MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Pozwolę sobie następny wątek założyć, bo tamten to już się ciężko ładował, prawie 500 postów miał ;)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-30-t174373,1,16.html

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do noszenia w chuście zimą- jak najbardziej!!! Właściwie to zimą jest fajniej w chuście niż latem :) Maluszek grzeje się od rodzica, a rodzic od maluszka :) My Tosię zimą do chusty ubieraliśmy w body, pajacyka, ciepły welurowy dresik z kapturem, czapeczkę, rękawiczki, najczęściej brał ją do chusty mąż, zapinał polar na niej już i w trasę :) Była cieplutka, ale nie zgrzana, w sam raz :) A miała 2 tygodnie... :)

Z Wojtusia pępkiem jest problem. Najpierw musimy jechać do chirurga- usunąć ziarninę (azotem). Następnie musimy kupić plasterki na pępuszek i ściągać skórę obok pępka plasterkiem, tak żeby pępek się wciągał. To ma potrwać ok. 2 tygodnie.
Mój mężczyzna waży już prawie 5 kg :D Od wyjścia ze szpitala (czyli w miesiąc) przybrał już 1600 g :D Szaleństwo!

Ale jestem zła trochę, bo poradnię dzieci zdrowych przeniesiono na I piętro przychodni, trzeba pokonać mnóóóóóstwo schodów :/ Nie wiem, jak tam się można z wózkiem dostać. Ja na szczęście poszlam z chustą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Zarówno w gondoli, jak i w aucie dziecko jest osłonięte od wiatru, ja czapki nie ubieram, Wojtek od urodzenia może raz miał cienką czapeczkę na głowie...

My w upały chodzimy na spacery albo w samym pampersie albo w bodziaku z kr. rękawkiem (lub bez rękawków) i przykrywam pieluszką tetrową.

Miałam tyle ślicznych sweterków, dresików, bluz, spodenek na rozm. 56 i wszystko się zmarnowało, ani razu nie ubrane :) Teraz się marnuje rozmiar 62. Bodziaki już Wojtek nosi na 68, reszta 62.

A co do czasu przy piersi, to nigdy nie sprawdzałam, ale na oko, to ok. 8-10 minut. Czasami mu daję dwa cycochy do wszamania :) Ale tak na raty. "Zje" jednego, odbije sobie, odpocznie i wtedy hop, drugiego :)

Ja sie przyłączam do pytania Basiuli o ubiór.

Wczoraj ubrałam małą w body z krótkim rękawem i przykryłam pieluszka flanelową. Ale ubrałam jej tez czapkę i zastanawiam się czy jest niezbędna bo chyba ciepło jej w niej było.

Dziewczynki, przepraszam, że ja ostatnio tylko pytam a nic nie odpisuję na to co Wy piszecie ale mała jest tak absorbująca że nie mam kiedy odkopać się z zaległości czytelniczych wątku.

A dziś znów pytania mam...

Po pierwsze do mam karmiących piersią - ile średnio czasu Wasze dzieci ssą pierś (mam na myśli jednorazowe karmienie). Zmieniacie im pierś w trakcie karmienia czy "jadą" na jednej a dopiero kolejne karmienie na drugiej?

No i po drugie - pogoda dzisiaj w miarę ładna. Jest duszno, dużo stopni ale powiewa wiatr. Jak ubrać 10 dniowe dziecko żeby się nie przegrzało? Poproszę o pomoc przy dwóch opcjach - będziemy jeździć samochodem w nosidełku, a potem też chcemy iść na spacer w gondoli. Mam trochę problem z tym ubieraniem bo mąż mówi że przegrzewam małą a ja się po prostu boję, żeby jej nie przewiało.

buziaki dla wszystkich kobitek w tym wątku!

Nilkaa moja chusta tez wczoraj przyszła ale jej nie odebrałam bo nie było mnie w domu. dzisiaj pojadę po nią na pocztę:)

Gabi co do położnej to nie wiem do końca jak to wygada jak przychodzi taka anonimowa osoba. Do mnie akurat przyszła położna którą znam. Mi zdjęła szwy, obejrzała malutka, powiedziała jak pielęgnować pępuszek i pomogła przystawić do cycka. I jeszcze załatwiła formalności - zapisała nas do lekarza. I to tyle.

Ajcia nie chce zapeszać ale u nas infacol chyba działa. był mały ból brzucha ale dopiero po 19 i pomogła suszarka - nawet smoczek nie poszedł w ruch:) pół godziny i przeszło. a tak to mała cały czas spala:)
Dzisiaj będę juz miała SS wiec w razie czego zwiększę moc:)

Znowu upały sa. biedne dzieciaczki. wczoraj wieczorem byliśmy na bulwarze w Gdyni. jejku jak tam bylo super. chłodno wręcz. chyba dzisiaj tez pojedziemy:)

Ale się naszego wątku naszukałam, uff.
Gorąco, strasznie, wszystko mnie boli mam dość,chce już rodzić a mi lekarz wczoraj na wizycie powiedział że się nic nie szykuje bo pozamykane wszystko. Przeczucie mam jednak że do września nie doczekam.
Ostola jak tam? Obróciła się córeczka? Wiem że bardzo się nastawiałas na poród sn ja też tak miałam z synkiem. Nie obrócił się niestety ale teraz bardzo się nastawiam na naturalny wszystko niby ok ale 2 lata po cc to różnie może być. Trzymam kciuki.

też używam chusteczek z biedronki, wcześniej mąż mi do szpitala kupował jakieś w aptece za 15zł! a różnicy to ja nie widzę

w ogóle dziewczyny, to co robi ta położna jak przychodzi? ;-)

A do mnie właśnie dojechał fotelik z bazą :)

Wózek zamówimy w przyszłym tygodniu, jak liczba gości w naszym domu zmniejszy się :). Niestety miejsca na dwa wózki i 4 dodatkowe osoby to już nie mamy ..

