MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.9

dzisiaj popołudniu idę do lekarza , już nie mogę sie doczekac zeby zobaczyc swoje maleństwo :)
od jutra na zwolnienie wkońcu trzeba dpocząć troche

Queen - jejku 500 gram maluśki ale dobrze, że samodzielnie oddycha. Trzymam kciuki, żeby wszytko dobrze się skończyło.

Ja już też większość rzeczy mam - w weekend byliśmy na zakupach kupiliśmy łóżeczko, trochę pajacy dla malucha. Z ciuszków brakuje mi tylko ciepłego kombinezonu za zimę i jakiejśc czapeczki ciepłej. Widziałyście coś fajnego dziewczyny w sklepach ?? czy czekacie z tym zakupem na promocje ??

My też nie bankujemy krwi.
Siary jak narazie u mnie nie ma - gdzieś czytałam wypowiedz lekarza, że najczęściej pojawia się na 2 tyg przed porodem -ale są od tego odstępstwa, czyli u każdej kobiety inaczej...
Z tym Akpolem to prawda -faktycznie ceny indentyczne jak na allegro i odchodzi opłata zaprzesyłkę...

W końcu nie pojechaliśmy do bobowózki - stwierdziłam, że skoro faktycznie w Mama i ja jest wiekszy wybór na sklepie to nie ma sensu na wycieczkę do Gdyni... ;)

Jeśli chodzi o pieluszki, proszki i kosmetyki do pielęgnacji to ja czekam do Grudnia - może będą jakies fajne promocje...- a ciuszków narazie jeszcze nie piorę..na poczatku grudnia tym się zajmę..;)

Ostatnio stwierdziłam, ze będę musiała zrobić jakieś zapasy w jedzonku Mężusiowi - jak przyjdzie czas na poród to on pewnie nie będzie miał głowy by się zdrowo odzywiać....wiem wiem, że to w najlepszym przypadku 3 dni- ale wolę miec komfort psychiczny, ze on napewno będzie miał co jeśc...bo gotować potrafi- ale zapewno poszedłby na łatwizne...

queen - gratulacje dla brata i będę sie modlić, żeby było ok.

a co do pomiarów to zgadza się, że są orientacyjne i czasami sie sprawdzają, a czasami nie. Jak rodziłam Karolinkę to na 12 godzin przed porodem lekarz mi powiedział, że będzie 3300g, ale mam sie nie martwić, bo USG zaniża, a następnego dnia, gdy sie urodziła miała 2850g.

Ja właśnie leżę i odpoczywam podwójnie bo nie dość że feneterol to jeszcze przeziębienie. Brzuch obserwuję, ale skórczy chyba nie mam.

queen
niezle.
Dobrze ze z małym wszystko ok, oby się dalej prawidłowo rozwijał!
Mi tak zależało na dzidzi, że chucham i dmucham na siebie. Nie podarowałabym sobie, gdybym mogła zawinić jakimś niepowodzeniem z własnej winy.

oby tylko z dzieckiem było wszystko dobrze

ja wczoraj dostałam od kuzynki sporo ciuszków i w tym tygodniu już biorę sie za pranie bo własciwie wszystko juz mam ,
wczoraj zrobiłam zakupów tez troche bo wyladowałam w akpolu przez przypadek tylko po jedna rzecz dla kuzynku i kupilam odrazu troche dla siebie , ceny w akpolu sa porownywalne z allegro więc stwierdzilam ze jednak kupie tam troche , jeszcze oczywiiscie sporo zakupow zostalo przedemna ale najwazniejsze rzeczy juz sa

Muszę się z wami podzielić informacją, że wczoraj mój brat został ojcem!!!
Nie do końca jest to powód do świętowania bo mały urodził się w 26 tygodniu ciąży. Waży zaledwie 510gram. Na USG mówili że jest większy więc mierzą orientacyjnie po prostu.
Maluszek oddycha samodzielnie, więc rokowania są bardzo dobre, ale to taka kruszynka mała, może zmieścić się na jednej ręce.
Nie szalejcie dziewczyny z pracą,odpoczywajcie jak najwięcej bo moja bratowa stwierdziła że czuje się dobrze więc będzie pracować i nagle ciśnienie jej skoczyło tak że skończyła na porodówce.

My rozmawialiśmy z lekarzem i potwierdził wszystko to, co napisały powyżej Dziewczyny, dlatego nie zdecydujemy się na to.

