MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

dziewczynki no to otwieram nowy wątek tym razem mamusie styczniowe i lutowe:)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html

1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Struś - 26.01.2012
6.Marti30 - koniec stycznia 2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.evilek - styczeń 2012 ?
9.Luciolla -10.02.2012
10.Paula81 - 7-10.02.2012
11.Tekla28 - ??
12. ania - ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

Marta B- no to super!!!
U mnie było krwawienie -gęsta czekoladowa krew, potem plamienia tak na ok. 6-10 podpasek dziennie. Jechałam do szpitala w Wejherowie ale powiedzieli, że leżenie na odziale nic mi nie da. Mam lezeć w domu i leżę. Mam juz dość i czuje sie gorzej-chyba przez to nic nie robienie. Nie lubie leżeć jak nie jest nic zrobione-wkurzam się.puphaston biorę dwa razy dziennie + torecan w czopkach i awiomarin na wymionty.
Dzisiaj mało plamie i mam nadzieję, ze jutro juz będzie po:)

Dzięki dziewczyny! Teraz wiadomo, że stres był niepotrzebny, ale te dni niepewności były straszne. A dziś jak dostałam wyniki i powiedziałam o nich przez telefon mojemu M to po prostu zeszło ze mnie ciśnienie i kompletnie opadłam z sił.

Czy ktoś wie co się dzieje z MamąO?

Mart-B, wiedziała, że będzie wszystko dobrze! Bardzo się cieszę!
Powodzenia Dziewczyny!

Marta B super bardzo się cieszę!!!!!!:) widzisz nie potrzebnie się tak zamartwiałaś!!!:)

Marta B- bardzo się cieszę, że wszystko wporządku. Był to nie potrzebny stres dla Was i dla dzidzi

Loca-daga- nie płacę z tego względu,iż dostałam skierowanie od ginekologa z przychodni do poradni genetycznej i na badania prenatalne. Dostałam je pewnie dlatego bo po pierwsze raz poroniłam, a po drugie mam mastocydoze skóry. Jest to choroba mało znana, w zasadzie jestem "królikiem doświadczalnym" w Akademii Medycznej i gdy jakiemus lekarzowi mówie o tej chorobie, to nikt jej nie zna. Pewnie dlatego lekarz dał mi skierowanie, tak na wszelki wypadek, bo raczej ta choroba dziedziczna nie jest.
Poszłam więc na te badanie, zostałam zapisana czy zakwalifikowana do jakiegos programu , dzięki któremu automatycznie zostałam juz zapisana na badania w 17 tygodniu ciązy ( potrójne chyba) i w 21 tyg na ponowne usg genetyczne.

Dziewczyny, dziś odebrałam wyniki. JEST WSZYSTKO W PORZĄDKU! Boże, aż się popłakałam z tej ulgi i ze szczęścia. Ryzyko urodzenia dziecka z zespołem downa 1:18793, dziecka z zespołem edward'a 1:46877, dziecka z zespołem patau'a 1:146782.

Na tych wynikach jest napisane, że to były też testy PAPP-A.

a jak to robisz,że nie płacisz:)??

No właśnie miałam wykonywany go w 13 tygodniu ciąży. Poczytałam i już wiem, że miałam ten test Pappa. Pewnie gdybym za to płaciła, to bardziej bym się orientowała. Ale teraz juz wszystko wiem.

test PAPPA można wykonać między 11-13 tc - ale to zapewne ze wzgledów prawnych(mam na myśli ewntualną aborcję dopuszczaną przez prawo). Lekarze Wam nie mówią na jakie badania Was kierują:(?/ W takim razie moja doktorka nie najgorsz jest - mówi aż za nadto:/ Z tymi badaniami to koszmar jakiś i worek bez dna jeśli chodzi o pieniądze:(

Ja po tym usg prenatalnym tez miałam pobieraną krew, wyniki będą za kilka dni. Czyżby to był ten test PAPPA?

Marti 30- odpoczywaj dużo i oszczędzaj się. Ja też krwawiłam, trochę poleżałam i wszystko ustało. Powodzenia !!!!!!!!!!

