MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
13.05 Malutka22 -synek Oskarek 4420g szpital Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
15.05 Ulkam27 - Oskarek 3940g, 57cm , szpital kliiczna
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 Cytrusowa_607 - Oleńka 2970, 52cm, Zaspa
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAJOWE MAMY Z MALUSZKAMI 2010 CZ.19(48)

moj kiwa.... ale zdaerza sie,ze jak zapytam chcesz siusiu kreci,ze nie,ale robi na podloge hehe :)

Będziemy w klinice, która mieści się w budynku wojewódzkiego. Jedziemy w poniedziałek. Zapraszali nas już dzisiaj, ale ponieważ przewracanie się uspokoiło, zgodzili się na poniedziałek.

Kuba nie spał od 2 w nocy :( W dzień odpadł dopiero o 16:30 i to na 30 minut, a po obudzeniu 30minut okrutnie wrzeszczał. Po czopku i kupce tak mu się polepszyło, że nie chciał spać do 20:30. Teraz niby śpi, ale kręci się i stęka :( Niech ktoś wreszcie powie mi co to jest i jak leczyć, bo ja już wymiękam :(

Ech :( Czy Wasze dzieci kiwają głową na "tak" lub "nie"?

o losie, ale sie miło zaskoczyłam.

Gratuluje Majowamamuś ;) oraz serdeczne zyczenia dla Nowożeńców przesyłamy ;)

tyle mnie czasu nie bylo, ze nie wiem od czego zaczac. normalnie wypadlam z rytmu forumowego ;/
napisze tak szybko o naszym szkodniiku. je wszystko i mam wrazenie, ze ma jeden posilek, poprostu jak sie obudzi to zaczyna jesc az do wieczora, co chwile cos. lubi doslownie wszystko i wazy 11 kg. przypomina ta dziewczynke z reklamy pampersa, co tanczy z golym brzuszkiem, tylko, ze nasza jeszcze tak nie potrafi. a tak poza tym to ta reklama jest taka fajna w sobie, ze nagrode powinna dostac ;)

Mimii, kiedys slyszalam, ze jaka kolwiek droge wybierzez bedzie ona napewno dobra. takze trzymam kciuki za Was.

pozdrawiamy mocno wszystkich

Neiisi to bedziecie lezec w Wojewodzkim czy to oddzial na Polankach bo jha to nei wiem co i jak;> jesli chcesz mozemy sie spotkac na kawke bo ja przy wojewodzkim mieszkam.

Wezmą nas do Klinikii Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. To jest klinika AMG przy szpitalu wojewódzkim. Wiecie, leżałam jako dziecko w szpitalu i myślałam, że coś się w tej kwestii zmieniło. Poza tym, jest to jednak oddział dla maluchów. Ale jak piszecie, że na alergologicznym nie ma diet to ja już nie wiem. Princessa na podwieczorek, nie no bomba :)

Porobiłam Kubusiowi obiadki i pomroziłam. Jakby co, to zawiozę je do siostry (akurat dostała lodówkę samochodową) i będzie mi przywozić w drodze do pracy jak będzie trzeba. Wiecie, mamy być minimum dwa dni, ale znając moje szczęście, pobyt się przeciągnie dlatego wolę zapytać. Przez dwa dni spokojnie sobie poradzimy. Byłam na tym oddziale i na pierwszy rzut oka to totalna obskura, ale lodówkę napewno mają :)

Przewracanie się uspokoiło. Miewaliśmy już takie dni, ale to, co wyprawiał ostatnio to przeszedł siebie. Wczoraj tak strasznie się rozmalował stojąc przy stole, że aż zamarłam.

Neissi, jesli interesuje cie Zaspa daj znac, napisze wszytko dokladnie, mamy tam kilka pobytow tez juz za niemowlaka wiec opisze.

Trzymam za was kciuki, bardzo mocno.

Daj znac jak u was i do jakiego szpitala was kieruja, zajrze popoludniu to jak trzeba wszystko opisze.

