MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.8

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Lista grudniowych mam:

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.8

witamy nową mamusię

Aniak - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka

Witamy nową mamusię:)

Witam wszystkie przyszłe grudniowe mamy!!!

I od razu nieskromnie proszę o dopisanie mnie do imponującej listy mam.
Jestem w 30. tygodniu ciąży i planowany termin porodu to 6 grudzień :)). Mój dzidziuś to chłopiec - najprawdopodobniej Jakub.

W sumie to pierwszy raz dzisiaj weszłam na to forum i bardzo mnie zainteresowało. Poruszacie ciekawe tematy, więc postanowiłam dołączyć do szacownego grona grudniowych mam;)

Kurcze, dziewczyny, daleko w polu jestem przy was.

Dzięki za info w spr. koszul. Bardzo się przyda.

Wracając do monitoru oddechu. Moja jednak kol. ma właśnie ten Respisense - mobilny i o ile to super sprawa, że dziecko jest cały czas monitorowane - nawet jak śpi w wózeczku, to nie podoba mi się to, że taki plastikowy przedmiot cały czas dotyka brzuszka maluszka. Tzn. przypina się to do pieluszki i wydaje mi się, że dziecku jest z tym niewygodnie - jednak to takie pudełeczko na brzuszku.

Druga kol. ma Angel care i sobie chwali - poważnie się nad tym zastanawiam.

No i jeszcze jest baby sense II - polecany na targach brzuszek i maluszek. Podobno jeden z lepszych na rynku.

Tylko przy tych dwóch maluch jest monitorowany tylko wtedy gdy śpi/leży w łóżeczku. A słyszałam o sytuacjach, kiedy baby udławiło się np. śliną lub ulało kiedy leżało sobie w leżaczku, czy na tapczanie.

Oj cięzki dylemat ;-))).

sbj

dzięki za odpowiedź. Przepraszam, że pytam, ale ja jestem strasznie nieufna jeśli chodzi o lekarzy, to ze względów na moje wcześniejsze wydarzenia :-((
Piskulaka nie znam a chodzę do niego od niedawna - bo polecił mi go mój lekarz.
Ja dodatkowo chodzę na usg do Preisa (tzn. byłam 2 razy) i teraz chyba też się wybiorę poraz ostatni.
Nie przeraża mnie poród, pielęgnacja dzieciątka tylko to czy na pewno urodzi się całe i zdrowe ;-(

Jeśli chodzi o odwiedziny i karmienia (rodziłam na Klinicznej więc wizyt było sporo) to odwracałam się tyłem do wejścia do pokoju i siadałam przodem do ściany czy okna i czułam się o wiele bardziej komfortowo :) Nie wyobrażam sobie z wywalonymi piersiami siedzieć przy gościach, szczególnie jeśli są to mężczyźni :)

Ja z mojego doświadczenia na pewno odradzam kupno koszuli z rozcięciami gdzie brak jest guzików. Masakra jakaś piersi wyłażą i strasznie to krępuje :( Po jednym dniu miałam jej dosyć :) Takie, które są na guziczki czy zatrzaski są super :)

jesli chodzi i ciuszki dla dziecka to ja mam wszystko od szwagierki, poza kocykiem i 2 szt body z krótkim i 2 szt śpiochów - wychowała się na nich dwójka dzieci i nie mogłam uwierzyc, ze to nadal jest w super jakości - nawet nie widać, ze było używane...własnie wszystko wypakowałam i policzyłam by mieć czas na dokupienie brakujących rzeczy...

co do koszul to dlatego napisałam tutaj o nich bo własnie chodziło mi o opinię doswiadczonych mamuś, które już miały tą przyjemnośc przetestowania coniektórych modeli koszul dla karmiących...

własnie!!! przeraża mnie to, bo inna sprawa jak na sali są same kobitki przed lub po porodzie to wtedy można sobie pozwolić na różne ewolucje z koszulą podczas karmienia - a gdy pomysle, ze odwiedzający będą nieustatnnie w najmniejoczekiwanych momentach..ehh...a do tego jeszcze zima, grudzien...a dziecku nie odmówię przecież...

co do tych koszul to ja polecam wam jednak takie do karmienia np.
http://allegro.pl/koszula-ciazowa-do-karmienia-miski-xxxl-i1228828915.html
bo wiem jak to wygląda w praktyce......wchodzi się na salę a tu kobieta naga cała bo koszulę rozpinaną do połowy ma aldo podwija ją do szyi!!!!!!o zgrozo...przecież te kobiety strasznie niezręcznie się czują!i karmienie czazsem nie wychodzi bo myślą tylko o tym że są odkryte....a tu odwiedzająxcy mają wpaść!!!!!!!!!!!!!1 co innego taka specjalna do karmienia

witam
a ja poszłam do sklepu z odzieżą używaną i nie mogłam się powstrzymać nakupowałam różnych ciuszków aż za dużo.Dziewczyny ciuszki jak nowe niektóre z metkami za grosze.Za 200zł kupiłam 11pajacy 16 body 12 par spodenek 5 sweterków i skarpetek śliniaków.Rozmiar różny od 56 spodenki na pół roczku i większe.To jeszcze taniej niż na allegro.

