MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 30

nyzosia urodziła Helkę :)) 4100 g żywej wagi i 52 cm wzrostu :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 30

no jest nie zły kosmos po tej cesarce:) na szczeście już całkiem żwawo śmigam:ppp a tak wogole czy tak samo jak po sn nalezy iść na kontrole po 6 tygodniach do gina?

az mi sie o chrzcinach myśleć nie chce bo dziś juz drugi dzień latania po urzedach grrr:p mały wkońcu zasnął i chwila spokoju:DDD

mnie do tej pory ciągnie przy kaszleniu i kichaniu :/ ale jak kucnę to jest o wiele lepiej.
W ogóle to miałam niezły ubaw, bo po CC przyszła do mnie rehabilitantka, jakaś młoda dziewuszka ze stażu i pokazywała mi ćwiczenia, myślałam, że padnę ze śmiechu jak mi powiedziała,że jak mi się będzie chciało kichać albo kaszleć, to mam się położyć na łóżku, wziąć poduszkę, podkurczyć nogi, poduszka na brzuch, głowa bliżej kolan i wtedy kaszlemy :D brzmi świetnie, tylko, że mi 5min zajmowało sama to, żeby usiąść :P

ja bardzo chciałabym sobie małego położyc na brzuszku, ale ze względu na szwy jest to niemozliwe poki co...jutro mają mi ściagnąć szwy moze brzuch troche sie rozejdzie i bedzie lepiej:/ strasznie to upierdliwe...masakra z kichaniem, kaszleniem smarkaniem bo mięsnie brzucha sie napina...jak czuje ze zaraz kichne to latam jak wsciekła zeby tylko przeszło:/

o, dobrze wiedzieć, dzięki wielkie

u Was też dzisiaj taka pochmurna pogoda?
Strasznie wilgotno jest i nie mam zielonego pojęcia w co ubrać małego na spacer, ogólnie mam z tym problemy

Gabi był wątek na temat kasy za chrzest większośc dawała 100 zł - ja przy chłoapkach też tyle dałam ale teraz dam 50 zł bo sakramaenty są darmowe i nie tylko moje dziecko będzie chrzczone.

Aśku85 trochę mi ulżyło że Twój mały też nie jest aniołkiem:) Życzę Ci jak najlepiej i póki co łącze się w bólu.

Masakra jest z pierwszym dzieckiem. Człowiek nie wie co ma robić. Powinni dawać jakaś instrukcje obsługi.

A co do mojej małej to faktycznie jak położę ją sobie na mnie to jej trochę lepiej. Wczoraj nawet tak przespałyśmy 2 godziny:)

Ale mi dzisiaj szwy dają do wiwatu. Dobrze że je już dzisiaj zdejmuje.

no właśnie, chyba wszystkie noworodki lubią tak leżeć na brzuszku. My dzisiaj odbieramy chustę, także będzie lżej żeby przy okazji zrobić cokolwiek w domu :)

Wielkie gratulacje dla nowych mamuś :) szybko nam idzie :)

nyzosia, ja nie daje smoka, póki nie ma tragedii, na szkole rodzenia usłyszałam, że jest to uciszanie potrzeb dziecka. ale jak masz taką jazdę w nocy to możesz nie mieć wyjścia. U nas też nie jest ostatnio kolorowo, ale Miki potrzebuje po prostu bliskości. Mąż sobie kładzie go na gołą klatę;P na brzuszku, mruczy mu i chwila moment dziecko się uspokaja, 15-20 min i zazwyczaj zasypia, wtedy przekładamy go do łóżeczka na poduszkę na brzuszek i trochę pośpi. Może u Ciebie też zadziała. Jak ja go trzymam to nie wychodzi, bo on czuje mleko i ciągle tylko szuka brodawki, nawet jak jest już przejedzony.

My chcielibyśmy zrobić chrzest do końca września, zobaczymy kiedy wyjdzie, w ogóle ciekawa jestem ile trzeba dać kasy księdzu.

