MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

Witam
ja po wizycie w szpitalu i się dowiedziałam, że mała jest główką w dół, chociaż to dobra wiadomość, bo gorsza jest taka, że w moczu wykryli cukier i oczywiście nic z tym nie robią...czekam na wizytę u ginki polskiej za 2 tyg i może coś więcej się dowiem, a na daną chwilę sama ograniczam cukier...ale im więcej zakazów tym więcej słodkiego mi się chce:(..ja nie mam zielonego pojęcie ile mała waży, ale Nika urodziła się 3420 g a w kg tyle samo przybieram co w poprzedniej ciąży więc może klocka nie będzie:D

pillotka z tego co się orientuję to taka baza działa podobnie jak isofix, ale po prostu jak nie masz isofixa to wpinasz ją pasami no i jest chyba tańsza. My w jednym aucie mamy isofixa, ale ja w swoim mniejszym nie mam, a pewnie też będę sporo jeździć wiec musimy kupic cos mocowanego na pasy jednak.

O rany, ale macie z tym puchnięciem.. ja puchnę tylko w kilogramy ;] na razie. i tak, jak aknahh - ostatnio się dobrze czuję, mam siły i energię. I mam wrażenie, że Junior nie pcha się tak w dół :) więc jest mi wygodniej.
w tym tygodniu udało mi się nadgonić zaległości w dokumentach i trochę porządkowe, więc mam nadzieję, że po weekendzie będzie znów piękna pogoda, bo chciałabym się zająć wreszcie przeglądem i praniem ciuszków :) a fajnie by było, jakby się suszyły na powietrzu :D
brzuch mi urósł, chyba nikt nie ma już wątpliwości, że to ciąża, a jednak ludzie litości i empatii w te upały nie mają - w kolejkach nie przepuszczają sami od siebie..
aknahh - a jak wygląda bezpieczeństwo takich fotelików na bazę przypinaną do pasów? my mamy MC cabriofix. normalnie w pasy się wpina, ale nie kojarzę, żeby to jakieś upierdliwe było.. jakbym miała drugi fotelik kupować, to nie miałabym nic przeciwko takiemu. Te z bazą są jakieś bezpieczniejsze? bo pewnie droższe są, prawda? na pewno isofix jest genialny pod kątem bezpieczeństwa :) nawet laik zauważy różnicę - o ile będzie miał możliwość porównania :) nie masz isofixa w aucie?

Współczuje Wam tych opuchlizn. Ja całe szczęście nie mam takich dolegliwości. Na dodatek piszecie, że Wam źle jak jest tak gorąco, a dla mnie słonce to energia i ostatnie dni były super, a dziś po prostu ledwo funkcjonuję. Od rana nie mam siły na nic i to chyba właśnie przez zmianę pogody. Chodzę rozdrażniona i zmęczona...
My na wesele idziemy za tydzień i to blisko - ciekawa jestem ile uda mi się wytrzymać.

Mam też do Was pytanie - jakie foteliki samochodowe kupujecie lub macie? I czy macie bazy na foteliki? Juz nie pytam o isofixa bo do tego trzeba miec dostosowany samochód, ale dużo moich znajomych używa bazy takiej dostosowanej do pasów, bo podobno jest to mega ułatwienie, wpina się pasami bazę a potem tylko klipsami do fotelika, co zajmuje mało czasu. My chcemy właśnie kupić fotelik i zastanawiamy się nad taką bazą, wiec szukam opinii.

