MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

aaaa, juz doczytałam. glupio tak wyplacaja co ile dni chca, ja bym wolała co 30 dni i koniec, ale zobaczymy

Brygida-Ja dostałam z pracy 1 .09 wypłate, a nastepną 31.10 juz z ZUSU. Na zwolnieniu jestem od 28 sierpnia takze to pierwsza wyplata z ubezpieczenia. Ciekawa jestem czy co miesiac taka sama kase bede dostawac czy zaleznie od tego ile jest dni w miesiacu? Jak ty dostajesz?

dzieki Brygida za informacje o tym RMUA. No ja własnie cały miesiac czekałam na pieniążki zZUSU i tez na jednej wypłacie bylismy. Ale teraz dostałam o czasie tzn 31.10, mam nadzieje ze zawsze juz tego dnia beda przychodzic. A obliczanie tego ile kasy zostanie nam naliczone to tez chyba jakas magia

ooolenka1 - a kase z Zusu dostałas za równy miesiąc? Bo mi pierwsza przyszła za 41 dni, potem za 35 a teraz juz przychodzi tak za 26-28 dni wiec różnica w ilości kasy jest znacząca:)

Masssakra z tym leżeniem, niedługo wszystkie polegniemy:) chociaz oczywiscie zadnej wiecej nie zycze:)

co do RMUA to mam świeże info, bo ostatnio jak mnie moj gin przestraszyl z tym wczesniejszym porodem to od razu zostałam zmotywowana do telefonów do Zusu:) RMUA na zwolnieniu dalej wystawia pracodawca. tylko zerowe!
U mnie oczywiście nawalił pracodawca, ktory zbywal moje pytania o druki, a jak juz mialam potwierdzenie z Zusu, ze to oni mi je wystawiaja to nagle sie odnalazly i okazalo sie,ze caly czas lezaly tylko nikt mi ich nie przekazal:)
Wogole to jestem mega wsciekla, bo juz 17.10 powinnam dostac wyplate z Zusu, nie bylo jej, wczoraj zadzwonilam i okazalo sie,ze zrobili przekaz dopiero 31.10 - jako,ze kasa przychodzi mi poczta, jeszcze dzis jej nie ma:( Moj mąz dostaje kase dopiero 10 wiec praktycznie caly miesiac jestemy tylko o jego wypłacie i konto sie wyczyscilo...
Nie wiem od czego zaleza te wyplaty... Najlepsze jest to,ze 14.11 powinnam dostac juz kolejna wyplate. ciekawe co bedzie tym razem;/

Kolejna osoba która powinna leżeć.... ja tak juz od miesiąca

Pytałam sie o ta szyjke macicy, bo ja mam długość 1.6 cm , z tego co czytałam to bardzo krótka jest, ale nic o szwie lekarz nie mówil.

Marta B- i jak z twoja pensja, wszystko w terminie czy miałas w koncu jakis przestój tak jak ja. Jestem nawet zadowolona bo z Zusu przyszło wiecej kasy niz miałam wypłate :). A co w koncu z tym ROMUa, bo jakis czas temu temat sie pojawil ale nic nie wiadomo. Gdzie sie to odbiera, nadal w pracy ????????????

Brygida - że za bardzo szaleję. Gin powiedziała że mam leżeć. Nie gotować, nie prasować, nie stać i nie siedzieć za długo aż minie zagrożenie wcześniejszym porodem:(:( Nie kumam - szyjka jest długa, nie skraca się.

Marta-B - a co Ci dokładnie gin powiedział?

No i pupa. Byłam u gin. Muszę leżeć przez te skurcze:(

Jedna babeczka ze szkoły rodzenia też miała podobne bóle i wylądowała w szpitalu na patologii - okazało się że to nerki. Na szczęście nie było to groźne dla dziecka. Podobno ból niesamowity, lekarze mówią że jak się przeżyje taki ból to potem poród to pikuś;)

Olcia mam nadzieję że u Ciebie to po prostu mocniejszy skurcz i już, i tego Ci życzę:)

My też chcieliśmy komodę i wtedy łóżeczko bez szuflady, ale tak patrzę teraz na komody i niewiele mi się podoba. Chyba więc zrobimy po prostu miejsce w naszej szafie na ciuszki Zuzi i kupimy łóżeczko z komodą.

Wczoraj sprawdzałam poczynione zakupy z listą wyprawkową i okazało się że większość już mamy. Pozostało do kupienia kilka pajacyków i śpioszków oraz kosmetyki. No i to nieszczęsne łóżeczko oczywiście;)

Ja tez biorę pod uwagę tylko łóżeczko z szufladą z uwagi na dodatkowe miejsce.

Mi też sprawdza szyjkę na czuja, a usg mam zawsze takie przez brzuszek a nie dopochwowe. Ciekawa jestem czy na takim usg jest w stanie ocenić długość szyjki sama jestem ciekawa bo nigdy nic nie mówił o długośći szyjki.

