MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VII

Monika20 ja dopiero od początku ciąży dowiedziałam się że mam niedoczynność. Teraz musiałam zwiększyć dawkę z 1/2 tabl 0,25 do dawki 50 bo TSH mi zaczęło rosnąć:/ Jodit też biorę. W czwartek idę do endo i zobaczymy co powie

Cześć dziewczyny.

Marta-B chyba wiem o co ci chodzi :) To na pewno nie jest czkawka, ale takie drżenie jakby małej zimno było, coś w tym stylu. Tak się trzęsie coś w środku przez sekundę albo dwie. Też tak mam :) Też się zastanawiałam jak ona to robi hihi...

Dziś wizyta, nie wyjdę z gabinetu jeśli mi gin nie powie ile moja mała już waży. Od dłuższego czasu już nie widziałam mojego bąbla bo gin oglądała tylko torbiel, ale dziś już raczej go nie będzie więc zajmę się przyjemniejszymi sprawami :)

Ja powiedziałam mojemu M. że nie wracam do pracy do 2013 roku i musimy sobie poradzić te pół roku bez mojej pensji, trudno, niech kombinuje. Ja mojej córci nie zostawię przynajmniej do roczku.

Babcie są, jedna w Gdańsku (ja w Pruszczu) już na emeryturze wcześniejszej, a moja mama 20 km ode mnie, na wsi, więc też ciągle w domu, ale ma już jedną wnuczkę na głowie codziennie, którą najchętniej to by ukradła i rodzicom nie oddała :) Wiem że to nieoceniona pomoc ale najchętniej to bym nikomu mojego malucha nie oddawała.

Witajcie
olcia_ ja z niedoczynnoscia walcze juz 3lata takze wiem co i jak ja biore euthyrox 75 w poniedziałki ,srody i soboty a 50 we wtorki,czwartki,piatki i niedziele i wyniki sa dobr ale musze brac te tabletki i 150 jodid tez biore.

Witam po weekendzie:)
Ja niedziele spędziłam u mamy. Mąż w pracy i boi się żebym sama nie siedziała.

Monika20 ja mam niedoczynność tarczycy i biorę Euthyrox. Zawsze możesz sobie zrobić podstawowe badanie TSH

Marta-B u mnie w brzuszku też dzieją się dziwne rzeczy od rytmicznych delikatnych ruchów(czkawka) zmian kształtu brzucha do kopnięć czasami tak dziwnie wykona kilka energicznych ruchów jakby coś mu się działo ale szybko się uspokaja:)

Mi jak się skończy macierzyński to muszę wracać do pracy:/ nie wiem co zrobimy z dzieckiem bo moja mama pracuję a babci nie chcę męczyć. Pomyślę nad żłobkiem albo opiekunką.

Ps dziewczyny trzymam kciuki żeby Wam się cukier unormował:)

Marta-B, te drgawki to może być czkawka dzidzi :) tak miałam w pierwszej ciąży, na początku panikowałam co to może być, ale potem jak już wiedziałam to było urocze, czułam to jakbym czuła bicie serca małej, też tak to odczuwasz?
Niewiem, widzisz, wszystko ok, nie martw się :)

Tez chciałam już się zapisać do żłobka, ale w Gdyni do państwowego można dopiero jak się urodzi. Po macierzyńskim ze względu na kredyt będę pewnie musiała wrócić do pracy i nie wiem właśnie jak to będzie z dzieckiem. Rodziny w trójmieście nie mam więc pozostaje żłobek. Do państwowego ciężko się dostać a prywatny to około 700 zł do tego jeszcze trzeba przecież dziecko zawieść samochodem co daje dodatkowo 200-300 na paliwo miesięcznie. A jeśli dziecko trochę bardziej się przeziębi to trzeba je zabrać ze żłobka i iść na zwolnienie i pracodawcy pewnie nie bardzo się będzie to podobało. Jeśli nie załapie się do państwowego to zastanawiam się nad opiekunką, widziałam ogłoszenia Pań za 6zł/godz. Najlepiej by było gdyby przyjeżdżała do domu ale mam jednak trochę obaw czy obca osoba dobrze zajmie się dzieckiem zwłaszcza, że małe ci tego nie powie.
image

Aha, chciałam jeszcze spytać co zrobicie z dzieckiem jak skończy się macierzyński? Macie jakąś babcię która się zajmie maluszkiem?

U mnie jest moja babcia, ale ma 78 lat i wiadomo, zdrowie już nie to, niby trzyma się dobrze, ale czasem boję się o nią samą, żeby nie zasłabła albo żeby serce nie zaszwankowało... a co dopiero dziecko z babcią zostawić... Nie wiem, w sumie to nawet młoda osoba może zasłabnąć lub dostać zawału akurat podczas opieki nad dzieckiem.

