MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

Asienkaj z tego co się dowiadywałam,to żeby korzystać z tej karty trzeba przy rejestracji podać dane dziecka od 0 do 3 lat.Nawet na ich stronie jest napisane kto może zostać uczestnikiem programu:Pełnoprawny, pełnoletni opiekun dziecka w wieku od 0 do 36 miesięcy. Uczestnik musi zamieszkiwać na terytorium RP.

Nawet do nich pisałam,że to trochę niesprawiedliwe,bo kobiety w ciąży też mają prawo kupić wyprawkę dla maluszka ze zniżką,to mi odpisali że ta karta jest dla rodziców posiadających dzieci od 0 do 36 miesięcy. Ja zakupy robiłam na kartę siostry,a ze swoją poczekam na narodziny małej.

Dziewczyny ja ponowię pytanie bo gdzieś umknęło a dla mnie to ważne - pościele mają tam różne rozmiary, a łóżeczka w zasadzie w 90% są 120x60 cm - jak dużą pościel do takiego łóżeczka kupić?

Jeśli chodzi o Mustella - wczoraj dostałyśmy próbki na szkole rodzenia kremu przeciw rozstępom i tego na sutki.

o no to super!
musze sobie taka karte zdobyc :D

ta kartę można normalnie w rossmanie pobrać i na stronie internetowej zalogować , jak nie ma się dziecka tez można ja mieć , warto bo jednak zawsze trochę rabatu jest , ja ja mam i już mam 5 % zawsze to coś :)

i czy dostałas bez problemu tą karte nie majac jeszcze dziecka? :)

kamyczek1234 cukier normalnie mam w normie bo 89 a po glukozie mialam 159, dzisiaj idę do diabetologa bo dostałam skierowanie , zobaczymy co mi powie ale pewnie nic oprócz diety :)

Bezglutek a jak sie zapisać do tego programu w Rossmannie? :)

u nas bujaczek leżaczek się sprawdził i młoda do dziś go używa

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=3187020261&ars_source=ars&ars_socket_id=5&ars_rule_id=93

wiadomo trzeba używać z głową jak wszystkiego

mata też się sprawdziła więc polecam http://allegro.pl/mata-edukacyjna-fisher-price-rainforest-jak-nowa-i3164794437.html

pilotka ja mam dokładnie to samo - skopaną prawą stronę brzucha:) mam wrażenie, że Julek uderza czymś ciągle w to samo miejsce i jest tam siniak :D ostatnio się tam dotknąć nie mogłam ;/

proszę :) https://www.facebook.com/MustelaPolska/app_343854615730022

z tymi leżaczkami to rzeczywiście - niezdrowa pozycja dla malucha. Ja się trochę też obawiam, że posiadanie takiego leżaczka potencjalnie zwiększa ryzyko zbyt długiego pozostawiania maluszka w tej złej pozycji. A jak się go nie ma, no to cóż, nie ma na co przymykać oka, nie kusi i trzeba sobie radzić inaczej ;)
Jestem także przeciwniczką jakichkolwiek wkładek do wanienek, na których dziecko niby ma stabilnie i bezpiecznie "samo" leżeć. Wydaje mi się, że one mogą uśpić czujność rodzica i katastrofa gotowa. A jak się trzyma cały czas maluszka na własnych rękach w kąpieli, no to jakoś nijak nie da się zrobić krzywdy, tak uważam.. że lepiej się dziecko wyczuwa, łatwiej przewidzieć.. :)
jestem staromodna? z poprzedniej epoki? że nie chcę korzystać z niektórych dobrodziejstw cywilizacji..? :) jakoś takie sztuczności do mnie nie przemawiają :D choć bez pampersów było by ciężko :)

Jotenka - jaki w końcu wózek kupiłaś?!?

mentorka - "kiedy dziecko jest marudne, nie może zasnąć, chcemy je uspokoić " - nie łudź się, najlepsze są ramiona mamusi czy tatusia, bycie tak blisko, by maleństwo czuło zapach i bicie serca :P

co do termometru do wanienki, to tak jak Panna uważam za zbędny. Poza tym mój Synuś to akurat wolał chłodniejszą wodę. I bardzo szybko można się nauczyć, jaka temperatura jest odpowiednia sprawdzając łokciem czy nadgarstkiem. My mieliśmy termometr, no ale nie korzystaliśmy. Kilka razy na początku, a później kilka razy z ciekawości, czy umiemy ustawić tą temperaturę bez termometra :D

gąbki do kąpania są be. Dzieci lubią dotyk naszych rąk, a rodzice uwielbiają dotykać ciałka swoich dzieci, nie wyobrażam sobie mycia gąbką - rezygnować z tylu przyjemności?

Ja to chyba mam jakiegoś sińca w brzuchu - Junior jakoś mi go w dzień tak dusił, miział, naciskał, że bolało w tym jednym miejscu jak diabli.. A starszy pod wieczór w tym miejscu mi się oparł łapką i też zabolało. Normalnie jakby był siniak, ale nic nie widać.

-mTusia- polecam BabyRadio przez net :) wracają wspomnienia z dzieciństwa :) ale repertuar jest szeroki, są nawet instrumentalne wersje metallica - unforgiven :D ta stacja dziecięca najbardziej nam do gustu przypadła.

