MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.III

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012
3.misia83 - 06.01.2012
4.mamaO - 07-09.01.2012
5.madziakin - 17.01.2012
6.Kola -18.01.2012
7.PaFFlinka - 22.01.2012
8.madziakin - 23.01.2012
9.andzia -23.01.2012
10.Marti30 - 20.01.2012
11.Struś - 26.01.2012
12.Marta-B -28.01.2012
13.Tekla28 - 30.01.2012
14.evilek - styczeń 2012 ?
15.oolenka1 - 03.02.2012
16.Sasa1984 - 08.02.2012
17.Paula81 - 12.02.2012
18.czarnaaga -12.02.2012
19.Aniulka87 - 16.02.2012
20.Luciolla -19.02.2012
21.Monika20 -20.02.2012
22.lutka - połowa lutego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.III

madziakin - najwazniejsze,ze wszystko jest w porzadku i maluch dobrze sie rozwija:) ale swoja droga zakrecona lekarka,zeby w dacie porodu sie rypnąć:)

do mielcarka mozesz sie zarejstrowac przez internet, jezeli juz wiesz kiedy bedziesz w PL, b o do niego troche sie czeka:) przyjmuje na orunii górnej, a to chyba dla Ciebie po sąsiedzku skoro ślub brałyśmy w tym samym kościele:)

hej dziewczyny:)

ja właśnie po wizycie:) powiem Wam,że nie jestem zbytnio zadowolona... tak jak wszyscy mówią, tu w Uk to jakoś byle jak....nie dość,że się naczekaliśmy w tym szpitalu to chyba trafiła się nam najgorsza lekarka... niby wszyscy ok, wszystko mierzyła, główkę, mózg, serduszko, brzuszek, nerki, kręgosłup, nóżki,rączki itp. wszystko w normie ale jakoś tak bez optymizmu odpowiadała na moje pytania, musiałam się 2 razy upominać żeby sprawdziła płeć, powiedziała że chyba dziewczyna, nie wiem jakoś tak dziwnie... nie mam podanego okólnego rozmiaru maleństwa ani wagi tylko wymiary poszczególnych narządów... tylko mówiła,że wszystko ok, w normie... pomyliła się 2 razy w czyms, zapomniała nóżki zmierzyć wołała mnie jeszcze raz, pomyliła się w dacie porodu, wyszło jej że w listopadzie mam rodzić hihih... musiała poprawiać obliczenia... ja nie wiem ale jakoś nie ufam im tutaj.. teraz jak będę w Polsce pójdę jeszcze raz do polskiego lekarza... polećcie mi dziewczyny gdzie wy chodzicie bo ja zielona jestem:)
no jak drugi lekarz powiedział że chyba dziewczynka to mam nadzieje,że to prawda:)

co do ruchów to ja jak na razie słabo czuję, ale czuję już wyraźniej takie stuknięcia... nie zbyt często ale kilka razy dziennie czuję:) też miałam taki moment że cos czułam a później przez kilka dni nic i też się martwiłam, ale później zaczęłam czuć wyraźniej no i dziś widziałam moje maleństwo ii wszystko jest ok:) znowu moja dzidzia miała tak rączkę przyłożoną do policzka jakby myślała ostatnio też tak miała chyba myślicielem zostanie hihih:)

Dziewczyny ja póki co też nie czuję ruchów:( Jakiś czas temu czułam jakby "bulgotanie", teraz już chyba przywykłam bo nie czuję tego tak mocno jak wcześniej, a ruchów takich konkretnych jak na razie brak. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu dzidzia zafunduje mi prezent na urodziny i da mi solidnego kopniaka, co do którego nie będę miała wątpliwości.

Moja gin nic nie mówi o usg 4d, więc nie wiem czy będę je robić. Jeśli mi nie każe, to nie zrobię - sama nie czuję potrzeby.

