MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 ... CZ 6

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - córeczka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 ... CZ 6

No to wrzucam :) Tylko jest to lista którą trzeba sobie według siebie dopasować :)

* Kaftanik - nie używałam zdecydowanie wolałam body.
* Body - używałam tylko z krótkim rękawkiem, z długim mnie denerwowały bo ściągały się rękawki. Miałam dość dużo bo córka miała problemy z ulewaniem i trzeba było ja często przebierać
* Śpioszki - nie używałam, zdecydowanie wolałam pajace.
* Pajacyk - miałam dość dużo - problem z ulewaniem, najlepsze to te zapinane z przodu te zapinane z tyłu ciężko się zakłada.
* Sweterek, ciepła bluza, polarowy pajacyk miałam kilka sztuk
* Skarpetki - miałam kilka sztuk
* Czapeczka - nigdy nie zakładałam żadnych czapeczek w domu
* Rękawiczki - niedrapki super się przydały szczególnie w pierwszych tygodniach życia
* Ubranko wierzchnie - Miałam 2 ciepłe kombinezony razem z rękawiczkami, czapeczka, szalika nie używałam bo z reguły w kombinezonach jest stujka. Pod kombinezon zakładałam zwykły bawełniany pajacyk.
* Wanienka - Zwracajcie uwagę na wielkość im większa tym lepsza, fajnie sprawdza się też spust wody nie trzeba taszczyć ciężkiej wanienki.
* Stelaż do ustawienia wanienki - Mnie się bardzo przydał bo często kąpałam mała sama.
* Leżaczek podtrzymujący dziecko - nie używałam
* Ręczniki - najlepiej sprawdziły się frotowe i z kapturkiem w jednym rogu.
* Termometr do wody - nie używałam
* Mydełko - zamiast mydła używałam płynu do mycia, super sprawdzają się te z pompką.
* Spirytus - 70 proc.Do pielęgnacji kikuta pępowiny zdecydowanie się przydał
* Oliwka - używałam codziennie
* Krem przeciw odparzeniom - używałam na podrażniona skórę np. Linomag, Sudocrem, Bepanthen.
* Krem ochronny do buzi - używałam na spacery
* Zasypka - nie używałam
* Sól fizjologiczna - Do przemywania ropiejących oczek i zakrapiania zatkanego noska - używałam
* Chusteczki nawilżane - używałam często
* Proszek do prania np. Jelp, Lovela, Bobas używałam
* Jałowe gaziki - używałam do przemywania kikuta pępowiny
* Pałeczki higieniczne - Do czyszczenia zewnętrznych części uszu i przemywania pępka spirytusem - używałam
* Nożyczki do paznokci - nie używałam, używałam małych obcinaczy do poznokci
* Łóżeczko - polecam z szufladą
* Przewijak - miałam przewijak dmuchany z Ikei
* Szafka lub komoda - mam komodę w sypialni taka zwykłą i to na niej kładłam przewijak i tak przewijałam córkę W komodzie trzymam środki kosmetyczne i higieniczne
* Materacyk - Jednoczęściowy używam gryczano-kokosowy
* Osłona na szczebelki ochraniacz miałam w komplecie z pościelą, przydaje się szczególnie na początku.
* Pościel - miałam 2 komplet wraz z prześcieradłami z gumką
* Rożek (becik) - używałam na samym początku
* Wózek - priorytetem dla mnie była gondola
* Fotelik samochodowy - podstawowym kryterium wyboru było bezpieczeństwo.

A tu rzeczy, które jeszcze używałam:

* Laktator - uratował mnie przed strasznym bólem piersi przy nawale pokarmu, miałam ręczny Avent ale teraz z perspektywy czasu wiem, że gdybym miała elektryczny udało by się może dłużej zatrzymać laktację niż tylko 3 miesiące. Teraz zakupiłam elektryczny Medela Swing
* Smoczki najmniejszy rozmiar
* Leżaczek- bujaczek
* Huśtawka
* Karuzela do łóżeczka
* Ceratka pod materac
* Sterylizator do butelek przydał się do wyparzania smoczków i butelek
* Podgrzewacz do butelek przydał się szczególnie w nocy jak mała była już na mleku sztucznym
* Butelki z tym, że trochę trwało zanim znalazłam takie z których chciał pic moja córka ostatecznie zostały Tommee Tippee
* Szczotka do czyszczenia butelek
* Torba termoizolacyjna do butelek, przydała się jak mała była już na sztucznym mleku szczególnie na spacerach
* Pieluchy tetrowe miałam ok 20 szt
* Kocyk
* Śpiworek do wózka
* Śpiworek do fotelika
* Podkłady poporodowe - dla mamy
* Koszula do karmienia
* Koło poporodowe ja miałam takie dla dzieci pompowane bo nie mogłam na początku normalnie usiąść po nacięciu krocza
* Poduszka do karmienia teraz zamierzam nabyć bo miałam straszne bóle kręgosłupa przy karmieniu, może teraz mi to coś pomoże
* Biustonosz do karmienia
* Wkładki laktacyjne
* Wit D przepisana przez pediatrę
* Preparat na kolki kupiony w aptece
* Krem na popękane brodawki
* Szczotka miękka do włosów przydaje się gdy dzieciaczek ma problem z ciemieniuchą.
* Termometr elektroniczny
* Pampersy zaczynałam od rozmiar 2

Wyprawka do szpitala - w związku z tym, że wiele szpitali oferują środki do pielęgnacji trzeba zweryfikować co zabrać a co jest dostępne
To musisz zabrać:
1. Dowód osobisty.
2. Aktualną (podstemplowaną!) legitymację ubezpieczeniową.
3. Skierowanie do szpitala od lekarza prowadzącego (nie jest konieczne, ale lepiej je mieć na wszelki wypadek).
4. Karta przebiegu ciąży.
5. Wyniki wszystkich badań, które robiłaś w ciąży, zwłaszcza w ostatnim trymestrze:
- grupa krwi i czynnik Rh,
- przy ujemnym czynniku Rh u matki – wynik badania na obecność przeciwciał,
- HBS (robione po 32. tygodniu ciąży),
- WR (robione dwukrotnie: na początku i pod koniec ciąży),
- USG wykonane około 36. tygodnia ciąży,
- ostatnia morfologia i badanie moczu.

Dla Ciebie
- dwa biustonosze zapinane z przodu – ciężkie od pokarmu piersi powinny mieć solidne, ale nie utrudniające karmienia oparcie,
- kapcie lub klapki z podeszwą antypoślizgową – będziesz się poruszać po wypolerowanych szpitalnych podłogach, musisz mieć dobry punkt oparcia,
- szlafrok lub podomka – nawet w szpitalu będziesz wyglądać ładnie,
- dwie koszule nocne (nie piżamy!), wybierz takie, w których można karmić piersią (rozpinane lub rozchylane na biuście),
- majtki – najlepiej komplet jednorazowych i kilka par bawełnianych,
- ciepłe skarpetki,
- kilka paczek chłonnych podpasek (nie tamponów!) – najlepsze są tzw. nocne (są długie) i oznaczone czterema lub pięcioma kropelkami,
- kosmetyczka, a w niej: płyn pod prysznic, szampon, gąbka, szczoteczka i pasta do zębów, grzebień, spinki i gumki, jeśli masz długie włosy,
- podstawowe kosmetyki, których używasz: puder, tusz do rzęs, balsam, błyszczyk lub pomadka nawilżająca do ust (po porodzie mogą być spierzchnięte!),
- dezodorant (najlepiej bezzapachowy antyperspirant), wodę w sprayu do odświeżenia twarzy oraz chusteczki dla niemowląt nasączone lotionem (to Ty będziesz ich używała do przetarcia dekoltu i innych okolic ciała (w pierwszych godzinach po porodzie możesz się obficie pocić, to normalna reakcja),
- duża butelka wody mineralnej – dobrze jest mieć ją pod ręką, gdy poród się przedłuża lub w nocy obudzi Cię pragnienie,
- magazyn lub ulubiona książka – przyda się, gdy będziesz miała wolną chwilę (po porodzie zdarzy się ich kilka, naprawdę),
- ulubiona muzyka, jeśli zwykle jej słuchasz,
- karta magnetyczna do telefonu – gdy zatęsknisz za głosem męża lub mamy. Jeśli chcesz zabrać telefon komórkowy, najlepszy będzie aparat z alarmem wibracyjnym, by dzwonek nie przeszkadzał innym. Nie zapomnij o ładowarce!
- ubranie, w którym wrócisz do domu, pamiętając, że brzuch wciąż będzie znacznie powiększony.