A jesli chodzi o jedzenie Kubusia i ilosci, czytalam wczesniejsze wypowiedzi, i to wszytkow zgledne, mnei sie wydaje ze Kubus w dniach kiedy piszesz ze je duzo, to je tak narmalnie, wcale nei duzo, a jak ma te trudne dni to je bardzo malo, najlepiej lekarzowi podac konkretnie ile je, albo spiszz tygodnia jego coddzienne ejdzenie wraz z przegryzkami, to jest najlepszy spoob, a lekarz sam oceni czy to malo czy duzo.

Powodzenia!

Nessi no to widzę ze u was nie ciekawie... Trzymamy mocno kciuki i oby nie było to nic poważnego.
Ja niestety podobnie jak Monika byłam tylko na Zaspie i to jak Zuza była niemowlęciem.

Jakby coś to my juz wróciliśmy :D
no nic zmykam spać dobranoc :*

Neissi ja nie pomoge, bo na Polankach mnei nei bylo-na szczescie. A poza tym jak bylam to na zaspie i Borys byl niemowlakiem wiec pil tylko mleczko.

aha, to chyba ważne,w tych kącikach socjalnych dla rodziców są lodówki!

neissi, z pobytu na Polankach,gdzie zaliczyliśmy 2 oddziały pediatr.-alerg. i obserwac.-zakaźny, mogę napisać tyle: jedzenie można było wybrać dla dziecka czy słoiczkowe czy normalne (ze słoików dostawałaś na śniadanie,podwieczorek i kolację owocki i jeden obiadek),jeśli normalne- to nie było wyboru w dietach,wszystkie dzieciaki jadły to samo i raczej kiepsko: na śniadanie codziennie 2kromki chleba z jakąś wędliną, czasem ciut twarogu,obiad 2 daniowy zupa plus ziemniaki z pulpetami w sosie (ja byłam chyba 4czy 5 dni i o ile dobrze pamiętam to ciągle dawali to samo), na podwieczorek to potrafili wyjechać z Princessą albo ew.jakiś deser mleczny (a'la serek waniliowy,ale jakiś no name z konserwantami),na kolację znowu kanapki. I nieważne czy leżeli z rotawirusami czy z zapaleniem płuc.Także jeśli Kuba ma dietę to chyba czeka was dowożenie posiłków z domu (oczywiście dla Ciebie nie ma nic); dla mam są łóżka polowe,nawet w miarę wygodne,dają też koc i pościel; na każdym oddziale jest jakiś kąciki socjalny dla rodziców z mikrofalówką i czajnikiem (oczywiście kubki,sztućce wszystko z domu musisz wziąć). za pobyt mamy,która nie karmi piersią wystawiają na koniec rachunek (chyba 15zł/doba), małe salki są jedno albo dwuosobowe;toalety i prysznice są na korytarzach (ale jest też sala diagnostyczna (my na takiej leżeliśmy),czteroosobowa z własną łazienką. Ogólnie da się przeżyć,chociaż życzę, żeby pobyt był jak najkrótszy (bardzo pomocne jest jak ktoś może do ciebie przyjechać w ciągu dnia,przede wszystkim dowieźć jedzenie,bo w pobliżu szpitala nie ma jakiegoś porządniejszego sklepu-aha jest automat z kawą herbatą itp na parterze),
kurcze oby to nie było nic poważnego u Kuby i żeby wyjaśnili przyczynę tych upadków, powodzenia i duże uściski dla Was

dzięki za odpowiedź,Wojtek też ma mieć ustalony od nowa kalendarz (z tym że on dobrze znosi szczepionki, tylko przez te immunoglobuliny które dostawał w kwietniu na małopłytkowość miał zabronione szczepienia przez kilka m-cy, na razie brakuje nam więc odra,świnka, różyczka i zaraz powinien mieć powtórkę z 6w1),do tego ciągle ma niezbyt normalne wyniki krwi i nasza hematolog odesłała nas na Polanki do Poradni Immunologicznej tam przyjmuje jakaś dr Renke (wizytę mamy 6.10), całe szczęście nasza pediatra nas nie pogania ze szczepieniami,więc cierpliwie czekamy. U nas to pikuś w porównaniu z problemami Majeczki,pójdę na naszą wizytę i zobaczę co tam Pani doktor powie,ale dzięki za namiary,w razie co,będę wiedziała u kogo się konsultować dodatkowo :-)
trzymam kciuki za Malutką,powodzenia :-)

Nas chcą wziąć do szpitala na te badania immunologiczne i chyba wylądujemy tam szybko, bo Kuba zaczął się strasznie przewracać. Wczoraj zaliczył około 15 upadków i to takich spaktakularnych. Leci jak długi, jakby wcale nie czuł, że traci równowagę. Nawet nie potrafi ustać prosto bez dreptania w miejscu.

