MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek/SYNEK
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
07.07.-kararinah-/CÓRECZKA
08.07. pillotka / SYNEK
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a/ CÓRECZKA
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
20.07. Ananao/ SYNEK Kubuś
21.07 asienkaj / CÓRECZKA
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234/CÓRECZKA
24.07. Basieniak / CÓRECZKA Wiktoria

*SIERPIEŃ*
03.08. Aniulek_80
05.08. Gosia / SYNEK Paweł
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /SYNEK
17.08 Sensimilia / SYNEK
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986 / CÓRCIA
27.08 pszczoola /CÓRECZKA Monisia
31.08 Aisak/ raczej CÓRECZKA

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipcowo-sierpniowe-2013-cz-6-t458719,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 7

mTusia ja wiem wiem,nie patrzę na termin z usg w kategorii terminu w którym miałabym rodzić tylko że mały jest trochę "do przodu" z wagą ;) bo w sumie to termin 14.07 z OM jest ok, a właściwie wiem kiedy miałam owulację i powinno być 16.07 ale gin powiedział, że takie 2 dni to już bez różnicy ;))

yevele 9 maja mam teraz wizytę w szpitalu i się zapytam jak mała leży, czy główką w dół? w poprzedniej non stop o tym słyszałam, a teraz nic...u nas może być jeszcze tak, że wagę małej poznam dopiero po porodzie;/

Siemka KasiOB ;)

Mnie malutka już podkopuje w brzuszku - super uczucie =)

Ja też się często zastanawiam, gdzie ona się tam mieści, chociaż z drugiej strony mi mój brzuch wydaje się duuuuży :)
ja bym wolała chwilkę przed terminem :)
Miłej majóweczki dziewczyny :)

mentorka ja w II trymestrze też w pewnym momencie sporo przytyłam(w 6 tyg. 5 kg) a teraz już spokojnie. Gadałam z zaprzyjaźnionym lekarzem i tak się często zdarza, mówi że martwić to mogłabym się gdybym nadal tak tyła.
mTusia ja cały czas nie mogę wyjść z podziwu że twoje maleństwo już tyle waży i zastanawiam się gdzie ty je nosisz :) brzusio masz malutki :)Jutro zobaczymy jak tam nasza królewna. A żeby Cie pocieszyć, to powiem Ci że kuzynka miała taką sytuację, lekarz jej gwarantował że na pewno urodzi wcześniej, a urodziła 2 dni po terminie :)
Zyczę wszystkim miłego, słonecznego dnia :)

KasiOB - witaj :)
Mentorks - ja nawet na ten termin teraz z usg nie patrzę bo mi wtedy wychodzi ponad 2 tyg do przodu a w związku z tym ze miałam monitoring cyklu to wiem ze 7 lipca czyli termin z pierwszego usg to jest idealny termin zgodny z owulacja :) z drugiej strony moja jest dwa tyg do przodu a lekarz powiedział mi ze mam jeszcze min 6 tyg wytrzymać to by był tak 36/37 tydzień więc już sama nie wiem :) ja bym chciała jak najszybciej, oczywiście tak by dla małej było to bezpieczne :) a znając przekore losu to będzie przenoszona :(

KasiOB- ja w poprzedniej ciąży czyli 5 lat temu chodziłam na NFZ w Gdyni i nie było problemu żeby mąż wchodził (przychodnia stoczniowa albo wojskowa koło Gemini; dr Rembelski ) a teraz chodze prywatnie do Evi Medu i można wchodzić z Mężęm, z dzieckiem starszym, z kim tylko się zapragnie :) JAk masz takiego lekarza to polecam pójsć na usg 4D- co prawda ono jest odpłatne, ale wrażenia niezapomniane pozostają na całe życie..

Witaj Kasi OB :))

My dzisiaj po wizycie:) mały ładnie rośnie, ma już 1715 g :) termin z wagi to 30.06 więc jest trochę ponad normę :) no i co mnie bardzo zdziwiło to że nagle przestałam tyć, przez II trymestr przytyłam aż 14 kg a przez ostatnie 2 tygodnie tylko 0,5 kg co mnie bardzo zdziwiło :) ale nie powiem że się nie cieszę :P

KasiOB witaj i gratulacje chłopczyka ;-)
Ja chodzę prywatnie do ginekologa i mąż na każdej wizycie mógł wejść, poza tą pierwszą. Później nawet raz zabrałam mamę.

