MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 38

Zakładam nowy wątek :)

***WRZESIEŃ***
08.09 AniaMorena
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15.07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córeczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
03.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa
06.08 (termin 1.08) Kasiaka - córeczka Dorotka 3000 i 53 cm
07.08 (termin 05.08) - Asiek1 - synek Mateusz, 3630, 57 cm
09.08 (termin 30.07) - weronika-co-ma-bzika - córeczka Iga 4200 57cm, szpital Kartuzy
17.08 (termin 9.08) - przyszłamama -córeczka Liwia, 3105 g i 51 cm, szpital Kliniczna
17.08 (termin 16.08) - Weronikka - synek Patryk, 3450g i 57 cm, szpital w Kartuzach
18.08 (termin 7.08) - Alycja - córeczka Kaja, 3550g, 54cm, szpital w Redłowie
21.08 (termin 18.08) - Morela - synek Mateuszek, 3540g, 57cm, Szpital na Klinicznej
25.08 (termin 22.08) –caril córka Antonina, 3500g, 54 cm
25.08 (termin 13.08) - Panna z mokrą głową - synek, 3700g, 56cm, szpital w Redłowie
26.08 (termin 12.08) - Manka - córeczka Maja, 3800g, 55cm, szpital na Zaspie
01.09 (termin 27.08) - Yasmine87, synek Oliwierek, 3940g, 59 cm, Wejherowo
01.09 (termin 03.09) - Monika81 - córeczka Martynka, 3710 g i 57 cm, Szpital Zaspa
04.09 (termin 28.08) karolkaw- synek Jerzy, 3550 g i 55 cm, Szpital w Redłowie
06.09 (termin 09.09) Ostola - corka Tara, 3900g, Cork University maternity Hospital
08.09 (termin 06.09) Madziulka - córeczka Patrycja, 3540g, 57cm, szpital na Zaspie
17.09 (termin 10.09) Aniaa - córeczka, 4040g, 57cm, cc, szpital na Zaspie
17.09 (termin 20.09) AlexGDY - córeczka Marysia, 3650g, 58 cm, szpital w Wejherowie
19.09 (termin 12.09) Nilkaa - córeczka Eliza, 3350g, 55 cm, Redłowo
24.09 (termin 23.09) Zuzko - córa Antosia, 3090g, 53 cm, Szpital na Klinicznej
25.09 (termin 16.09) Sylwia781122 - chłopczyk Szymon, 3050g, 54 cm, Wejherowo
7.10 (termin 29.09) piggy - synek Jaś, 3550g

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-CZ-37-t183975,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 CZ. 38

przyznam szczerze ze jak mnie deprecha dopadła po porodzie to czytalam sobie watki jak lipcoweczki urodzily jak nyzosiu Ty opowiadalas jak cie baby blues dopadł pamietasz pieerwsze tygodnie? :))) i to trzymalo mnie zenie tylko ja to przechodze i ze z kazdym dniem bedzie lepiej :)))

jutro po poludniu umowilam sie na zakupy, a tatus zostaje z Patrycja - odliczam godziny min 3h to tyle ile potrzebuje by odetchnac i nabrac nowe sily na walkce z moim ADHD ;)

Madziulka a może faktycznie oddaj młoda do babci na parę godzin i się wyśpij??? Albo jutro męża wyślij samego na spacer z młoda a Ty idź w kimono???

I trzymam kciuki żeby ss zadziałał!!

A ja własnie poczytałam sobie nasze pierwsze wątki:)))) ale super lektura:))) ubaw po pachy:)))

zaczelam podawac ss :( ryk na całego :(((( mam już naprawde dość. Kiedy zacznie mnie cieszyc to macierzynstwo bo najchetniej to bym ja oddala np babci na pare godz by po prostu odsapnac :(((

maż dzis na imprezie firmowej siedze sama i tylko ja nosze i już doła łapie nooooo :((((

Aniaa miejsmy nadzieje że to nie kolki ale u nas też tak sie zaczynalo ale może u Was to tylko marudzenie i wtedy tylko noszenie pomaga

Sorki że tak tu smece ale psycha od tego dzisiejszego ryku nocnego i dziennego mi juz pada :( chyba baby blues mnie dopadl

Tak, tak wszyscy mówią - sab simplex musi być podawany regularnie żeby działał.

