MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.21 (60)

MAMUŚKI Z DZIECIACZKAMI

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
15.07 (termin 24.07) - mama Wiktora - synek Wiktor, 2950, 55cm, Wojewódzki
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
21.07 (termin16.07) - Annia - synek Filip, 4060g, 56cm, SN, szpital Kliniczna
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
29.07 (termin 09.08) - Zośkaa - córeczka Aleksandra, 3230g, 49cm, Nordfjord sjukehus
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
04.08 (termin 05.09) - agusia1394 - synek Krzyś, 3250 gram, 56cm,Szpital Wejherowo, poród SN
5.08 (termin 2.08) - Akacja 126 - syn Hubert 4315 i 62 cm, poród sn, Swissmed
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
19.08 - (termin 20.08) - 88malutka88 - córeczka Antonina, 3250g i 56cm, Wejherowo
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
01.09 (termin 24.08) - Anita25323 - córka Lena, szpital na Zaspie
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
19.09 (termin 23.09) Sylwa - córeczka Laura, 3080g, 52 cm, Szpital Wojewódzki
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g
7.10 (termin 27.09 ) Anettkaboss - córcia Amelka, 3680g, 56 cm, szpital na Zaspie

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-I-DZIECIACZKI-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-20-59-t212543,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE I DZIECIACZKI LIPCOWO- SIERPNIOWO- WRZEŚNIOWE 2010 CZ.21 (60)

Gratulację dla Helowego pierwszego ząbka!

Co do Amarantusa - zauważyłam, że mają kaszki Babydream. Widziałyście takie kaszki w Rossmannie? Ciekawa jestem, jak z ceną. W Amarantusie kosztują 12 zł z groszami.

O 15 pisała że ząbki idą bezboleśnie? hmmm cofam to:) jak się obudziła koło 16 to do 18 masakra:) dostała czopek ale normalny paracetamol i teraz jest lepiej. a najlepsze jest to że od 17 siedział z małą mój mąż i z nią walczył a ja byłam u kosmetyczki:)))

My walentynek jakoś specjalnie nie obchodzimy. ewentualnie idziemy sobie na jakąś kolacje. w tym roku nie wiem co robimy:)

My trudno powiedzieć, że obchodzimy... raczej mamy kolejną okazję żeby pobyć ze sobą trochę niecodziennie :-)) Ja planuję przygotować jakąś fajną kolację i może sobie jakiś film obejrzymy... to niecodzienne, bo zwykle nie jadamy kolacji :P :-))

Panna - bardzo dziękuję za artykuł. Tak jak pisałam wyżej - wychodzi na to, że mała nie toleruje laktozy :-). Na szczęście mam na wszelki wypadek bebilonu Pepti.

A co do zamówienia z Amarantusa - jakby udało się bez kosztów przesyłki przy większym zamówieniu to ja chętnie się dopiszę do zamówienia - potrzebuję kaszki bezmleczne :-)) U nas na razie ładnie "wchodzą".

Pewnie, że każda okazja dobra do świętowania! Tylko my jakoś oboje mamy wstręt do Walentynek. Grunt to się dobrze dobrać, nie? ;)

my obchodzimy oczywiście :) - też uważam że każda okazja do święta jest dobra
Po drugie to rocznica naszych zaręczyn - zawsze będziemy pamiętać :)

A prezenty kupujemy z serii niegrzecznych a co :P

A my już po zakupach. Kupiłam meżowi piękną koszulę i nawet się załapałam na promocję. Nie obchodzicie walentynek? No wiecie :-) Moim zdaniem każda okazja do świętowania jest dobra ;-)

Mały tylko jakoś dziwnie sie zachowuje. to chyba jednak te zęby. Hm... najpierw spał do 14:00 - czyli ponad 2 h, potem jakiś marudny był na zakupach, musiałam ratowac się soczkiem i flipsami. Dopiero panie w perfumerii załatwiły sprawę, obskoczyły go z każdej strony, a on siedział jak król z uśmiechem od ucha do ucha. Mam z paniami umowę, że mogę go tam zostawiać przy każdej wizycie :-)

A na końcu padł w samochodzie, a ja wyrodna matka zostawiłam go śpiącego na minutę i skoczyłam wypożyczyć sobie film na wieczór. Nawet się nie obudził na szczęście :-)

Panna - ja dawałam na początku kleik, ale mały miał po nim straszne zatwardzenia, więc odstawiliśmy. Tydzień temu podałam mu deserek, maliny z kleikiem i trzy dni nie było kupy, tak więc to była nasza ostatnia próba.

