MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
23.08 KasiOB / SYNEK
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

Zaktualizowałam listę o KasiOB :) Też witam, gratuluję chłopczyka :) I też jestem z Gdyni :)

Bardzo dobrze, pamiętaj o piciu dużej ilości wysoko zmineralizowanej wody ;)

https://www.facebook.com/pijwode

a w jakiej temperaturze pierzecie ciuszki?

ja używam płynu do prania bobini

Jakiego proszku/płynu używacie do prania?

dziękuję za link do materaca :)

lista super, na pewno mi się przyda :))

asienkaj ja też już bym prała gdybym miała wstawione mebelki :) właśnie się obawiam, że później mogę nie mieć chęci ani siły, szczególnie że mały rośnie jak na drożdżach więc mi coraz ciężej z moim ogromnym brzucholem :)) założenie skarpetek to nie lada wyczyn :))) chociaż i tak mam wrażenie że ostatnio "wystopwał", ale to dobrze bo w 9 miesiącu chyba bym pękła :P

już piorę ale jeszcze muszę wyprasować, włożę do komody i będą czekały, później wiem że nic się już nie będzie chciało, a korzystam z tej ładnej pogody żeby szybko wyschło, tak jakoś się `wzięłam za to , już tak powoli zaczynam myśleć że to już nie długo może być rożnie :)

asienkaj- już pierzesz ciuszki? Kurcze to ja już też chyba powinnam zacząć,ale muszę najpierw kupić komodę. Wydawało mi się,że mam jeszcze czas,ale jakoś szybko on leci;)

ja mam listę z forum od dziewczyny która rodziła na Zaspie całkiem nie dawno.

1) Poród
Dla mnie:
- dokumenty (DO, karta ciąży, grupa krwi, badania)
- koszula do porodu ,nie najładniejsza
- szlafrok
- kapcie
- klapki pod prysznic
- 2 x podkład na łóżko (mi się w ogóle nie przydały, dają bez problemu)
- 2 x majtki jednorazowe (bo pierwsza doba to krwawa masakra, szkoda brudzić swoje majtki)
- skarpetki
- podstawowe kosmetyki do mycia
- gumka do włosów/ spinka
- ręcznik kąpielowy
- woda mineralna (pić się chce masakrycznie)
- wazelina do ust (ja nie miałam czasu się nią smarować :)
- aparat fotograficzny
- reklamówka na niepotrzebne rzeczy (buty, kurtka i ubranie w którym się wybieramy do szpitala najlepiej oddać od razu mężowi)
- ładowarka do telefonu
- notes i długopis
Dziecko:
- pampersy
- chusteczki nawilżane
- 1 pajac + czapka + niedrapki + rożek (ale niekoniecznie, dają w szpitalu zaraz po porodzie ciuszki szpitalne, opatulają w kocyk)
- kocyk
- 3x pieluszka tetrowa

2) Kolejne dni po porodzie:
- podpaski - nie trzeba, jest ich pod dostatkiem
- pampersy
- ubranka dla dziecka
- tantum rosa (ja np nie potrzebowałam tym razem, bo zszyli mnie po mistrzowsku)
- mokre chusteczki laktacyd (mi sie przydały po każdej wizycie w toalecie)
- wkładki laktacyjne (3-4 doba i pojawia się nawał pokarmu, leje się strumieniami)
- widelec, nóź, łyżka, kubek (jak się zapomni to dają plastykowe)
- papier toaletowy, ręcznik papierowy (mi się nie przydały, o dziwo uzupełniali tym razem toaletę w te przybory)
- koszule nocne (ja ich w ciągu 4 dni zmieniałam non stop, bo niestety ale krwawienie jest spore)
- majtki poporodowe (niekoniecznie- ja już używałam swoich własnych)
- podkłady na łóżko - nie trzeba, dają
- biustonosz, majtki, skarpetki
- przybory toaletowe
- kółko poporodowe (opcjonalnie - można sobie uwić gniazko np z ręcznika)
- szczotka do włosów dla dziecka
- jakiś balsamik/ oliwkę do ciała dziecka (parafiny już nie dają)
- zestaw ratunkowy do kamienia: silikonowe nakładki na sutki (dziecko mi tak pogryzło i ponadrywało sutki, że bez tego karmienie zakończyłabym po 1próbie), laktator (można poprosić o ten który mają na oddziale, ale mają jeden na cały oddział, więc czasem trzeba na niego czekać godzinami)

