MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.13

Rozpakowane :-)
MRtusia – 11.11. – chłopczyk Szymon, 54 cm i 3380g – ZASPA – cc
Mar-chew – 26.11. – dziewczynka Hania, 2920g – UK – cc

Dwupaki ;-)
Dziobus - 30.11 - dziewczynka Zuzia - ZASPA
Aniak;) - 03.12 - chłopczyk KLINICZNA/ZASPA
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania - ZASPA
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka Monika - REDŁOWO
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka - KLINICZNA/REDŁOWO
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk - ZASPA
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia - KLINICZNA
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia - KLINICZNA/WEJHEROWO
Maja - 11.12 - chłopczyk
Beata - sbj - 12.12 - chłopczyk - REDŁOWO
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura - ZASPA
Mamka - 12.12 - chłopczyk - REDŁOWO
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra - WEJHEROWO
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
wiolka210 - 24.12 - chłopczyk - REDŁOWO
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola - KLINICZNA
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
Kulkaa - 31.12 - dziewczynka Zuzia - ZASPA

LINKI DO POPRZEDNICH STRON:

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 9

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-9-t186446,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 10

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-10-t190405,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 11

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-11-t192446,1,160.html

Mamusie grudniowe cz 12

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-12-t194677,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.13

Marchew ja również gratuluje i przepraszam że dopiero teraz :)
śliczna Hania
ciekawe kiedy nasza przyjdzie na świat

Marchew, ja również jeszcze raz gratuluję!
Hania jest słodziutka! Kurcze, ale Ci zazdroszcze:-)

Cześć dziewczyny!
Michałowa, dokładnie opisałaś jak to jest z formalnościami:) my jesteśmy z Gdyni a w gdańsku załatwialiśmy akt urodzenia (w urzędzie stanu cywilnego dokładniej), trzeba pamiętać, że ma się na to 2 tygodnie
teraz czekamy na pesel i załatwianie reszty w Gdyni..
a co do spacerów to my według zaleceń położnej która przyszła z przychodni werandowaliśmy Szymonka od ok 14 dnia przez 3 dni, a od piątku chodzimy na spacery:)na razie 30 minutowe, od jutra będę zwiększać czas o 5-10 min.
werandowanie polegało na tym,że otwieraliśmy balkon i przez kolejne dni sobie leżakował przy drzwiach przez 15/20/30 min
a my dziś byliśmy u lekarza na pierwszej wizycie i Szymonek za mało przybiera na wadze.. ja już nie mam siły z tym karmieniem, bo non stop przystawiam go do piersi, zwłaszcza w nocy on chce jeść jak wariat.. do tego nie wiadomo co można jeść.. wyskoczyły mu krostki na czole i policzkach, ale lekarka jakaś do niczego..bo powiedziała tylko że albo to od jedzenia albo potówki albo hormonalne..tyle to ja też wiem:// kiepska ta lekarka mi się trafiła..na nic nie umiała mi odpowiedzieć konkretnie..
a zdjęcie chętnie wstawie, ale jak?!? bo ja nie wiem:(

jak biorę tabletki przeciwbólowe to jest dobrze... na sali gdzie leżałam - były same kobiety po cc i praktycznie wszystkie brały morfinę... ja odmówiłam...

Marchew jeszcze raz gratulacje i jeszcze raz witamy Hanię - a co z tymi plytkami?

Marchew a jak dochodzisz do siebie po cesarce?

