MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

madziakin - To świetnie,że Julka zaczęła nadganiać:) teraz juz bedzie rosla jak na drozdzach:)

ja mam wizyte jutro i az boje sie uslyszec ile mała waży:) dodatkowo zobacze co powie na temat tej szyjki nieszczęsnej a tu jest jeszcze gorzej, bo zżerają mnie wyrzuty sumienia,ze wcale nie odpoczywalam az tak jak powinnam:(

Marta-B - zazdroszcze spacerow:( dla mnie kazde przejscie kilkudziesieciu metrow jest jak przeprawa, mała tak ciągnie w dół,że aż koszmar. Jeszcze jak jestem wypoczeta nie jest tak zle, ale jak lekko zmeczona to nawet przejscie z samochodu do klatki daje okropnie w kość...
A co bedzie potem???

Oolenka - moja gin, do której chodzę prywatnie, pracuje w Wejherowie (dr Ostrowska). Jednak nigdy nie wiadomo czy trafi się akurat na dyżur znajomej osoby.

Szkołę rodzenia prowadzi też położna z tego szpitala, pani Korcz, też super osoba. Więc jestem dużo spokojniejsza że mam tam rodzić:)

Od tygodnia-dwóch puchną mi nogi i ręce, nogi to nawet powyżej kolan. Ale zauważyłam że im więcej spaceruję tym bardziej opuchlizna schodzi. No i oczywiście wieczorny odpoczynek przy TV tylko z uniesionymi nogami:)

mi brzuch rosnie z dnia na dzien... jak sie poloze na plecach to oddychac nie moge.
Zauwazylam ze mnie zgaga lapie po sokach owocowych, mandarynkach i po smazonych rzeczach, wiec tego nie jem. I jak zjem na raz za duzo...
Za to wypijam hektolitry herbat owocowych, zielonych, białych, za jednym zamachem parze 3 kubki - a potem co 1,5 h do wc :)
Nie wiem jak wytrzymam do lutego zaczal sie 27 tydzien a juz mam dosc...

Madziakin to super, że z maleństwem dobrze i ma ładną wagę:)

Mnie dziś w nocy obudziła zgaga. Wypiłam szklankę ciepłego mleka jak radziłyście i poszłam dalej spać. Męczyłam się mniej niż ostatnio więc dziękuję Wam za radę z tym mlekiem:)

Moje małe od paru dni uderza tylko samymi rączkami na samym dole brzuszka więc myślę, że znowu skrzyżował nóżki i daje mi odpocząć od kopniaków

Ostatnio mogłabym jeść tylko słodkie i słodkie. Paczka ptasiego mleczka opróżniana jest w ciągu dnia nie wspominając o innych słodkościach z cukierni:/ Tak jak wcześniej mało tyłam teraz nadrabiam, nawet dresy robią się ciasne:)

Dobrze wiedzieć coś więcej o Wejherowie. Ja jeżdżę tam do poradni. "Mój" lekarz pracuje też na oddziale, więc można powiedzieć, że mam kogoś znajomego :) A na pewno życzliwego :)

Luciolla hihih mój mąż też mocno się do mnie przytula i spycha mnie na sam koniuszek łóżka;) dziś w nocy 2 razy prawie spadłam z łóżka;)))

a ja dziś byłam na USG, z mała wszystko dobrze, urosła od ostatniego razu, waży 919 g :) lekarka powiedziała,że nie mam niczym się martwić, wszystko jest w normie, a to,że czuję ruchy w dole brzucha to też ok, mała była akurat ułożona główką do góry, pupkę miała na dolę a stópki aż przy główce:) niestety leżała przodem do mojego kręgosłupa więc nie dała się zobaczyć buźki w 4 d:( no ale trudno, najważniejsze,że wszystko dobrze:)

Ooooo super informacja o tym Wejherowie? Marta B i Marti30- macie kogos "swojego" w tym szpitalu? Tzn lekarza lub położną lub kogokolwiek znajomego kto pracuje na tym oddziale??
Ja byłam w zeszłym roku na patologii w Wejherowie- złe wspomnienia. . . mam nadzieje ze pielęgniarki na porodówce sa inne niz te na patologii