Ananao jak Ty to przeżyłaś ??? Masakra :( Ale całe szczęście, że wszystko już jest dobrze. U mnie problem jest w tym, że mi mały nie daje spać na lewym boku, bo kopie całą noc- więc chyba mu niewygodnie, a na prawym z kolei jak leżę to cholernie boli mnie żebro,. na wznak też podobno nie powinno się spać. Tak to jest, jedne mają mdłości inne opuchlizny a jeszcze inne problemy nawet z odpoczynkiem :/ Ale cóż już bliżej końca, damy radę !!! :)

Kasiula1986 jak dobrze pamiętam zapisy na Zaspę są od 26 tygodnia, także dawaj dawaj :D

Hej :)
No z weselami tak jest. My idziemy za 2 tyg i baaaardzo się cieszę, ale jakby było blisko terminu i daleko to bym się nie wybrała także się nie przejmuj mentorka to naturalne :)

Gratuluję wizyt u lekarzy i na SR :)
Ja tez wracam od ginka, a szłam spanikowana bo od wczoraj dużo mniej ruchów czuję. Lekarka nie mogła przez 5 min tętna złapać więc wzięła mnie na usg i się okazało że młoda się przesunęła i leży teraz w poprzek kręgosłupem od góry. A już była główka w dół, chyba jej się znudziło :)
Do tego waga mi stanęła ale mam lekką anemię więc może dlatego

A co do pogody ja też uwielbiam ciepełko i ostatnie dni były dla mnie super :D

Cześć Dziewczyny :)
Co do ćwiczeń na Super Mamie na Wawelskiej to rzeczywiście szału ni ebyło, rozciąganie, oddychanie i ćwiczenia dna miednicy.
Nie było ani Pani Ani ani Położnej, tylko babka od ćwiczeń, nie pytała o tydzień, nie chciała zaświadczeń ani nic więc jak macie ochotę to myślę, że smiało możecie chodzić już teraz, spytała tylko czy ktoś ma jakieś przeciwwskazania, ale myślę, że na normalnym fitniesie dla ciężarnych to więcej porobicie :)
Ja z weselem mam inny problem, my mamy 10 sierpnia, i jeśli mała urodzi się w terminie to będzie miała miesiąc, jak przenoszę to mniej, nie bardzo mam pomysł co z nią będe mogła zrobić, a bardzo chcielibyśmy pójść, mąż na pewno pójdzie, ale ja też bym chciała i nie wiem jak to będzie :( powiedzieliśmy że potwierdzimy po porodzie, wcześniej nie damy rady :( zobaczymy jak to będzie :)
Miłego pochmurnego dnia :)

Aniulek_80 - No to superowo :) a wiesz od którego tyg ciąży można się zapisać na SR na Zaspę ?

Aniulek wspolczuje.. wiem co to znaczy - moze nie teraz w ciązy - ale dwa lata temu wypadł mi dysk lędźwiowy i skończyło sie operacją... ale jedyną rzeczą któą pomagała to były sterydy ;/ koszmar.. powinnaś jak najwiecej lezeć na boku z lekko podgiętymi nogami - to daje najwieksza ulgę :)

Kurcze współczuję Wam z tymi obrzękami, mnie póki co to nie dotyczy i mam wielką nadzieję, że tak pozostanie. A powiedzcie, czy pijecie dużo ? Bo podobno dużo wody i ograniczenie soli nie powoduje obrzęków. Powiem szczerze, że ja od kilku tygodni piję jak szalona, bo taką czuję potrzebę, przez ostatni tydzień wypiłam 3 zgrzewki wody, więc mam nadzieję, że to dużo daje, gorzej z solą, bo ja ją uwielbiam do wszystkiego, ale teraz latem zamierzam ograniczyć do minimum.
Moim jedynym ostatnio problemem są nieprzespane noce ze względu na okrutne bóle kręgosłupa i żeber z prawej strony, ból bywa nie do zniesienia i już nie wiem co z tym począć :(