ja piłam herbatę z liści malin od 2 tygodni przed porodem - a na tydzień przed brałam również olejek z wieziołka...
około 23 zaczęły sączyć mi się wody... obudziłam męża, wzięłam prysznic i byłam gotowa :) pojechałam do szpitala i ponieważ nie miałam skurczy miałam jechać do domu... nim mnie jednak puścili zrobili mi KTG - w trakcie którego zaczęłam mieć skurcze - co 4 minuty... dlatego zostawili mnie w szpitalu - ale wysłali na inny oddział... na obserwację... skurcze 4 minutowe męczyły mnie do koło 9 rano... i w końcu ustały! Położna stwierdziła, że organizm jest zmęczony i chce nabrać siły więc mam iść spać... około 11 byłam już gotowa... ale te cholery wcale nie myślały aby mnie wysłać na porodówkę na obiecane wywołanie... o 11.30 dostałam histerii i płakałam tak długo, aż mi nie obiecali, że mnie wyślą na porodówkę... kazali tylko zjeść obiad abym miała siłę na poród... w końcu po posiłku wysłano mnie na dół... przyszedł lekarz i mi powiedział, że on nie wie kto mi powiedział, że po 12 godzinach będą mi poród wywoływać bo oni to robią po 24 od odejścia wód! I jak będą za szybko pospieszać to skończy się to cesarką... ale dadzą mi najpierw tabletkę... lekarz kazał położnej sprawdzić ułożenie dziecka - główka w kanale rodnym... lekarz podszedł żeby sprawdzić i się pyta położnej - tak? gdzie jest główka? o ona no całkowicie w kanale rodnym - a on nie... to są nogi! Przytargali usg i krótka piłka... będzie cc, dziecko ułożone pośladkowa... jeszcze sprawdzili mi rozwarcie - szyjka całkowicie zamknięta! Całą noc się męczyłam - a szyjka ani drgnęła! umówili mi cc na 20 i wysłali na inny odział... gdzie miałam czekać... po 20 zabrano mnie na porodówkę...po 21 byłam na sali razem z mężem... nic nie czułam przy znieczuleniu... jak usłyszałam płacz mojej Hani od razu jak ją wyciągnęli płakałam razem z nią :) najgorsze było, że musiałam tam leżeć i czekać aż mnie pozszywają i nie mogłam jej zobaczyć... ale mąż zrobił zdjęcie i mi ją pokazał ;P po cc dowiedziałam się, że ilość płytek krwi miałam na poziomie 74tys!
w wielkim skrócie :) I mój mały żarłok jest z nami... chyba stara się nadrobić :)

właśnie czytałam że już myslałyście że urodzilam :) jeszcze nie , jak coś to napewno napiszę
ostatnio jakoś miałam dużo na glowie i dlatego nie pisałam jakis czas,
jutro idę do lekarza zobaczymy co powie , mam nadzieje że stwierdzi że poród moze niedlugo bo juz naprawde momentami nie wyrabiam ,
żal mi też męża bo wiem że jestem ostatnio bardziej nerwowa , chciałabym urodzić przynajmniej do terminu a nie przenosić , tylko że termin już w sobote a tu nie bardzo jakies znaki , zobaczymy jak to bedzie
bardzo chciałabym mieć to już za soba

Wy to przynajmniej jakieś objawy macie, ze coś sie zbliża a ja nic:( chociaż według mojej gin juz powinnam czuć skurcze, zaczynam sie trochę bać o to moje maleństwo, za dobrze jej w brzuszku

witaj asienkaj a my już myślałyśmy że urodziłaś tak dawno nic nie pisałaś
nie martw się bólami i złym samopoczuciem teraz to już każdemu coś dolega trzymaj się

Ja dziś po wizycie, wszystko ok tylko mała sie nie spieszy na świat:( niby termin za 2 tygodnie ale wód już mało jest i dobrze by było gdyby sie juz szykowała do wyjścia, a tu nic, ani skurczów, ani czop nie odchodzi, szyjka zamknięta a główka wysoko:( muszę zwracać duża uwagę na ruchy:( mam sie za tydzień zgłosić na badanie juz do szpitala i wtedy zadecydują co dalej, czy wywoływać czy ciąć, jeśli sie do tego czasu nic nie będzie działo, to nie powinnam czekać do terminu żeby nie przenosić:( ehhh

witam dziewczyny
od dwoch dni jakoś fatalnie sie czuje , reka juz mnie boli nawet w dzien , boli mnie podbrzusze , czasami mi sie wydaje jakbym miala okres dostac , czasami mnie cos zakluje na dole, mam od czasu do czasu skorcz ,
zaczyna mnie to wszystko meczyc
chcialabym juz urodzic tak bardzo , ale mala sobie pewnie mysli ze tam lepiej bo cieplo a na dworzu zimnica :)