Ja dziś mam taki sobie wieczór. Rano zrobiliśmy rundkę po sklepach szukając wózka (nadal stawiamy na X-Landera X-Move, wszystkie inne nam z jakiś powodów odpadają), spacer po Gdyni i kawa w jednym z ogródków (piekna pogoda była), a potem wróciliśmy i mnie brzucho zaczął boleć trochę i znów te skurcze koło pępka i jakieś takie dobicie, ale to pewnie zmęczenie.

Cześć dziewczyny, tak Was czytam od pewnego czasu i postanowiłam dołączyć.
U nas 23.08 będzie chłopaczek,zapewne Kazik :) Gdyby któraś z Was była z okolic Gdyni/ Redy i szukała pary do długich spacerów to ja jestem chętna (mój mąż nie znosi spacerów).

Chciałam Was zapytać o wizyty u Gina. Chodziłam do jednego, który przez pół roku nie wpuszczał męża na wizyty (tłumaczył to badaniami). W końcu kiedy go zapytałam kiedy Mąż może wejść, to powiedział: "że z mężami to on nigdy nie wpuszcza, bo to za dużo zamieszania".

No to po znajomości przenieśliśmy się do drugiego lekarza, a ten mi wprost powiedział, że "prywatnie, to mąż może sobie 2 godz oglądać,ale z NFZ to jest zapie*** i z mężem nikt nie przyjmuje".

Czy wy też tak macie? Czy na prawdę nie ma innej rady tylko iść prywatnie? Macie jakieś rady?

Basieniak, ja mam tak samo ;) bez comiesięcznych pomiarów. Ostatnio tylko zdążyłam podpytać czy bejbi leży głową w dół. Za 2 tyg usg III trym to tam pewnie będzie ważenie :)

mTusia my też mamy łóżeczko tapczanik i w nim właśnie materac gryka-kokos i młoda do dziś na nim śpi

ja nie robiłam masażów krocza, ale w Ie i tak nie nacinają, no chyba, że jest zagrożenie, ale to w ostateczności - a w Polsce słyszłam, że właśnie lubią to robić...no, ale masaż nigdy nie zaszkodzi:)

zazdroszczę Wam, że wiecie ile Wasze dzieciaczki ważą, tu tylko przykładają usg do brzucha, aby zobaczyć czy serce bije i to na tyle

Witam w ten słoneczny i wietrzny dzień :)
Może będzie trochę słońca na Majówkę jednak :)
Z tym twardnieniem brzucha to ja mam głównie z prawej stronhy i myślałam, że to Mała się tak układa, ale jednak nie, czaami też twardnieje mi cały, właśnie w okolicach pępka, ale to nie boli, raczej jest nieprzyjemne :( Ale lekarz mi powiedział, że jak boli to nospa i poleżeć, dopiero jak będa kilka razy w ciągu godziny lub będą bardzo bolesne i po nospie i leżeniu nie przejdzie to wtedy jechać do szpitala :( Więc woczraj przed snem jak mi brzuchol stwardniał zaaplikowąłam nospę i było ok :) Z resztę tylko jedną tabletkę na początek, a podobno wolno 3 x 2 tabletki zwykłej dziennie lub 3 x 1 tabeletka forte.
Co do masażu krocza to podobno może pomóc ochronić przed nacięciem, nie wiem na ile prawda jest to co mówi nam położna na szkole rodzenia, że położna ocenia jak naciąga się krocze czy po prostu ciacha :/ stwierdziłam że nawet jak ciachnie a będzie elastyczne to m oże szybciej się zagoi? nie wiem, pozostaje miec nadzieję :)
zwłaszcza że moja mała rośnie w takim tempie, że mam nazieję, że lekarz coś źle policzył bo do 5 kg dobijemy :(

znalazłam instrukcję tutaj:
http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Naciecie-krocza-czy-mozesz-tego-uniknac.html

a tutaj jest nawet filmik :D
http://www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

Dzień dobry dziewczyny! Rosną Maluszki nasze :)
Moja panna ostatnio ma bardzo nieregularne dni i w sumie, z małymi przerwami, skacze non stop:)
też czasami twardnieje mi brzuch, ale tylko na dole, więc póki co czekam na normalną wizytę u lekarza - 8 maja. To już będzie 31 tydzień!! na początku ciąży bardzo mi się każdy tydzień dłużył a teraz pędzi ten czas jak szalony!