Marti30 - ja właśnie zwiedzałam porodówkę w Wejherowie. Jeśli trafisz najpierw na patologię to leżysz z innymi babeczkami, wiadomo, aż będzie odpowiednie rozwarcie i zaczniesz rodzić. Wtedy przewożą Cię na oddzielną salę dla jednej rodzącej. Sale te są ładne, duże, przytulne, jest w nich łóżko, obok łóżka krzesło/fotel dla tatusia, w sali jest też prysznic i łazienka oraz w większości sal są piłki. Jest też taki stół z miejscem dla noworodka, na którym jest on ważony, mierzony, czyszczony, a specjalna lampa podgrzewa go z góry, żeby nie było mu za zimno:)

Po porodzie jest możliwość spytania położnych czy jest wolny pokój płatny o podwyższonym standardzie. Jeśli akurat będzie wolny to można go zająć z mężem lub jakąkolwiek inną osobą, osoby nocujące mogą się też wymieniać, np. raz mąż, raz siostra czy mama. O cenach nam mówili, chyba coś koło 300zł za dobę ale nie powiem tego na pewno bo my nie chcemy tego pokoju więc nie zapamiętałam dobrze. W standardowych pokojach jest bardzo podobnie, tyle że śpią w nim dwie mamy a nie jedna. Łazienki i prysznice są na korytarzu zaraz przy wyjściach z każdego pokoju, więc w sumie tak jakby w każdym pokoju.

Znieczulenia z tego co zapamiętałam nie można w tym szpitalu dostać na życzenie, tylko jeśli widać że kobieta nie da rady.

Mam nadzieję że nic nie pokręciłam:)

Oczywiście Reni- lekarz zezwolił, nie zebym sama to sobie wymysliła lub wyszperała w necie.

Olcia- na zgage można brać RENI. Albo domowymi sposobami- mleko, migdały bądź skórka chleba. Mi pomogło tylko mleko( ale na krótko), Reni nie brałam bo mąż zamiast tego kupił mi Ranigast- a go brac nie mozna. Tymczasem zgaga zniknęła. .

Witam Koleżanki,

Ja nie mam sposobów na zgage ale wiem co ją u mnie wywołuje i omijam tych produktów z daleka.

Ja też czekam z praniem aż w końcu dotrze do nas szafa. A mam już chyba komplet.

Ja też dziś kiepską noc miałam. Zanim się ułożę mija sporo czasu, a najgorsze jest, że przez sen i tak obracam się na brzuch i budzę się bo zaczyna boleć :/ A "co gorsza" mój M. lubi spać mocno do mnie przytulony i często spycha mnie na sam koniuszek łóżka i czasami jeszcze zaczyna chrapać buuuu :(

Marti, może uda mi się podpytać kuzynkę o Wejherowo. Co prawda rodziła tam w zeszłym roku, ale zawsze jakieś informacje :)
Ja mam problemy ze spaniem. Jak tylko się położę mały zaczyna "tańczyć". Kiedy nad ranem się obudzę, a teraz to norma, bo mąż wraca z nocnej zmiany, to nie mogę już zasnąć :/ i jestem nieprzytomna pół dnia.
My prawie niczego jeszcze nie kupiliśmy, kilka ciuszków i proszek, bo był w promocji. Ale mąż już się zadeklarował, że w tym miesiącu ruszamy na "szoping" :) Z wózkiem się wstrzymamy - termin na luty, więc spacerki odpadają. Na początek tylko nosidełko. Chyba że trafi się jakaś super okazja :)

no ja też szykuję się do szkoły:))

ja na zgagę również mleko, słyszałam,że można też łyżeczkę cukru zjeść. Ojj okropne to uczucie :/

miłego dnia dziewczynki:)))

Witam się sobotnio o poranku i szykuję się do szkoły:)
Życzę słonecznego weekendu!

