MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

czytalam czytalam :)

ale Oilatum jednak na poczatkowe dni zycia wg moich wiadomosci jest ok :)

Ananao - zajrzyj tutaj zanim kupisz jakikolwiek kosmetyk dla dziecka.

http://www.srokao.pl/p/moje-analizy.html

Przeraziłam się jak przeczytałam co jest w tych kosmetykach.

Ananao już pisałam kiedyś że polecam aptekę melisse :) taniej niż w aptekach stacjonarnych i przy większym zamówieniu przesyłka gratis :)

https://apteka-melissa.pl/produkt_oilatum-baby-emulsja-do-kapieli-500-ml-oilatum-soft_4263.html

https://apteka-melissa.pl/produkt_oilatum-emulsja-do-kapieli-500-ml_1835.html
jeszcze internetowa apteka gemini jest tania :)

dzisiaj stwierdzilam ze poszukam troche kosmetykow dla malenstwa i znalazlam na allegro oilatum do kapieli za 49 wraz z przesyłka.. w aptece widzialam ostatnio za 62 :)

Jeżeli chodzi o komórki macierzyste to my bierzemy. Tak się składa, że zarówno na studiach jak i w pracy zawodowej miałam trochę do czynienia z komórkami macierzystymi. Te dziedziny medycyny (w których komórki mogą być użyte) strasznie szybko się rozwijają, czasami jestem zaskoczona jakie cuda już potrafią zrobić :)
Kiedyś dodatkowo miałam staż w krwiodawstwie, tam "obrabialiśmy" szpik który potem był używany do przeszczepów. Pamiętam szafkę z dwoma kupkami teczek z dokumentacją- dzieci które przeżyły i dzieci które nie przeżyły.. ( u nas w mieście robi sie przeszczepy szpiku tylko dzieciom). Zrobiło to na mnie straszne wrażenie...
Ale to wiadomo, ja ze wszystkim - tylu ilu zwolenników tylu przeciwników :) I dyskusję o sensie takiego pobierania można prowadzić pewnie godzinami :)

To ja melduje się i witam po weekendzie.

Chłodny ten weekend w porównaniu do dni w minionym tygodniu.
My bardzo aktywny mieliśmy weekend w sobotę impreza 18-naste urodziny mojego męża wspólnika z firmy na wsi w restauracja z orkiestra super zabawa,ludzie "ze wsi" tak się bawią,że uśmiech z twarzy nie znika dosłownie;))
a wczoraj z okazji okrągłych urodzin mamy zrobiliśmy jej z siostrami niespodziankę i wywieźliśmy do Babich Dołów na lot paralotnią. Ma lęk wysokości,ale dała radę kobieta w końcu musiała się przełamać i wyszło super.

Jeśli chodzi o wózek to ja dalej nie mam upatrzonego wózka żadnego;/ Najchętniej kupiłabym samą gondolę z fotelikiem wpinanym,a później porządną duża spacerówkę składaną jak parasolka ale dużą,widziałam takie inglesiany w mama i ja super są bo te spacerówki od głębokich wózków nie podobają mi się szczególnie jak nogi dziecku wiszą jak śpi.
Ale myślę że kupię któryś model TAKO bo ma dużą gondolę jeden model nawet 83cm więc z tych największych
http://www.dzieciecawyspa.pl/index.php?action=showitem&podkategoria=TAKO-Laret-Imitacja-Lnu,TAKO&id=254 ten jest super ale taki jasny to się trochę obawiam;)
albo jeszcze mam w opcji navigationa cadeta polecanego bardzo chyba przez pillotkę? tylko jakoś mnie te małe kółka nie przekonują kurcze... pillotka pomóż;)))
Kieruję się też ceną bardzo bo po pierwszym dziecku wiem,że i tak zmienię wózek na dużą parasolkę później z Ksawciem też tak skończyłam i to był najlepszy wybór. Te dwa modele nie są drogie,a ładne i duże oraz mają foteliki.

panno-fajnie piszesz młodego nienarodzonego widzę,że dalej problem z imieniem? u nas też szału nie ma niestety:(

mój młody nienarodzony jest bardzo aktywny ostatnio i jakoś próbuje wyczuć czy się w końcu przekręcił,ale chyba dalej ma nogi na dole:(

Pozdrawiam miłego dnia!

czesc dziewczyny ;-)
mnie właśnie po weekendzie coś zmogło i dziś strasznie boli mnie gardło i jakiś taki stan podgorączkowy mam. Czy możecie coś polecić na to bolące gardło co można brać w ciąży?
No i korzystając z chwili wolnego przeglądam listy wyprawkowe i mam pytanie o rożek - znalazłam informacje że są miekkie i z usztywnieniem - jaki powinno sie kupić i jakie znaczenie ma to usztywnienie w życiu codziennym? Rozumiem, że śpiworka używa się do wózka i np do łóżeczka dy dziecko śpi, a rożek po kąpieli na przykład? Czy są jakieś inne zastosowania?
Wiem, że może to głupie pytania i oczywiste ale dla mnie to zagadka bo to pierwsze dziecko, a w rodzinie ostatnio żadnego malucha nie miałam.

