MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.V

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012
27.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
28.lutka - połowa lutego
29.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.V

kurcze, wczesniej po włączeniu komputera cały czas byłam zalogowana, a teraz nawet jak przejde w stan zawieszenia to mnie wylogowuje;/

a my chyba zakupimy Roana Kortinę:) Jak juz mam kupic wozek, to chcialabym nowy, a ten jest w calkiem niezlej cenie:)
Chcialabym jednak wczesniej go "pomacac":) moze ktoras z Was widziala je w jakiejs hurtowni?
mamaO - ano powazne:) przestraszylam sie, ze cos sie wydarzy i zakupy bedzie musial zrobic mąż:) a tego bym chyba nie przezyla:)

My już się rozglądaliśmy i stanęło na Roan Marita. Chcieliśmy nowy, ale czasem można "wyhaczyć" dobrą okazję na używany, więc na razie się wstrzymujemy.

już widzę Brygida takie poważne zakupy dla malucha :-)
A macie już upatrzony wózek ? Czy czeka Was dopiero rajd po
sklepach ?

Zaczynam się bać, chciałam rodzić w Wejherowie, ale skoro tam "trzeba" się tak stroić, to nie wiem... :P
Synuś zdrowy, waży 634 g, dostałam skierowanie na badania, w tym na glukozę.
Pozdrawiam!

hahaha - te aparatki od prostownic to dopiero będą miały walizy:)
tak w ramach wyprawki naszej do szpitala, polecam: http://allegro.pl/30szt-podklady-poporodowe-hartmann-midi-super-cena-i1867418100.html
udało mi się dzisiaj znalezc za dobrą cenę:) mam nadzieje,ze dadza chociaz odrobinę więcej komfortu - przynajmniej takie są opinie na necie...

Marta-B - to trochę nadszarpnęłaś portfel:) ja dzis albo jutro zamowie przewijak, a to tez 200 zl no i w okolicach weekendu chcemy wreszcie sie zaopatrzyc w wozek.. to bedzie kiepski miesiac:)

Marti30 - ło matko, toż to strach wejść w takie środowisko;);p A jak im się na porodówce make-up rozmaże to co, powstrzymają skurcze by poprawić oko?;p

Ja też nie zamierzam się malować, tym bardziej że dziecko na początku rozpoznaje matkę głównie po zapachu.

Też mi się wydaje jakoś mało tych ubranek jeśli liczyć czas na pranie i schnięcie. Na stronce z której ściągnęłam tą listę było powiedziane że jest to niezbędne minimum.

Wczoraj byłam w MAPU, kupiłam kombinezon, 3 komplety śpioszków z koszulkami, ciepłą czapę i rękawiczki i zapłaciłam ponad 200zł.

Dziś w Pepco i w lumpku chyba 10 szt. bodziaków, cieńsze czapeczki itp i zapłaciłam niecałe 50zł.

Mam kilka ciuszków w rozmiarze 56, resztę kupuję 62 lub takie na 3 miesiące. Jestem wysoka, a mąż to już w ogóle, bez stołka go nie pocałuję;) Dzieci w naszych rodzinach rodzą się duże więc myślę że z naszą córeńką będzie podobnie:)

He he Marti30 rozbawiłaś mnie ta rewią mody, szczególnie tym prostowaniem włosów w szpitalu :) Czegoś takiego jeszcze nie słyszałam żeby na poporodowym robić pełen makijaż i prostować włosy :)
W SR położna wręcz podkreśla, aby nie robić żadnego makijażu bo to co się dzieje ze skórą kobiety, jej odcień itp, może dostarczyć lekarzowi ważnych informacji w razie jakiś niespodziewanych dolegliwości po porodzie.
Pozdrawiam wszystkie Panie które do 'szpitalnego bagażu' mają zamiar włożyć prostownicę lokówkę lakier do włosów podkład fluid i wiśniową pomadkę ;)

Co do glukozy , ja również nie miałam diety. Polecam pół cytryny wcisnąć do kubeczka z glukozą- łatwiej będzie wypić :)

ciekawa jestem, czy te ruchy co czuję czy to machanie nóżkami czy rączkami... ostatnio położna mówiła że mała jest ułożona główką w dół, w takim razie ruchy powinny być odczuwalne wyżej, chyba że jest On bardzo mała:(

tu w Londynie to pępuszek przemywają tylko wodą...

heh pierwsze co słyszę, żeby świeżo upieczone mamusie taka rewię mody urządzały;)

