MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

dziewczynki no to otwieram nowy wątek tym razem mamusie styczniowe i lutowe:)

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html

1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Struś - 26.01.2012
6.Marti30 - koniec stycznia 2012
7.Marta-B -28.01.2012
8.evilek - styczeń 2012 ?
9.Luciolla -10.02.2012
10.Paula81 - 7-10.02.2012
11.Tekla28 - ??
12. ania - ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.II

Marta tokso tez nie jest obowiązkowa, nie trzeba robić, tak jak i reszty:) Hiv i hcv to takie podstępne,że dużo szkody, a możesz nie wiedzieć, ze masz :/ A jeżeli chodzi o przeciwciała przeciwróżyczkowe, to różyczka w ciązy jest bardzo groźna :(

I właśnie te prenatalne sa wstrętne: wyjdzie coś nie tak i się zamartwiasz teraz:( Wierze,ze będzie ok :)

Lutowa wielkie dzięki za tak szczegółową odpowiedź:) Dla mnie cała ta Pappa jest bezsensowna - takie gdybanie nad fusami:/ Ja mam 24 lata. Ogólnie nie widze sensu tych wszystkich badań, gdy podstaw nie ma - nie dokonałabym aborcj, a tylko żyłabym w ogromnym stresie:(

Ile kosztuje to badanie przezierności karku?? Bo Pappa podobno ok. 200 zł.

witam, podczytuję Was czasami ze względu na to że właśnie będę mamą lutową. Mam już jedno dziecko i właśnie z nim w ciąży dowiedziałam się na badaniu USG u ginekologa, że przezierność karku, którą bada się do 14 tygodnia (w tzw. badaniu genetycznym) wynosiła więcej niż powinna. Dostałam skierowanie do poradni genetycznej w Akademii w Gdańsku i tam genetyk zasugerowała badania inwazyjne (amniopunkcję). Testów Pappa nie polecał ani mój ginekolog ani tym bardziej genetyk ze względu na niedokładność tych badań i bardzo wysoki koszt. Ryzyko ocenia się tam statystycznie. Bardzo dużą rolę odgrywa tam wiek, więc jeżeli jest się po 35 roku życia ryzyko zawsze jest większe.Często właśnie po tych badaniach (jeżeli ryzyko jest wysokie) kieruje się na inwazyjne gdzie zazwyczaj wszystko wychodzi ok, bo statystyka często zawodzi.

Dodam, że u mnie wynik amniopunkcji okazał się prawidłowy i urodziłam zdrowe dziecko. Ale to co przeżyliśmy czekając najpierw na odpowiedni wiek ciąży, żeby zrobić badanie, a potem na wynik (ponad miesiąc!!!) mogę nazwać horrorem.

A odnośnie sensu tych badań to muszę Wam powiedzieć, że w poradni genetycznej nikt nie owijał w bawełnę. Te badania robi się w takim terminie, żeby poznać wynik przed 20 tygodniem, gdzie ma się możliwość aborcji ze względu na wadę genetyczną - przykre ale prawdziwe - bo prawo tego dopuszcza.
Ja nie brałam tej opcji pod uwagę, urodziłabym nawet jeżeli amniopunkcja potwierdziłaby wadę genetyczną, ale musiałam zrobić te badania żeby ciąże donosić w pełniej świadomości, a nie zamartwianiu się co będzie gdyby...

Loca-daga - ja miałam robione jakieś badanie z krwi po genetycznym USG. Nie wiem jak się takie badanie nazywa, bo nikt mi nie potrafił powiedzieć, a co to ten test PAPP-A?

Robiłam na własną prośbę badanie na toksoplazmozę, reszty nie. W tym miesiącu zastanawiam się nad badaniami na cytomegalia, nie słyszałam że trzeba robić przeciwróżyczkowe, hiv i hcv.

A odnośnie badań prenatalnych: nam wyszło coś nie tak i nie wiem co teraz. Tego się nie da wyleczyć, a mamy za to wielki stres. Może ta wada się cofnie, o tym marzymy.

Loca-daga - niektórych wad nie da się wyleczyć, jak np. zespół downa, ale za to gdy się dowiesz że dziecko ma chore serce to robią Ci cesarkę zamiast normalnego porodu i to dużo daje, bo normalnego porodu dziecko mogłoby nie przeżyć. A potem już z dzieckiem jest wszystko ok. My właśnie troszkę obawialiśmy się o serduszko małego, bo oboje mamy z sercami drobne problemy, takie przejściowe. No ale na badaniu wyszła nam inna wada... mam nadzieję że ta wsteczna fala A znika, może dziecko się rozwija w jakiś swój sposób i niedługo jej nie będzie... i nie będzie też zespołu downa:(

Hejka dziewczyny:)

Mam pytanko - czy lekarze proponowali wam badanie: PAPP-A (test podwójny) ??
Czy robicie te wszystkie toksoplazmozy, przeciw rózyczkowe, hiv i hcv??

