MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 28 )

Tamten watek juz zdecydowanie za dlugi,witam w nowym:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 I DZIECIACZKI ( 28 )

Bobi do 4 miesiąca spał lepiej teraz w dzień jest ok.- potrafi przespać nawet 3 godz. za to w nocy daje wycisk.Też jak u Pauliny albo na rękach albo się z nim bawić inaczej jest krzyk i to taki ,że ciężko to wytrzymać :(

dziewczyny a macie coś takiego jak plan dnia? kładziecie dzieci o stałych porach? bo u nas wariactow totalne, zero planu, miasz masz taki:) może byście napisały jak mniej więcej u Was wyglądają dni, bee bardzo wdzięczna:)

Nastka dziś o 6 po jedzeniu nie spała do 8-mej, później zdrzemnęła się 20 minut i koniec, w dzień sypia 2-3 razy po 20 minut :(
na dworze potrafiła spać czasem godzinę, ale ostatnio też nie :(

Jejku, jak tak was czytam, to stwierdzam, że Lenka pod kątem spania to złote dziecko. Oby to się nie zmieniło! W ciągu dnia łapie kilka krótkich drzemek, i z reguły jedno dłuższe spanie po południu, które trwa 2-3 godziny! Wieczorem kładziemy ją 19-20, między 23 a 24 ją karmię, zanim sama się położę, i śpi do 4-5.Wtedy biorę ją do nas do łóżka. Kolejna pobudka dopiero 7-8, ale wtedy już wstajemy, czas na zabawę :-) Ostatnio miała taki tydzień rozregulowany, w dzień mało spała, w nocy pobudki co 2 godz. ale teraz wszystko wróciło do normy.
Karmię głównie na leżąco, więc jak mi zaśnie podczas karmienia, to nie ma problemu, aczkolwiek rzadko to się zdarza.

Misiek w dzień śpi niewiele. Co gorsza zasypia prawie wyłącznie przy karmieniu i na spacerze. Czasem uda się wrócić ze spaceru i go przy tym nie obudzić, rzadziej odłożyć śpiącego po karmieniu do łóżeczka, to wtedy mam trochę spokoju. Niestety to się zdarza rzadko, zwłaszcza, że jeszcze Szymon często brata budzi swoimi krzykami.
A wieczorem kładziemy Miśka spać po kąpieli i przez jakiś czas jak był najedzony to ładnie sam zasypiał, a ostatnio są histerie. Próbowałam go uciszać na różne sposoby, uspokajał się tylko na rękach, ale każda próba odłożenia kończyła się jeszcze większym rykiem. Teraz wychodzę z pokoju i po max minucie jest spokój, więc już wiem, że mam w domu terrorystę, który po prostu chce, żeby go nosić.

Madzia, nie wkurzaj ludzi ;p
Gaba mój nie spał chyba od 4 do 6, czy jakoś tak, nie wiem nawet, bo ja przysypiałam w tym czasie ;)

Mamuśka, Twoja córeczka pewnie nie chce leżeć na brzuszku bo jej ciężko, bo mięśnie jeszcze słabe i nie wyćwiczone i to ogromny wysiłek tak leżeć i trzymać główkę.
Z drugiej strony jak nie będzie ćwiczyć, to mięśnie się nie wzmocnią.
Może kładźcie ją najpierw na brzuszku na sobie, dzieci to z reguły lubią bardzo :) I najlepiej kłaść ją jak nie jest głodna, czy zmęczona, bo wtedy i tak wszystko wkurza malucha.

Madzia ale super miałaś też tak chcę (chociaż raz PLISS)))
U nas jak zwykle co Godz. pobudka a o 1.30 obudził się na dwie godz i rozrabial, a jak się z nim nie bawiłam to płacz. Na razie śpi i mam chwilę dla siebie

Gratulacje dla Nastki!!!
Wczorajszy dzionek lepszy, ale chyba dlatego że była Babcia i nosiła go cały czas, a jak Jak wchodziłam do pokoju to siadała z nim :) Jak poszła do domu chciałam dokończyć obiad i już mi nie dał, był krzyk po prostu odzwyczaił się bawić sam ze sobą :( W listopadzie nie będę chodzić na siłkę tak więc Babci nie będzie i od nowa będę małego uczyć samodzielnej zabawy.

Paulinka Michałek dużo przybrał faktycznie z niego klopsik:)))

Mamuśka odnośnie leżenie na brzuszku, jeżeli chodzi o Bobiego to On to uwielbia, ale z Filipem miałam taki sam problem i uczyłam Go tak jak Maga pisała po troszeczku przez parę dni jak było bardzo ciężko to odpuszczałam i za jakiś czas wracaliśmy do tego.

