MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.3

Dziewczyny pozwoliłam sobie założyć nowy wątek bo poprzedni zrobił się długaśny.

Linki do poprzedniich:

MAMUSIE GRUDNIOWE
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.2
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Lista grudniowych mamuś:)

Sylwia80 -04.12
Mar-chew -05.12
Asienkaj -06.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
BlueBell - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.3

Dzięki Michałowa również cieszę się że u Was wszystko ok:)

Ja mam jak na razie kg do przodu, ale w poprzedniej ciąży przytyłam 18 kg także na pewno też waga skoczy:)

Agusia, cieszę się że u Ciebie też ok ;-)))))

Ale jestem szczęśliwa dziewczyny!!!

Cześć dziewczyny!
Ja też wczoraj byłam u dr.
Maluszek ma już 10 cm (z nogami 16!) i waży 320 g. ;-) Także kolosik hehe.

Akurat sobie spał, bo był mało aktywny i nie chciał pokazać czy na pewno jest chłopcem ;-). Ale dla mnie to jest chłopak - czuję to i tyle ;-).
Ale najważniejsze, że rozwija się prawidłowo, rośnie i serduszko pracuje.
Wyniki ok i mam niczym sie nie przejmować.
Od początku ciąży przytyłam już 5 kg!!!!!!!!! Szok! Ale dr powiedział, że jest ok. No to się nie dołuję ;-).

Hej dziewczyny jestem po wizycie i wszystko jest w jest w porządku:))))

Dzieciątko ma 94mm:) i rusza się jak szalone:) Cieszę się że zdrowo się rozwija, bo przyznam że się trochę martwiłam.

Co do płci niestety nie dało się nic zobaczyć bo małe było bardzo uparte i nic nie pokazało. Następna próba za 4 tyg;)

FT4 w ciąży zależy od trymestru:
I 12.1 - 19.6 pmol/l
II 9.63 - 17.0
III 8.39 - 15.6

Dziewczyny, może wy się znacie.
Wczoraj odebrałam wyniki badań TSH i FT4, powiedzcie mi czy wyniki są ok. Niby w normie, ale chyba w ciąży to te normy nie obowiązują?

TSH 2,015 mlU/l
FT4 13,70 pmol/l

tak ja wczoraj jak uslyszalam ze 11 cm to tez stwierdzilam ze duza :)

asienkaj - swoją drogą duża ta Twoja fasolka:)

podobno dopiero ruchy tak od 20 tygodnia sie czuje takze nja sie narazie nie filmuje ze nic nie czuje , najbardziej mi smutno że nie wiem jaka płeć ale z drugiej strony to takie ekscytujace :)

też nie czuję i też się filmuję - ale to i tak za wcześnie na te kopniaki...

Mój mąż wie na czym polega to badanie, bo już raz był przy nim, z tym że jeszcze w Gamecie, gdzie byłam za parawanem, a mąż widział tylko moje stopy na fotelu i monitor ;-). Ale i tak powiedział, że nie czuł się komfortowo z tym, że widział faceta między moimi nogami ;-))).
A teraz chodzę do innego lekarza, który badanie wykonuje na kozetce i jekby mąż chciał to zobaczyć, to musiałby być w moich nogach i centralnie wszytsko by widział. No i mój mąż powiedział, że nie za bardzo i że pewnie dla lekarza to też niezbyt komfortowe.

No nic, idzie dziś ze mną i będzie czekał przed drzwiami, a ja zapyatm co i jak i się zobaczy ;-). Mam nadzieję, że chociaż ja zobaczę małego, bo nie czują go i mam filmy ;-/.

Mar-chew, ja już dawno odstawiłam luteinę, ok miesiąc temu, stopniowo tak jak kazał dr. Ale miałam dobre wymiki progesteronu.
A co do witamin to sama nie wiem...Ja w sumie biorę od misiąca tylko żelazo+fol co drugi dzień i feminatal DHA czy jakos tak co drugi dzień - na przemiennie. Nic więcej, żadych witamin dodatkowy.

Michałowa już właściwie możesz mieć usg przez brzuch!Ale jego jakość zależy od jakości aparatu usg!Ja miałam w szpitalu to było suuper widac a jak u gin(który ma dobrzy aparat to już obraz był nieco gorszya poza tym jeśli gin będzie chciał ci zrobić przez pochwę to nie ma przeciwskazań żeby twój mąż przy tym był!!!!!!!TYLKO mu wyjaśnij na czym polega badanie!Ja tak zrobiłam i mój był zachwycony dzidziusiem nie przerażając się że mam głowicę w pochwie:-)

a ja wczoraj przyuważyłam, że z USG termin porodu mam na 30 listopada...
Dobrze, że te plamienia się już nie powtórzyły...
Ja trochę się boję odstawić Luteinę... I nie wiem w końcu czy brać te witaminy czy nie, tym bardziej, że w Polsce kupiłam sobie witaminy, które mają podwójną dawkę kwasu foliowego...

Cześć mamuśki!

Cieszę się, że u Was wszystko ok ;-).

Ja dziś o 19 mam wizytę i tak się zastanawiam czy będę miała też usg. Słyszałam, że nie na każdej wizycie się robi...a ja tak chcę zobaczyć mojego synka. Chyba poproszę dr żeby mi zrobił. No i zastanawiam się od kiedy robi się usg przez brzuch? Ja cały czas mam przez pochwowe. Mój mąż też chciałby zobaczyć maluszka.

A morfologię robi się co drugi miesiąc, chyba że lakarz zaleci inaczej ;-). Natomiast bad. moczu co miesiąc. Przynajmniej ja tak słyszałam.

jest to bardzo ważne bo błędnie obliczony termin porodu nie będzie się zgadzał z tymi z usg no i jak bedziesz w terminie porodu czyli ok 6 grudnia to już będzie twoja ciąża zaliczana do przenoszonych!!!Wszystko przez pomyłkę!Powiedz jej ,żeby jeszcze raz obliczyła

Asienkaj powiedz położnej,ze się pomyliła bo owszem zastosowała tzw.regułę Negelego do obliczania terminu porodu,ale zasada jest taka,że od pierwszego dnia ostatniej miesiączki odejmuje się trzy miesiące i dodaje 7 dni(jeśli cykle są 28 dniowe,a jeśli 31dniowe to jeszcze dodaje się 3 dni czyli u ciebie 10)a ona owszem odjęła 3 miesiące ale tez odjęła 7 dni(zamiast je dodać)nie biorąc pod uwagę 31 dni twojego cyklu w ogóle!!!!Tak więc powinno być 26 luty-3miesiące=26 listopad+10dni=6 grudzień

u mnie też już z plamieniem lepiej , w piatek plamilam ale dostałam zwolnienie i jakoś lepiej jest jak odpoczywam , zwolnienie tylko do konca tygodnia i zobaczymy jak bedzie dalej

Witajcie!Ja juz dobrze plamienie było na szczęście tylko jednorazowo przed szpitalem i już sie nie powtórzyło(i mam nadzieję,że się nie powtórzy!)W szpitalu zrobili mi USG i wszystko jest ok,a ja jeszcze wczoraj byłam na kontrolnym badaniu i USG i tez ok!

niestety nie dowiedziałam sie czy jest chłopiec czy dziewczynka , lekarz powiedzial że jeszcze za wczenie , wiem tylko ze jest zdrowy , serduszko bije i ma 11 cm dlugosci :)

z tym terminem porodu to zwroce uwage na nastepnej wizycie