MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 - CZ.66

Zapraszam do nowego wątku :)))

Nasza lista :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm -> ptp 22.11
Martyna76 20.11 - MARTYNKA - 3680g, 57cm, szp. Kliniczna
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Moniall 07.12 - NIKODEM - 4020 g, 60 cm, szpital Zaspa
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Go-siak 23.12 - JAGODA - szpital Kliniczna
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

A to link do poprzedniego :)

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-CZ-65-t205562,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 - CZ.66

bardzo ładne imie Nell !! super.

Podbijam wątek bo spadł daleko, daleko.
Amelka skończyła 1,5 roku i znów chora. Ostatnio często infekcję gardła łapie. Ale nie jest źle.
Pozdrawiam

wiem Kasia czytałam watek,masakra ..........takie maluszki to z miejsca powinni badac od razu bez zadnego czekania,oplat.:(

Mała cięzarówko, ja mam to samo niestety :(
Dziecko ma problemy z nóżką, nie wiedzą co jej jest, a ja za CRP musiałam zapłacić :/
Teraz mam zrobić jej TK i też nie wiem czy gdzieś na NFZ mi zrobią

dziewczyny wiecie gdzie zrobia usg brzuszka szybko w miare na nfz? w mojej przychodni na wrzesien ,paranoja a na wałowej nie maja podpisanej umowy wiec zostaje mi prywatnie ,wkurzona jestem ze nie moge dziecka zbadac na nfz ,do cholery nalezy nam sie to !!

hej

dawno mnie na naszym watku nie bylo i tak bylismy w zeszlym tyg na kontroli u kardiologa i super, szmery zniknely, nie slychac ich i nia ma ich na ekg, wazy 13kg, a cisnienia za cholere nie chciala zmierzyc, wszystko zrywala z siebie...

u nas Blanka wchodzi w bunt, jak czegos nie dostaje czyt. nie pozwalam jej wchodzic na schody, bo chce siedziec na nich i nogi mi wyklada i sie boje, to jest wielki placz, tupanie itp,i jak podchodzi to klapsa mi daje, ja nie oddaje, ale czasami mi przykro , ostatnio wyla mi tak 15 minut, a ja siedzialam na kanapie, i potem przyszla i przepraszala...
z mowieniem to malo mowi tak sadze, ale tak bywa i tym nie stresuje sie...

jesli chodzi o wyjazdy to ja biore teraz pamki z UUk bo niestety na fuercie nie bylo tego co i sloiki, badz kaszki itp, bo niestety nie chciala tego jesc, ale moze to przez upaly...za 2 tyg jedziemy do \gda na urlop i zostawiam mamie \blanke na lato, mozliwe ze w lipcu pojade tez...

a i musze pochwalic sie, ze \blanka bedzie miala siostrzyczke- Nell, maz i ja bardzo sie cieszymy, \blanka jeszcze nic nie kuma i klepie mnie w powiekszony brzuch hihi, tak samo ta ciaza jest inna, bo mam cukrzyce, wiec dieta i mocny monitoring mnie w szpitalu, ale pracuje i zobaczymy, bo najgorzej to to mierzenie glukuzy po posilakch , w labie nie za bardzo moge, ale coz...

Biedronka, ja tez zastanawiam sie nad wozkiemP&T, bo Blanka duzo wazy,ale zastanawiam sie czy nowy, bo jest sporo uzywek, ale tez sa drogie...

Hejka,

Sara - ja jeszcze zadnej listy nie robilam, ale na pewno pamietam,zeby zabrac lizaki do samolotu. Boje sie tego najbardziej, tzn. bolu uszu. Jak bylam z Amelka w ciazy to lecielismy do Tunezji, to byl moj pierwszy raz i przy ladowaniu w T myslalam,ze mi wezly przy uszach i w ogole rozsadzi. Ponadto oczywiscie stroj kapielowy, kupilam juz w lidlu oraz jakies zabaweczki na plaze. Nie wiem jak sie spakujemy. Niby duzo nie potrzeba, ale jak sie jedzie z bobasem, to sie tego i tamtego uzbiera.

Moja Amelka na nocnik jeszcze nie siada, ale swego czasu siadala sobie na nim, tak dla zabawy. Co do mowienia, to gada jak najeta.Wszystko powtarza. Rozpoznaje juz ludzi i wola ich po imieniu. Smiesnie mowi WYLUZUJ - tj. wyluuziuj. Mowi bardzo duzo: tata lezi, amela siedzi, niunius padl ( czyli spadl) - no naprawde mnostwo.