a tutaj coś dla tych, które nie mają jeszcze listy co moze przydac sie wszpitalu - najfajniej rozpisana lista dla mam rodzących w szpitalu jaką znalazłam na stronce Szpitala Specjalistycznego im F. Ceynowy w Wejherowie...- można sobie z tego conieco wynotować ;)

Młoda Mamo! Jeśli cokolwiek budzi Twój niepokój - dzwoń, służymy pomocą! Porady laktacyjne udzielane są przez całą dobę przez wykwalifikowany personel medyczny - tel. 058 57 27 416

Jedziemy do szpitala! ... Co zabrać ze sobą?

Jeżeli Twoje dziecko przyjdzie na świat w szpitalu, nie zapomnij zabrać ze sobą:

Następujących dokumentów:
dowodu osobistego;
karty przebiegu ciąży;
legitymacji ubezpieczeniowej;
książeczki RUM-u;
zaświadczenia o ukończonej Szkole Rodzenia (jeśli posiadasz).

Dla własnej wygody możesz też zabrać niektóre z niżej wymienionych rzeczy:
przybory toaletowe;
ręczniki (oddzielne do osuszania krocza i piersi);
krótkie koszule nocne, najlepiej rozpinane z przodu;
szlafrok;
szczotka do włosów i gumka (spinka) pozwalająca spiąć włosy tak, aby nie opadały na twarz;
obuwie domowe i klapki pod prysznic;
podpaski bawełniane;
chusteczki kosmetyczne - wilgotne do odświeżania twarzy;
gąbka lub myjka;
lanolinowa pomadka lub krem do ust;
jeśli lubisz ciepło, to weź skarpetki;
woda mineralna (niegazowana) lub woda osłodzona miodem lub soki owocowe (jabłkowy, z czarnych winogron, nie z owoców cytrusowych);
landrynki lub miód, które wesprą Twoje siły w pierwszej fazie porodu;
łagodny ser, chrupki, jogurt, ciasteczka, biszkopty, odrobina kawy, herbaty;
herbata ziołowa dla Ciebie po porodzie (anyż, kminek, koper, rumianek, melisa, czy mięta);
termos wypełniony kostkami lodu do ssania lub pokrojonym ananasem (kiedy przyjdzie Ci chęć do ssania);
kasety magnetofonowe ze spokojną muzyką, którą lubisz;
aparat fotograficzny;
zegarek z sekundnikiem, aby partner mógł mierzyć odstępy między skurczami;
racja żywnościowa, która pozwoli przetrwać Twojemu partnerowi (czekolada)

Dla noworodka weź koniecznie: pieluszki bawełniane jednorazowe. A jeśli możesz, zabierz:
kilka pampersów;
2-3 pary śpioszków;
2-3 kaftaniki;
czapeczkę (założysz ją, gdy będzie wietrzona sala);
skarpetki;
oliwkę lub krem do pielęgnacji pośladków

co do tych koszul - to jak pisałam narazie ogladam i sie przymierzam- nie ukrywam, ze jakos dyskretnie to wygląda... podobają mi sie bo kurcze slyszałam, że na Klinicznej normalnie wchodza odwiedzający a nie wyobrazam sobie wyciagnac całkiem gołego cyca na wierzch- z karmieniem piersią nie mam obiekcji ale jakos tak dziwnie rozpiac się do połowy i wywalić cyca na wierzch...a w odwiedziny wiadomo i dzieci i dorośli przychodza...ja i moj Mąż czulibyśmy się niekomfortowo...
ale dziekuje za opinie- dokupie moze jedna rozpinana do polowy na zapas gdyby ta nie zdawała rezultatów... ;)

wlasnie lezę (osatnio kiepsko zaczełam sie czuc..pobolewa brzuszek po lewej stronie jakby dziecko w poprzeg się ułożyło i się rozciagało, więc wystraszyłam sie troszke ze moze byc wczesniej poród albo wyląduje na patologii ciązy a wtedy z zakupów dupa... Mąz miałby niezly problem jeśli chodzi o ciuszki bo z wozkiem i łóżeczkiem postanowiłam zaczekac- moze beda promoce zimowe a nawet jeśli to z tym to on sobie spokojnie poradzi)

i podliczam ile czego narazie mam -średnio wyszło mi tak:

od 0 do 3 miesiaca srednio rozmiar 56 do 62

7 szt body z długim rękawem
5 szt body z krótkim ( bo zastanawiam sie nad kupnem kaftaników ale nie jestem co do nich przekonana)
3 szt śpiochów
2 szt pajacy (trzeba dokupic cos jeszcze + cos eleganckiego na wyjscie)
1 szt niedrapek
7 do 10 szt skarpetek
2 szt sweterków
3 szt bluz takich dwustronnych
1 szt czapeczki takiej bawełnianej
1 szt czapeczki taka ciepła i gruba
śpiworek do spania
3 szt ręczników z kapturiem (1 mały i 2 większe)
rożek (ale nieusztywniany)
kocyk ciepły i mieciutki
nosidełko do zawiazania na szyi i w pasie matki badz ojca- dostałam

zastanawiam sie nad laktatorem- reczny czy eektryczny i czy w ogole potrzebny- bo niby szpitale maja go na liscie uwzglednione..

