MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 61

Lista mamuś i bąbli :)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

poprzedni

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-I-MAMUSIE-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-CZ-60-21-t181810,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE CZ. 61

Aga, my w grudniu mamy znowu kontrolę u kardiologa, niby było wszystko ok, ale kazali nam przyjść za pół roku, może coś w tym kierunku, jeszcze nie wiem, dopiero będę rozmawiała. Zastanawiam się czy część tej opieki można wziąć od jednego, a część od innego lekarza.
I jeszcze jedno. Czy lekarz od razu wystawia 60 dni, czy tak jak zwolnienie po ileś dni? I Kasiu jeszcze pytanko do Ciebie, bo pisałaś kiedyś o jakimś druczku do Zusu, żeby coś wysłać to pieniądze będą wcześniej, a ja nie zapisałam wtedy tego co pisałaś. Pamiętasz jeszcze? Tą opiekę (co wystawi lekarz) to się do zakładu pracy tak samo zanosi jak zwolnienie?

Gosiu super bylaby taka opieka, sama bym skorzystała, ale czy pediatra wystawi???? cholerka nie wiem czy moja tak mi wystawi :/ co powiesz swojemu pediatrze by takie zwolnienie dostac???????????????? bo mi się 14 listopada kończy i taz myślałam o wychowawczym......

M.Ciężarówko, ja kupiłam w akpolu ten śpiworek
Bogosiaa, jeśli wejdziesz na rok 2011 możesz znowu wziąć 60 dni opieki, jeśli lekarz Ci da.

No właśnie też się zastanawiam i nie wiem :/ Ale śpiworek mam, więc zobaczymy jak będzie :)

Dziewczyny, mam pytanko. Chcę iśc na opieke na dziecko te 60dni w roku, no i urlop mi się kończy (miałam bardzo dużo zaległego) 3 listopada, od 4 teoretycznie miałam iść na wychowawczy. No więc chciałam wziąć ta opiekę na dziecko od 3 listopada włącznie, no i te 60dni to mi wyjdzie, że kończy się 1stycznia 2011. No i tak się zastanawiam, czy skoro już nowy kolejny rok będzie, czy dłużej będę mogła ciągnąć tą opiekę (ewentualnie następne 60dni na rok 2011?). Jak myślicie?

bogosia no wlasnie mysle o tym samym ws spiworka,liwka tez nie usiedzi długo i nie spi w wozku prawie nigdy......albo na rekach albo za raczki spaceruje a to dopiero poczatek,zima tez bedzie brykała wiec niewiem czy jest sens??????????????

Ja właśnie tez myślałam co ze śpiworkiem, bo w sumie to mam ciepły, ale nie wiem czy będę go wkładała, bo jak Jasiek chodzi, to długo nie usiedzi w wózku, chce chodzić, no i ze śpiworkiem, to nie wiem, będzie chodził, a potem go w butach do śpiworka ładować? Taki wątek była tu na forum i właśnie dziewczyny się nad tym zastanawiały.

A dynię bez problemu się dostanie w warzywniaku? bo ja nigdzie spotkać tutaj u siebie nie mogłam :/

Co do zębów to mamy szczoteczkę MAM. Jedna jest taka długa, że Jasiek trzyma sam, a ja na końcu z nim, no i ma ogranicznik, a druga taka sama krótka, ale póki co myję razem z nim tą dłuższą, no i wodą.
o taką:
http://allegro.pl/mam-zestaw-szczoteczek-do-nauki-mycia-zabkow-i1267427589.html
tylko tutaj na aukcji nie ma takiego ogranicznika kółeczka pokazanego.

Kasia31 a ty kupilas na allegro?podasz linka? te spiworki musza miec jakies pasy zeby jakos umocowac do spacerowki tak?