A na zgagę to też migdały podobno, z domowych sposobów. W wątku listopadowych czytałam,że dziewczyny coś brały na zgagę, ale wydaje mi się,że konsultowały to z lekarzem..

olcia mi na zgage pomaga cieple mleko...
okropne to uczucie jak rura pali :(

Ja do tej pory nie miałam większych problemów z zasypianiem. Mam osobną kołderkę i zawijam ją sobie pomiędzy nogami. Jak wstaje do toalety to zmiana boczku na drugi. Oczywiście najlepiej spało mi się na brzuszku no ale jeszcze parę miesięcy...

Ja do szkoły rodzenia idę za około tydzień. Swoją drogą nieźle sobie liczą za taki kurs

Najgorsze jest to, że wczoraj wieczorem dopadła mnie zgaga. Wiecie może czy można coś brać na zgagę w ciąży??

hej dziewczyny.

ja jak na razie nie nie mam problemu z zasypianiem, o godz. 21 jestem już taka zmęczona,że padam, ale zdarzają się dni, że nie mogę zasnąć... wstaję codziennie o 04.40, w nocy na siusiu wstaję ok. 5 razy ale robię to prawie z zamkniętymi oczami;) mąż przychodzi z pracy ok 24 wtedy na chwilę się wybudzam żeby z nim porozmawiać ale raczej szybko zasypiam. Z boku na bok to też się przewracam cały czas... moja ulubiona pozycja do spania to na brzuszku, no teraz już mogę o niej zapomnieć, mam takiego małego jaśka i se go podkładam raz pod plecy, raz pod brzuszek jak leżę na boku a raz między nogi:) i jakoś daję radę:)

ciuszków jeszcze nie prałam, czekam aż będę miała cały komplet i komodę bo i tak nie mam ich gdzie ułożyć. ale oglądam je często i już się nie mogę doczekać jak będę je segregować i układać.

ja do szkoły rodzenia nie chodzę, chociaż bym chciała, ale mąż nie za bardzo...

u nas w Uk znieczulenie jest za darmo i można sobie brać ot tak na życzenie, wcześniej sie przedstawia taki plan porodu i tam musi być też taka informacja czy chcemy to znieczulenie. Ja właśnie się zastanawiam czy mam brać ten epidural od początku czy po prostu tylko w razie gdyby było bardzo ciężko...

Brygida - ogladalam nie ta kolorowa tylko z przewaga bialego, jakosc ok. my tez mamy wszystkie posciele i koldry mamy z ikea. Lozeczko biale tez mi sie podoba z ikea i materacyk juz tez mam upatrzony. Mysle ze nie beda farbowac...

na zwiedzaniu bylam w szpitalu swissmed w innych szpitalach nie bylam, wiec nie pomoge :(

Była któraś z Was w Wejherowie na porodówce teraz? Kuzynka niedawno rodziła , ale nie mówi, że się nie rozgladała.
Interesuje mnie to czy każda rodząca ma odzielna salę z prysznicem, piłką? Czy są parawany na dużej sali? Jak to jest z tym płatnym pokojem gdzie może mąż też spać? Podobno koszt 250zł/doba.
I dziewczyny jak to jest ze znieczuleniem zewnątrzoponowym? Jaka jest cena i czy można sobie ot tak zażyczyć?

niewiem1303 - a oglądałaś ją może? ciekawa jestem jak z jakościa,czy te z intesywniejszymi kolorami nie farbują?
My dla siebie mamy praktycznie tylko pościel z ikei, począwszy od tych najtańszych i zawsze było ok... tylko nie wiem jak z tą dzieciową:)

byłaś może na jakimś "zwiedzaniu" oddzialu? tak pytam,bo czytalam w innych watkach,ze dziewczyny jezdzily obejrzec...

a ja bym po prostu chciała miec pewnosc,ze jak rodze wczesniej to faktycznie wczesniej a nie tylko niepotrzebnie sie stresuje...:)

Inne tematy z forum

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Dobry ortodonta (32 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?