Dla dziecka
W wielu szpitalach wolno już w pierwszej dobie ubrać maleństwo we własne pieluszki i ubranka. Zanim spakujesz je do torby, dowiedz się, czy w "Twoim" szpitalu jest to akceptowane,
- 15-20 pieluszki tetrowych lub opakowanie jednorazowych w najmniejszym rozmiarze,
- wilgotne chusteczki do przemywania pupy,
- 3 bawełniane koszulki,
- 2 cienkie bawełniane czapeczki,
- 1 cieplejsza czapeczka,
- 3 koszulki bawełniane,
- 3 pajacyki (najlepiej rozpinane w kroku),
- 3 pary skarpetek,
- malutkie rękawiczki (Większość dzieci rodzi się z długimi paznokciami. Jeśli nie chcesz kupować rękawiczek, zapakuj po prostu jedną parę więcej skarpetek i po porodzie załóż je na dłonie bobaska),
- ręcznik kąpielowy z kapturkiem,
- bawełniany kocyk,
- ubranko na wyjście ze szpitala dostosowane do pory roku,
- mydełko dla niemowląt,
- oliwka dla niemowląt,
- delikatny krem do pielęgnacji pupy (np. Sudokrem, Linomag),
- 70-proc. spirytus do pielęgnacji pępka,
- jałowe gaziki,
- wata,
- szczoteczka do włosów.

Cześć dziewczynki a ja byłam dziś u lekarza w związku z moimi kłuciami w okolicy pępka i lekarz stwierdził że to jelita tak kłują.A z Filipkiem wszystko ok.Fika w brzuszku cały czas.
Jeśli chodzi o wagę to 2tyg. temu było 8+ teraz na pewno troszkę więcej ale to i tak nie wiele.Moja szwagierka przytyła 30kg masakra.
Ja też chciałabym wiedzieć co szykować na wyprawkę i w ogóle do domu co jest najpotrzebniejsze może któraś z was ma listę i wrzuci.

U mnie w domku waga pokazuje 5kg na plusie. Jutro kolejna wizyta u gina więc zobaczymy ile jego waga pokaże ;)
Dziewczyny macie może liste zakupów tzn wyprawkę dla maluszka? Również do szpitala co kupić. Zależy mi na bardzo dokładnej liście. Porosze o link lub na maila,
justa2684@wp.pl
dziekuje :)

Ja dziś kupiłam Lovele do prania dla niemowlaczków i będę prac i prac:)
ja też sie troszkę boje ze na święta trafie do szpitala chociaż mam termin na 12 ale nigdy nie wiadomo kiedy mała będzie chciała wyjść na świat:) może historia sie powtórzy i trafie tak jak moja mam ze mną jak zadecydowałam wyjść na świat 22 grudnia :)

U mnie 4kg na +

Ja mam 5 na plusie ale myślę ze to nie jest dużo jak na 6 miesiąc, przecież coś trzeba przytyć bo i dzidzia rośnie i wody płodowe i macica rośnie i w końcu organizm potrzebuje mieć więcej siły:) waży także woda która sie w organizmie zatrzymuje i przemiana materii jest zwolniona, przynajmniej u mnie :) wiadomo ze 20kg to juz nie za dobrze ale z tego co wyczytałam 10-12 to norma:)

Ja mam jutro usg genet. więc potwierdzę na 100% czy córeczka. U mnie waga od pierwszego ważenia 8kg na "-". Trochę mnie to martwi ważne by dzidzia się dobrze rozwijała.

Ja mam podobne obawy, aby nie trafić do szpitala w święta, sylwestra lub Nowy Rok :( Jednak najważniejsze aby było to w najlepszym czasie dla naszej królewny :) ja jakoś wszystko inne przeboleję.