Madziulka - Kostek dostawał ss od 2go tygodnia życia, kolki były, potem odstawiłam na parę dni (4-6) i była masakra i gdzieś od dwóch tygodni dostaje krople regularnie i od tygodnia jest spokój (atak raz na trzy dni).
Dawaj Patrycji krople do każdego karmienia, chyba sekret tkwi w regularnych dawkach...

Kurcze a moja Mala jakas marudna... nie wiem co jej jest:( nie placze jakos histerycznie, ale tak troche poplakuje, zasnie i zaraz sie budzi, uspokaja sie jak ja nosimy, tyle ze jak sie ja polozy sama to zaczyna ryczec. Mam nadzieje ze to tylko jakies jej humory, bo jakby ja bolał brzuszek to chyba by bardziej plakala i nie bylkoby tak łatwo ja uspokoic?

a ja Wam powiem dziewczynki...ze jedna dobra rzecz wynikła z tego naszego pobytu szpitalnego...oczywiście poza wykurowaniem maluszka...otóż nasz niunik śpi już o 19:) ciesze sie z tego niezmiernie bo mamy wolne wieczorki z mężusiem...wczesniej spanko było ok 21:p

Madziulka u nas pomógł po 3 dniach. Ale tak jak pisałam dawałam 15 kropel do każdej butli.

My juz wychodzimy z kolek:) Od wtorku młoda dostaje 5 kropel ss i nic sie nie dzieje czyli od poniedziałku będzie bez kropelek:))

A ja moją córkę uwielbiam bardziej każdego dnia. jest taka słodka i coraz bardziej kontaktowa:)) jest na prawdę super:)))

Morela ja chyba powinnam byc cały czas poza domem bo tylko tam moje dziecko spi. Mam dziś mojej córy dość!!!noc i dzień jest ryk na całego, dośc mam już tych kolek, ss pójdzie w ruch :( bo to się wykończyć idzie. Panna to po jakim czasie zaczał działać ss????po miesiącu dopiero?albo twoj kostek juz zaczyna z kolek wychodzic oby oby

Aniaa - wiesz, ja jestem fanatyczką windi - uratował nam wiele wieczorów. Używam go, jak już jest naprawdę potrzebny. A wiem to, bo młody: 1. nie zrobił kupki ok. 17 (a jest już np.19-20) 2. bardzo mocno płacze i napina brzuch. Ale z tym, że bardzo mocno płacze, to naprawdę nie przesadzam - jest totalny ryk.
Jak się zdecydujesz na użycie, to nie możesz być "miękka" ;) Ja powtarzam sobie, że to jedyne, co mu pomaga. I na pudełku jest napisane, że jedna sesja odtykania to 3-4 wsadzenia w pupę. Ja czasami dochodziłam do 5-7 i dopiero te pomagały. No i kluczową sprawą jest masaż brzuszka przed odtykaniem. Używałam też suszarki przed masażem - wtedy mały się nieco mniej napinał i robił mu się bardziej miękki brzuszek - masaż lepiej wychodził. No i gazy schodziły najczęściej z kupą.

