MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

Aknahh - Moja od początku była do przodu, najpierw 3 dni, potem tydzień, teraz doszła do dwóch :/ wiem niby, że usg może przekłamywać, z resztą lekarz też o tym mówi, że niby plus minus 2 tygodnie może się mylić, wszystko zalezy od tego jak złapie brzuszek, główkę i kośc udową, no ale to zawsze coraz więcej, a też bym chciała urodzić naturalnie :)
Ja też mam 4 kg patrząc na wagę sprzed ciąży, ale patrząc na punkt minimum który osiągnęłam na koniec pierwszego trymestru to troszkę więcej, ale jak patrzę na kalkulator wagi w ciąży, to i tak jestem z 2-3 kg do tyłu (to jakieś 4 tygodnie :)
Co do SR SuperMamy - w sumie fakt, na Jasieniu podobno miały być tylko trzy pary, a tutaj rzeczywiście nas się sporo uzbierało, mogli chociaż dwie zrobić, co do ćwiczeń, to też myślałam, że będą od początku no ale dobrze że w końcu się zaczynają, ja 32 tydzień zaczynam dzisiaj, więc mogę ćwiczyć :) A sala jest straszna, to fakt, duszno i nie wygodnie, za to położna mi się bardzo podoba, byliśmy też u niej na porodówce, nie spieszyła się, pokazała wszystko, opowiedziała, odpowiedziała na pytania, poradziła co nieco, pod tym kątem jestem super zadowolona, zwłaszcza, że potem przyjdzie ta sama do domu i nie będzie przynajmniej obca :)

mTusia - nie martwię się, bo w sumie jest w terminie, ale jak czytam, że Wasze maluszki wszystkie się spieszą to po prostu sie zastanawiam dlaczego mój nie ;-)) ale w sumie się cieszę, bo bardzo chcę urodzić naturalnie, więc wolę by za duży nie był.

panna - tylko 4 kg??? WOW! Ja już chyba z 8-9 kg przytyłam i zaczyna mnie to martwić, że tak dużo, bo czuję się już ciężka... w życiu tyle nie ważyłam! Mam nadzieję, że teraz waga się uspokoi i zamiast na moich boczkach będzie się zbierać ciałka Maluszkowi ;-))

Apropo SR - mTusia, ~kararinah, e_nia - jak Wasze odczucia co do Supermamy? Bo ja tak średnio w sumie zadowolona jestem. Niby grupy miały ruszać jak się 5-6 par uzbiera, a wrzucili 15 par w jedną grupe i odwołali wszystkie inne lokalizacje. Jak się zapisywałyśmy miały być ćwiczenia i nikt nie mówił, że od 32 tygodnia - a ja pytałam p. Ani na który termin się zapisać by było optymalnie i nic nie wspomniała. No już nie mówiąc o tej sali - mega duszno, a z rzutnika prawie nic nie widac poza chmurkami :-P Położna wydaje się ok, ale sama organizacja jakoś mnie nie powaliła... chyba spodziewałam się czegoś innego.

spokojnie dziewczyny usg często się myli co do wagi :) mój np w 29 tygodniu i 2 dniu miał 1715 g a z obwodu brzuszka wyprzedzał swój wiek o jakieś 3 tygodnie! tak więc może ten brzuszek zaburzył pomiar?
szczerze mówiąc średnio wierzę usg, kuzynce w dzień porodu powiedzieli że mały ma 3800 z urodził się 4500 :)

Aknahh - nie martw się, jesteś 2 tygodnie po mnie, a moja w ostatnie 3 tygodnie przybrała wg usg 800 g, więc jeszcze jest czas :) dziewczyny nie straszcie mnie, wszystkie się martwicie że wasze takie małe a ja że moja za duża i że będę miała problem by ją urodzić potem :(

HEj! Dziewczyny jestem po usg i powiem Wam, że moja dziewuszka to chyba jakaś maleńka będzie. Ja z OM mam 30t0d a na usg wyszło, że dzieciątko dopiero 28t6d i waży obecnie 1290 g co, jak na 31 tydzień jest w 5 centylu. I martwi mnie to czego ona taka maleńka? Ale jest już główką w dól - czyli i ona też się już szykuje :)