A jak u Was dziewczyny z kilogramami? Ja widzę, że przybieram w coraz szybszym tempie, do dziś mam na plusie 4,5 kg ale zapowiada się, że się nie zmieszczę w wymarzonym max +10 kg :) apetycik mi wrócił - zwłaszcza na słodkie :(

dzięki Dagmarka za DOBRE słowo...też tak sobie pomyslałam..bo boję troszkę porodu w świeta...ehh zresztą oby wszystko gładko poszło;)

czy któraś idzie dzisiaj do szpitala na zajecia szkoły rodzenia ? ja dzisiaj ide na drugie zajecia i fajnie byloby sie jakos spotkac wspolnie :)

6 chłopców i 14 dziewczynek hihi:) obrodziło w tym roku w córeczki:)

Muszelka gratuluję dziewczynki:) a ja urodzisz 10 to na święta już będziecie razem:)

Jesteśmy po badaniach prenatalnych o ku naszemu lekkiemu zaskoczeniu (nie wiem dlaczego wydawało nam się z Mężem, ze będzie chłopczyk) będziemy mieli córeczkę ;) Co do terminu porodu USG skazało 10 grudnia - nie wiem co o tym myśleć...ale zostawiam daję porodu tę pierwszą skazaną...zobaczymy co będzie dalej..

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Fiipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Aniewa - 9.12 - dziewczynka
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - córeczka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dzieczynka Natalka
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12
Justyna - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka
Ania1979 - 30.12-chłopczyk
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka

Mnie kłuje, jak zjem cos nie tak, coś cięzkostrawnego lub za dużo na raz. Nie mogę się wtedy nawet wyprostować, po jakims czasie przechodzi - pomaga trochę wizyta w toalecie :)

mnie kuło - ale niżej pod pępkiem i jak się okazało, było to zapalenie pęcherza...

Mnie kiedyś kuło w brzuchu w górnej części tam gdzie żołądek i wtedy miałam zapalnie żołądka ale to nie było w ciąży...także nie wiem lekarz musi ocenić czy to ma coś wspólnego z ciążą czy np z żołądkiem

Dziewczyny czy kiedykolwiek w ciąży kłuł wam brzuch?Mi to zdarzyło się po raz pierwszy,dziś w nocy poczułam silne kłucie pózniej jak wstałam też,a teraz kłuje mnie nadal jak mocno pocisnę brzuch w okolicy pępka i jak kucam czy siadam brzuch jest ugniatany.Dzwoniłam do lekarza ale nie odbiera telefonu.Wzięłam nospę i leżę zobaczę co będzie dalej jak się ból nasili no to pojadę do szpitala.

Blue Bell badanie wykonuje się każdej ciężarnej, można mieć skierowanie albo można zrobić je bez niego prywatnie na własną rękę :)

Dziewczyny jaki dzisiaj miałam straszny sen....Śniło mi się, że wyszłam z malutką ze szpitala i zabrałam ją po trzech dniach na zakupy do reala. Strasznie płakała z głodu i podałam jej cyca a potem sobie uświadomiłam że zapomniałam ją nakarmić od wyjścia ze szpitala i ona taka głodna...Zaczeła tak szybko ciumać cycka że aż się zaksztusiła. Jak ja płakałam jak się obudziłam że taką niedobrą matką jestem!
Mój mąż dzisiaj zadzwonił i jak to usłyszał, zaczął się śmiać a ja mu płakałam do słuchawki...Ratunku! Ta burza hormonów mnie wykończy....:(
Czytałam w necie, że kobietom w ciąży śnią sie takie koszmary..

A jak to jest ze skierowaniem na to badanie z glukozą? Robią je każdej ciężarnej, czy trzeba mieć jakieś wskazania? Mi nigdy lekarka nic o tym nie mówiła, chyba zapytam ją o to przy kolejnej wizycie 30 sierpnia. W końcu u mnie w rodzinie większość osób ma cukrzycę więc tym bardziej jestem w grupie ryzyka :( na szczęście słodyczy nie lubię, choć podobno ma to z cukrzycą niewiele wspólnego.

Inne tematy z forum

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...