Pytam bo trafiłam akurat na wątek http://forum.trojmiasto.pl/jak-zapisac-dziecko-do-zlobka-t287121,1,16.html i się zdziwiłam że niektórzy zapisują dziecko do żłobka w 5 tygodniu ciąży!! Kurczę... czasem nawet nie wiadomo czy ciąża się utrzyma w takim wczesnym stadium... A może już powinnam się rozejrzeć za jakimś miejscem w żłobku?

Madziakin - czasem mam takie objawy, ale nie zawsze. Nie wiem czy mam je traktować poważnie (moje skurcze i bóle brzucha uważałam za coś normalnego a okazało się że może to być groźne) - chyba zrobię badania i zgłoszę to lekarzowi.

A co z tym "drżeniem" dziecka? Czuje to któraś z Was? Takie jakby drgawki, dreszcze dziecka?

Mi też jest ciągle gorąco i duszno, czasami jestem strasznie czerwona na twarzy i czuję jak mnie pali... ja myślałam,że uczucie gorąca jest czymś normalnym w ciąży , ponieważ podczas ciąży rozszerzają się naczynia krwionośne, a przez naczynia w skórze przepływa więcej krwi, stąd ciągle uczucie ciepła . No ale jeśli towarzyszą temu np. przyspieszone bicie serca i np. drżenie rąk czy nerwowość to może być to tarczyca.

Marta-B ja mam niedoczynność tarczycy i biore euthyrox ale nadczynność to nie wiem,mialam tarczyce w 1 jak i teraz w 2 ciazy:( w 1 wykryli w polowie ciazy po ciazy bylo ok a teraz znow jest:(

Marta-B - dokładnie, są bardzo podobne:) mi tez bardzo podobał się Adamex, ale niestety przewyższał mój budżet bo szukałam 3w1 do 1000:) co prawda i tak to przekroczylam,aaale:)

Ciuszkow nigdy nie za wiele:) ja ciągle wynajduję coś niezbednego czego nie mam:)

Co do gorąca - ja mam cały czas wypieki na twarzy, wieczorem nie dosc ze jest mi mega goraco to jeszcze puchne i nie moge wytrzymac, az mi sie male oczy robia:)
Badania na tarczyce robilam przed albo na poczatku ciazy, juz nie pamietam i bylo wszystko ok... chyba,ze to cos z ciaza moze wylezc..

Brygida - patrzę na te wózki w necie i stwierdzam że są bardzo podobne do mojego Adamexa Royal, mocno mi się tak wydaje:) Jedyne czego się obawiam to brak skrętnych kół, zobaczymy jak to będzie.

Tak sobie ostatnio patrzę na ulicach na wózeczki, i z radością muszę powiedzieć że ten typ mi się najbardziej podoba:) Więc cieszę się że moja fascynacja Adamexem nie była tylko chwilową zachcianką;) Oby tylko się sprawdził!

Wczoraj dostałam od szwagierki dwie wieeelkie siaty ciuchów dla dzieci. Sama nie wiem co ja będę robić z tymi ciuszkami, nie spodziewałam się że od kogoś coś dostanę więc sama kupiłam wcześniej skromną wyprawkę, brakowało paru rzeczy, a teraz to mam tego tyle że nie wiem gdzie to poukładać:) W związku z tym w najbliższych dniach chcemy z mężem kupić łóżeczko z szufladą oraz zrobić miejsce w szafie na rzeczy Zuzki.

Ja nie jestem smutna ani wkurzona, wręcz dość spokojna i radosna gdy brzuch nie boli. Gdy boli kładę się (trwa to większość dnia). Mąż na szczęście jest bardzo wyrozumiały. Dużo pomaga (pomył nawet okna:) ), i jest strasznie czuły. Głaska zarówno Zuzię po brzuszku jak i mnie. Aż czasem mi to przeszkadza, to głaskanie i tulenie;) A przed ciążą był z niego taki typowy twardziel, nieskory do okazywania jakichkolwiek uczuć;)

Jest mi wciąż gorąco, dziś przypadkiem natknęłam się na info że to może być od nadczynności tarczycy, więc chyba sama z siebie zrobię badania przed następną wizytą u lekarza. Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?

Zulka czasem dziwnie się rusza w brzuchu, tak jakby drży, ma jakby dreszcze albo drgawki. Czy któraś z Was też czuje coś podobnego?