Jakiś czas temu któraś z Was pytała się o strach przed porodem. Ja się denerwuję, czytam o tym i przygotowuję się do tego... mentalnie. Wolę wiedzieć co i jak. Obejrzałam sobie film instruktażowy, taki profesjonalny chyba dla studentów medycyny czy coś, bo bardzo profesjonalnie wyglądał, wszystko pokazane jak na dłoni, ujęcia wprost na rozcinane krocze i cały nasz otworek rozciągany do granic możliwości przez główkę i ramiona wydostającego się dziecka. MASAKRA!!! Wolałam tego nie wiedzieć! Ale minęło trochę czasu, przyzwyczaiłam się do myśli o porodzie i boję się coraz mniej. Nie jestem zdania że "będę się stresować później". Bardziej stresuje mnie niewiedza. Obejrzę ten film jeszcze parę razy i przyzwyczaję się całkiem do myśli o porodzie. Ale każdy reaguje inaczej i ma inne potrzeby. Zazdroszczę tym, którzy potrafią na razie odsunąć od siebie nerwy i strach.

Co do staników to sportowe ani do karmienia niestety mi nie odpowiadają:( Są za miękkie i nie trzymają mi biustu. Zawsze miałam jędrny i okrągły i taki chcę zachować, a mam wrażenie że w miękkich stanikach to nie ma racji bytu. Muszę szukać czegoś usztywnianego. Na szczęście biust chyba mi się zatrzymał na rozmiarze F i mam nadzieję że nie będzie bardziej rosnąć.

oolenka, mam nadzieje, ze niedlugo obie poczujemy ruchy. Mi sie wydawalo, ze jak juz jedna ciaze przechodzilam to teraz szybciej wyczuje, a tu lipa :/

olcia_ no ja właśnie tez sie przenioslam na srody:) chodze zazwyczaj tak na okolice 16 - nie ma wtedy tak strasznej obsuwy.
Aaa no to jak za 3 tygodnie to moze wtedy Ci powie,zebys zrobila, bo 4D mozna robic w czwartki i wogole nie ma kolejki, takze nawet ze srody na czw mozesz sie zapisac:)
Co do tego czy one ( a raczej ona, bo teraz jest tylko jedna bo druga poszla rodzic:)) sa poloznymi nie mam pojecia, ale on tak o nich mowi, pozatym gdzies na necie spotkalam jego odpowiedz na jakas opinie,ze sa to polozne z wieloletnim doswiadczeniem.

Pozwole sobie odpowiedziec za olcie_ - przyjmuje w szpitalu na Klinicznej:)

sory, że się wtrącam, ale mam pytanko
olcia_, wiesz w którym szpitalu dr Mielcarek ma dyżury?

I ja w odróżnieniu do Pauli81 mam inny problem, moje dziecko jest chyba za duże jak na swoje 18 tygodni- ma juz 17 cm

A ja tak się troszkę martwię, bo jeszcze ruchów dziecka nie czuję. Niby jest jeszcze czas( czytałam że od 18 do 22 tyg)ale nie moge się doczekać. . . . Zresztą czytając Was- to już chyba każda w tym tygodniu czuła

Brygida mam wizytę za niecałe trzy tyg to się zapytam o to 4D. Racja jeżeli chodzi o usg to mało mówi ale zawsze jak skończy to wszytko powie i da na pamiątkę zdjęcia maluszka:) Muszę sobie wizytę z sobót przełożyć na środy bo on ma zawsze z piątku na sobote ma nockę w szpitalu i obawiam się że może być zmęczony i nie dokładny.
A wiesz może czy te kobietki które pracują w rejestracji to położe i czy pracują w jakimś szpitalu?

ooo kurde, cena za stanik (w sumie na chwile, bo nie mam zielonego pojecia co sie dzieje z moimi cyckami,ale one caly czas rosna w przerazajacym tempie) kosmiczna...
Szukam czegos tanszego, w razie gdybym miala go wyrzucic za miesiac jak ze stanika zrobi sie znowu tylko nasutnikiem:)

olcia_ to moze widujemy sie w mikro poczekalni:)
Jak teraz bylam na wizycie (w 20tc) to sama zapytalam sie go kiedy na usg 4D,bo czytalam mase opinii na necie,ze w sumie juz czas i on stwierdzil ze koniecznie w ciągu tygodnia,dwóch.
To usg 4D to chyba nie on robi, tylko polozne, przynajmniej wg info na ich stronie.
A w ktorym tc masz teraz kolejna wizyte? Tez masz wrazenie,ze przy badaniu usg on jakos malo mowi?:) Chociaz moze to ja jestem przewrazliwiona...

