Likwidacja znaku B-9 "Zakaz wjazdu rowerów" z PoRD

Czy możliwe było by zastapienie znaków B-9 i B-10 jednym znakiem zakazującym wjazdu obu tym grupom pojazdów, lub wyłączenie rowerów szosowych spod obowiązywania znaku B-9?
Szczerze mówiąc nie widzę sensu istnienia sytuacji,
gdzie motorowerzysta 50cm3 poruszający się bez uprawnień tylko na podstawie dowodu osobistego z maksymalna prędkością 45km/h (ograniczenie ustawowe) może legalnie jechać drogą,
a rowerzysta na tzw kolarzówce, nawet z taką samą prędkością - już nie, nawet w sytuacji, gdy nie ma możliwości objazdu odcinka objętego zakazem.

Z drugiej strony widząc na polskich drogach wszędobylskie B-9,

- jeszcze NIGDY nie widziałem B-10!
Znacie w Polsce przykład, gdzie ten znak jest zastosowany?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Likwidacja znaku B-9 "Zakaz wjazdu rowerów" z PoRD

Gdzieś taki znak kila lat temu widziałem, nie wiem czy go nie było kiedyś na Al. Zwycięstwa.
A w Sopocie tego nie ma na głównej drodze przez centrum miasta?

Re: Likwidacja znaku B-9

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to był przy szpitalu na Nowych Ogrodach, ewentualnie kawałek dalej na Hucisku.

Jest drobna różnica między skuterem/motorowerem, a rowerem. Jest nim silnik, który bez wysiłku pozwala się rozpędzić do prędkości zbliżonych do samochodu (ogranicznik do 45km/h). Prędkość roweru zależy od siły i kondycji, a nie typu roweru, więc nie da się sensownie wyłączyć szosówek spod zakazu.

Jeżeli uważasz, że gdzieś znaki są postawione źle lub można zmienić organizację ruchu, to pisz do zarządcy drogi. Np. na Potokowej od strony Słowackiego ZDiZ przychylił się do wniosku i usunęli znak B-9.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten silnik nie rozpędzi motoroweru do 45 km/h pod wiatr i pod górkę.
Podobnie jak z rowerzystą.

To co dopiero mówić o człowieku, którego moc to ułamek mocy skutera?

Znaków w ogóle jest za dużo. Nauczyłem się nie zwracać na nie uwagi, bo to tylko rozprasza :)))))))).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...