Lesnicy

Dzisiaj rano jadąc do roboty przez TPK - wjeżdżając od ulicy Abrahama natknąłem sie na kolejna wycinkę...
Droga oczywiście kompletnie zdemolowana, koleiny wielkie na pół koła no i oczywiście kupa błota.
Ech szkoda ze lesnictwo traktuje TPK jak uprawe leśną ....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Lesnicy

Niebieski szlak kolo Matemblewa jest totalnie zdemolowany, droga nieprzejezdna, a jak przejezdzam Doliną Radości w górnym odcinku, to za każdym razem serce mi sie ściska z żalu jak widzę porębę po pieknych świerkach ktore rosly tam jeszcze w zeszlym roku. Jak tak dalej pojdzie, to za pare lat ani jedno drzewo w TPK nie zostanie! Odnosze wrażenie, ze w ciagu tego roku eksploatacja TPK zwiekszyla sie do takiego stopnia, ze wręcz zagraża to krajobrazowi tych lasów! Leśnicy, opamiętajcie sie!

Ola

W niedzielę prowadziłem rajd przez Matemblewo to droga zupełnie nie przejezdna. Błoto do pół koła.

Szaszka napisał(a):

> Niebieski szlak kolo Matemblewa jest totalnie zdemolowany,
> droga nieprzejezdna

To tylko kilkanaście metrów.... bez paniki :)

w tym miejscu akurat krajobraz nie ucierpaił jakoś znacznie bo wycinka jest w miejscu gdzie nie prowadzi żadna droga ani scieżka i w zasadzie jest nie jest to jakieś mocno eksponowane miejsce ale tegoroczne wycinki w takich miejscach jak:

- weżowa dolina i okolice (jest to dolina poniżej "górzystej" czesci czarnego szlaku biegnąca równolegle do asfaltówki w dolinie radości)
- okolice górnej cześci asfaltu (tej co dochodzi do słowackiego) w powyżej doliny radości
- okolice górnej cześci asfaltu (tej co dochodzi do obwodnicy) wraz z czescia czarnego szlaku

normalnie skandal.

akurat świerki to roślina obca w polskich lasach i bardzo agresywna - wycina się ją w ramach dbania o las.

co zas do szlaków... hmmm... mam wrażenie, że to szlaki goszczą u lesników a nie lesnicy na szlakach.

ale miłoby było, gdyby przed zimą trochę to uporządkowali, bo późniejziemia zmarźnie, śnieg zasypie.. i wiązanka wulgaryzmów pod nosem zagwarantowana... ;)

qrt napisał(a):

> Dzisiaj rano jadąc do roboty przez TPK - wjeżdżając od ulicy
> Abrahama natknąłem sie na kolejna wycinkę...
> Droga oczywiście kompletnie zdemolowana, koleiny wielkie na pół
> koła no i oczywiście kupa błota.
> Ech szkoda ze lesnictwo traktuje TPK jak uprawe leśną ....

w Gdyni od jakiegoś miesiąca to samo - horror nawet na zazwyczaj twardych, głównych traktach. Cóż - jesień, i czas zwózki drewna. Nie wiem, czy to nie przez tą przedłużającą się 'wiosenną' pogodę - zazwyczaj o tej porze roku ziemia jest już często przymrożona, albo i pokryta śniegiem - i efektów prac leśnych ludzi tak nie widać

pozdr

To się nazywa "gospodarka przerębowa" i ma na celu utrzymanie lasu w dobrej kondycji. Wycina się starsze drzewa a na tym miejscy sadzi młodniki aby utrzymać drzewostan o określonym wieku. Nic niezwykłego.

> To się nazywa "gospodarka przerębowa" i ma na celu utrzymanie
> lasu w dobrej kondycji. Wycina się starsze drzewa a na tym
> miejscy sadzi młodniki aby utrzymać drzewostan o określonym
> wieku. Nic niezwykłego.

zasadniczo wiem o tym. Szkoda tylko iż ostatnimi czasy ta "gospodarka" sie mocno uaktywniła.

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...