My zamówiliśmy materacyk właśnie z fiki miki gryczano - kokosowy komfort line: akurat w tym sklepie za 91zł.
http://esklep.babyfant.pl/product,642,materac-do-------eczka-fiki-miki-gryka-pianka-kokos-gryko-lux-komfort-line.html
W tym samym sklepie również łóżeczko i w sumie to tyle mamy:)
Jak wrócę to Gdańska czeka nas jeszcze kończenie remontu - karnisze, tapeta w sypialni i inne takie d*perelki, wczoraj zakupiłam firanki do całego mieszkania.

A odnośnie samopoczucia to jakoś ostatnio, powiem Wam, że słabo się czuję, puchną mi nogi, przytyłam już 13 kg, w dodatku boli mnie ząb i idę dzisiaj do dentysty oraz zrobił mi się zajad w kąciku ust - obraz nędzy i rozpaczy po prostu... :) Dobrze, że już tylko 10 tygodni :):) Miłego dnia!

mTusia - super, kawał dziewczyny już z niej :D

my mamy dzisiaj wizytę, jestem strasznie ciekawa ile waży:D

a mój wczorajszy bolący brzuch wynikał z tego że Mały się inaczej ułożył... zawsze był po lewej stronie i ta strona była bardziej wypukła wczoraj właśnie tam gdzie bolało czyli po prawej się ułożył i wierzgał jak szalony :P

dzięki aknahh, uspokoiłaś mnie, właśnie tak samo mam. Nie boli, więc nie przykładałam do tego uwagi, dopóki mTusia nie napisała

~kararinah ja mam też kilka razy w ciągu dnia takie skurcze w okolicy pępka, tak mi sie napręża brzuch w jednym miejscu i wybrzusza. Trwa to zwykle jakieś 20 sekund i przechodzi, nie jest bolesne, wiec mi sie wydaje ze to właśnie ten Braxton-Hicks.
Ja na wizytę idę dopiero 8 maja - juz się nie mogę doczekać. Zastanawiam się ile Kruszek będzie ważył, bo ostatnio miał 650g i w porównaniu do Waszych to Maleństwo było. Chociaż faktycznie ma niby tylko 2 dni opóźnienia co do terminu, więc w zasadzie prawidłowo.
mTusia - gratulacje udanego USG ;-)) Mała Ci rośnie jak na drożdżach, a po Tobie nic nie widać ;-)

a jeszcze jedno, zastanawiam się czy na ćwiczeniach w szkole rodzenia które będą w czwartki pani prowadząca nie będzie czasami o tych mięśniach mówiła, koleżanka która chodziła w inne miejsce miała na zajęciach fajnie wytłumaczone

Dzień Dobry wszystkim :)

mTusia gratuluje udanego USG, o sobie w czwartek porównamy nasze dziewczyny, już nie mogę się doczekać wizyty. Też wczoraj po wielu wizytach w aptekach dostałam olejek migdałowy i szukam sensownego opisu jak stosować, jak znajdę podeślę, chyba że uda Ci się wcześniej, to daj znać. Jeszcze mam do Ciebie jedno pytanko, o twardniejący brzuch, czy cały Ci twardnieje, czy tylko jakaś część. Bo mi często na chwilę twardnieje, ale tylko w okolicy pępka i nie wiem co robić, nie przejmowałam się tym, bo było to chwilowe, ale po tym co napisałaś zwątpiłam

Dzień dobry wszystkim.

mTusia gratuluję udanej wizyty. Oszczędzaj się kochana, niech Mala jak najdłużej w brzuchu siedzi. Nie słyszałam o masażu krocza, to po to aby cie nie nacinali?

Mój dzień wczorajszy był ciężki. Córeczka się przeziębiła i została ze mną. Dobrze, że poszła spać po obiedzie to i ja odpoczęłam.

My już ciuszki mamy, jakieś kosmetyki też, ręczniczki i stelaż do wanienki też ale wanienka się połamała więc musimy dokupić. Łóżeczko też, takie to może być tapczanikiem z materacem kokosowo-gryczanym. Chcemy na pierwsze miesiące kupić małą kołyskę bo to łóżeczko jest duże. Teraz muszę pomyśleć o sobie i o rzeczach jakie potrzeba do szpitala. I niestety muszę też pomyśleć o jedzeniu dla siebie do szpitala :-(. Niby mam zabrać ze sobą zaświadczenie o diecie bezglutenowej ale ja im tam nie ufam w tym szpitalu. Naczytałam się jak w szpitalach o to dbają :-(. Więc na porodówkę jeszcze wałówkę zabiorę :-)))))