Madziulka - u nas od jakiegoś tygodnia z kolkami lepiej (nie wiem, ten ss zaczął działać dopiero po takim czasie??), więc głowa do góry. Nie chcę zapeszać, ale ostatnio mamy atak kolki co trzy dni, więc da się przeżyć :)

gosiaro - szkoda, że się minęłyśmy, nie miałyśmy chust, byłyśmy na dwa wózki :)

Wiec nie pozostaje nam nic innego, jak wybywac z domu jak najczesciej :) Wlasnie czekam na meza, pojechal zmienic opony, jak wroci to ruszamy na spacerek. A Mati wpatruje sie jak zahipnotyzowany w swoja karuzele :) Glupio tylko, ze musze ja co chwile nakrecac... no ale taka dostalismy i troche bez sensu byloby kupowanie drugiej

Morela u nas to samo w dzień róznie ale wieczorem i rano mamy stale pory karmienia. I tak samo jak siedzimy w domu to mała krocej wytrzymuje a jak idziemy gdzies to dłużej

panna z kolkami niestety dalej sie meczymy :(

U nas tylko wieczorem i rano mamy stale pory karmienia a w dzien to bardzo roznie. Wieczorkiem kapiemy Mateuszka o 19, pozniej jedzonko i okolo 19.30 idzie spac, cala noc ladnie przesypia i budzi sie okolo 6, czasami zdarza mu sie po 5. Dostaje amciu i klade go dalej spac, kolejna pobudka o 8 no i od tej pory to juz baardzo roznie. Jakos nie mamy uporzadkowanego dnia, codziennie inny plan ;) Zauwazylam, ze jak gdzies wychodzimy, to sa dluzsze przerwy miedzy karmieniami i drzemki, a jak siedzimy w domku to krotsze...

U mnie identycznie z karmieniem jak u panny i gosiaro - w dzień chyba wychodzi jedno karmienie więcej, ale to bardziej dlatego, że w dzień je mniej regularnie i częściej bywa głodna. Na szczęście w nocy to zawsze 24/1 potem między 3a 4 a następnie już rano 6/7 - dzięki temu spokojnie przesypiam noce :) Przerwy w nocy bywają coraz dłuższe :).
I właśnie tak wydaje mi się ok z karmieniem, a pediatra wczoraj pytała mnie czy karmię min. 10 razy dziennie - tyle to mi jednak nie wychodzi. Ale skoro Mała przytyła 600g to chyba nie ma potrzeby częściej jej karmić.

Podobnie z główką - też mała się frustruje, że jej pełzanie nie wychodzi :). I też zaczyna po jakimś czasie płakać ... Chyba to będzie metoda, częściej ale na krócej.

A u mnie kikut odpadł dzień po powrocie do domku. Pępek goił się jeszcze z tydzień, teraz już pięknie wygląda :). Używaliśmy octaniseptu - bez niego tak pięknie by nie było, on super wysuszał :).
I ja mam zupełnie odwrotnie niż Ania :) - laktatorem bez problemu ściągam, a wkładek w ogóle nie potrzebuje - nic mi samo nie leci ...

Nyzosiu doczytalam na poprzednim wątku o tej suchej skórze na nadgrstkach u Helci i powiem ci, ze Maja tez miala sucha skore, ale na wierzchu dloni.Myślalam, ze to od tego ze ciagle pcha piastki do buzki, albo ze przez to ze jej rekawiczek nie ubieralam do tej pory...Smarowalam jej purelanem i teraz jest ok.Trzymam kciuki zeby u Helci to tez było przejsciowe.

No i doczytalam o spotkaniu w Sopocie...Kucze poszlabym, bo mam blisko z Przymorza.Musze częsciej na wątek wchodzić!!!Wczoraj bylam na spacerku akurat o tej porze.Miałyscie chusty???

u nas karmienie mniej więcej wygląda tak: 6, 10, 13, 16, i troszkę przed i potem po kąpaniu czyli w okolicy 19-20. Czasem je częsciej, nigdy rzadziej- nawet się kiedyś zastanawiałam czy to nie za rzadko, bo w sumie wychodzi ok 5 x na dzień, ale mała ładnie przybiera ok 200 g tygodniowo -już mała z niej kluseczka, więc dla niej to chyba styka

a z główką moge sie podpisac pod tym co piszą dziewczyny- baaaardzooo nie lubi leżeć na brzuchu, prawie od razu jest skandal i z główką różnie, czasem zalegnie i ani drgnie, a czasem podnosi bardzo ładnie- jak byliśmy u pediatry to tak popisowo trzymała głowke, jak ponoc 3- miesieczne dzieci, a miała 7 tygodni, ale to chyba kwestia szczęścia/przypadku :)
staram się kłaść ją częściej ale na krócej, żeby w płacz nie uderzała za bardzo