Panno - Twój Synek grzecznie mnie dziś poinformował, że "idziemy do łazienki umyć zęby" :D

Ja się jakoś do muzyki klasycznej zmusić nie mogę, ale zaczęłam słuchać moich ulubionych Fasolek, Radiowych Nutek i Pana Kleksa i Bajek - Grajek, których słuchałam jak byłam dzieckiem :) Mała się uspokaja :)
Ja leżaczek jakiś pewnie będę chciała kupić, ale jakoś póxniej, przynajmniej taki mam plan, na początek myślę, że mała i tak powinna leżeć na płaskim i równym a potem się zobaczy w praniu ;)
Bezglutek - mnie czasami jak się ubiorę, tak że mniej widać, zwłaszcza z rana to mąż pyta gdzie Małą schowałam, albo czemu zostawiłam ją samą w domu, ale mi tez czasami już ciężko z brzuchem, nawet jeśli jeszcze z tyłu nie widać :)

Mentorko podesłałabyś linka do próbek musteli? :) nie mogę odnaleźć na fejsie :)

U nas leżaczek też się sprawdził. Jak Jotenka byłam sama w domu i gdyby nie leżaczek nie wiem jak bym obiad ugotowała czy wykąpała się :-)

Dzisiaj zrobiłam pierwsze zakupy kosmetyczne w Rossmannie: patyczki, waciki, wkładki laktacyjne, płyn do mycia dla malca oliwkę. I parę specjałów dla mnie przy okazji :-) Mają tam fajny krem na sutki ale akurat nie było. Zapisałam się też do programu ich programu, dostałam kartę i 3% zniżki na początek na wszystko dla dzieciaczka. Jak się robi regularne zakupy to wysokość rabatu wzrasta.

Mój młody strasznie się wierci :-) Brzuch to taka kulka z przodu, mój mąż mówi, że z tyłu nie widać że w ciąży jestem :-). Już zaczyna mi przeszkadzać.

Pozdrawiam Was wszystkie

A ja po glukozie i jest tak, jak pamiętam - pełen luz. Dziewczyny, naprawdę. Albo ja w ogóle smaku nie mam (co zawsze podejrzewałam ;) albo już sama nie wiem co. Na pełnym luzie wypiłam drinka, panie miały cytrynkę, więc nawet swojej nie musiałam mieć.

Ale tak mi się dziś w przychodni ciśnienie podniosło, że myślałam, że nie wytrzymam. Przed wejściem widziałam dziewczynę palącą, która stała mi na drodze do apteki, nie chciałam przechodzić obok niej, bo strasznie dym mnie irytuje, więc do apteki (w przychodni) weszłam innym wejściem. Patrzę, też weszła do apteki, kupić pojemnik na mocz i dopiero zobaczyłam, że jest w zaawansowanej ciąży. Tak od niej jechało fajkami, że myślałam, że coś niemiłego jej powiem. Naprawdę, pomyślałam sobie, jaki inny start w życie mają dzieci w zależności od tego, co my im damy.. Miała taką samą teczkę ciąży jak ja, tylko tak wymiętoloną, że strach. Szkoda tego dziecka mi się zrobiło..

Zakupy:
Co do leżaczków - zależy od dziecka, mój np. słabo chciał korzystać, ale na szczęście kupiłam używany, więc tak bardzo mi nie było szkoda. Rożek - ani razu nie użyłam (w szpitalu dawali szpitalne, w domu nie używałam). Termometr do wanienki - zbędny wydatek, mierzenie temperatury wody najlepiej łokciem lub wnętrzem nadgarstka (i szybko i za darmo). Specjalny ręcznik do kąpieli - nie używaliśmy. Młody był wycierany normalnym ręcznikiem. Kosmetyki - jak najmniej, chyba, że skóra jest przesuszona. Płyn do prania - dzidziuś sprawdził się super, jest tani i dobry. wanienka - dostaliśmy od znajomych taką wyprofilowaną, że dziecko bezpiecznie leży. Przy drugim spróbujemy wiaderka do kąpieli, a w razie czego mamy tę profilowaną wanienkę. Gąbki do kąpania- takie misie, na które się kładzie dziecko - zbędny wydatek. Lepsza tetra, bo można ją wyprać i wygotować, a w gąbce największy syf się zbiera.

Właśnie zamówiłam darmowe próbki dla maluszka z musteli (przez fejsa) i z J&J (przez ich stronę) :)

może wiecie czy i jak można zamówić takie próbki z innych firm ? :) chętnie bym sobie na początku popróbowała inne kosmetyki i zobaczyła co się spodoba :)

Ja czuję jak maluch w brzuch reaguje na krzyki i piski starszej córci, mam nadzieję, że coś w tym zapamiętywaniu jest i jak się urodzi to te wrzaski nie będą dla małej nowością:P

Ja leżaczek często używałam jak byłam z małą sama w domu i szłam się kąpać:) nie wiem jakie bym miała inne rozwiązanie w tej sytuacji:P

powiem Ci, że niektóre płyty jak przesłuchałam to były tragiczne ale można też znaleźć fajniejsze :))) na chomiku jest tego sporo:)

no wlasnie ja chyba tez zaczne choc srednio lubie taka muzyke :-P najwyzej wlacze sluchawki i przyloze do brzucha :-P

Ananao ja czasem puszczam, nagrałam sobie trochę mozarta, bacha i ogólnie klasyki :) no i mój mąż bardzo chce żebym puszczała enya bo bardzo lubi więc też czasem słuchamy :) ogólnie nie wierzę w ten cały "efekt mozarta" natomiast słyszałam wiele opinii, że dziecko pamięta to czego się słuchało w ciąży i potrafi na to reagować czy się uspokoić podczas płaczu :) no ale zobaczymy :)