Trzymam kciuki za "słodkie" dziewczyny, okazuje się że sporo się Was zebrało. Pocieszeniem może być to że kobiety z cukrzycą też rodzą zdrowe dzieci i że jeszcze 2-3 miesiące i "misja" nasza będzie skończona:) ...zacznie się nowa;)

no ja tylko wczoraj miałam gorszy dzień, co chwilę chciało mi się płakać z byle powodu, ale wkurzona też byłam i na przemian płakałam i krzyczałam ze złości ;) ale dziś już znacznie lepiej:) ojj biedni Ci nasi mężowie, muszą znosić nasze humory...;)

Granatowy w białą krateczkę:) ale fotelik wzięlam różowy:) nie bylo w kolorze wozka,to niech chociaz fotelik ma dziewczecy:)
Fajnie, u mnie jeszcze 2 tygodnie:) no ale coz, sama sobie jestem winna,moglam zamowic szybciej:)

Wogole ostatnio pisalyscie o tym,ze jestescie smutne i placzliwe... Ja za to jestem ciągle wkurzona:) I to tak ostro, doslownie potrafie siedziec sama w domu wsciekla jak osa na jakas pierdołę:) a jak juz maz sie napatoczy, to jest koniec. Takze ja zdecydowanie zazdroszcze Wam placzliwosci:)

fajny wózeczek:) a jaki kolor wybrałaś??? mój powinien powinien przyjść lada dzień, już nie mogę się doczekać:)

Madzia, ja tak samo, nie dość,że sobie je troche skracalam, to jeszcze i w sobote i w niedziele pojechalam na 9 zamiast na 8.
Ale i tak wiekszosc czasu spacerowalam sobie po korytarzu bo niedosc, ze kregoslup i nogi nie dawaly mi wysiedziec, to jeszcze koszmarne temperatury panujace w salach...

No właśnie.. moj mąż jakos niechetny co by mi fotki pstrykac:)

Ufff, zamowilam wreszcie wozek, ostatecznie bedzie Roan Kortina. Meeeega wahalam sie nad Marita, bardziej mi sie podoba, no ale 3 stowy piechotą nie chodzą, wiec trudno. Zwlaszcza, ze roznia sie tylko gondola, spacerowka i fotelik te same:)
Teraz tylko czekac 10-14 dni:)

Brygida, ja też miałam zajęcia w ten weekend, ale nie siedziałam do końca, bo nie dałabym rady...

ja mam kilka fotek z przed 2 miesięcy więc niedługo trzeba coś pstryknąć, bo brzuszek znacznie większy:) a pamiątka musi być z tego wyjątkowego okresu:))

Monika20- super brzuszek:)
Ja właśnie zorientowałam się,ze jedyne zdejceia jakie mam do tej pory z okresu ciążowego to ze swojego ślubu (gdzie jeszcze brzuch byl mikry) i z dwoch imprez, gdzie ledwo go widac:) aaaa no i jedno ze szkoly rodzenia, chyba najbardziej ciążowe, bo na zajęciach drugie połówki malowa ły nam po brzuchach:)
Chyba musze sie pstryknac, bo ten stan tak szybko "se ne wrati":)

Witam pod koniec weekendu:)

Aaaale cukrowy temat - życze powodzenia wszystkim kłującym się i glukozowym, z pewnością nie jest to nic fajnego... dobrz,ze w sumie juz niewiele nam zostało..

a ja cały weekend spędziłam na uczelni, po prostu koszmar w tych niewygodnych ławkach..
Kręgosłup mam na wykończeniu, w dodatku ciągle coś mnie gdzieś kłuje dzisiaj od rana, albo u góry brzucha, albo w jego baaardzo "dolnych" granicach. Nie wiem co to;/ a teraz na wieczór doszło twardnienie brzucha. aaaj tam...

Kupiliśmy wreszcie pierwszą paczkę pampersów:) Jedną, bo tylko jedna była i 2 bo tylko takie były:) Ale za 37zł także jestem zadowolona:)

Marti30 ja w 29 tygodniu robilam obciazenie 50, i w 29 tc zrobilam obciazenie 75 i wynik byl ok, ale pewnie teraz bede musiala wziac sie za diete i wynik powtorzyc w 32 tygodniu.

zaczelam juz inaczej jesc, poczytaj tu watki dziewczyn ktore mialy cukrzyce ciazowa daja duzo przydatnych rad...

w necie jest tez tabela z indeksem glikemicznym potraw.
ja teraz wyjezdzam a moj ojciec ma cukrzyce i ma glukometr i bede sobie mierzyc - ponoc godzine po posilku powinno byc nie wiecej niz 120 glukozy, trzeba jesc co ok 3h - malo a czesto no i troche inne jedzenie...

Marti damy rade - ja tez juz drugi dzien sie ostro pilnuje tym bardziej, ze mam w rodzine cukrzyce i mam sklonnosc w genach :(

Inne tematy z forum

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......