Madziulka nic na siłę!Jestes super mamuska! ja jestem dzieckim wyhodowanym na mm i jestem zdrowa jak ryba ;-)

Panna u nas podobnie z jedzeniem 1,4,6,9,11,14,16,19 (przed kąpielą).

Nyzosiu Maja robi dokladnie to samo!Glowke tak srednio podnosi ale za to podnoszenie pupy i pełzanie po macie to jej specjalność;-)Ja już teraz na siłę ją klade na brzuchu i dopiero jak jest maksymalny wrzask to odwracam, ale zdazy sobie troche pocwiczyc i widac postepy.A ja juz nawet chcialam do neurologa isc z niaz powodu tej glowki.Panikara jestem.

Ssabinko nie martw sie więc tą główką (patrz wyżej ;-))

Mnie jakos ostatnio czesciej zły humor łapie, myslalam ze najgorsze sa te pierwsze dni po porodzie, ale nie... to chyba te pieprzone hormony:/
Mala dzisiaj skonczyla 3 tygodnie a kikutek jeszcze sie trzyma i nie wiem co o tym myslec:/ Lekarka mowila ze zwykle odpada do 14 dni ale ze Mala ma gruba pepowine. Pozatym zawsze rano troche sie meczy z brzuszkiem, probuje chyba puscic baczka i sie zastanawialam czy by nie uzyc tego windi, Panna o ile dobrze pamietam Ty uzywasz? Moze to by jej przynioslo ulge. Z moimi cyckami nadal kosmos bo mleka mam niby wystarczajaco ale sciagam laktatorem max 10-20mll a w przyszly weekend zaczynaja mi sie studia... :( Wkladki laktacyjne mam co pare godzin całkiem mokre a sciagac sie nie chce, ja nie wiem juz

Madziulka - wszystkiego najlepszego dla Patrycji :)
A właściwie jak u Ciebie z kolkami? Są?

U nas po miesiącu nie było wcale jakoś dużo lepiej ;) Ale Wam życzę, żeby było!

Kostek też je na żądanie - nie ma takich sztywnych godzin jedzenia. np. wczoraj się obudził o 23 z płaczem, ale udało nam się go ululać i spał do 1. No, ale wtedy trzeba było go bardzo szybko nakarmić ;)
Zazwyczaj je: 1.00, 4.00, 6.00-7.00, 11.00, 14.00, 17.00, 19.30-20.00 (po kąpieli). Jezu, strasznie dużo tych karmień!

U mnie wychodzi na to, ze do pracy musze wrocic 1. marca, wtedy konczy mi sie macierzynski i zalegly urlop. Mateuszek bedzie mial skonczone 6 miesiecy i szczerze mowiac przeraza mnie to... Na razie jestesmy na etapie wybierania zlobka, bo na panstwowy raczej nie mamy co liczyc, na razie jestesmy na 128 miejscu :( No jak juz wybierzemy zlobek, to bede wiedziala kiedy wracam, bo w niektorych przyjmuja od 4 w innych od 8 miesiaca. Wiec moze posiedze jeszcze 2 miesiace na wychowawczym.

Jak juz cos postanowimy z zlobkiem, wtedy tez zdecyduje kiedy wprowadzac inne pokarmy, a karmic chcialabym do jakiegos roku, tylko zobaczymy czy mi sie uda tak dlugo utrzymac laktacje...

Inne tematy z forum

Wybór auta :) (84 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?