A ja mam jaspis, ale nie wybiarałam koloru .Akurat jedna z forumek miala do odprzedania ;-)Ten lapis lazuli faktycznie bardzo ładny!!!

Dzisiaj była u nas położna.Malutka była taka grzeczna, ze az z niej dumna byłam, bo tak moje dziecko chwalila ;-)

Wiecie co, kupilam pieluszki dada z biedrony i w koncu nic nie przecieka!!!W zyciu bym sie nie spodziewala...Chusteczki Dady tez nam sie super sprawdzają.

ufff, jak gorąco, widzę, że u Was też, Madziulka, masz rację, że wiatraki trzeba wziąć w obroty ;-)
my już po spacerku i jakimś cudem mały się w domu nie obudził, także nawet go nie ruszam z wózka i korzystając z okazji zajrzałam :)

Ehh, tak patrze na te Wasze suwaczki, że 36 tydzień i że macie tyle czasu do porodu, a ja już byłam po, trochę mi szkoda tego miesiąca z brzuszkiem, ale już bym się nie zamieniła :)

dzwoniła do mnie dzisiaj położna, jutro chce przyjść, śmiesznie tak, jak Miki ma już 5tygodni ;-) no i muszę z tej okazji posprzątać mieszkanie, a już dzisiaj padam, te noce mnie wykańczają, gdyby nie ciągłe wstawanie to bym w ogóle nie mogła narzekać

Mikołaj też ma te białe krostki, miał już w szpitalu, pielęgniarka powiedziała, że to normalne i zejdzie samo

Ja byłam taka szczęśliwa, że mam już chustę, a tu psikus, bo Mikołaj jej nie lubi -_- już robiliśmy 3 podejścia, za każdym razem płakał dopóki go nie wyciągnęłam, chyba mu za ciasno.. nie wiem. Będę go jeszcze wsadzać, może zmieni zdanie

hehe- chyba wszystkie :) wybrałyśmy ten sam kolor :) Super jest.

nawet gratis jakąś książeczkę dostałam :)

my mamy lapis lazuli :)

a jakie kolorki wzięłyście?

Sukces jest! Mała mi padła jak trzymając ją na rekach myłam zęby.. Chyba uśpiło ją bzykanie szczoteczki ;) I tak śpi już 3 godziny! W międzyczasie miałam gości, wiec cudownie wypoczęłam psychicznie.
Zjadłam nawet 2 jabłka! ;)
Zaraz uruchamiam laktator, żeby ściągnąć trochę pokarmu do lacidobaby i modlę się, żeby dzisiaj było lepiej..
Trzymajcie kciuki!!

w czwartek zamówiłam, ale dopiero w piątek kolor podałam ...

A kiedy kupiłaś?

Nyzosia:
Właśnie dostałam chustę - więc podejrzewam, że też powinnaś dziś, najpóźniej jutro dostać :)

Panna zmokrą głową:
Proszę nie straszyć :P Ja bardziej obawiam się, że mała nie będzie chciała wyjść i też trafię na patologię :( . I tam to dopiero będzie ciężko.

Gwiazduś moja też ma te krostki. Mi się wydaje że to trądzik niemowlęcy. Nic z tym nie robię i same schodzą.

staramy się głosować jak tylko pamiętamy więc przypomniaj o Tosce ;)

zmiany nastroju przed końcówką o nie??? ja jeszcze mam daleko a już mam zmiany nastroju haha ale dziś o wiele lepiej.

Dzis upał. Szykują się nam 5 dni tropików ;/ już zapomnialam jak to jest hihi pamietacie lipiec? :) jak chodziłyśmy z wiatrakami przy tyłku :))) mój od 3 tyg nie ruszany, chyba dzis pojdzie w ruch

Muszę im (firmie LennyLamb) pokazać nasz wątek, jak ich pięknie rozreklamowałam, niech dodadzą tak z 200 pkt do Tosi fotki za to ;P

Dziewczyny, muszę przyznać, że to forum to niezła skarbnica wiedzy:) jak każda podzieli się swoimi doświadczeniami, dolegliwościami maluszków to można wiele ciekawych rad uzyskać:) Mój synek właśnie zasnął, uczę go od małego zasypiać samemu, bez lulania na rękach i na razie dobrze mu to wychodzi mimo ze ma dopiero 5 tygodni:) Czy wasze dzieci te karmione piersią też tak szybko przybierają na wadze? moj synek jak się urodził miał 3900 z czego w 1 dobie stracił 300g a dziś ma już 5,5kilo!!! choć nie wygląda na tłuścioszka gdyż jest duży..zakładam mu ubranka na 68a nie które na 74 zależy od rozmiarówek.

Mam jeszcze jedno pytanko...bowiem jakieś 3 dni temu synkowi pojawiły się na policzkach czerwone krostki z bialymi czybkami, wyglądają jak maleńki pryszcze. Na calym ciele jednak nic nie ma. Smaruję je przegotowaną wodą, próbowałam też soli fizjologicznej jak i nadmanganianu potasu który podobno jest super na wszelkiego rodzaju wysypki, krostki.Niestety nadal się utrzynują:/ czy macie moze jakąs rade na takie krostki??/

Inne tematy z forum

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...