No i tutaj pytanie do mam, które zaliczyły szpital z pociechą:

Jak tam jest z jedzeniem? Rozumiem, że szpital ma jadłospis dostosowany do różnych diet, ale jak to wygląda? Czy jest to wogóle zdatne do jedzenia? Bo nie wiem ile tam zostaniemy i czy mam się przygotować. Jakieś przegryzki z pewnością wezmę, ale nie wiem co tam dają. Kuba na przykład nie zje zupy :/ No i jak jest zorganizowany pobyt matki z dzieckiem? Ile się płaci? Czy trzeba mieć własny materac? Jakie są tam zasady?

Neissi, dzieki za przepis na zupke, postramy sie wyprobowac.

Jajka u nas surowo wzbronione, Majka po nich puchnie, wiec wtedy ladujemu w szpitalu.

Petra, bylismy u jedynej osoby jaka w naszym wojewodztwie sie tym zajmuje dr Białynicka-Birula, kidys jeszcze chyba do 2009 r bylo takie centrum gdzies we wrzeszczu, czynne eraz w tygodniu dla dzieci z grupy ryzyka, ale NFZ zamknol wszystkie w kraju.
Dr przyjmuje obecnie w Medicover w Oliwie przy kolejce, jako pediatra, ale spoko ustala tez kalendzar szczepien, jak powie sie jeje nazwisko to kazda przychodnia, akzdy punkt szczepien respektuje jeje kalendzar bo nazwisko znane w srodowisku.
Wizyta kosztuje 120 zl, przyjmuje tez w jakies przychodni chyba w gdansku, bys musiala przez wyszukiwarke wyszukac w forum ale nie wiem jak to jest czy w innej przychodni przyjmie.

My chyba jednak wogle nie bedziemy szczepic Majki, jeszcze w srode bedziemy rozmawiac z nasza panai dr , krota jest zwolenniczka szczepien wiec pewnie ebdzie ciazko, ale Majka nam w tamtym tyg spuchla dwa razy, w tym raz bardzo konkretnie i kurcze tak sie boje, a w przychodni powiedzieli nam ze generelneid ruga dawka jet najabradziej uczuleniowa i jesli ma cos byuc to wlasnie po drugiej.
Tak wiec znowu cos.

Pozdrawiam was, i trzymaj sie Neissi.
Kiedy macie jakies badania wizyte?

z tymi maluchami to jest chyba tak,że jak jedzą mało to się wszyscy martwią,ale jak jedzą dużo to też niedobrze (a mój jest żarłok straszny,non stop by coś mielił w buzi,wszystko musi spróbować,nikomu nie przepuści, aż mnie to martwi,bo robi się kluska z niego, waży prawie 12kg i raczej nie jest wysoki,chociaż pocieszam się,że dopiero zaczyna powoli biegać,więc może troszkę wolniej zacznie przybierać :-) jego plan dnia:
ok.6.00-6.30pobudka
ok.7.30 śniadanie-2kromki bułki z masłem,szynką i żółtym serem i ogórek, albo jedna kromka i jajko albo cała parówka albo twarożek lub serek wan.;
9.00-10.00 drzemka,potem spacer,więc w plenerze ok.11. pół banana,albo inne owoce (uwielbia wszystkie prócz kiwi),ew.jakieś paluszki albo inne przekąski
ok.12.30 jogurt owocowy (cały kubek) albo mała miseczka mleka z muesli
ok.13-14 drzemka
15.00 obiad (zupę zje,jeśli osobno dostanie makaron do ręki :-) raczej woli drugie dania-takie jak brat,najlepiej spagetti albo pierś z ziemniakami)
ok.17.00 owoce
18.30 kolacja-czasem kaszka mleczna na 120ml wody,do tego kilka małych kanapeczek, na noc pierś( w nocy też kilka razy ssie,ale to już raczej dla uspokojenia)
czasem potrafi na śniadanie wciągnąć więcej niż brat!
MajowaMaju a mam pytanko u jakiego byliście immunologa,który ustalał Mai kalendarz szczepień?