A tak się pytam bo też do niego chodzę:) A on sam zaproponował Ci badanie 4D? mi na ostatniej wizycie powiedział że na kolejnej będziemy wszystko dokładnie badał ale nie mówił, że to będzie 4D

Paula81 nie martw się u mnie też na początku ciąży były wahania wielkości dziecko do tyg ciąży ale teraz się unormowało :) jak się martwisz to najlepiej zapytaj lekarza na kolejnej wizycie.

Ja pierwsze ruchy poczułam jak przez 2 godz siedziałam na łódce a później zjadłam kilka tic taków i wtedy zaczęła szaleć w brzuszku/ widać smakowały jej:)

Hej ciężarówki :)
Ja kupowałam staniki we Wrzeszczu, koło skm, baby coś, taki sklep z ciążowymi ciuszkami. Zapłaciłam ciut więcej bo ok 80 zł za sztukę (najpierw kupiłam 1, ale był tak dobry, że wróciłam po inny kolor), ale warto było bo są bardzo dobrego gatunku, a staniki do karmienia się często pierze, no i są eleganckie, przed mężem mogłam w nim spokojnie paradować :) no i teraz też je będę użytkować.

Zastanawiam się czy moja dzidzia nie jest mała, bo jeszcze ruchów nie czuję, a to już 17 tc :/ i na usg zawsze pokazuje, że maluszek jest o tydzień do tyłu w stosunku do obecnego tygodnia..

Jaklby kupował ktoś staniczki stacjonarnie w Gdańsku to prosze o info:)

olcia_ tak,a czemu?

Witam wszystkich:)
Wczoraj wróciłam z urlopu i musiałam nadrobić czytanie:)
Ale ten czas leci patrze na niektóre suwaczki a tam "półmetek"
Brygida a twoją ciąże prowadzi dr Mielcarek?

Hej. Ja staniki kupiłam sobie przez allegro, zwykłe sportowe z materiału po 10 zł za sztukę. Większy jest wybór jak się wejdzie w allegro na biustonosze sportowe niż na biustonosze dla ciężarnych. Jestem z nich zadowolona tym bardziej, ze w sklepie dla ciężarnych w Gdyni chcieli za taki sam 39zł. Chętnie bym sobie tez pochodziła po lumpeksach ale nie mogę za dużo chodzić więc obeszłam tylko te w pobliżu i nic ciekawego nie znalazłam
Co do bólu miednicy to mnie akurat bardziej bolą więzadła w pachwinie (chyba tak to się nazywa, ale chodzi mi o to miejsce gdzie kończy się noga a zaczyna miednica)

image

Podbijam temat stanikow - podpowiedzcie cos:)

Marti na to USG to jeszcze jest duża szansa,ze dotrę, bo oferta brzmi super:) Ale do tego lumpka do Pucka to mnie juz mąż nie zawiezie :P A szkoda:( Ale myślę,że w 3mieście coś znajdę, tylko sił na szperanie na razie nie mam. Marti, to Ty poszukiwałaś stanika?? Kupiłaś?? Bo ja też potrzebuję i nie bardzo wiem, jaki kupić - normalny w aktualnie dobrym rozmiarze na chwile pewnie:/ czy może sa jakieś "rosnące", bo do karmienia to juz dostałam, ale nie przemawia do mnie na razie:P

Może któraś z Was mi podpowie?? I jeszcze mam pytanko: czy tak w okolicach 12-13 tc bolała Was miednica??

Hejka!
Z tym usg 4D dwóch lekarzy mi mówiło, że po 26 tyg najlepiej-mozna szybciej ,ale niby im póżniej tym lepiej widać. nie zdecydowałam się jeszcze na termin. Jadę do Polikliniki EVI-MED na Świętojańskiej w Gdyni. Cena to 160zł, jest płyta i dwa zdjęcia. Jeżeli dziecko żle leży płacisz 50zł. Kilka koleżanek było i b. chwalą.
Ktos pytał o lumpeks, gdzie kupiłam płaszcz-więc lumpeks jest w Pucku-naprawdę fajny i będę tam chodzić i polować:)
Pozdrawiam dziewczyny -oby do zimy:)

MI też się podoba imię Lilianka, ale mojemu mężowi nie- także będzie Zuzanna ( jeśli wogóle bedzie dziewczynka heheh)