Dzieki dziewczyny- to w takim razie czemu ja mam miec jakas dietę przed glukozą?? Dziwne....
Co do ubranek to pamiętajcie , że w szpitalu pępek smarują gencjaną( bynajmniej Wejherowo- tydzień temu kuzynka rodziła) i tych ubranek już nie dopierzecie..więc nie ma co brac wszystkich nowych. Wiem , że kuzynka używała tych szpitalnych ciuszków , bo są dla maluszków jakieś zwykłe z pieczątką szpitala, ale niby na nią dziwnie patrzyli, że niby biedna a dziecko jak sierota wygląda... Wogóle opowiadała, że laski po porodzie rewię mody tam mają.... i atmoswera taka sobie. Umalowane, szlafroczki, kapcie misiowate, nawet włosy prostują:) Ja to nie mam zamiaru ani się malować ani włosów kręcić. Nie wyobrażam sobie stać przed lustrem i makijaż robić, bo ma rodzina przyjść czy mąż. Wystarczy chyba odpowiednia higiena i czyte, uczesane włosy. Wiem też, że rożek wzięła nowy i ma plamy po gencjanie i żałowała:(

madziankin - ja czuje zawsze w tym samym miejscu, na wysokosci pepka po lewej stronie, czasami czuje gdzie indziej, ale rzadko....

ja najmocniejsze i najbardziej widoczne mam po prawej stronie pod zebrami. te ruchy które czuje na dole są bardzo delikatne.
Jako,że mała jest odwrócona głowką na dół, podejrzewam,ze te ruchy u góry to kopniaki, a te na dole to machanie rączkami:)

mamaO ja właśnie też ciągle czuję ruchy małej bardzo nisko, zawsze pod pępkiem... nie wiem czy to normalne, ale we wtorek mam wizytę z położna więc zapytam. A wy dziewczyny gdzie czujecie ruchy???

misia83 będzie dobrze, trzymam kciuki oby Twoje maleństwo jak najdłużej było w Twoim brzuszku.

Ja mam podobną listę, ale jeśli chodzi o ciuszki to jest ich dużo więcej... i mam różne rozmiary, część na 56 i część większych, takich pomiędzy 0-3

Ja też przed badaniem glukozy normalnie jadłam słodkie i smażone. Musiałam być tylko na czczo i bez tabletek na tarczyce.

Brygida ja też najpierw zrobiłam listę potrzebnych rzeczy i teraz zastanawiam się nad firmami np ostatnio szukałam o butelkach i podgrzewaczach ale zastanawiem się czy butelki TT będą pasowały do wszystkich podgrzewaczy i po prostu głupieje.

Ja mam podobną listę tylko dodałam jeszcze parę rzeczy i np. mam jeszcze spisane co potrzebuje do szpitala dla mnie i maluszka

mama0 - ja właśnie te ciuszki które dostałam mam praktycznie wiekszosc na 62, troszke 56 ale te juz lekko znoszone, dlatego te kilka sztuk 50/56 wolalabym dokupic...
tak na "w razie co", biedne są te maluszki co sie rodzą naprawde male i tak toną w tych ubrankach:)

Ja właśnie po pierwszej malej kiedy to ubranka 50 i 56 były na nią za małe większość mam 62 i dosłownie kilka sztuk 56 tak aby jednak były. Jakoś ten rozmiar 50 za mną nie przemawia, może z uwagi na fakt iż oboje jesteśmy dość wysocy? Jak byłam u gina ostatnio to się pytałam, bo troszkę mnie to niepokoiło, że małą czuję dość nisko, pan doktor zbadał, pogniótł i stwierdził tylko że mała ma długie nogi, nogi do samej podłogi :)

Marti30,
Ja na glukozę miałam przyjść tylko na czczo i bez leków na tarczycę.

Marti30 - hm... dziwne to jakies z tymi slodyczami i smazonym.. na pewno nie stosowałam sie do tego przed moim badaniem:) ani lekarz, ani w invikcie gdzie je robilam nic takiego nie mowili...

mama0 - mi tez tak sie wydaje,że ta lista ubrankowa krótka.. no,ale to chyba juz indywidualna sprawa kazdego, to chyba takie niezbedne minimum. Gdybym miala kupic wszystko nowe, to pewnie bylaby to podobna ilosc, ale jako,ze wiekszosc ( a praktycznie całość) mam uzywanych to jest tego duuuuzooo wiecej.
Dokupie chyba tylko ze 3 pary jakis mniejszych 50-56 spiochow do szpitala, zeby byly nowe i zeby w nich nie plywala:)
wogole to wkurzaja mnie strasznie te rozmiarowki. Mam iles tam spiochow 62 i praktycznie kazdy jest rozny dlugosciowo, no chyba za sa tych samych firm...