Nastka dzisiaj dostała ode mnie wielgachnego całusa, spała bez przerwy od północy do 5:45 :))) Szkoda, że ja się ciągle budziłam, gdyby nie to, byłabym super wyspana :)
Mam nadzieję, że to nie ostatnia taka noc, a pierwsza, może jednak te zęby ją tak męczyły, albo podawanie wody zamiast mlek pomogło, zobaczymy, jak będzie spała dzisiaj

maga u nas cały zestaw zabawek, wcoraj mąż z nią siedział, zagadywał, pokazywał zabawki, a ona i tak się dennerwowała na brzuszku i trezba była ją zabrać z brzuszka:(

heja

gratulacje dla Nastki :) ja ciągle nie wiem, czy u nas to ząb

dzisiaj byliśmy u chirurga dziecięcego na obejrzenie wędzidełka pod językiem, pani doktor obejrzała i stwierdziła, że można podciąć albo zostawić, bo jest tak na granicy i nam zostawia decyzję...bo być może za jakiś czas będzie już konieczność, jak mały będzie miał kilka lat...
wyobraziłam sobie wtedy naszą prawie trzylatkę na takim zabiegu i zdecydowaliśmy się na podcięcie od razu
chwilka płaczu i po wszystkim, Janek był bardzo dzielny, zniósł to super, mój kochany chłopczyk :)

ze snem to u nas różnie, dzisiaj extra dzień, spał łącznie ponad 3 godziny, ale czasem śpi tylko półtorej w cyklach półgodzinnych, jak bardzo nie chce zasnąć popołudniu to odpuszczam, nie walczę, widać nie jest aż tak bardzo zmęczony...wtedy szybciej kąpiel i sen nocny

na brzuszku Janek tak jak Nastka, całe godziny spędza, lubi to, nauczył się już wychodzić z maty, przesuwa się tak śmiesznie na rękach i dociera tam gdzie chce :)
generalnie jak nie śpi i nie je to jest na podłodze
może obkładaj ją kolorowymi zabawkami? będzie chętniej leżeć

Mamuśka, każde dziecko jest inne, Nastka jak marudzi, zanoszę ją do łóżeczka, włączam karuzelę, pomarudzi, pomarudzi i zasypia, czasem jak długo marudzi, daję jej jeść i przy cycku przysypia, wtedy do łóżeczka i już :)

jak Wasze dzieci śpią po południu?

u nas dziś od 16 było tarcie oczek, płacz,ale jak położyłam do łóżeczka to płacz jeszcze gorszy i teraz moje pytanie czy zmuszać do spania czy odpuścić? już sama nie wiem co robić? jaką taktykę obrać? jak uwazacie??

mamuśka podobno na ciemieniuchę lepiej nie uzywac szamponów. moja córka miała już dwa razy, smaruję jej wtedy ze dwa razy grubo kremem AA na ciemieniuchę, wyczesuję i spokój.

dzięki Paulina :)

No to Nastka się rozpędziła z ząbkami. Miśkowi też mogą się niedługo pokazać, bo jak dziś byliśmy na szczepieniu, to doktor powiedział, że ma rozpulchnione dolne dziąsło. No i niezły klopsik się z niego zrobił - waży już 7260, a mierzy 69cm.
Mamuśka:
http://www.edziecko.pl/edziecko/0,0.html
http://www.osesek.pl/

madzia a jakie znasz portale o dzieciach? orpcz dzieci.pl, bo to przejrzalam:)

Mamuśka, Nastka była niespokojna, trochę się denerwowała, ale nic poza tym :)
Uwielbia leżeć na brzuszku, spędza na nim po kilka godzin dziennie, więc nie pomogę w tej kwestii

a już sobie przypomniałam co chciałam zapytać, czy mogę jakoś stymulować moją małą do zabawy na brzuszku albo ogólnie stymulować? bo ona mega leniuszek jest, na brzuszku to 2 sekundy i wrzask jest.

możeszcie polecić jakieś dobre portale o dzieciach?

coś ostatnio puchy na naszym forum.

czy używacie jakiś szamponów? bo u nas znowu zapowiada się nawrót ciemieniuchy :( codziennie oliwkuje, wyczesuje główkę a niestety znowu coś zaczyna się pojawaić:(

Inne tematy z forum

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

jak poradzić sobie ze sprzątaniem (24 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem dużych mieszkań, gdzie są dzieci i psy? Sprzątacie...