MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

dziewczynki no to otwieram nowy wątek tym razem mamusie styczniowe i lutowe:)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html

1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Struś - 26.01.2012
6.Marti30 - koniec stycznia 2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.evilek - styczeń 2012 ?
9.Luciolla -10.02.2012
10.Paula81 - 7-10.02.2012
11.Tekla28 - ??
12. ania - ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

Hej dziewczyny
Ale ten czas leci - już wątek 2012.
Pamiętam jak 2 lata temu w tym czasie sama byłam na początku ciąży.
Ach wspomnienia......
Życzę wszystkim samych radosnych chwil w ciąży i szybkiego porodu :-)
A styczeń to fajny miesiąc na poród :-)

Marta B a ten dr Doering to gdzie przyjmuje i w jakim tyg powinno się robić te badania? Ja mam 30 lat i prywatnie pewnie zrobię , chociaż lekarz mówił , że nie ma sensu.... Prenatalne wykrywają zespół downa i mukowiscydozę-tylko pytanie czy jak coś takiego wcześnie wykryją to można jakoś wyleczyć? Zastanawiam się nad sensem tego badania.
W invica trochę dużo za samo prenatalne a badania z krwi to na co?

Marti - jak to dobrze że wszystko ok:) Niesamowite że tyle już widać na USG w 9 tygodniu:)
Co do badań prenatalnych to jeśli lekarz powiedział że nie są potrzebne to bym się wstrzymała lub jeśli Cię to męczy można iść do innego po poradę. Badania prenatalne z tego co wiem są płatne wszędzie, chyba że masz ponad 35 lat i masz skierowanie. Mi babka kazała zrobić te badania bo podobno w naszych czasach każda kobieta w ciąży powinna zrobić, ale co lekarz to opinia.

Dzwoniłam do doktora Doeringa (tel. 583406486), badanie kosztuje tam 140zł, a 3D: 260zł. Jednak mają urlop właśnie wtedy gdy powinnam do nich iść, więc zdecydowałam się na invictę (tel. 587635050), badanie u nich to 250zł plus badanie z krwi 156zł. Moja gin polecała też doktora Preis, ale poczytałam opinie o nim i zrezygnowałam...

Hej dziewczyny. Wczoraj miałam wizytę i widziałam swoje dzieciątko:)
Ma 19 mm długości i głowę większą niż tułów. Rączki i nóżki też były widoczne i pępowina. Cieszę się , że wszystko jest w normie. Serduszko duże biło:))))
Rozmawiałam z ginem o badaniach penatralnych i powiedział mi , że nie jest to konieczne bo widać , że dziecko jest prawidłowo ukształtowane, no chyba , że jakieś inne choroby. Co o tym myślicie jechac i robić gdzieś prywatnie?
Następna wizyta na 12 lipca-wtedy założy mi kartę ciaży i powtórzymy mocz+ morfologię, bo w marcu robiłam cały kompllet badań "ciażowych".
Waga skoczyła o 3 kg do przodu .
Termin na 23 styczeń.

Aha, byłam dziś na badaniach, dziewczyny... masakra: 164zł!
Robiłam morfologię, antygeny HBS, poziom glukozy, WR, toksoplazmozę (trzeba 2 rodzaje: Igm i IgG) i grupę krwi. Tokso i gr krwi robiłam z własnej nieprzymuszonej woli;) żeby już za jednym kłuciem było wszystko. Na cytomegalia już się nie zdecydowałam bo badania wyszły by mnie ponad 2 stówy. Zastanawiam się czy Wy może jakoś "obchodzicie" te płatne badania? Macie skądś skierowania na badania bezpłatne?

Tekla - znam ten stres - ja co prawda nie krwawiłam, to było tylko plamienie, ale lekarz kazał mi leżeć przez co najmniej 3 dni. Teraz jest już całkiem dobrze:) A poza tym dobrze się czujesz? Coś Cię boli?

Marti30 - byłaś wczoraj u swojego gin? Mam nadzieję, że Twoje nerwy okazały się niepotrzebne. Trzymam kciuki!