Loca-daga - mi lekarz kazał zrobic badania na toxoplazmozę (IGM i IGG) i cytomegalie (IGM i IGG) i to 2 razy. Jedno przed ciążą, a pozniej już w ciąży. Nie przechodziłam ani jednego ani drugiego, wiec pewnie jeszcze raz bede musiała to zrobić. Każde z badań 40 zł, wiec za jednym razem tylko za te badania płaciłam 160 zł. Oprócz tego grupa krwi, Wr, różyczka, Hbs. Oczywiście wszystko robiłam, część miałam darmowo a za resztę płaciłam.
Marta B- ostatnia miesiączkę miałam 26 kwietnia, także może jednak ten luty :)

przezierność karku bada się chyba między 12-14 tygodniem ciąży, właśnie w tzw. badaniu genetycznym. Mierzy się ilość płynu którą dziecko ma z tyłu głowy i porównuje się do długości płodu i wtedy lekarz sprawdza czy mieści się w prawidłowych przedziałach. u mnie wskazaniem do dalszej konsultacji była przezierność karku 1,8 mm na 49 mm długości płodu.

To badanie wykonuje chyba każdy ginekolog, tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy, bo po prostu "coś tam mierzy", a jak jest wszystko ok to nie ma powodu, żeby informować co w danej chwili robi. U mnie dodatkowo nie było widać kości nosowej do 14 tyg, a więc drugi marker przy przezierności karku do dalszej konsultacji. Ale jak wspominałam wszystko jest ok, po prostu moje dziecko ma mały nosek :-)

Marti - masz krwawienie czy plamienie? Z krwawieniem można leżeć w domu?

Brałam puphaston bo miałam silne bóle i potem plamienie. Po plamieniu brałam 6 tabletek dziennie. Cały czas od 5 tygodnia ciąży brałam dodatkowo luteinę, 4 tabletki dziennie, po plamieniu z tego co pamiętam luteina wzrosła do 6 tabletek dziennie (dowcipna).

Marti - nic nie jest teraz tak ważne jak Twój dzidziuś - leż jak najwięcej, choćbyś musiała się do tego zmuszać... Życzę zdrówka i trzymam kciuki!

Marti30 uważaj na siebie i dużo odpoczywaj, wszystko będzie dobrze, zobaczysz:) ja bym w Twoim stanie już nie wracała do pracy, w domku zawsze coś znajdziesz do roboty,będziesz dużo odpoczywała i dbała o siebie, dzidzia jest najważniejsza:)

Marti 3maj się kochana - musi wszystko się poprawić !!:) 3mam kciuki:*

cholerna polska służba zdrowia:/ płacisz te głupie składki, a oni Ci nawet badanie grupy krwi każa robić we własnym zakresie:/ ech szkoda gadać:(

Hej dziewczyny, fajnie , że Nas tak dużo:)
Ja od dwóch dni w łózku leżę i nie moge wstać. Krwawienie nie ustaje. Bole brzucha cholerne . Dobrze, że córka u babci, bo bym nie dała rady.
Marta B czy ty puphaston brałaś na krwawienia? Mam wrażenie, że mi nie pomaga:(
Jutro moge iść na spacer pół godziny..... Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.Teraz tylko to sie liczy żebym nie poroniła. Zwolnienie mam i nie zapowiada się abym do pracy wróciła... Nie wiem co będę robić w domu.

ja tutaj miałam wszystkie badania za darmo i są one obowiązkowe czyli na hiv, różyczkę i takie tam... co do PAPP-A to przy pierwszym USG pytali czy chcę mieć robione te testy na zespół Downa oczywiście chciałam ale wszystko płaci służba zdrowia, nie trzeba nic dodatkowego płacić.

no to prawda,że te badania prenatalne są wstrętne bo możesz się nieźle zamartwiać.. mi na szczęście wszytko wyszło i się bardzo cieszę, jednak nigdy nic nie wiadomo i mały stres zawsze pozostanie..