MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

dziewczyny jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim i innymi...
1.W chwili urodzenia dziecka od razu przechodzi się na macierzyński +dostarczenie aktu urodzenia dziecka do firmy (nawet jeśli trwa jeszcze zwolnienie od ginekologa?)
2. po skończeniu podstawowego macierzyńskiego mozna wnioskować o dodatkowe 2 tyg macierzyńskiego.
3. potem wybrać urlop za 2010 a co z urlopem za 2011?
4. no i wtedy wychowawczy 3 lata przysluguje
ale
-gdzieś wyczytalam, że można starac się oddalić w czasie przejscie na wychowawczy i starac się od pediatry o 2 x po 30 dni w sumie 60 dni opieki nad dzieckiem (i z15+L4 na dziecko przesłać do firmy)
-no i pozostaje 182 dni chorobowego w roku
tak by jak najdłużej dostawać zastrzyk gotówki co miesiąc..

aa a co z opiekunczyć i pielęgnacyjnym - jest coś takiego jeszcze, i czy uzależnione ono jest od czegoś, np od dochodów?

bo nas będzie czekać żłobek...ale to po roczku Małej....
a o wychowawczy można wnioskować do 4 roku życia dziecka nawet jak się powiedzmy wybierze np 6 miesięcy, potem wróci do pracy a jesli okaże się, ze jednak coś nie wypaliło ze żłobkiem można dalej wnioskować o pozostałą jakąs częśc wychowawczego?

Ja na razie pościeli nie kupuje zawsze będzie na to czas:) bo i tak nie będę maleństwa kłaść na poduszce i przykrywać kołderka, wiem ze z rożka po rozprostowaniu można zrobić elegancka kołderkę:)

oj, ja też będę miała co zrzucać...

moje maleństwo jest bardzo leniwe - ale to nic nowego... tylko czekam na kolejny ruch...

krew z pępowiny będę pobierać chyba po to, aby sprawdzić czy dziecko nie ma anemii... pewnie też po to aby sprawdzić, czy nie potrzebuje transfuzji krwi ;/ dziwi mnie to, że nawet w specjalistycznym laboratorium nie byli wstanie stwierdzić w 100% jakie to przeciwciała... więc musi być ich na prawdę mało...

hej dziewczyny...długo mnie nie było...ale "łączę się z wami...ciężarówkami " ;p ;p ;p

oj dużo się zmieniło....moje maleństwo jest bardzo aktywne, wierci się i kopie bardzo mocno...brzusio duzy już i cięzko się oddycha, ciężko wstaje się z łóżka...a o zapominaniu już nie wspominam :P też zapisuję sobie różne rzeczy na kartce, bo inaczej... ;]

co do kurtek...to moze wybierzcie się do sklepów z rzeczami używanymi:) ja własnie kupiłam sobie śliczny czarny płaszczyk za 20 zl i wcale nie zniszczony:) fakt inaczej się nam nie opłaca kupowac nowej kurtki, ktorej mam nadzieję nie załozymy poźniej..bo zgubimy wszystkie zbedne kilogramy:P a u mnie ich sporo...

:) no ja też już muszę zacząć, w sobotę obieram łóżeczko :)
Następnym punktem będzie pościel, materac, ochraniacz i rożek.

Ja właśnie spisałam listy które wcześniej zamieszczałyśmy tu na forum i zabieram sie za kompletownie wyprawki:)

Marchew - a co to znaczy że masz anty i dlaczego będą Ci pobierać krew pępowinową?

Mar-chew mój mąż by chyba tego nie przeżył już chodzę w jego dresach i koszulkach po domu ... i on strasznie to przeżywa hihi ...

Muszelka współczuje tej glukozy :/

Ja niestety też nie zapinam się w moich kurtkach ... tylko, że ja prawie nigdzie nie wychodzę tylko lekarz czasami do sklepu ale to zawsze autkiem. Więc chodze z brzuchem na wierzchu :)

ja będę nosić męża kurtkę ;P może nie jest powalająca - ale jest...

odebrałam wczoraj wyniki na przeciwciała... wyszło, że mam anty - e? ale jest to niepotwierdzone... już więcej kłóć mnie nie będą... przy porodzie ma być pobrana krew z pępowiny...

glukoza 75g za mną...po godzince ja zwymiotowałam w przychodni tak mi niedobrze było- co prawda bez cytryny chciałam spróbowac i to był bład a moze nawet lepiej ze tego paskudztwa pozbylam sie z zoladka...

dzisiaj zimno jak w psiarni na dworze...a ja juz nie zapne sie w zadnej z moich kurtek zimowych..;( i co teraz..przeciez nie bede kupowac specjalnie kurtki na 2 miesiace;/

Ja też dzisiaj jakaś nieprzytomna,choś spałam do 10:00. Mnie dla odmiany męczyła straszna zgaga ... ble...