Madziakin - noooo 4 kilo to duuużo... Ale wygląda na to że na tych 4 kg stanęło na razie:) Moja mama też tak miała że na początku przybrała dosłownie kilka kilo a potem do 5-6 miesiąca prawie nic;) Za to w 9 miesiącu ogólnie była szczupła, ale brzuch miała podobno jak na bliźniaki, hihih:) Jak ja się urodziłam to wszyscy pytali gdzie mama ma to drugie dziecko, bo przecież bliźniaki na pewno rodziła;)

Hejka, to ja ania:) Oficjalnie zalogowana i z drugim suwaczkiem. Dobranoc!

Luciolla, dzięki, więc pewnie 7 tydz leci.
Tekla, no to mialaś stracha, kurcze dobrze że wszystko oki.
Struś ale numer z tą dietą, coś w tym musi być:)
Marta, dla mnie zlecił gin też toksoplazmoze, a grupe krwi to chyba musisz mieć do porodu i tak. Pewnie Twoje gin zleci ci je później.
Ja też dziś troszke może mniej śpiąca jestem, nawet nie usnełam jak usypiałam małego:) bo zdażało mi się to codziennie, on usypia a ja z nim.
Chciałam wkleić suwaczek, ale coś mi nie wychodzi, jutro pokombinuje.

Wg usg moj Groszek ma 7tyg,3dni :).A i w Invikta wpadła mi ulotka o szkole rodzenia,od 24tyg i dla Gdańszczanek darmowe uczeszczanie:)))))

Hejka.Ja dzis mialam stracha.....dzis rano kilkanascie miut krwawilam.mialam jechac na pobor krwi itp-a tu niespodzianka.nie pojechalam,udalam sie do pracy i ciezko bylo mi wytrwac te godz.udalo mi sie umowic wizyte prywatnie w Invikcie,i na cale szczescie nasz Groszek jest z nami :),ma juz 1 cm dł,serduszko pieknie bije:),nic sie nie odkleja-krwawienie bylo spowadowane chyba porannym przytuleniem z moim.jednak usg w Invikta jest mln razy lepsze jak tam gdzie do tej pory chodzilam,warto bylo dac te120zł by moj uslyszal serduszko:)))

Marti ja będę miała te badania robione w poniedziałek, tu w Anglii są robione bardzo dokładne badania krwi.
ojj 4 kg to sporo nawet hihih:) ja też staram się jeść bardziej zdrowo, wcześniej piłam 4 kawy dziennie a teraz tylko 1 capuccino rano bo inaczej bym się nie obudziła;) No a u mnie to jest na odwrót, bigam do toalety siuciu co chwilę dosłownie i czasami strasznie mnie to męczy... szczególnie w pracy bo muszę biegać po schodach do toalety hihi;)

Cześć dziewczynki:)
Przez 3 dni nie miałam internetu, ufff straszne to było;)
Ale na szczęście teraz już mogę zobaczyć co u Was słychać:)

Kola, Madziakin - mi też jest ciaśniej w ciuchach. Okazało się że od początku ciąży przytyłam już 4 kilo!! A to dopiero 2 miesiąc! Do tego nie jem więcej niż przed ciążą, raczej częściej i w mniejszych porcjach, no i oczywiście zdrowiej. Więcej warzyw, deser tylko w weekend, zero kawy (a piłam ok. 3 dziennie z cukrem i mlekiem), zero coca coli, zamiast kanapki na 2 śniadanie wcinam jogurcik. Ale za to piję jak smok! Mogłabym wypić dziennie około 3 litrów samej wody. A wcale jej nie wychodzi ze mnie tyle ile wchodzi;) Myślę że trochę puchnę, i już widzę mały brzuszek:) Pewnie częściowo to "zapasy", ale może też częściowo ciążowy brzuszek?:)

Z badań zleconych przez moją gin mam zrobić morfologię, mocz, antygen HBS w surowicy, poziom glukozy, WR. Babka nie zleciła mi badania na toksoplazmozę i określenia grupy krwi. Nie wiem czy nie przydałoby się zrobić tego po prostu na własną rękę. Kiedy Wy Dziewczyny robicie takie badania?:)

hihhi to rzeczywiście śmieszna sprawa, ta dieta musi mieć coś w sobie;)
fajna sprawa z taką dietą, nie grozi Ci w takim razie przytycie nieziemskiej ilości kilogramów:)