Widzę dziewczyny, że większość z nas ma obecnie podobne problemy. U nas wesele w rodzinie konkubenta mego jest w przyszły piątek - wszystko byłoby pięknie gdyby nie to, że jest we Wrocławiu:/ Więc znając jakie tam są upały to ja w tym moim 32 tygodniu również się nie wybieram.
Super, że dzisiaj jednak pogoda deszczowa, bo wczoraj dwa razy zrobiło mi się słabo, w tym raz w galerii baltyckiej skończylo się na leżeniu na kanapie w pizza hut. Wstyd mi było:/ dobrze, że się w miarę szybko poprawiło, to pojechaliśmy szybko do domu;) Ale i tak nieprzyjemnie :(
Również walczę z opuchlizną, lekarz polecił specjalnie rajstopy przeciwopuchliznowe ze sklepu artvein.pl - gdzieś na Hynka w Gdańsku się znajdują. Nie byłam tam jeszcze, mam plan, ale obawiam się o ich cenę. Te rajstopy ponoć są dobierane indywidualnie ze względu na odwód nogi, stopień opuchlizny itd. ..

Kasiula1986 ja zapisałam się do SR na Zaspie, po wykładach byłam przerażona ilością osób, dlatego wczoraj na pierwsze zajęcie szłam bardzo sceptycznie nastawiona, ale bardzo miło mnie zaskoczyły, bo okazało się że gruba jest ok 10 osobowa. Wykłady odbywają się w każdy poniedziałek o 17 a ćwiczenia są we wtorki i czwartki o 16. Nie mam porównania, ale mi osobiście się podoba, nie jest nudno, mówią ciekawe rzeczy, niby wiele się wie, ale mimo wszystko wiele rzeczy jeszcze można się dowiedzieć. Panie prowadzące są bardzo przyjazne, pani od ćwiczeń na początku nie sprawiała dobrego wrażenia jak się zapisywałam, ale okazało się że to super babeczka :)
Także polecam, za osobę towarzyszącą się nie płaci, a kiedyś podobno trzeba było płacić, przed ćwiczeniami sprawdzają mamusiom ciśnienie a na ćwiczeniach sprawdzają tętno dzieciaczków, co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, bo słyszałam po raz kolejny bicie serduszka mojego maluszka :)

Aaaaa i poproszę o dopisanie do listy mojego małego rozrabiakę Mateuszka :D

Jak wszystko jest ok to dwie doby - ja rodziłam w środę o 21 i wyszłam dopiero w sobotę po obchodzie, bo te dwie pełne doby musiały być.

Jeśli któraś z Was jest zainteresowana meblami IKEA dla dzieci (ta seria STUVA) - w ten weekend na kartę IKEA Family jest 15 proc. zniżki. Szkoda, że my kupiliśmy szafę kilka tygodni wcześniej.. Kartę można wyrobić w dniu kupienia szafy albo nawet od kogoś pożyczyć, więc jak nie macie a chcecie skorzystać - nie zastanawiajcie się :)

Dziękuję ;))
Teraz się chyba na trzecią dobę wychodzi,ale pewna nie jestem. Ja po pierwszym wyszłam na trzecią dobę,ale 4 lata temu;)

dziewczyny orientujecie się może ile czasu spędza się w szpitalu po porodzie? zakładając oczywiście, że wszystko będzie ok :)

komoda :)

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70053924/#/00214553

Melduje się po wizycie i USG. Maluch waży 1700 więc bardzo ładnie lekarz liczy,że jeśli tak będzie przybierał jak przybiera to urodzi się taki 3500g więc normalnie oby tak było bo teraz dużo dzieciaczków powyżej 4kg się rodzi.
a teraz panno Cię zaskoczę...Ty się martwisz,że przytyłaś mało,a ja byłam na wizycie 3tyg temu i od tego czasu schudłam kilo;/waga pokazała 2 kilo na minusie,ale ważyłam się wtedy jeszcze w innych cięższych ciuchach i kaloszach więc ten kilo odjęłam i wyszło,że mam kilo na minusie nie mogę w to uwierzyć doktor mówi,że wyniki pokażą czy nie ma anemii itp,ale mały przybrał ładnie więc wszystko powinno być okej. Mieliśmy przez ostatnie dwa tyg troche stresów,a może to tylko ja się stresowałam niepotrzebnie,podpisanie umowy kupna domku i jeszcze parę innych spraw więc może to tak nam mnie wpłynęło sama nie wiem ,ale jem normalnie w miarę. Zrobię badania to będzie wszystko jasne.