Tak wczoraj o tym spaniu pisałyście, ze dzisiaj pojawiły sie problemiki, ale to z przejedzenia.

Generalnie to jak zjem coś o 17 to później przed snem ewentualnie tylko jakiś owoc, a wczoraj mąż kupił pyszny chlebek i o 22 jeszcze go jedliśmy. a później mi się odbijało i brzuch taki przepełniony.

Nie mogłam spać i wierciłam się strasznie a o 4 po prostu zaczęłam czytać książkę.

Teraz jestem niewyspana i nawet chce mi się leżakować :)

Michałowa ja co prawda mam używany ochraniacz,gdyż dostałam go prałam w 40stopniach miałam nastawione wirowanie trochę mi się wygniótł ale wyprasowałam i jest super ale jak się boisz to upierz w 30stopniach i bez wirowania lub po prostu upierz ręcznie.Aby odświeżyć nowe też trzeba.

dziewczyny ja chyba kota dostanę...od tego odpoczywania i leżenia... wiem, że trzeba ale kurcze nawet leżąc kresle projekty bo co mozna robić w łózki samej ;p...ehh a tyle roboty jeszcze przede mną - graty same się nie spakują i nie przeprowadzą...no ale jutro lekarz i mam zamiar poleniuchowac i dać Małej trochę luzu - niech dziewczyna sobie poharcuje spokojnie....

co do tych omamów dotyczących odchodzących wód płodowych to właśnie w sobotę miałam takie shizy....eh to chyba już tak jest na tym etapie...

co do zaparć- to pijemy jogurty i jemy jabłuszka - ale nie powiem zdaza sie co jakis czas ..no i wtedy boje sie ze urodzę na kibelku ;)

co do pamięci - do niekiedy mam coś takiego, ale zauważyłam, że moje oczy robią psikusy...co prawda ślęcząc nad projektami monitor swoje robi i wytężanie wzroku ale Mąż zauważył jak przekręcam ceny sklepowe i literki czasami..ehh

najważniejsze, że w tych wszystkich dolegliwościach nie jesteśmy same..;)

Sylwia - ja też zapominam ;-). Dlatego zapisuje sobie na kartce pytania do dr ;-).
Sprawdziłam - mój ochraniacz nie ma zdejmowanej "tapicerki" - także prać musiałabym w całości...i boję się, że już potem nie wyprasuję tego. Musiałabym po gąbce prasować.
Sylwia - jak ty robiłaś? O nic innego się nie boję tylko o ten ochraniacz, bo taki ładniutki jest ;-).

hej
ja kupiłam z allegro łóżeczko i materac dziś przyszło i jest wszystko ok.,materac zamówiłam gryka pianka kokos teraz właśnie takie są polecane
ja piorę w pralce wszystko wyprałam wypełnienie i ochraniacz i rożek nawet nosidełko i wszystko jest w porządku nic się z tym nie stało.
Byłam dziś u lekarza wszystko jest dobrze następna wizyta 12listopada za miesiąc.Zapomniałam zapytać ile waży dziecko no i teraz nie wiem a jestem taka ciekawa no cóż teraz już za pózno.Nawet nie wiem jak ułożone ale jak lekarz powiedział że wszystko ok to chyba tak jak trzeba.Miałam tyle pytań a prawie o nic nie zapytałam bo zapomniałam.Teraz ciągle wszystkiego zapominam czy wy też tak macie?
Aha no i przytyłam 2kg czyli już przytyłam 13kg.

Michalowa - ja dla małej miałam grykos-kokos i byłam zadowolona, ale teraz widziałam już grykos - pianka i kokos - 3 w jednym.

queen - ja codziennie rano piję łyżkę syropu lactulosum i pomaga na zaparcia - jest znacznie lepiej niż było.

ja nie prałam wypełnień tylko poszewki, ale jak Was czytam, to widzę że powinnam :)

Ja mam po córce gryka-kokos wtedy kiedy go kupowałam był polecany przez ortopedów i fizjoterapeutów. Nie wiem jaki teraz jest bardziej polecany.

A jeszcze jedno pytanko mam. Jaki materac do łóżeczka kupiłyście?
Grykos-kokos czy grykos-pianka?
Jakie są lepsze?

Inne tematy z forum

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?