A odnosnie tych badań prenatalnych: co jak wyjdzie ze cos nie tak?? to co ? WAd genetycznych się nie da leczyć (Down np), więc jest sens badania??

Pewnie ostatnią miesiączkę miałaś 19 kwietnia (tak jak ja, skoro obie mamy dziś początek 14 tygodnia:)). Od tego momentu 40 tydzień wychodzi 26 stycznia, ale mi też w zależności od wielkości fasolki USG wyznacz termin na 23-28 stycznia. Chyba stąd te różnice.

Nawiasem mówiąc, każda z nas ma inne cykle i kiedy indziej owulację i termin porodu też może tu się zmieniać. Ja wiem dokładnie że nasza dzidzia była "robiona" 30 kwietnia hihih;) Ciekawe kiedy się objawi na świecie;)

Moja teściowa mówi że każde z czwórki swoich dzieci przenosiła od 10 do 14 dni. Ja też byłam przenoszona coś koło tego. Pewnie nasze maleństwo też dłużej sobie poleżakuje w brzusiu.

Marta B- z ciekawości zaczęłam szukać na usg termin porodu i hmmmm dziwne....... Z usg lekarza prowadzącego wychodzi, że termin mam na 7 lutego , a z usg tego prenatalnego to na 23 styczeń . Dziwne!!!

Marta B- ten termin lutowy lekarz mi wyliczył i tak mam wpisane w karcie ciąży, czyżby się pomylił :)?

Hej Agatka, witaj:)

Oleńka - mi też jutro zaczyna się 14 tydzień - jak to możliwe że masz termin dopiero na 3 lutego?

Struś już teraz dla chłopców też są śliczne ciuszki naprawdę:)))

ajj ja też już chcę wiedzieć co tam mam w brzuszku:)))))

agatka24 a nie chcesz posłać do szkoły Twojego synka z późniejszym rocznikiem?? a tak w ogóle ja jestem z grudnia i nigdy nie miałam żądnych trudności, wręcz przeciwnie;)

Kiedyś nienawidziłam wizyt u ginekologa.. teraz z wizyty na wizytę już nie mogę się doczekać. słyszeć bicie serduszka widzieć jak maleństwo do mnie macha.. uhh dla tych chwil warto żyć.
Właśnie wróciłam od lekarza i teraz na spokojnie patrzę na USG... jest na nim napis iż termin porodu wyznaczony est na 26 grudzień. powiem szczeże, ze nie chciałabym rodzic pod koniec roku... sama urodziłam się w styczniu i wiem, że dzieci z grudnia mają o wiele więcej trudności.... przynajmniej w pierwszych latach zycia... oczekuje się od nich tyle co od dzieci ze stycznia (czyli praktycznie rok starszych)..
co do wyprawki to powoli szafka zapełnia mi sie prezentami od znajomych. odkąd dowiedzieliśmy się, ze to chłopiec każda przyjaciółka chce kupić jakieś nowe śpioszki... ja na razie kupiłam tylko kocyk.. nie mogłam sie oprzeć a mój mąż kupił komplet śpioszków dla synka jak tylko mu powiedziałam że będzie miał synka.

a co do imienia to chyba doszliśmy do porozumienia... będzie mały Alanek ;]

image

image

Witam!
My planujemy Baśkę albo MAćka. Baśkę bo mamy fajną koleżankę a MAciej po dziadku. Tak sobie kiedyś wymyśliłam, a mój mąż o dziwo bez trudu zaakceptował. ;-)
Nasza gin powiedziała na ostatnim usg, że skłania się ku chłopcu, ach te chłopaki, same chłopaki się ostatnio rodzą, a dla dziewczynek takie piękne ubranka... No nic byle było zdrowe!!! Cudnie tak oglądać na usg jak palucha pcha do buźki, ;-)

Pozdrawiam gorąco !!!