Chciałam się dziś zabrać za pranie,ale pogoda mi nie dopisała, ja kocham wiosnę i lato,a zima była tak długaaaa,że nie narzekam ani chwilkę póki co na pogodę i o dziwo funkcjonuje w miarę normalne. Poczekam na słoneczko i będę prać.
Ja też rodziłam w marcu na zaspie i było mega gorąco,a leżałam w sali z "dziwną" laską nie dała nawet okna otworzyć zaraz ubierała dziecko,okrywała jak by zima co najmniej była na dworze. W końcu położna wchodząc do naszej sali nie mogła wytrzymać i kazała otworzyć okno i wietrzyć bo było na prawdę nie do wytrzymania już nie wspomnę jak było w sali odwiedzin,a ja wtedy miałam taki gruby frottowy szlafrok.

kamyczku-podeślesz mi jeszcze raz tą komodę z ikea,którą mi kiedyś podesłałaś? bo nie mogę znaleźć a chcę sobie wymiary sprawdzić.

Miłego dnia!

Cześć Dziewczyny =)
Ostatnio napisałam bardzo długi wpis, ale Internet mi się zaciął i wpis się usunął i nieopublikował. Zezłościłam się i nie chciało mi się pisać od nowa =P
Ja upałów od zawsze nie znosiłam, słabo mi zawsze i ciężko.. a wczorajszy dzień to kompletna masakra była.. planujemy kupić jakiś wiatraczek, bo jak upały będą większe i dłuższe to nie dam rady...
Powoli też mnie dopada stres, że jeszcze tyle do przygotowania a czasu coraz mniej... pokoik małego jeszcze nie skończony... tym bardziej mnie to stresuje, że czuję się coraz gorzej i coraz mniej jestem w stanie się ruszać i robić. Już w ogóle sama z domu nie wychodzę.
Wczoraj byliśmy pierwszy raz na szkole rodzenia u p. Iwony Guć w Galerii Malucha. Było bardzo fajnie, oboje z mężem jesteśmy bardzo zadowoleni =) No i wszystko by było świetnie, gdyby nie to, że w drodze powrotnej zasłabłam, do Galerii Malucha mamy 10 minut pieszo... =(
Co do wesela, to my byliśmy teraz 3 maja na ślubie i weselu brata męża. Ślub piękny (co prawda słabo mi było pod koniec, ale jakoś dałam radę), zabawa też fajna. Wiele z niej nie skorzystałam, nie mam zbyt dobrej kondycji =P w dodatku na sali mimo klimatyzacji duszno było i bardzo głośno. Wydaje mi się, że to maluchowi przeszkadzało bo ciągle bardzo gwałtownie się ruszał, kopał i wiercił. Mnie to męczyło i jego chyba też ten hałas złościł... mieliśmy też pokój w domu weselnym więc na chwilę poszłam się położyć, ale ostatecznie i tak wróciliśmy do Gdyni, bo czułam się coraz gorzej i wolałam spać we własnym łóżku. Mi wesele w ciąży nie przysłużyło =( a szkoda bo tak go wyczekiwałam i się cieszyłam na nie.

Miłego dnia wszystkim =)

Dzieńdoberek, ja tak z rańca, bo zaraz na targi (tylko zastanawiam się jak ja wytrzymam na stoisku do 20:00)
mentorka, ja ma podobnie - termin 23/08, wesele 16/08. Uzgodniliśmy, że do kościoła pójdziemy oboje, a mąż "na chwilkę" na wesele. Na szczęście nie musimy jechać tak daleko jak Ty....

no to rozumiem mentorka :)

dobranoc dziewczyny :)