Uff... no to mamy winowajcę zielonych, śmierdzących kupek... nietolerancja laktozy. Odstawiłam te kaszki na mm i podawałam na wodzie i kupka zrobiła się normalna. Teraz jeszcze musimy przyzwyczaić brzuszek do warzywek i będzie ok - po marchewce nie tylko kolka ale i mega zaparcie. No i opowiadam o tym mojemu... no i on radośnie stwierdza, że tak samo miała jego starsza córa i że on miał skazę białkową w dzieciństwie.... załamka... to pytam, czemu mi wcześniej nie powiedział, żebym to najpierw sprawdziła... nie potrafił mi wyjasnić... ech... Ci nasi mężczyźni są cudowni, ale czasem włos się jeży! :-))

(a tak apropos - mi odpowiadają rozmowy o kupach i do tego mi m.in. potrzebny klub mam :-)) wystarczająco mam poważnych tematów w pracy hehe - nie muszę jeszcze na urlopie się gimnastykować, i tak zaraz wracam tam i znowu się zacznie ech... )

Cześć dziewczyny!!
Dawno mnie nie było., jakoś brakuje mi czasu heheheh

Czytałam, że dużo dzieciaczków ma już pierwsze ząbki:) fajnie, u nas już niby blisko, ale to już słyszalam od doktórki z miesiąc temu....więc obawiam się, że szybko to nie będzie hehehe

Mój młody rosnie jak na drożdzach:) waży 9,5 kilo i ma 74 cm:) zmienia sie każdego dnia:)

Ale muszę się pochwalić, że mały tak już swobodnie przemieszcza się po mieszkaniu że jestem w szoku!!!! potrafi szybciutko za mną pojsc do lazienki czy do kuchni:):) No i musieliśmy już pozakładac blokady na szuflady, szafy it, bo wszystko otwieral i wywalal, czasami zrobi taki balagan, ze nie ma gdzie nogą stanąc hehehe widać rośnie mi mały rozrabiaka:)

Co do jedzenia....to mały jest wszystkożerny hehehe, co mu dam nowego to pochania w mig:) na nic nie grymasi:) dzisiaj podalam mu szpianak a on się zajadal nim ze hoho, ale i tak najbardziej to lubi zupki z rybką:) a do kaszek to wszystkie mu smakują:)

No i mój mały jest już głównie na mm, a piers dostaje tylko w nocy.. i przyznam, że ja się zaczełam od razu lepiej czuć jak mały nie jest uzależnioy od cyca:):) jestem mniej zmeczona i mam weicej energi:) no i psychicznie też jakos lepiej:)

Nyzosia - moja właśnie zawsze bardziej lubiła prawą stronę, przeważnie jak spała to przekręcała główkę w prawo, jak ją nosiłam to bardziej lubiła patrzeć w prawo itd....teraz dalej preferuje prawą stronę, ale już nie tak bardzo...ale mnie martwi to, że jak ona leży na pleckach albo siedzi mi na kolanach i patrzy na wprost to przekrzywia tą główkę w lewo (lewe uszko bliżej lewego ramienia - nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć). Teraz i tak już jest lepiej, bo jak siedzi to już właściwie prosto trzyma tą główkę, tylko jak leży na pleckach to jeszcze niekiedy przekrzywi tą główkę...eh..sama nie wiem, może po prostu przesadzam...

normalnie nie nadazam za wami

ostatnio ograniczam sie jedynie do zczytywania tego co naskrobalycie

co do zebow to u nas ani widu ani slychu- niby dziasla podpuchniete, ale to juz od dawna- w takim tempie to do roczku bedzie mnie witac szczerbaty usmiech :)

w kwesti poruszania sie to u nas beka :) mała jeszcze nie raczkuje, ale pelza calkiem dzielnie :) ostatnio zostawiłam ja w pokoju na macie na podlodze, za chwilę przychodze dziecka nie ma- szukam, az slysze posapywania a ona po stolikiem do kawy ukryta :) przepełzała ładnych kilka metrów i od tego czasu w ogóle mogę zapomnieć, ze lezy na macie- jest jej wszędzie pelno, byle nie tam :)

z jedzonkiem nie narzekamy, choc ewidentnie nie zasmakowaly jej jarzynki z rybką (chyba gerbera), zaciskała usta i koniec, nie zjadła prawie nic! a tak cała resztę wcina aż miło- tyle, ze przy tym mega się kręci, bo wszystko ją interesuje, więc czasem jest brudna od czubka ucha do skarpetek (i naprawde nie przesadzam)

ach no i musze sie pochwalic od 3 dni jestem na diecie dukana :) narazie super idzie- wzielam meza do kompletu, zeby mi sie samej nie nudzilo- jestem w szoku jakie fajne rzeczy tam mozna robic- tylko, ze ja narazie nic nie schudałam :( ale mój M. już ponad 3 kg

aaaa i jeszcze żłobek- tez świetnie- wczoraj i dziś mała była już po 2h i naprawdę zero płaczu- jestem w wielkim szoku- nawet wczoraj musiałam się wrócić po jakimś czasie, bo miałam przesyłkę do wys łania i zostawiłam ją w wózku- a przypomniało mi się jak na pocztę doszłam, hahha- więc weszłam do żłobka po cichaczu żeby sprawdzić czy babeczki nic nie ściemniają, ale nie ona bawiła się niewzruszona :))) od razu mi lepiej jak ona tak dzielnie to znosi.
Od poniedziałku zwiększamy liczbę godzin, zobaczymy jak pójdzie?