Dokładnie, zgadzam się z dziewczynami. Nie ma dowodów na to że krew pępowinowa w razie białaczki czy innego raka zwiększa szanse na wyzdrowienie. To tylko przypuszczenia, nie ma potwierdzonych przypadków wyleczenia ;/
Poza tym płacisz za przechowanie a nie wiesz co się z tym dzieje i w jakim będzie stanie po rozmrożeniu. No i jak mówi misica, nie zapłacisz do widzenia. Nikt się nie przejmuje tym że płacisz kilka lat a tu nagle kryzys finansowy i mają to gdzieś ;/

Ja się zgadzam z Agusią,ponieważ nie ma 100% dowodów na to,że ta krew napewno sie przyda w razie choroby:-( banki często bankrutują a co gorsze jak nie wpłacisz transzy pieniędzy na czas bo np będziesz mieć kłopoty finansowe to nikt się tym nie przejmuje i krew jest zwyczajnie niszczona a tak nie powinno być!!!!!!!!!!!!!

Dagmarka ja nie decyduję się ponieważ:
Po pierwsze- szansa na to, iż dziecko będzie potrzebować własnej krwi pępowinowej do przeszczepu wynosi jak 1:2700.
Po drugie niewiele się mówi o tym, że liczba komórek macierzystych w jednostce krwi pępowinowej pochodzącej od noworodka jest niewystarczająca, aby można było wykonać przeszczep u osoby dorosłej- standardowo po porodzie udaje się pobrać do 100 mililitrów krwi, co jest ilością wystarczającą na przeszczep dla osoby o maksymalnej wadze 30 kg.
Po trzecie, nie mówi się też, że krew pępowinowa może wyleczyć chorego na białaczkę, ale dotyczy to wyłącznie krwi pobranej od innego dziecka (w krwi pępowinowej dziecka chorego mogą znaleźć się komórki, które same mogą inicjować proces nowotworowy) Dodatkowo przeszczep pochodzący od innego dziecka, nie dość, że jest źródłem zdrowych komórek krwi, to dodatkowo wywiera efekt leczniczy.
Nigdzie na świecie nie było do tej pory ani jednego przypadku białaczki wyleczonej za pomocą przeszczepienia własnej krwi pępowinowej.

To tak pokrótce dlaczego ja się na to nie decyduję i dokładnie tak jak pisze Mar-chew szczególnie nie mam zaufania do takich komercyjnych banków w Polsce, które jednego dnia są a drugiego ich nie ma.

jeśli chodzi o bankowanie w Polsce to często te banki bankrutują i nie wiadomo co się z krwią dzieje... Ja chciałam swoją krew komuś ofiarować... ale można to zrobić w kilku tylko szpitalach - niestety...

Blubell Agusia i Queen:) mam prośbę napiszcie proszę dlaczego jesteście przeciw bankowaniu:)

My też nie będziemy krwi bankować. Wiele o tym myśleliśmy i ostatecznie się nie zdecydujemy.
Co do siary - mi leci bardzo dużo, zwłaszcza w nocy i to już od 20 tc, rano mam całą koszulkę mokrą więc teraz śpię w staniku z wkładkami laktacyjnymi :(

Co do krwi pępowinowej to żeście mnie zaskoczyły bo myślałam ze teraz większość rodziców o tym myśli ale może sie mylę, ja jestem pozytywnie nastawiona po tym co słyszałam od lekarzy i czytałam w internecie ale napiszcie czemu nie jesteście tym zainteresowane to może i moje nastawienie sie zmieni bo może sa jakieś wady tego pobrania o czy nie wiem?

Jeśli chodzi o proszek to ja używam Lovela, bardzo podoba mi się jej zapach i nie jest drogi. Jelp właśnie ze względu na cenę odpadł.

Ja też będę kupować Pampersy, muszę tylko się w cenach zorientować bo w Tesco ostatnio drogie były.
Jaki proszek kupujecie dla dziecka? Ja wybrałam Jelp.
Krwi też nie oddaje do banku, żeby jeszcze były jakieś badania potwierdzające jej skuteczność podczas choroby...

Ja kupiłam Pampers Premium Care 78szt za 42,98zł + bon 20 zł jakoś mi Huggisy nie podchodzą :)

Ja na pewno krwi pępowinowej nie będę bankować.

dziewczyny dzisiaj w realu na przymorzu kupiłam piekuszki Huggies newborn za 35 zl za 90 sztuk nie wiem czy to drogo ale chcialam sie z wami podzielic informacja bo jak to oplacalna cena to moze ktoras sie skusi

Sbj ja na pewno sie zdecyduje! muszę tylko podzwonić po szpitalach w gdańsku czy maja ten sprzęt a jak nie to zamówić:)

Inne tematy z forum

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...