Rozmiar bucikow ma 22 i tez ma manie ich sciagania. Koszmar... :-)

Pozdrawiam

My małego sadzamy już dosyć długo, ale nie tak, żę co 5 min. Do tej pory było tylko 2, 3 razy dziennie, ale od kilku dni staram się sadzać Go częśćiej. Tzn co jakiś czas pytam Go czy chce siusiu i jak odpowie, że tak, to od razu przynosi nocnik i prawie za każdym razem nasiusia. A jak nie chce, to wydaje mi się, że na prawdę nie chce i nie zmuszam wtedy. Wczoraj i dzisiaj zrobił pierwszy raz kupke na nocnik i się zdziwił "co to jest w moim nocniku" hehe. Za każdym razem jak nasiusia, to bije sobie i mówi BAWO, BAWO :).

Co do nóżki, to wydaje mi się, że jak na chłopca ma małą nóżkę, bo nosi rozmiar 21.

moja też śpi w śpiworze, jakiejś bluzeczce i pieluchomajtach, bo tego nie umie ściągnąć;) oczywiscie rano jak ją zastaję to śpiworek rzucony w drugi kont pokoju, bluzka też, ale całe szczęście papmers jest:) te na rzepy odpinała to koniecznosć zmusila do zakładania na noc i do spania tego. w dzień też by najchetniej tylko w pampku biegała i udaje że trenuje sumo;) rozkracza sie i tupie bujając się na boki.

Moja nosi ubranka na 86 i są idealnie dopasowane ale ile ma wzrostu dokladnie nie mierzyłam. Ma 2 pary butów 22 ale jeszcze jest w nich luz, na wcisk to by jeszcze weszła w 21 ale wiadomo,ze sie nie kupuje dziecku dopasowanych.

Oj, ja jeszcze nie sadzam Amelki na nocnik. Poczekam z tym do naszego urlopu. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać i podchodzę do tematu trochę jak do jeża. Mam nadzieję, że pójdzie ok. Na razie majty zakupione :)

Z tym rozmiarem buta to ja już głupieję. Amelia ma teraz 2 pary butów i każdy w innym rozmiarze tj. 22, 23. Chciałam kupić jej sandałki i wychodzi mi, że powinnam 24 szukać bo stópka całkiem duża 14,5cm. Wzrostu też niemało, jakieś 84cm.

Crazy, mała śpi w rampersie bawełnianym, w letnim śpiworku. W pokoju mamy około 20-21 stopni.

Pozdrawiam

O tak oduczanie smoczka na noc bedzie kolejnym wyzwaniem :-) aha czyli zabawki to tak jak u nas takie domowe przedmioty :-) a jak ubieracie maluchy teraz na noc?

Malgos - my pod koniec maja lecimy tez do Grecji z mala, moze masz jakas liste co przyda sie nam w podrozy z naszymi maluszkami?
wiadomo picie, jedzenie, pampki, leki w razie co, no ja kupilam jeszcze w HM buty do wody, aha krem przeciwsloneczny no i pewnei cos przeciwko komarom itp...

Betrisa - Maroko... tez o tym ostatnio myslalam.
z tym rozbieraniem to super, tzn pewnei raz musialas sie zdzwic ze mala gola nagle:-)
u nas wszystko zrozumie mala cwaniara ale jak mowie "nie" to jakos udaje ze nie rozumie, nie ze wszystkim ale w wiekszosci.
za to jak jestesmy na spacerze to nikogo sie nie boi do wszystkich chce na rece, robi papa, posyla calusy itd, troszke mnei martwi to ze sie nikogo nie boi....
no ale mowi mama i dada, dzisiaj probowala mowic kotek na Hello kitty, czasami zachce jej sie mowic tata, na pieska wola "aaaa", a jak widzi nie naszego pieska to udaje szczekanie, wynosi swoja pieluche do smieci, wsadza brudne ciuszki do pralki, no i ucze ja odkladania zabawek na miejsce, czasami jej to wychodzi :) aha a ma manie przebierania butow, otwiera szafe i potrafi przyniesc dwie pary i pokazuje ze teraz nowe chce miec na nodze :-)
co do tancow to chyba jak kazde dziecko - jak tylko uslyszy muzyke (wiadomo ma tez swoje piosenki) to tanczy, ostatnio jak bylismy na zakupach to nawet w markecie uslyszala piosenke i stanel ai isc nie chciala dalej boona tancuje sobie, pupcia rusza, rekami tak smiesznie to wyglada, a jak siedzi w aucie w foteliku to tez tancuje

co do zabawek to miotla, konewka w kapieli, no i jak np ja cos przecieram mokra chusteczka to ona tez chce, wiec mi pomaga mala sprzataczka :-) a zabawkami to na dluzej sie nie zajmie, aha ostatnio Mula z ikei jakos jeszcze ja zajmuje, ksiazeczki, piramidka z ikei tzn te kubeczki

Mala c- Paulinka nosi teraz 20 a sandalki ma na 21

Crazy - u nas mala siada na nocnik nasladujac ktores z nas.. ale tylko na chwilke, dluzej nei usiedzi w miejscu, wiec na razie nie walcze z tym.
za to dzis 2 dzien bez smoka (i nocka tez) dzis troszke marudzila jak ja odlozylam do lozeczka, dalam jej lale i zasnela ladnie

u nas z zabawek to tak :

-wchodzenia na krzesełko uczydełko i skakanie z niego

- piesek na sznurku

-piłki

-grajace róznosci

-balkonowanie :) czyli schodzenie i wchodzenie na krzesło na balkonie,krzyczenie do ludzi pod blokiem

-miotła

-zabawki do piaskownicy innych dzieci-hit !