Potwierdzam, że na pęcherz najlepsza żurawina, można kupić w tabletkach w aptece.

Mikołaj ma strasznie długie nóżki :P nie wiem po kim, ja mam 168, a mąż 175 ;-) Jakby patrzeć na wagę i długość to można by było powiedzieć, że donoszony :P w inkubatorze ledwo co się mieścił :P

Udanego dzionka :)

Gratulacje dla kolejnych mamusiek :o)

yecath widze ze mamy te same sposoby ;-)

A może brzuszek go boli?Mojej pomaga kangurowanie.Klade ja sobie piersi i jest spokoj.Czesto wtedy zasypia.

Nyzosia, ja wiem, że ciężko :( Też tak walczylam, ale warto trochę się pomęczyć. Tym bardziej, że Ty jeszcze też walczysz o to, żeby Mała nauczyła się ładnie ssać cycuszki :) A masz chustę? Bo w chuście pewnie też by byla spokojna :) Albo możesz spróbować sobie kłaść Helkę na brzuszku na swoim brzuchu, tak żeby słuchała Twojego bicia serca, wtedy może też się uspokoi i zaśnie. My z mężem tak spaliśmy z Tosią jak byla noworodkiem :)

a noi gratulacje kiciuchna:)

nyzosiu ja tez zastanawiałam sie nad smokiem...mały cały czas wpycha raczki do buzki i ssa paluszki, ale w szpitalu nam mówili zeby lepiej ssał narazie paluszki bo ssanie smoczka to łatwizna i jak sie nauczy to moze potem ranić piers i wogóle nie chcieć ssać...

ja mam taką jazde...on cały czas płacze...nie wiem co robic...do tej pory był luz spanko i co 3 godz. pobudka...teraz jest najedzony, ma sucho i płacze całymi godzinami...az mi wstyd ale czasem szlak mnie trafia poprostu...męczą go bączki a ja kompletnie nie wiem jak mu pomóc...ehhh straszne jak tak płaczka a ja nie umiem nic zrobic:/

Mi w szpitalu mówili, że przy piersi nie powinno dawać się smoka bo często zaburza to odruch ssania piersi, smoczek ssa się łatwiej, a potem ciężko oduczyć. Moja przy karmieniu też czasami nerwowa była okazało się, że w czasie karmienia musi w brzuszku miejsce zrobić sobie i beknąć i to pomogło. :)

Super, kolejny maluszek na naszej liście! Gratuluję świeżym mamusiom :)))))))

Gratulacje dla wszytskich nowych Mamusiek!:)
Kurcze tematy z ciazowych zrobily sie juz dzieciaczkowe:) Fajnie:)
My wrzesniowki mamy o tyle dobrze ze bedziemy żerowaly na wiedzy lipcowek i sierpniowek:)
Ja mam okropnego lenia od paru dni, w dodatku Mala chyba uciska mi na jakis nerw bo czasem okropnie mnie boli prawy posladek i noga... masakra...

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
17.07 Madziuska - synek Dawid, szpital na Zaspie:)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
20.08 majki500 - córeczka Lilianna, Szpital Gdynia Redłowo
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do smoczka to moja ma bardzo silny odruch ssania i cięzko zasypia bez smoczka.Dostaje więc żeby zasnąc a potem wypluwa.Nie zauwazylam zeby to jakoś zaburzylo jej odruch ssania, ale zgadzam się ze tu trzeba byc ostroznym, bo nigdy nic nie widomo.

Gratuluje szczesliwym mausiom!

Rzeczywiscie nie powinno sie dopajać.Ja wogle myślałam, że ta czkawka małej to przejdzie jak jej dam herbatke, ale okazalo sie, że to od tego zę za duzo zjada.Maja od wyjscia ze szpitala przytyla 310 gram!

Inne tematy z forum

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...