pozostaje do dokupienia z tego co w ogóle nie mam nic:
wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, majtki jednorazowe poporodowe, ręczniki jednorazowe do ocierania krocza, tamtun rosa bądz Octenisept... pampersy i pieluchy tetrowe, oliwka, puder, płyn do kąpiel, pościel do łóżeczkai..ehh tego jest tyle....

jak widac narazie skromnie ale gdyby mnie cos nieprzewidzianego chyciło to cos jest a reszte idzie dokupic...jesli chodzi i powiekszenie liczby sztuk ubranek dla dziecka.

ostatnio na szkole rodzenia mówili ze do karmienia na poczatku sa najlepsze koszule rozpinane do polowy lub w calosci a nie takie co tylko piers sie wyjmuje, mowila ze przynajmniej dopoki nie nauczymy sie karmic piersia ,

jeśli chodzi o Piskulaka, nie chodzę na inne USG, tylko do niego.

Muszelko ile kupilas sztuk bodziaków na krótkim i na długim, pajacyków i w jakim rozmiarze?

Ja mam nadal z tym problem.. A cos ciepłego kupowałaś? Tzn dresy, bluzy, sweterki, rajsopki itp? Ja juz glupieje...Nie chce kupic za duzo, ale tez nie chce aby potem sie okazalo ze kupilam za malo cieplych ubranek.
Pozdrowionka
ach! ta koszulka do szpitala jest super! (tez taka zamówie) jak lezalam na patologi to dziewczyna własnie taka miała. tylko kup rozmiar większą bo material słabo się rozciąga.

szczerze powiem, że też nie miałam zamiaru (wiem, że potrafią się zwijać i nie są za wygodne dla dziecka) i mam body z krótkim i długim rękawem.... ale kurcze obawiam się na samym poczatu w pierwszych tygodniach o główkę małej..... - to nasze pierwsze dziecko i jak zwykle panikuję nad wyrost..tak jak z myciem w wanience...

Ja np kaftaników w ogóle nie używałam, wkurzały mnie niemiłosiernie :)

ja tam wolę się nie denerować i nie ważę się w domu - wystarczy mi raz na miesiąc u ginekolog...
ostatnio tak popatrzyłam na swój brzuszek i pomyślałam sobie, że to już tak blisko przeciez- niektóre rodzą w 7 miesiacu ... to takie jeszcze maleństwo...a brzusio nie taki znowu duzy.

dziewczyny co prawda ja narazie robie liste co bym chciała kupic konkretnie no i tak sie zastanawiam:

koszula nocna - (taka juz po porodzie do karmienia)

http://moda.allegro.pl/najtaniej-koszula-dyskretna-do-karmienia-muzzy-xl-i1235103169.html

koszula do porodu-

http://moda.allegro.pl/s-m-koszula-ciazowa-do-porodu-karmieniawyprzedaz-i1235611649.html

butelki dla małej (wydaje mi się, że 2 sztuki 150 ml wystarczą)

http://allegro.pl/tommee-tippee-2x-150-ml-butelki-kpl-butelka-tomme-i1239813541.html

smoczek uspokajający- (tylko w razie długiej walki z płaczem)

http://allegro.pl/smoczek-uspokajajacy-tommee-tippee-pure-0-3m-2szt-i1236355620.html

wanienka IKEA - (chociaż musze ja jeszcze w sklepie poogladac)

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00173388

kombinezon ( zastanawiam sie nad rozmiarem 62 - choc przekonana nie jestem) widziałam go ostatnio w sklepie ładny - tylko kurcze troche szkoda bo prawie 200zł ;/

http://allegro.pl/wojcik-kombinezon-nowosc-zima-2011-cudny-r-62-i1225222282.html

kaftanik- (bo cała reszta wyprawki jesli chodzi o ciuszki juz jest)
albo od razu z łapką niedrapką albo osobno

pozostaje jeszcze wózek, nosidełko i łóżeczko

i co myślicie- może z Waszego doświadczenia coś co podałam wydaje się niepraktyczne?

Mar-chew, Miska nasza ma rok a cały czas uzywam :)

właśnie też myślałam o Angelcare... jest też wersja z nianią... czyli jak dziecko jest większe ma się nasłuch :)

Inne tematy z forum

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (46 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?