A u nas różnie, zależy czy młody jest w przedszkolu czy nie.
W przedszkolu je:
9.00 śniadanko ( kanapka lub płatki lub paróweczka )
11.00 owoc
13.00 zupka
15.00 obiadek
17.00 deser (budyń, kisiel, słodka bułeczka )
i w domu mleczko o 20.00

no to moze ja powiem ile nasz zarloczek je :D

budzi sie 6-7 wypija 180ml mleka z kaszką
9-10 kanapeczka z dżemikiem truskawkowym (nic innego nie chce zjeść czasami również tego nie chce jeść to parówka i suchy chlebek
miedzy czasie owocki (pol banana/ jabłuszka lub brzoskwinki)
drzemka około 14 je obiadek
17 jogurt owocowy
19 kolacja i tu rożnie czasami zje kanapeczkę z wędlinką lub serek
około 20.30 wypija mleko z kasza 210ml do spania
w ciągu dnia wypija około 500ml (wody/herbatki/soczków)

Hej ...

Moja Juleczka jada roznie raz mniej raz wiecej ...
6-7 mleczko 240
10 kaszka lub paroweczka lub kanapeczka
13-14 obiadek
16 owece jogurcik
20- 21 paroweczka kanapeczka lub kaszka

do tego przekaski typu chrupki paluszki ciasteczka owoce zalezy od dnia i napoje 4x200ml

hej!
MamoMarty ło matko ile jedza te Twoje ksiezniczki :)super...
Moj B to ostatnio tak roznie;/
7-mleko ok 180ml
8-9 jakas kanapeczka, jajeczniczka lub parowka
w miedzy czasie paluskzi
12-13 150mleka
14-15 lub pozniej cos na obiad;> niekiedy sloik albo to co my
potem owoce jakis, ciacho, czekoladke, fruttelle;>
18 cos tez przekasi-cos w sensie pol chlebka;>
20-20.30 daje mu mleko ale ostatnio nie je wogole;>

Wieczorne mleko -niechce do niego- chyba przez zeby. Ostatnio daj emu coraz wiecej jesc co mi wpadnei w reke bo wiem ze mleka nie wypije by mi w nocy si enie budzil na am, am.
Widze,ze Wasze pociechy to same zdrowe jedzonka-moj i frytki zje:>O piciu to nei psize bo bardzo malo pije:( dlatego tez w poludnie daje mu mleko-zawsze to plyn.
Agag ta golonka to mala przebila chyba wszystkich :)) i pewnei neich je i rosnie ;P

MOja ostatnio zjadła.... golonko z kapustą... Mój mąż został poczęstowany przez ciocię a ona nie podarowała i koniec!

A norma to
7.00 210 mleczka rano
9.30 1,5 kawałka chleba z wędliną i pomidorem najczęściej
11.00 jakieś tam biszkopciki albo owocki albo trochę zupki
14.00 obiad z ziemniaczkami (albo gęsta zupa o ile nie jadła jej wcześniej)
15.00 jakiś oowocek
18.00 jeszcze raz obiad z ziemniaczkami

i albo 19.30 tak ze 100 ml kaszki na gęsto i potem o 20.30 150 mleczka
albo 20.30 210 mleczka

Bywa że wciąga 3 obiadki dziennie :) 2 z nianią i jeszcze z nami
Ale jest szczuplutka
A owoce najlepsze prosto z krzaka Choćby to były aronie! Ostatnio zajadała jedna po drugiej właśnie aronie, bo maliny, borówki, porzeczki czy pozionki to norma

To chyba też zależy od tego jak to dziecię trawi jedzonko. Każdy ma przeciez inaczej. Moje jedzą dużo w sumie jak na nie a obie są nisko w siatce- Małgosia waga i wzrost między 3 a 15 centylem w połowie tak a Marysia wzrost też w połowie między 3 a 15 centylem a waga na 15 centylu (jest między nimi kilogram różnicy)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...