dziewczyny a macie może listę jakąś co zabrać do szpitala bo to już było ponad 2 lata temu i nie pamiętam dokładnie

taniej, bo normalnie sa kolo 22-24 za paczke :)

no to my z zakupami też do przodu troszkę , wczoraj kupiliśmy łóżeczko, przewijak i kocyk ( cienki na chłodniejsze dni ) , materac mamy dostać od kuzynki
także zostaną właściwie drobiazgi do kupienia i wózek oczywiście ,
zdecydujemy się chyba na taki http://allegro.pl/wozek-euro-cart-passo-gondola-spacerowka-fotelik-i3214408598.html widziałam go w akpolu i spodobał mi się i jest nie drogi

dzisiaj wstawiła kolejną pralkę z ciuszkami , to dziecko chyba tego nie przenosi tyle tego jest , jeszcze przede mną prasowanie ale mama mówiła że pomoże

zaczęłam się też dzisiaj zastanawiać nad listą co zabrać do szpitala , chyba powoli będę dobie pisała żeby później czegoś nie zapomnieć , chociaż taka prawda że zawsze rodzina może donieść jak czegoś zabraknie

widziałam w ulotce reala że do 8 są pieluchy new born pampers za 2 paczki 37,95 ale nie wiem czy to drogo czy tanio , może komuś jednak się przyda ja nie mam jak pojechać http://promobaby.pl/promocja-13598.html

Cześć dziewczyny,

Kurcze do tej pory nie miałam żadnych nieprzyjemnych objawów ciążowych. Przeszły dokonany zastosowałam umyślnie, bo dopadła i mnie zgaga. I nic nie pomagało: kefiry, migdały, siemie lniane i cuda na kiju.

Wkurzyłam się, poszłam do apteki, porozmawiałam z babką i doradziła Rennie. Do tej pory starałam się nie brać żadnych leków w ciąży, żeby nie zaszkodzić dziecku, ale byliśmy akurat w drodze samochodem i żyć mi się odechciewało przez te kwasy żołądkowe. W desperacji zatrzymaliśmy się przy aptece i to, jak ugasił zgagę Rennie naprawdę zasługuje na pochwałę. W ulotce wyczytałam, że mogą to brać babki w ciąży. Zamierzam mieć go ciągle przy sobie i gdy znowu taka sytuacja się powtórzy i nie będę mogła wytrzymać, wezmę pastylkę do ssania.

A Wam też już dokucza zgaga?

cześć dziewczyny :)
a ja weekend przeleżałam w łóżku, przeziębienie mnie rozłożyło. Dzisiaj już lepiej, mąż mnie na spacer wyciągnął, ale jak wróciłam zaraz się położyłam, nie miałam na nic siły. Na dodatek mam uczulenie na brzuszku, myślałam że po kalafiorze, ale nadal jest, więc chyba po pomidorach, troszkę ich ostatnio jem (od czasu kiedy można już polskie dostać) i nie będę jadła kilka dni, zobaczymy. Ale zastanawiam się czy dzidzi takie uczulenia mogą zaszkodzić? co o tym myślicie?
Ananao ja też tak mam, zaczął mi się 8 miesiąc i na dobrą sprawę zostały około 2 i z jednej strony się cieszę, ale panika jest większa, jak ja sobie poradzę, skąd będę wiedziała jak małą ubrać itd. itd. Staram się nie myśleć że to już niedługo, bo zaczynam wtedy panikować :(
mTusia duże te nasze dziewczyny i tak się zastanawiam, skoro więcej już warzyw, czy nie odstawić witamin, boję się że mała będzie za duża na poród naturalny. Anemii nie miałam i nie mam, wyniki super i myślę że to co jem w zupełności dostarczy witamin mi i małej i suplementy nie są już za bardzo potrzebne, co o tym myślicie?