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012
3.misia83 - 06.01.2012
4.mamaO - 07-09.01.2012
5.madziakin - 17.01.2012
6.Kola -18.01.2012
7.PaFFlinka - 22.01.2012
8.madziakin - 23.01.2012
9.andzia -23.01.2012
10.Marti30 - 20.01.2012
11.Struś - 26.01.2012
12.Marta-B -28.01.2012
13.Tekla28 - 30.01.2012
14.evilek - styczeń 2012 ?
15.oolenka1 - 03.02.2012
16.Sasa1984 - 08.02.2012
17.Paula81 - 12.02.2012
18.czarnaaga -12.02.2012
19.Aniulka87 - 16.02.2012
20.Luciolla -19.02.2012
21.Monika20 -20.02.2012
22.lutka - połowa lutego

Marta-B ja niestety nie jestem bardzo zadowolona,że te imiona są najbardziej nadawane... mi się zawsze marzyła Julia, odkąd wiem,że jest to najbardziej nadawane imię wolałabym zmienić, jednak mąż bardzo tak chce i on mówi,że to bez znaczenia ile Juli jest w około... może by kobiety się tak bardzo tym przejmujemy, ojj nie wiem :)

witaj agatka24 :) zaraz Cię dopisuję do listy:)

ale masz fajnie, wiesz już co nosisz pod serduszkiem, super:)
my dla chłopca mamy wybrane Igor, jednak ja wolałabym inaczej, ale Igor może być-mąż bardzo chce. Podobają mi się jeszcze Oliwier (bardzo bym chciała aby mój synek tak miał na imię jednak mąż uważa, że to mało męskie imię), Oskar, Filip, Maksymilian, Patryk...

wyprawkę do szpitala myślę,że też ok listopada będę szykowała, jak na razie to nie mam jeszcze ani jednego ciuszka, ale już się pomału zbieram żeby coś kupić.. we wrześniu na pewno będziemy kupować wózek, gdyż będziemy w Pl i chcemy tam kupić, tutaj nie ma fajnego wyboru a ceny są znacznie wyższe.

oolenka1 cieszę się,że maleństwem wszystko dobrze:)))))))

Oolenka, widzisz- wszystko jest git! z tego co mowią II trymestr jest juz bardzo ok, jest bezpiecznie, nie masz sie o co martwic, po co zyc w strachu, lepiej miec w sobie piekną nadzieje- moja mama mowi,ze sami tworzymy sobie swoj wlasny los, jesli ktos bardzo wierzy w to ze bedzie szczesliwy, ze mu sie uda, to nie ma opcji zeby nie wyszlo. I patrzac na jej i moje zycie- osob, ktore wierza w te slowa- to dziala!
Kupilismy wczoraj z meżem pierwszego malenkiego ciuszka! nie moglam sie juz powstrzymac, ale nie zamierzam sie jeszcze rozpedzac. Narazie tylko jedno. i czeka juz w pokoju dzidziuska. od razu pokoik wyglada inaczej :)
Witaj Agatko! Co do imion dla chlopca- my chcemy Aleks lub Oskar, w otoczeniu jest juz kilku Borysow, pelno Szymonkow i Mateuszow. A najchetniej, gdyby moj Mężu nie mial tak na imie- nazwalabym malucha Adrian. Sliczne imie. Adi, Aduś, Aduniu. Jednak byloby za duze zamieszanie. Dwoch takich samych w domu o tych samych imionach; telefony, listy, wszystko mogloby sie kiedys mylic. I jak tu do nich mowic w domu- junior i senior? nieeee.
Jesli bede miala synka- na pewno na drugie dostanie Jaś, po moim tacie.
A wyprawki dla malenstwa jeszcze nie szykuję, zrobie to pewnie w okolicach listopada.

Dzisiaj byłam na prenatalnych, trwały około 20 minut i wszystko wporzadku.
Juz jutro zacznie się 14 tydzień, w końcu II trymestr, mam nadzieje ze teraz bede juz spokojniejsza o dzidzie. Ja bardzo bym chciała dziewczynkę, ale jak myślę i mówię o dziecku, to jakos zawsze ON- także poczekamy, zobaczymy ....;)

Marti30- ja juz nie biore tego leku, ale brałam przez nie całe 3 tygodnie z powodu plamien

Witam i bardzo proszę o dopisanie do listy;]
1 styczeń 2012. jestem w 18 tygodniu ciąży i właśnie się dowiedziałam, ze będziemy mieli synka. czy macie jakieś pomysły na imię do chłopca bo my z mężem cały czas się o to sprzeczamy już brakuje nam pomysłów na imię, które odpowiedałoby obojgu. dziewczyny i kiedy zaczniecie robić wyprawkę dla maleństwa?

image

image