Michałowa a czy wiesz może jak załatwiać te wszystkie formalności kiedy sie nie jest małżeństwem? czy ja będę musiała sama wszędzie jeździć? czy daje jakieś upoważnienie?

dzięki michałowa za szczegółowy opis:) wydrukuję to dla męża zeby wiedziął gdzie iść:)

jejku marchew... super, ze jestes z nami...i ze malutka przy tobie:) czekamy na wiesci:)

Dzięki Sylwia,

ja jednak mam nadzieję, że to już za chwilę:-)) , mam naprawdę dosyć, poza tym dzisiaj jakoś kiepskie samopoczucie u mnie, jakaś depresja????
Czy któraś pije napar z liści malin?

Hmm... ja termin ma na jutro, ale wątpię aby mojej małej on odpowiadał:-)

W tej ciąży, nie przybyło mi rozstępów ale za to blizna po wyrostku robaczkowym tak mi się rozjechała, że nie mogę na nią patrzeć i co jest chyba jeszcze gorsze to, wylazły mi takie żylaki na nogach, że już chyba nigdy w życiu nie założę spódniczki. Czytałam w tych wszystkich gazetach dla ciężarnych, że trzeba dużo spacerować w ciąży aby nie załapać tego paskudztwa i ja spacerowałam po 2-3 godziny z psiakiem po lesie i co? I nie mogę patrzeć ani na brzuch ani na nogi:-(

Mamka u mnie w czwartek rano zaczęła wypływać przezroczysta galaretka,niewiele tego było a w piątek miałam wizytę u lekarza i potwierdził że już zaczyna powoli odchodzić czop ale też mówił że poród nie zacznie się jeszcze tak szybko dał mi na to tydzień.No i co dzień wypływa mi coraz więcej tej galaretki i jest coraz ciemniejsza.

No to ja i w tym wątku przywitam nową mamusię!
Jak się czujesz Marchew?

Marchew witamy cię serdecznie jak się macie kobietki ?
Gratulacje dzielna mamusiu.
Czekamy na relacje z porodówki.

Jeśli chodzi o formalności po porodzie to tak:

Szpital wysyła info o urodzeniu do urzedu miasta - tego gdzie rodzimy. A my odbieramy akt urodzenia w tym urzędzie - czyli jesli jestesmy z Gdyni, a rodzimy w Gdańsku to akt urodzenia odbieramy z Gdańska.
Jeśli mąż odbiera go sam, to musi mieć przy sobie akt ślubu.
Akt odbieramy po 3-4 dniach od urodzenia.
Meldujemy dziecko w swoim UM - tak gdzie my jesteśmy zameldowani. Tam też odbieramy pesel, na który czeka się ok 2 tygodni - max miesiąc.
Przez czas kidy dziecko nie ma peselu to wszytskie działania medycznę idą z naszej książeczki RUM. Podobno od stycznie nie będzie już obowiązku posiadanbia książeczki...nie wiem.

Jak już dziecko ma pesel, to z nim idziemy po becikowe i wyrabiamy książeczkę RUM (chyba, że tak jak pisałam już nie będzie takiej potrzeby.

Jak wychodzimy ze szpitala to dostajemy dwa wypisy i kartę szczepień maleństwa. Kartę szczepień zawozimy do wybranej przychodi lekarskiej i zapisujemy dziecko. Wybiueramy tam lekarza i położną. Po ok 2-3 dniach odwiedza nas połozna.

Tyle dowiedziałam się ze szkoły rodzenia. Jak to jest w praktyce nich powiedzą mamusie ;-).

MRtusia jest na bierząco to może powie co i jak ;-).

Inne tematy z forum

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Sprawdzona odżywka do paznokci - jaka? (94 odpowiedzi)

Hej Dziewczyny, może miała któraś problem z bardzo słabymi, miękkimi paznokciami i sobie...