Mnie dziś w nocy obudził silny ból brzucha całego lewego boku łącznie z kręgosłupem. Myślałam, że jajko zniosę z bólu ale na szczęście po nospie przeszło.

My mamy zwykłe łóżeczko, obok komodę w którą miałam nadzieję się zmieścić ale plany planami a życie życiem :-) Mała ma chyba za dużo ubranek :-)

Ja o łóżeczku bede myślała jak mała bedzie miala ok 3 miesiecy,ale podejrzewam,ze wezme takie z szuflada - zawsze jakies dodatkowe miejsce:)

Mi zawsze tylko sprawdzal na czuja ta szyjke...
madziakin, jakie oznaczenie z wydruku ma ta długość szyki?

oolenka1 ja jak chodzę na USG mam podaną długość szyjki macicy

Marta-B u mnie też tylko łóżeczko z szufladą wchodzi w grę z tego względu, że nie mamy dużo miejsca w mieszkaniu a każda dodatkowa szuflada się przyda:) I tak cały czas się zastanawiam jak ja to wszystko pomieszczę dla małej..:)

Marta B- u mnie w gre wchodzi tylko takie łóżeczko z szufla. Nie mam za duzo miejsca w pokoju , a dodatkowa szuflada na np ciuszki czy chociazby pieluszki jak najbardziej sie przyda. Jest ono oczywiście drozsze od zwykłego bez szuflady, ale ja napewno takie bede miała.

Dziewczyny, znacie wymiary długości swojej szyjki macicy? Czy lekarz tylko palcem sprawdza jej długość, tak na czuja?

Aha, byłam dziś w Tygrysku w Rumi Janowie i zostałam przyjemnie zaskoczona. Z zewnątrz wydaje się toto takie małe, ale w środku sporo miejsca i duuużo towaru. Ceny też baaardzo fajne, przykładowo rożek w Auchan kosztował ok. 50-60zł, a tu kupiłam za 13,50zł. Jestem też zdecydowana na łóżeczko http://etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=632 obejrzałam je na żywo, wygląda jeszcze ładniej, pomacałam, poszarpałam, okazało się bardzo stabilne. Powiedzcie czy Wy będziecie kupować szuflady pod łóżeczka? W tym łóżeczku jest taka opcja, w komplecie to 185zł więc bardzo niedrogo, ale po prostu nie wiem czy taka szuflada się przydaje, czy np. nie kurzą się te rzeczy z szuflady itp?

Mi 3 trymestr też jak na razie najbardziej się podoba. No i dobrze że jednak poznaliśmy płeć dziecka, jakoś tak bardziej się zżyłam z nim... a raczej z nią:) Jest lepiej jak się wie co tam siedzi w środku i jak już można sobie wyobrażać chłopca lub dziewczynkę i nadać dziecku imię:)

Pod względem fizycznym też czuję się lepiej, hormony już tak nie buszują - dla mnie to było najgorsze: samopoczucie psychiczne wpływało źle na samopoczucie fizyczne. Nic mi się nie chciało i było mi źle.

Teraz mimo tego że mam bolesne skurcze, nogi i ręce mi puchną, chyba mam też hemoroidy, to jednak czuję się o niebo lepiej niż wcześniej.

Jutro wizyta u gin więc wypytam dokładnie co z tymi skurczami.

dzięki Brygida:) właśnie czegoś takiego szukałam:) więc moja mała zalicza się prawie do średniaczków:)

ja wczoraj miałam małe spięcie z mężem, bo miałam tak okropny humor,że oczywiście na nim się odbiło... ale okazał się bardzo cierpliwy, poczekał aż mi przejdzie, pogłaskał, pomasował i potem było już dobrze:)

http://forum.styl.fm/waga-plodu-w-ciazy.t80443.htm
cos sie jakos zle wkleilo wczesniej...

Faktycznie,dla mnie póki co ten trzeci trymestr jest najcięższy.
Ledwo się zaczął a ja juz mam dosc. Średnio sie czuje, ledwo chodze, na nic nie mam ochoty i ciagle jestem obrazona na mojego meza nawet nie wiem w sumie o co i on juz tez ze mna ledwo wyrabia:)
I juz strasznie chcialabym miec małą przy sobie a nie ciągle zastanawiać się kiedy to nastąpi.

Co do "widocznosci ruchow" to ja jak narazie rozpoznaję pupę jak ją wypnie:) Czasami wystaje tez stopa albo lokiec,ale tego juz nie jestem pewna..

olcia_ dzieki za odpowiedz. Zaczelam sie coraz bardziej zastanawiac nad Kliniczna licząc wlasnie na jakies "chody":) ale chyba jednak pojade najpierw na Zaspe...:)

Inne tematy z forum

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?