MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.5

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: witaminki

sam kocyk w zimę szczególnie tak mroźną jak ostatnia to za mało....Potrzeba jeszcze śpiworek ocieplany do wózka zakupić i wtedy myślę,że wystarczy.....a co do terminów naszych to zasada za pomocą której obliczają termin to tzw.reguła Negelego,Sprawdza się ona u kobiet które naprawdę regularnie miesiączkują ale i tak ma zakres 4 tygodniowy czyli poród może nastąpić 2 tygodnie wcześniej lub później od terminu wyznaczonego......więc tylko 5%kobiet urodzi dokładnie w dniu jaki wyliczył lekarz.....a co do terminu z usg to wynika on z długości kończyn dziecka obwodu glowy i brzuszka a jak wiadomo każdy człowiek jest inny i rośnie trochę wolniej lub szybciej.....

ja słyszałam ze kocyk i na początku bez poduszki..

no właśnie a czym przykryć takiego zimowego maluszka? Bo kołderka podobno za ciężka? Kocyk wystarczy?

ja do swojej listy mam dopisane tylko (jako zimowa wyprawka): "zimowa pora niezbedne beda rekawiczki, kombinezon, cieply spiworem i czapeczka"

a prenatal mi sie skonczyl i nie wiem czy sobie kupic drugi i brac czy nie jak myslicie??

oni chyba sami nie wiedza kiedy ktora z nas urodzi ;p jezeli ktoras trafi w ten dzien to chyba bedzie wyjatek :) a co do wyprawki zrobilam kiedys sobie mala liste co powinnam miec ale wyszukalam sama.. i w sumie grudniowa to ona nie jest ;) mam chyba zapisane gdzies na kompie..

witaminki

ja biorę elevit:) jedna tabletka / dzień

ps. nikt więcej nie wypowie się, co do wyprawki grudniowej? :(

odp do agus875

tak, również miałam 4 marca...ale mi pani dr poczatkowo wyliczyła na 11.12...a z usg na 9.12...no i od tego czasu jeszcze nic nie zmieniła :)

co do tygodni, to ja również gubię się w tych tygoodniach i miesiącach :)liczę od wizyty do wizyty :)

Re: jakie ubranka na zimę dla naszych maleństw

chyba sie skusze na to centrum materna...drogie ale przynajmniej wszystko razem i bezpiecznie

pytałam w aptece i może byc problem z połączeniem tego prenatalu dha z innymi witaminami bo on zawiera wit e i inne witaminki tez wiec nie można brać za dużo tej witaminki;/

no właśnie, a co mnie niepokoi z tym prenatalem to jego wysoka zawartość w kwas foliowy...

dziewczyny wracam na chwilkę do wątku o witaminkach, pisałyście ze bierzecie prenatal ale sa rożne prenatale ja kupiłam taki z dha ale on nie ma żadnych witamin wiec nie wiem czy coś do tego dokupić bo zależy mi na tym dha bo to podobno zdrowe dla dzidzi ale nie wiem czy można brać dodatkowo inne witaminki;/

no to jesli zapłodnienie było po monitoringu to wiesz najlepiej i poprostu lekarka sie pomyliła:-)ale powiedz jej na następnej wizycie,żeby nie było tak,że w 8 miesiącu wg.tego terminu juz będziesz po terminie i moga wywoływać poród......a po co?skoro wiesz kiedy zaszłaś...

Witamy nową Mamusię.
No u mnie na pewno się Pani dr pomyliła, gdyż miesiączka zupełnie normalna 26 marca ale zapłodnienie po monitoringu więc dokładnie wiemy kiedy (między 9 a 11 kwietnia) więc z tym terminem porodu to bardziej 2 stycznia niż 2 grudnia.

Grudniowe mamusie:
Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Aniewa - 9.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - córeczka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12

witam nową mamę:)

aniewa ja ostatnia miesiaczke mialam 4 marca a ty?
pierwszy raz jak bylam na usg wyliczyli mi ze 10 grudzień
ale juz nastepnym razem 8.12
a teraz pewnie same wiece glowka na inny termin i reszta na inny ;) zobaczymy jak bedzie.
ja sama sie nie moge polapac mamy juz 5 miesiac tak chyba wole w tygodniach liczyc bo mi sie myli skoro 20 tydzien to 5 miesiecy pelnych i 6 sie zaczyna czy jak??

aniewa - ja sie wtrące jako zeszłoroczna listopadowa mama (miałam by grudniową ale córeczka się pośpieszyła)
miałam 2 grube komibezony takie ze stopkami i raczkami i kilka pajacy welurowych, oczywiscie bodziaki i pajace bawełniane do spania, 2 sweterki grubsze, rajstopki, kilka par spodenek, kilka dresików, sukienek i bluzeczek ale nie bardzo było gdzie to wszysto ubierac :-) takze teraz wiem ze miałam za duzo wszystkiego i córcia nie zdązyła wynosic :)

jakie ubranka na zimę dla naszych maleństw

no i jeszcze..pytanko...do doświadczonych Mamuś :)

gdyz to mój pierwszy dzidziuś... i właśnie zastanawiam się co będzie potrzebne...na najbliższy czas po narodzinach:)
nie chodzi mi akcesoria typu wóżek itp... lecz o UBRANKA..

niestety rodzimy felernie na zimę...i czeka nas pewnie kupwanie jakiś kombinezonów itp...ale ile czego powinnam mieć na początek? wiecie? :) z góry dzięki za odp.

Re: witam

heh..mam teraz dużo wolnego czasu...i przeczytałam wszystkie posty

dziwne..ja mam tak samo z menstruacją jak Agus878 -, która ma termin na 10.12 - 8.12. a mi wyliczono na 11.12 - z usg 9.12. :) smiesznie!

oczywiście wszystkim gratuluję i życzę przyjemnego błogosłowianego stanu...oby było wszytko dobrze, dla kazdej z nas :) pozdrawiam

witam

chciałabym do Was dołączyć, szkoda...ze dopiero natknęłam się na to forum...
również będę szczęśliwą grudniową mamusią - termin 9.12 :)

zazdroszczę większości z Was,że wiecie już kogo nosicie pod serduszkiem.. oststnią wizytę miałam 12 lipca i wtedy maleństwo ważyło 235g i dobrze się ma:)..niestety pani niezbyt chciała (widziała) potwierdzić płeć dzidziusia... najlepsze jest to, ze ja "niby" czuję ze to chłopczyk...a prawdopodobnie jest dziewczynka:) potwierdzi się dopiero 9 sierpnia:)