My mamy taką szczoteczkę na palec nakładaną i nią szorujemy zęby :)

Aga, ja mam śpiworek 100cm
Kup 90 albo 100 bo mniejsze bezsensu

Moja Amelia ma 70cm długości a ten co kupiłam nie jest jakoś mocno za długi, bo górę mam podciągniętą mocniej, a dół lekko podwinięty pod spód.
Taki większy śpiworek będzie super za rok jeszcze :)

Mała ciężarówko gratuluję licytacji - kombinezon za 10 zł- super :)
ja też okrywam Filipa kocykami, ale boję się, ze jak przyjdzie - 10 a zapowiadają mroźną zimę, to będzie stanowczo za mało. Juz patrzyłam na allegro za używanymi śpiworkami, tylko nie weim jaki dokladnie mam wziąć rozm. czy wystarczy na 90 cm, a może 98cm??? Poza tym taki spiworek bedzie fajny na sanki :)

Co do butków, to tez mam 1 parę. mam nadzieję, że wystarczy :) najwyżej dokupie jakies śniegowce.

Z ząbkami to u nas trudna sytuacja, bo Filip za nic nie chce dac umys, więc podstepnie sawsze to robie a i tak kończy sie płaczem. Mamy taka szczoteczkęhttp://sklep.dzidzio.pl/szczegoly/336/szczoteczka_do_zebow_z_ogranicznikiem_10_500_canpol_babies i daję ja po jedzeniu małemu a on ja memla w buzi.

Filip też uwielbia buraki. Bardzo mu tez smakuje pomidorowa i ziemniaczki z sosem. Obiadków ze słoiczka dawno juz mu nie daje, bo nie chcicł ich jeść.

Ja równiez nie dostałam nic za 1 ząbka :(((( no chyba, że nieprzespana noc :)

Gosiu zdjęcie Jasia super !!!!

Nie mam termoopakowania, bo czytałam, że są lipne. Do tej pory nie potrzebowałam, ale teraz chyba tez kupie zwykły termos :)

Kasiu mam pytanie na jaki rozmiar kupiłas Amelce śpiworek??? Na allegro jest ich bardzo dużo. Chce kupic Filipowi taki i do spacerówki i na sanki. Może uda mi się upolowac jakis fajny używany.

Ale fajnie Jasiek sam dyga po parku,super,Liwka go niedługo dogoni,trenuje usilnie...
Ja nie mam zadnego termoopakowania.Jak wiem ze dlugo nas nie bedzie i nie bedzie jak podgrzac to biore duzy deser czy cos takiego,bułke i flipsy.
Dzisiaj rano u nas na temom było -4 ,przeraziłam sie normalnie ze juz musze wyjac cos zimowego,chociaz ja i tak pod kurtke ubieram krótki rekawek nawet jak -10 ,ma mnie co grzac wiec ............:)hihihi

Liwia przez te zeby znów spała dzisiaj do 10.30 !!! sprawdzałam czy wogóle oddycha.Wiec jakos odwrotnie na nia to działa.
Niewiem czy nie kupic jeszcze jdenj pary ocieplanych bucików na teraz...bo mam kozaczi wieksze na zime .No i dałyscie mi zagwostke z tym spiworkiem bo my nie mamy,tylko taki cienki ochraniacz na nogi....myslałam ze okryje ja kocem i potem te ochraniacz i wsio i tak chyba nie bedziemy wychodzic jak bedzie duzy mróz czyli wiecej jak minus 10.
tak sie ciesze ze wylicytowałam ten kombinezon za 10 zł ,jest super,nie musiałam wydawac na nowy.
A i rekawiczek nie mamy na zime.
jak myjecie jame ustna zębatym dzieciom????????????

Gosiu, foteczki cudne... Kurczę Jasiek tak pięknie już sam stoi, zazdrościmy :)

Kasia, spróbuj z dynią, bo dzieci przeważnie dynię lubią

Kasiu dziękuje za przpisy, jak mały się obudzi to mykam do sklepu i może dziś spróbujemy tego z buraczkami:)
Dziewczyny proszę o więcej:)

A mam takie pytanko trochę z innej beczki, musimy kupić nowy aparat foto. bo nasz już nie działa sprawnie...możecie mi coś polecić? Bo ja się na tym nie znam, mąż też nie i tak przeglądam różne i im więcej czytam na ten temat to mniej wiem:)chodzi mi o jakiś aparacik,który robi fajne fotki i filmiki:) i oczywiście w miare rozsądnej cenie:)

Gosiu śliczne foteczki:) Jasiek tak fajnie sam stoi:)

