Legalny doping

Witam, zastanawiam się przed sezonem nad dopingiem, oczywiście tym legalnym ;) Słyszałem coś o karnitynie, podobno zwiększa wydolność o około 3%. Co polecacie na stawy? (czasem boli mnie prawo kolano, po dłuższej jeździe). Ogólnie napiszcie co bierzecie, ew. co mogą brać kolarze na legalu. Gdzie to najlepiej kupować. Jak znacie jakieś linki o ww. tematyce to zapodajcie ;)
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Legalny doping

Nie jestem zadnym fachowcem, ale karnityna odpowiedzialna jest za spalanie tłuszczy. taki transporterowiec pokładów tłuszczu do pieca centralnego. Dodatkowa energia- dłuższa praca, ekonomiczne spalanie. a na stawy mozesz sobie kupic glukozamine ( albo gotuj sobie galaretki) to takie zabezpieczenie od srodka, a od zewnatrz, smaruj kolana i ubieraj sie ciepło
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na stawy możesz jeść żelki Haribo

hehe, smaczne i zdowe (przynajmniej na kolana :)), zobaczymy czy ktoś coś jeszcze napisze :)

CYTUJE TEKST Z OFICJALNEJ STRONY FIRMY HARIBO
>
W trosce o bezpieczeństwo naszych klientów do produkcji słodkości stosujemy żelatynę wieprzową, wolną od szkodliwych prionów i całkowicie bezpieczną dla zdrowia. Proteiny białkowe i sole mineralne zawarte w żelatynie są niezbędnymi elementami do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej elastyczności chrząstek stawów i tkanki łącznej. Składniki te wzmacniają także włosy oraz paznokcie. Dzięki żelatynie słodycze Haribo nie rozpuszczają się tak szybko w buzi i dlatego możemy cieszyć się ich smakiem dłużej niż innych słodyczy.
>
ja zaraz skocze po miśki do sklepu

Scarface, nie ma nad czym sie zastanawiac :) po karnitynie nie spodziewaj sie wzrostu wydolnosci, ale z pewnoscia jej branie wyjdzie na dobre. Poza tym aminokwasy, gainery, glokozamina, hmb, witaminy, glutamina, napoje izotoniczne itd. Dziedzina ta jest z****iscie obszerna, musisz sie okreslic co Cie interesuje, jaki masz trening, do czego dazysz itp. Suplementacje trzeba polaczyc z odpowiednim zywieniem. No i niestety dobry cykl suplementacyjny na miesiac to koszt ok 400-500 zl :/

polecam sportowe forum dyskusyjne, tam znajdziesz wiele ciekawych informacji

co do sklepow to najlepiej zaopatrzony jest w Gdyni sklep Piotra Szymca na ul. 10-go Lutego, no i sprzedawca ma odpowiedania wiedze.

Cytat:
"kawa wypita przed treningiem przyspiesza redukcje tkanki pluszczowej, nie stwierdzono jednak takiego dzialania u preparatow typu l-karnityna". Na redukcje nie licz, wydolnosc jesli wzrosnie to nie liczyl bym na znaczny wzrost. Suplemacje trzeba brac jesli trenujesz naprawde ciezko i trening powoduje uszczerbek na zdrowiu (spustoszenie w organizmie) lub jesli trenujesz powyzej 5 lat. Wczesniej to nic Ci to nie da. Droga na skruty wcale nie bedzie szybsza od zwyklej. Trening, mocniejszy trening, jeszcze mocniejszy trening, regeneracja. To jest podstawa!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dobra, dzięki, zna ktoś może jeszcze jakieś strony w necie, gdzie mogę poczyatć o tym obszerniej? Czy może od razu pytać się u Szymca?

Wiesz co tak na dobrą sprawę szymiec to powiedzmy kulturysta. A kulturystyka a kolarstwo to dwie różne sprawy i nie chce mi się wierzyć że ma pojęcie na temat brania l karnityny w treningu kolarskim. Jesli chodzi o kulturystyke to ćwiczyłem intensywnie przez siedem lat i moge Ci powiedzieć ze przez jakis czas brałem l karnityny i nigdy nie powodowała że tkanka tłuszczowa sie spalała sama, a działanie można było zobaczyć dopiero podczas dźwigania potężnych ciężarów w krótkich seriach, natomiast jesli machałeś małym ciężarem to miałem wrażenie żę karnityna nie działa wtedy wogóle. I dlatego uważąm żę na ten temat możę się tylko wypowiadać ktoś kto dużo jeździ, zażywa i moż e powiedzieć coś na podstawie swoich obserwacji. Wtym wypadku Szymiec to tylko teoretyk. A jesli chodzi o doping to napewno kreatyna ( okreslone wiązania aminokwasów) oraz aminokwasy dzięki którym tkanka mięśniowa będzie się szybciej regenerować. Inależy pamiętać o witaminach z grupy B gdyż są bardzo ważne w syntezie białek (b-complex)

Dobra, poczytałem w necie i z tego co przeczytałęm to potrzebuję: coś na stawy - na razie żelki i galaretki ;), l-karnitynkę, witaminy (już biorę witaminy z minerałami Zdrovit - 0,5 tabletki, albo mniej na dzień). To chyba starczy.

No to jest dopiero doping hehehe. Poczytaj dokładnie po co sie stosuje odżywki.

hehe :)

ozonoterapia !!!!! - nie ma jej na liście WADA - światowej Agencji Antydopingowej - bo jest NIEWYKRYWALNA - he he he !!!! - zrób se 5 kroplówek na skwerze kościuszki (gabinet medycyny estetycznej) i zobaczysz - jak trening wysiłkowy - 1 - 2 godz przed treningiem, a jak robisz mase to po treningu w dniu treningowym lub w dniu bez treningu.

ZDROVIT 0,5 tabletki dziennie, zeby wątroby Ci nie rozsadziło ;-) hehehe

hehe, no mój 'doping' tak wygląda, a wątroba jeszcze się trzyma :)

legalny doping to ozonoterapia - ozon w kroplówce - po pierwsze nie jest na liście WADA - światowa agencja antydopingowa, poza tym zwiększa ilość dysmutazy i katalazy - enzymów niszczących wolne rodniki i poprawia utlenowanie krwi - miałem serie 5 zabiegów na skwerze kościuszki: http://www.medycyna-estetyczna.net i polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

hahah co ja za bzdury pisalem 7 lat temu :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie bzdury??? Według mnie masz racje z karnityną i żywieniem, ale na moich doświadczeniach z ozonem uważam, że jest idealny. Zabieg trwa 1/2 godzinki- dostajesz sól fizjologiczną w kroplówce nasyconą ozonem i tleniem i zupełnie inaczej funkcjonujesz

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...