Aisak - my tez myśleliśmy o krwi pępowinowej, ale po wykładzie na Bezpiecznym Maluchu i późniejszej rozmowie z moją ginką stwierdzaliśmy, że w Polsce to na razie tak mało popularne i drogie, że chyba odpuścimy. Statystyki mówią jedynie o jakieś śladowej ilości użycia tej krwi - jakoś mnie to nie przekonało.

witam po weekendzie

my też spacerowaliśmy , z Hanią wylądowaliśmy na Pogotowiu bo zaczęła bardzo wymiotować ale na szczęście to nic takiego i przeszło

w sobotę uporządkowałam ciuszki dla małej i zobaczyłam że mam tego tyle że nie wiem czy przenosi wszystko :)

jutro idę do lekarza i przynajmniej na 2 tygodnie zwolnienia , fajnie pobęde z córeczką troche

Dziewczyny, mam takie pytanko... Czy pobieracie komórki macierzyste z krwi pępowinowej? My sie bardzo zastanawiamy... Już dawno o tym myśleliśmy, ale to jednak nadal drogi interes, z tym że to już nasze drugie dziecko więc jak nie teraz to nie wiem czy jeszcze kiedyś, bo raczej trzeciego nie planujemy.... jest więc dylemat..

Pozdrawiam:)

mTusia my również byliśmy dzisiaj na spacerze na porodówce o 17 :)
i nie mieliśmy oczywiście drobnych na buty, Pani z portierni nam dała, a fartuchów zabrakło i dostaliśmy od położnej :)
cieszę się że byliśmy, wiemy gdzie co i jak :) i nie czuliśmy się tacy skrępowani jak w szkole, więc troszkę pytań się nazbierało :)

Jakoś nie pomyślałam pod tym kątem :D
Po prostu połozna ze szkoły rodzenia miała dyżur a wtedy proponowała by się z nią zdzwonić i ona pokaże, a w tygodniu cięzko z moim mężem cokolwiek ustalić, taka praca :(
A ja lektura, spacerek, poza porodówką :) sama, bo mąż się uczy do egzaminu :)
Jedna ważna rzeczdo dopisania na liste do zabrania jak byście jechały na Kliniczną, automat na ochraniacze na buty przyjmuje tylko 50 gr i 1 zł, a ten na fartuchy tylko 5 zł :) My dzisiaj musieliśmy biegać rozmieniać :)

Niedziela i zwiedzanie porodówki :)) Tylko ciężarne są w stanie powiedzieć, że to atrakcja :) Ja szpitala nie muszę zwiedzać, bo już znam - a za pierwszym razem trafiłam tam z patologii, więc nawet nie mieliśmy akcji - szybko do szpitala :) Ciekawa jestem, jak będzie tym razem, bo liczę na szybszy i bardziej naturalny poród (bez oksytocyny itd).

U nas też fajny dzień, cieszymy się sobą zanim się wrzeszczący maluch pojawi :) Dziś porządkowałam - układałam rzeczy w szafie młodego-nienarodzonego, żeby sprawdzić, jakie rzeczy mam, a jakie muszę dokupić (mam całą tonę ubranek!) i mój starszy syn w pewnym momencie zrobił lekką awanturę - musiałam się oderwać od rzeczy braciszka i skupić się na nim. Tego się bardzo boję - żeby starszy się odrzucony nie poczuł.. Ech - zawsze jakieś dylematy

Chodzę do supermamy na wawelskiej :)

mTusia chodzisz do supermamy na przymorzu?

hej Dziewczyny :)
A my po wizycie na porodówce na Klinicznej :)
Dla tych co chodzą ze mną do szkoły rodzenia, zadzwoniłam do położnej, sprawdziła, że mozna przyjść, pokazała opowiedziała popytaliśmy trochę i jakoś tak spokojniej chyba mi trochę :) mąż wie gdzie ma mnie zawieść, wie gdzie izba przyjęć :) a sala jak sala, całkiem ładna jak na szpital, zwłaszcza że wejście odstrasza :)
Teraz obiadek, a potem spacerek :)

powiem szczerze, że nad śpiworkiem się jeszcze nie zastanawiałam ale myślę, że kupię coś uniwersalnego bo trochę drogie są te śpiworki hartana...
a co do torby to widziałam na żywo wózek w tym kolorze który chcemy z przypiętą torbą o taką : http://www.polaandfrank.com/product-pol-271-Torba-Alejandra-szara.html
wyglądało super, aż się zdziwiłam że to nie od kompletu ;) na zdjęciu nie widać ale jest w jasno szarym kolorze prawie identycznym jak wózek :)

mentorka a kupujesz tez ktorys ze spiworkow? czy tylko wozek i torbe? bo w sumie nie wiem czy to tez trzeba.. w sumie na jesien by sie przydalo.. ale strasznie drogie to jest w mama i ja

Napisałam do nich meila czy mają na stanie ten wózek :) mam dylemat ponieważ z bobo wózki jest najtaniej ale nie ma możliwości zmiany koloru stelaża a w mama i ja jest drożej ale można zamieniać :) tak więc pewnie kupimy tam gdzie czas oczekiwania będzie krótszy :D a ogólnie wózek jest genialny, ja się w nim zakochałam, prowadzi się świetnie, jest leciutki i łatwo się składa :D więc nie chce zmieniać na inny :D

mentorka szczerze powiedziawszy nawet nie zwracalam uwagi na kolor stelaza :-D bardziej interesowala mnie buda hihi :-) ale co do tego koloru.to chyba mieli na miejscu w gdyni ale glowy nie dam sobie urwac :-)

bardzo fajny kolor no i stelaż czarny więc super :) my chcemy 535 tylko coś do tego białego stelaża nie jestem przekonana ;/ i w ogóle już zamawiać musimy skoro tyle się czeka... ;/