A wózek dostaliśmy od szwagra i zastanawiam się czy można jakieś wkłady do gondoli nowe kupić? chodzi mi o tą wyściółkę pierwszą:) Na niej dopiero jest materacyk. Szukam w necie, ale nie wiem albo nie ma albo nie umiem tego nazwać poprawnie:/

ps. mnie też zgaga męczy, obecnie już po wszystkim;) I puchną mi nogi i dłonie - czasami tak bardzo, że ciężko je zgiąć. Dzisiaj jest okropnie, ale wczoraj cały dzień wracałam do domu - 580 km- więc przynajmniej wiem po czym;)

Na SR wybieram się do Supermamy we Wrzeszczu od poniedziałku - więc niestety nic nie wiem o SR na zaspie:/

Asski - nie kupuj kółka poporodowego, mi się bardzo sprawdziło zwykłe dziecięce kółko ratunkowe za 2,5 zł. Dodatkowo fajne, bo nienadmuchane nie zajmuje miejsca w torbie do szpitala :) Używa się max 2 tyg i szkoda wydawać na nie np. 80 zł, jak niektóre materiałowe, wypchane na stałe kosztują.

Byłam dziś u gina, cukier mam ok, pozostałe badania też dobre. Czuję się świetnie, ale już mnie zaczyna martwić, że tak mało tyję - od ostatniego razu przytyłam tylko 1200 g. Czyli w całej ciąży niewiele ponad 4 kilo. Brzuch też mi się wydaje jakiś mały, w poprzedniej ciąży miałam większy. Niestety nie miałam dziś robionego usg, dopiero za dwa tygodnie mi zrobi.. Martwię się, czy synek nie za mały rośnie..

A ja dziś miałam zalatany dzień. Najpierw dentysta, potem spacer nad morzem i potem wyczekiwany ginekolog. Kacper waży 1222g (nadal w porównaniu z Waszymi to Maluszek ;-). Wszystko jest z nim w porządku ;-))) Tylko ja muszę do internisty iść zbadać gardło bo do końca nie wyleczyłam jeszcze przeziębienia i muszę powtórzyć CRP, bo jest podwyższone, ale to może mieć związek z tym przeziebieniam.

Ciuszki chyba będę prać na początku czerwca, na razie dla mnie za szybko. Maj chcemy wykorzystać na jakieś wyjazdy, bo potem już będzie ciężko.

Aniulek_80 - ja myśle czy iść do SR na Zaspę, sama nie wiem ... Ciekawa jestem w jakich godzinach jest ta SR. Wie ktoś ??????

Ależ mnie tu dawno nie było. Jakieś lenistwo mnie złapało ostatnio na wszystko i korzystam z pogody póki się da, ale już bokiem zaczyna mi wychodzić :)a gdzież tu jeszcze do końca:)
Pewnie ten temat już się przewijał, ale nie mogą dojrzeć, a mam pytanko, czy któraś z Was chodzi może do szkoły rodzenia w szpitalu na Zaspie ?

Cześć Dziewczyny....dawno mnie nie było tu...ale jakoś tak z niczym się nie wyrabiam...ehhh....

Muszę w końcu zrobić porządek z wózkiem, bo już od 2 m-cy chce go do serwisu oddać, żeby mi hamulec naprawili (bo sam opada) i co?? 8-my m-c mnie zastał...a ja dalej tego nie zrobiłam :(

No i zaraz zaczynam pranie ciuszków...i uzupełnienie kosmetyków/wacików/pirdółek...bo wszystko najważniejsze mam...ciuszków 3 tony ;), łóżeczko, bujaczek, przewijak (tu się zastanawiam, czy nowego nie kupić...ale chyba sobie daruję), laktator, butelki, smoczki....koszule nocne staniki, nawet wkładki laktacyjne...
Oooo...wiem...kółko poporodowe chyba zaraz zamówię ;)

mentorka tez się nad nią zastanawiałam ale kolorystycznie wenge mi nie pasuje i bez baldachimu. Nie wiem co z tymi boczkami, koleżanka z kolei mówiła mi że na pierwsze miesiące są niepotrzebne po dzieciaczek się nie kręci za bardzo. Z kolei później to tak bo zaczyna się kręcić i się obija o szczebelki. Jeszcze pomyślę...