Ja czasami gotuję, ale on raczej zjada z naszego talerza mniej doprawione :)
A tutaj nasz wczorajszy spacerek jeszcze na Mazurach ;)
image
image

Kasia222, ja Amelce gotuję bo od jakiś 2 tyg w ogóle obraziła mi się na jedzenie ze słoiczków :/

Najbardziej lubi krem dyniowy, więc jej gotuję.
Kawałek piersi z indyka gotuję przez jakiś czas, w osobnym garnku gotuję pokrojoną na kostki dynię ( w małej ilości wody, bo dynia sie rozpada ) dodaję 2 marchewki, kawałek pietruszki ) Później wrzucam te ugotowane mięsko i wszystko miksuję.

Drugi ulubiony obiad Amelii to danie z buraczkami :)
Daję dwa buraczki, trzy marchewki, dwa małe ziemniaczki,pietruszkę, mięsko.
Gotuję to w kolejności i na koniec miksuję.
Nie wiem jak Wasze dzieciaczki, ale moja dynię i buraki uwielbia :)

Oczywiście inne jedzonka też gotujemy, ale te dwa są ulubionym papu małej :)

Hej dzieczyny:)
Ja też wypróbowałam mase tych termoopakowań i lipa, teraz mam taki najnormalniejszy na świecie mniejszy termos, kiedy wiem,że dłużej mnie w domciu nie będzie to zabieram ten termosik z cieplutką wodą i małą wode min. jakby było za ciepłe...może bardziej skomplikowane,ale przynajmniej picie mam zawsze w sam raz:)

Macie może jakieś sprawdzone przepisy na obiadek dla malucha? Na necie jest tego dużo,ale nic małemu z tego co wypróbowałam nie smakuje...chodzi mi o coś z mięskiem...

Bogosiaa, ja kupiła taki mini termosik ( 0,3 l ) jest super, po 5h wczoraj miałam wrzątek w termosie. Nalewam po prostu mniej wodyu do butelki, i jak coś dolewam wrzątek do tej zimnej.
Płaciłam za niego jakoś 17zł a naprawdę się super sprawdza i przede wszystkim jest mały, więc nie zajmuje dużo miejsca :)
My mamy taki srebrny, z możliwością wlania wody tylko poprzez naciśnięcie guziczka, nie trzeba całej nakrętki otwierać

Kasia, fajny śpiworek, mała widać dobrze śpi :)

Ja nie kupowałam tego pałąka, a też główkowałam czy się przyda. Ale jeździmy od wiosny i jest ok, uważam, że nie potrzebny.

Tak, rejestracja jest imienna, i zdaje się, że ta dożywotnia gwarancja jest tylko na pierwszego zarejestrowanego właściciela.

Ja kupowałam nowy, bo może w przyszłości jakiś maluszek nowy się pojawi, więc wózeczek by służył na dłużej ale wydaje mi się, że można śmiało kupić używany. Wszyscy chwalą Maclareny za ich jakość i mój też się dobrze sprawuje, także jak ktoś rok, dwa jeździł to na pewno nie jest zniszczony.
A z tą gwarancją, to nie sądzę żebym z niej tak naprawdę kiedyś skorzystała.. :)
Ja używam termoopakowania TT i MAM i oba są porównywalne. W jesienny, ciepły dzień jak nalałam wrzątek przed wyjściem, godzinę po woda była letnia, taka akurat do mleka. A zimą nie wiem jak to będzie.

Ten śpiworek fajny z allegro, może bym go kupiła zamiast tego maclarenowskiego :)

Mała ciężarówko, gratulujemy ząbka!

Betrisa, bezrobotna? to chyba niedobrze, co?

Natalia, mi te pieluszki BabyDream pod koniec też zaczęły zostawiać ślady. Ale Happy 3D flexi są jak na razie bardzo fajne.

Cudna Amelka :)
Gratulacji dla Liwki :) Ja znaleźnego też nie dostałam, nawet nie wiedziałam o czymś takim :) Można się upomnieć po 5 miesiącach? :)))

Co do termoopakowań to mam MAM, ale też żadna rewelacja. Po 2-3 godzinach z wrzątku jest letnie.
A jaki termosik macie, jakiś specjalny?

wrrrr, znowu namieszałam :)
image