Ananao - nie martw się, ja też czasami mam chwile zwątpienia, może nie tyle, że nie chcę co panicznie się boję że to jest jakaś abstrakcja i sobie na pewno nie poradzę :( Wkurzam sie też czasami na brzuch, mam wrażenie że zawładnęła mną jakaś obca osoba i nie mam wpływu na własne życie, humory itd, ale to mija i potem znowu jest ok, myslę, że nie ma co się przejmować i że to tylko hormony :)

no u nas w koncu udalo sie grilla zrobic :-) dzisiaj bez spaceru za to wcxoraj udalo mi sie wspiac na Pacholek.

dziewczyny nie macie CZASEM takiego czegos ze nie chcecie dziecka bo sie boicie ze nie sprostacie czy cos w tym stylu? bo ja ost tak muewam i nie wiem czy to normalne czy powinnam sie tym martwic..

Cześć Dziewczyny :)
Rzeczywiście w końcu jakaś wiosna do nas przyszła, szkoda, że ta majówka w tym roku taka zimna, może teraz będzie lepiej :)
Bezglutek - mnie męczą zaparcia i naprawdę nic nie pomaga poza syropem, ale ten musiałabym pić 3 razy dziennie non stop by coś dawało, więc już sie poddałam, jak jest tak jest i tyle :/ Ale brzuszek zaczya mi powoli przeszkadzać, a to buty trudniej ubrać i zawiązać, a to tu ciśnie tu gniecie, tu mała coś wepchnie, a teraz znowu mi kostka spuchła po musiałam więcej porobić w weekend i poleżeć nie mogłam :/
Ja na wizytę za tydzien w pn, teraz już co dwa tygodnie, zakupy powoli zbliżają sie do końca, wózek jutro odbieramy, a w maju planuję wielkie pranie, mam nadzieję, taką cichutką cichuteńką że może ja też w czerwcu pod koniec jakoś się wypakuję, byłoby cudownie :)
u nas dzisiaj w planach spacerek po obiedni na długiej i kawką i lodami :)
Miłego dnia dziewczyny :)

Cześć dziewczyny :-)

Piękna końcówka weekendu majowego nam się zrobiła :-) Słonko, temperatura majowa :-) Nie wiem czy to wpływ tej pogody ale czuję się o wiele lepiej teraz niż w drugim trymestrze. Pewne dolegliwości są oczywiście (zgaga, bóle pleców, zaparcia) ale uczę się z nimi radzić. Na przykład na zgagę pomagają lody :-) takie mleczne. Zaparcia - winogrona a bóle pleców poducha do spania. Jest super i tego będę się trzymać :-)))

Jutro mamy wizytę zobaczymy jak nasz Mateuszek się ma :-) Już nie mogę się doczekać.

Na maj planuję wszystkie przygotowania takie jak pranie i zakup wszystkich niezbędnych rzeczy. W czerwcu tylko czekam już :-) Ja jestem jedną z pierwszych na naszej liście więc sądzę że szybko się rozsypie.

Czytałam gdzieś, że uprane rzeczy te które planujecie zabrać do szpitala dobrze potrzymać w domu trochę aby zasiedliły się "domową" florą bakteryjną.

Miłego pięknego słonecznego dnia :-)))

mentorko kupiłam taki materac http://allegro.pl/materac-pianka-kokos-gryka-do-lozeczka-120x60-i3183500695.html

Nakładka higieniczna jest po to, aby jak się maleństwu uleje lub zdarzy się inny "wypadeczek" to materac nie będzie od razu do prania, tylko będzie zabezpieczony :-)

hej :) my wczoraj skończyliśmy remont pokoju Julka:) teraz tylko trzeba wstawić mebelki, czekają na nasz sygnał żeby je wysłać ale na razie musimy poczekać bo mąż nie będzie mógł ich wnieść w przyszłym tygodniu;/ ale już w następnym to na pewno i wtedy zaczynamy wszystko kompletować :))) jeny jak ten czas leci ! :)

kararinah - super :) rosną jak na drożdżach te nasze dzieciaczki :D

cześć dziewczyny,
ja po USG, wszystko dobrze, mała wazy 1750 i już jest ułożona główką w dół i niestety buźki nie było widać, bo tak się schowała. Z uwagi na to że już taka duża to termin się przesunął na 22 czerwca :) Ale najważniejsze że już się ułożyła do wyjścia, jakoś spokojniejsza już jestem. A dzisiaj siedzę w domciu, strasznie się przeziębiłam, czuję się paskudnie, a najgorsze że tak naprawdę nic nie można wziąć żeby przeszło :(
miłego dnia, mam nadzieję że chociaż słonko wyjdzie