodarstwie domowym, oczywiście z zachowaniem norm godziny, dzień tygodnia, święta.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak, tylko od niedzieli cały czas ktoś piłuje, na dodatek jakimś przemysłowym sprzętem bo niesie się na kilkaset metrów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a do ciebie materiały budowlane były dostarczane drogą lotniczą
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do Piotr. Co z takim patafonem jak ty zrobić. Współczuję sąsiadowi takiego ... .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zaraz zaczną wylewać na pola obornik. Ciekawe ilu będzie to przeszkadzało. Ludzie , trochę empatii i wyrozumiałości. Tu ciągle jest wieś.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale na polach śmierdzi dwa razy w roku, a hałas jest ciągle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

hałas jak hałas, trujący nie jest w przeciwieństwie do spalanych po zmroku śmieci. Nie mogę otworzyć przez to okna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niestety palenie śmieci to kolejny problem. Hałas jednak też nie jest nieszkodliwy, a już napewno odbija się na ludzkiej psychice.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

grill, też bierzecie pod uwagę? Dla jednych, to smród i szkodliwe substancje smoliste, dla drugich przyjemny zapach i pyszne zdrowe, bez tluszczu jedzenie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest coś takiego jak normalnie dobowa hałasu, która nie powinna przekraczać ok 55 db w ciągu CAŁEJ doby ( z podziałem na nocną i dzienną) A nie w danym momencie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

norma* dobowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzwony kościelne też walą ponad normę
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dzwony kościelne były i będą a ty możesz wyjechać np do Arabii Saudyjskiej tam nie ma dzwonów. Polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może sam robisz problemy innym w wykonywaniu potrzebnych czynności , a może wyprowadz sie na pustynie dla spokoju innych
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czas wrócić do miasta. Tam nikt nie piłuje i będziesz zadowolony. A wieś będzie bardziej normalna bez Ciebie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nikt by się nie skarżył jakby taka piła hałasowała raz na jakiś czas, niestety są tacy co na działkach pod zabudowę mieszkaniową robią sobie różne hałaśliwe działalności zarobkowe. Też mam sąsiada który piłę spalinową odpala co kilka dni i piłuję przez kilka godzin. Najlepszym hitem jest odpalanie piły w soboty przed 7 rano gdy większość ludzi chciałaby odespać po całym tygodniu wczesnego wstawania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

W zasadzie to na policję można zglosić jako zaburzanie miru domowego. Jeżeli teren nie jest przemysłowy to nie można prowadzić działaności generującej hałas. Niestety z kimś kto ma gdzieś to, że innym uprzykrza życie trzeba jechać ostro bo inaczej nie wytłumaczysz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Szukam rodziny Lemke i Bieszk z Bojano lub Koleczkowo (4 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję rodziny Lemke mojego dziadka Franciszka Lemke, jego rodzice to Feliks i...

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Biuro Rachunkowe - gdzie w okolicy? (41 odpowiedzi)

Jest gdzieś w okolicy Koleczkowo, Bojano jakieś działające biuro rachunkowe? Verso z Bojana chyba...