Bezglutek my do sypialni na początek wybraliśmy taką kołyskę. Myślę, że warto brać z ochraniaczami dla takiego maleństwa...
http://allegro.pl/baby-rajkolyska-materac-8el-posciel-i3201743798.html

kararinah ja bym na twoim miejscu poszła do dermatologa jeszcze przed wizytą u gina skoro wapno nie pomaga. Ja ok 10 tygodnia ciąży dostałam silnej alergii, wszystko mnie swędziało, wyskoczyły wielkie bąble jak po komarze. Dość długo mi zajęło szukanie po czym to może być, w końcu wyszło że na pomidora:) Nie jadłam go chyba z 2-3 miesiące ale już jest ok :)

Dziewczyny mam dylemat. Chodzi o łóżeczko, mamy takie duże 140x70 po córeczce. Ale chcemy kupić na pierwsze miesiące mniejsze do sypialni naszej. Już wybraliśmy:
http://allegro.pl/kolyska-przystawka-lozeczko-materac-posciel-6el-i3212898327.html
Dylemat dotyczy pościeli. Tutaj jest w komplecie ale jest też możliwość kupienia osobno samego łóżeczka z materacem za 184 zł. Czy myślicie że taka poście z boczkami się przydaje. Fakt że to małe łóżeczko więc dziecko może się trochę o te szczebelki... Sama już nie wiem...

Siemandero Dziewczyny =)

Od paru dni czytam i czytam Was co tam skrobiecie na forum, hi hi więc też się pochwalę, że już mamy w domu wózek 3w1 oraz wczoraj zakupione pieluszki z Reala. Łóżeczko dostaniemy po siostrzeńcu mojego Męża, także tylko drobnostki nam zostały do kupienia (kosmetyki dla maleństwa, butelki, smoczki, zabawki itd.)

Pogoda dziś jakaś taka nie słoneczna... aż się nie chce nic robić.

ale ja używałam już tego proszku kilka lat, wróciłam do niego po pół roku używania innego, więc raczej wątpię że to od proszku, ale pomidorów to jak tylko się pojawiły jadłam duuuużo, tylko po 3 dniach picia wapna i odstawienia pomidorów, to chyba powinno być lepiej

To odstaw ten proszek i zobacz czy to pomoże. Chyba wiem jaką masz wysypkę bo też mnie wysypuje po nowalijkach :-)

bezglutek zmieniłam proszek, ale wysypka początkowa była tylko na brzuchu, wyglądała dokładnie tak jak po nadmiarze truskawek :) piję wapno i nie pomaga, w nocy się obudziłam żeby się podrapać, wykąpałam się wczoraj w szarym mydle i gorzej swędzi niż po moim emolium. Czytałam o tej cholestozie ciążowej i objawy mi się kompletnie nie zgadzają naszczęście.

A przypomniało mi się, że około 30 tygodnia może się pojawić Cholestaza ciążowa i to trzeba skonsultować z lekarzem bo może powodować poród przedwczesny.

kararinah - z tego co wiem to ostuda nie swędzi bo to nie jest uczulenie tylko przebarwienia. Myślę, że możesz iść do ogólnego lekarza z wysypką swędzącą, nie konieczne do ginekologa. Za wiele ci nie przepisze, jakieś wapno i tyle. Możesz sobie zrobić kąpiel w krochmalu, łagodzi świąd. Ne zmieniłaś proszku/płynu do prania albo kosmetyku jakiegoś?

dziewczyny ratujcie, może wy coś doradzicie, może macie jakieś doświadczenia.
od kilku dni mam uczulenie na brzuchu, myślałam ze to pokarmowe, od pomidorów, ale mimo picia wapna nic nie schodzi a nawet chyba jest więcej, teraz już mnie też i nogi swędzą. Wizytę u mojej ginekolog mam we wtorek i nie wiem czy poczekać, czy wybrać się do innego lekarza. Gdzieś w necie znalazłam że może to być osutka ciążowa i ... nie wiem co robić (co prawda wszędzie piszą że nie jest to groźne dla dziecka, ale...)