śmieszna sprawa bo byłam na diecie przed ciążą ustalona przez dietetyka dla mnie - i jak powiedziałam kobitce, że zaszłam w ciążę to powiedziała mi że bardzo dużo dziewczyn po jej dietach zachodzi w ciążę ;-) a my prawie dwa lata kombinowalismy z dzieciakiem i nic ;-) poność poziom chormonów się reguluje i działa pozytywnie na kobiety
a teraz ustaliła mi jadłospis dla kobiety w ciąży - oczywiście wcześniej zrobiłam wszytskie badania itp, więc to jest na pewno bezpieczne i zdrowe, a na pewno mobilizuje bardziej żeby uważać na to co się je i w jakich ilościach

Struś no z tym spaniem to masakra...:/ a jak rano dzwoni budzik to aż mi się płakać chce, tak nie chce mi się wstawać;)
fajnie masz, ja jeszcze nie słyszałam jak bije serduszko, widzieliśmy tylko na ekranie, ale było jeszcze za wcześnie żeby usłyszeć, dlatego z niecierpliwością oczekuję następnej wizyty:)
Struś masz specjalny ustalony jadłospis dla kobiety w ciąży czy na jakiejś diecie jesteś?

;-)
dobrze dobrze
oczywiście, że się pomyliłam.
A tak w ogóle zaliczam się do tej śpiącej grupy kobiet - jakaś masakra - mogłabym zasnąć w każdym miejscu, o dowolnej porze - najgorzej jak jadę samochodem - zastanawiam się czasem czy nie stanąć na poboczu i przykimać choć chwilkę.
JA miałam pierwsze badanie usg - niesamowite uczucie słyszeć bicie serca ;-)
teraz czekam na wizyte i sierowanie na badanie krwi itp - dopiero 6 lipca -więc jeszcze sporo czasu.
Co do jedzenia - to starsznie wzmógł mi się apetyt - ma ustalony jadłospis przez dietetyka, ale czasem się łamię by zjeść jakąś dodatkową kanapkę. Muszę się pilnować patrząc na moją mamę ;-)

Hehe :) Już jest drugi wynik: 7283 mIU/ml. Czyli wszystko w porządku. Od razu czuje się spokojniejsza :)

Aniu , musisz podać wiek ciąży od pierwszego dnia miesiączki a później sprawdzić przedziały czy mieścisz się w normie. To nie działa na odwrót, że poziom bety określa wiek ciąży. To po wieku ciąży określa sie czy poziom bety jest OK.

a tu normy:

Kobiety w ciąży: 3 tydzień: 5.8 - 71.2
4 tydzień: 9.5 - 750
5 tydzień: 217 - 7138
6 tydzień: 158 - 31795
7 tydzień: 3697 - 163563
8 tydzień: 32065 - 149571
9 tydzień: 63803 - 151410
10 tydzień: 46509 - 186977
12 tydzień: 27832 - 210612
14 tydzień: 13950 - 62530
15 tydzień: 12039 - 70971
16 tydzień: 9040 - 56451
17 tydzień: 8175 - 55868
18 tydzień: 8099 - 58176

ania no ja też sobie zawsze powtarzam,że jak przyjdę to pójdę się zdrzemnę, ale zawsze jest coś innego do zrobienia i ze spania nici;)

ja niestety też za bardzo nie znam się na tych wynikach bety;(

a dziś się minimalnie lepiej czuję, tzn, wciąż zmęczona i śpiąca ale bardziej kontaktuję niż wczoraj;)

Luciolla, widze, że ty bardziej obeznana jesteś w tych wynikach. Możesz mi napisać jak to sprawdzić dokładnie? Mi wyszło za pierwszym razem 19929,0 mIU/mL a za drugim po 4 dniach 43276 mIU/mL. To 6 tydz czy jak?