Zośkaa moja też przechylała głowę w lewo i w ogóle bardziej lubiła patrzeć w lewo i neurolog kazał mi ją stymulować na prawą stronę. nam to wystarczyło i już teraz jest ok:)

Co do zębów to u nas idzie w miarę gładko. dzisiaj widzę że druga jedynka też idzie a młoda spokojna. śpi, je, trochę marudzi ale nie za dużo. ciekawe kiedy wyjdą te jedynki - w jednym miejscu dziąsło jest już pęknięte w drugim na razie mocno napuchnięte.

Byłyśmy i mojej przyjaciółki. młoda szalała na podłodze tak jak Filip na spotkaniach w GM:)))) tak się kręciła że parę razy "spadła" z koca:)

Ja juz daje gluten od jakichs 6 dni, marchewke i jablko a jutro zaczynamy z ziemniakiem:) Narazie wszystko wchodzi jak złoto:)

a my od dziś rozpoczelismy ekspozycje na gluten - chyba z 5 razy robiłam tę kaszkę az uznałam ze jest dobra :P - dla pół łyżeczki :P - mam nadzieje ze jutro szybciej pójdzie :P

W końcu udało mi się zalogować...
Ja jeszcze nic nie podpowiem w kwestii ząbków ;) U nas zero postępów w tej kwestii ;)

Zośkaa - super! U nas to aż tak dobrze nie wygląda, choć nie jest też źle ;) Mojemu synkowi pediatra zleciła wizytę diagnostyczną w ośrodku dla takich maluszków i od dwóch miesięcy chodzimy na rehabilitację. No, ale tak błyskawicznie to to się nie potoczyło ;)

Jurek tez nie lubi kaszki malinowej, a ja sobie ostrze juz na nią zęby, bo niedługo już upływa 3 tygodnie od otwarcia. Dla mnie to jest smak kaszki z dzieciństwa.

My też się wybieramy z pierwszymi zębolkami do dentysty.

Nyzosia, ciekawe co powie ten sprzedawca, pewnie pomyślał, że na handel bierzesz.

Mój mąż też nie obchodzi tego 'amerykańskiego' święta, więc z prezentów nici, twierdzi że mamy piękne własne święto sobutki tyle że wtedy też prezętów nie ma ;(

mała marudzi i gada i prycha i marudzi

Czy u was tylko przebijanie się ząbka boli czy jak już są na wierzchu to sam proces rośnięcia też jest bolesny?

image

Powiem Wam, że pierwszy raz jestem zadowolona z norweskiej służby zdrowia. Od jakiegoś czasu martwiłam się, że mała jak leży na pleckach, albo siedzi u mnie na kolanach tak lekko przechyla główkę na lewą stronę (tak jakby zbliżała główkę do lewego barku), więc w środę jak byłam na półrocznej kontroli powiedziałam o tym pediatrze, a on od razu dał mi skierowanie do fizykoterapeuty. Według lekarza wszystko jest ok i mała z tego wyrośnie, ale jak mnie to martwi to możemy to sprawdzić. No i wczoraj zawiozłam to skierowanie do fizykoterapeuty, już dzisiaj do mnie dzwonił i prawdopodobnie jutro przyjdzie do nas do domu, aby poobserwować małą jak się zachowuje. Jestem w szoku, że tak szybko to wszystko poszło!
Szczerze mówiąc ostatnio mała już zaczęła prosto trzymać główkę, tylko czasami ją tak skrzywi, ale jak fizykoterapeuta przyjdzie do nas, to będzie miał trochę czasu aby małą poobserwować i zobaczyć czy wszystko jest ok.

Ale dizś cisza.. ;)
Zuzko, znalazłam coś a propos zielonych kup:

"włączając nowy produkt obserwujmy dziecko przez 3-4 dni. Jeśli jest spokojne i nie ma żadnych objawów nieprawidłowego przyswajania pokarmu (typu zmiany skórne, wolny, zielony stolec, stolec ze śluzem, wymioty, nadmierne przelewanie się pokarmu w jelitach), możemy rozszerzać dietę o kolejny produkt spożywczy. Uważna obserwacja pozwoli nam uniknąć lub wcześnie wykryć ewentualną alergię pokarmową"

a tu całość:
http://dziecisawazne.pl/wprowadzanie-posilkow-stalych-do-diety-dziecka/

My nie obchodzimy Walentynek, więc nie muszę robić prezentów ;)

A czy któraś z Was daje dziecku kleik? Bo ja właśnie niedawno kupiłam i dzisiaj mieliśmy drugie podejście do kleiku, poszło bardzo ładnie :) Wyszło mi, że trochę za dużo glutenu podaję, więc wymyśliłam ten kleik :)

Inne tematy z forum

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...