No właśnie dzi ewczyny jakie macie teraz zabawki. bo u nas wsumie nie ma już żadych(tzn są ale wera nimi sie nie bawi) schowałam kilka fajnych po miesiącu wyjełam pół godz i w kąt :-( książeczki przegląda rózne czy to jej czy to nasze bez różnicy. najlepsze są gazetki promocyjne np.lidl, tesco itd bo tam dużo i kolorowo ;-)

No właśnie:( Jak nauczyć siurać do nocnika?:(.. Nie chce mi się ogarnąć to po 1 i to chyba największy problem. Sadzałam ją.. a ona ucieka.. :D i z reguły sika na podłoge :D..ehhh

basiu ja koło chełma lubeskiego,tam sie urodziłam.50 km od granicy z ukraina.

u nas nocnik?? jaki nocnik? jak liwka nie umie usiedziec w 1 miejscu 30 sekund ,na nocnik wogole nie chce siadac.

A mój łobuziak nie robił i nie robi do nocnika :( nie chce na niego usiąść i koniec. Nakładka na sedes tez nie przyniosła rezultatu. Chce poczekać do lata. Bedzie cieplo, Filip będzie rozebrany biegał po ogrodzie to może zalapie, ze leci mu po nogach ?

Mówi tez mało po polsku, ale po swojemu trajkocze jak nakręcony :) Wydaje mi się, ze wszystko rozumie, ale konwersowac z nami nie chce w naszym języku :p

No i u nas jest jeszcze smoczek, który kocha wielka miłością ;/

Co do bucików to sandałki ostatnio kupiłam w rozm. 23, ale numer numerowi nie różna... na moje mierzenie stopka Filipa ma 12,5 cm

Ale się uśmiałam Betrisa z tym rozbieraniem do rosołu :) Moja umie tylko skarpetki zdjąć i jak jej bodziaka rozepnę to go sama zdejmie, lepiej jej ubieranie wychodzi :)
Mojej kumpeli córka miała manię rozbierania się i latania na golasa, raz im w -20 uciekła na ogród rozebrana do rosołu :)

Co do gadania, młoda sporo mówi
mama, tata, babcia ( i mówi babcia nie baba ) dziadzia, Ada, Sara- Saja
kotek to kicikici, piesek to bałbał krowa to muuu itd.
Z naszych słów mówi jeszcze nie ma, nie, tak, daj, masz i nie wiem co jeszcze ;)
Tancereczka też z niej fajna, ale w ogóle jest śmiechowa, co jej nie powiem to robi. Idź spać, to kładzie się tam gdzie stoi i mówi aaaaa
Przytul, pocałuj kogoś na każde życzenie :)

Ogólnie wydaje mi się, że rozumie wszystko tylko nie umie odpowiedzieć :)

A nocnik, od roczku do 16 mies lubiła na nim siedziec i robiła na niego, a teraz posiedzi 30sek i schodzi bijąc sobie brawo :/

No i ulubiona zabawa to w chowanego :) Skubana wszystkich znajdzie tak ma obcykane kryjówki :)
A z zabawek biedronka na sznurku, wszędzie ją ze sobą ciąga :)

hejka mala cięzarowko! a gdzie w lubelskie jedziesz? ja mam w lubelskiem dziadka w okolicy radzynia podlaskiego.

no właśnie nocnik.... Nie moge sie zabrać. najlepiej jak by dziecko samo powiedziało: już jestem duża i chce robić do nocnika;)
a co do mówienia to
moja nadal nie mówi mama ale mówi -"o" na kółko
"ka" na pilka, kaka-na kaczkę, iś- na miś pa-na lampa
koko-na oko, kot- na kota;), a kuku robi smiesznie tak bo mówi ukuku, łałlał-na psa chrumka na świnkę,
alo-na telefon, buuu na samochód, co jeszcze ... mówi i robi papa,
powtórzy baba i tata ale nie woła jak widzi tatę.
to by było na tyle no i dużo juz rozumie, wykonuje proste polecenia i lubi tańczyć przed tv;) lubi bazgrolić jak jej dac kredkę i wie,ze może tylko po kartce, sklada klocki takie duże do budowania ale niezbyt się pali do tego.

tylko lubi ostatnio się rozbierać. klade ją spać i musze skontrolować bo często sie rozbiera do rosołu. już jej staram sie zakładać takie rzeczy,zeby nie umiała z tego wyjść ale ona daje radę z wszystkim;)

a jak u was?