MAMUSIE wrzesień-październik 2011 *28*

Rozpakowane

????? - gwiazdeczka - CÓRKA
25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2765g - 51cm - SN
04.09 - czarna84 - Kartuzy -SYN - Dominik - 3150g - 53cm - SN
05.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek - 4165g - 59cm - SN
08.09 - ligia - CÓRKA
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian - 3680g - 55cm - SN
10.09 - bladykot - Wejherowo - CÓRKA - Małgorzata - 3800g - 57cm - SN
14.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Olwia - 3550g - 54cm - SN
16.09 - Dżina - Zaspa - SYN - Mikołaj - 3420g - 56cm - CC
16.09 - leokadia2101 - Wojewódzki - SYN - 3680g - 56cm - SN
18.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jaś - 3330g - 55 cm -SN
22.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela - 3480g - 59cm - SN
26.09 - izulucha - Londyn - CÓRKA - Nell - 3900g - ok.60cm - CC
27.09 - alicja_82 - Zaspa - CÓRKA - Natalia - 2960g - 52cm - CC
28.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA- Klara- 3240g - 55cm - SN
29.09 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw - 4040g - 58cm - SN
30.09 - Monia Er - Redłowo -SYN - Cyprian - 4000g - 57cm - CC
01.10 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia - 4300g - 58cm - SN

Dwupaki:

07.09 - Natalia - Zaspa
07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
08.09 - aga_6663
17.09 - maniana - CÓRKA
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
28.09 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA - Lena
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

03.10 - rybcia6 - SYNEK
04.10 - cheeringup - Kliniczna
07.10 - tysiola - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
15.10 - Ila85 - Kliniczna
17.10 - ewaaa42- zaspa-CÓRKA- Liliana
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-wrzesien-pazdziernik-2011-27-t273301,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE wrzesień-październik 2011 *28*

Dziewczyny, mam prośbę w sprawie stanika do karmienia. Mam tylko jeden:
http://allegro.pl/alles-na-ciaze-i-do-karmienia-mama-ii-a-75d-czern-i1814164530.html
Jest ok, ale szukam jakiegoś, w którym się nie będą wkładki laktacyjne odznaczały, czyli jakiś sztywniejszy trochę, z większą ilością materiału. Może jakiś push up bez nadmiernej ilości gąbki?
Jeszcze nie wychodziłam z małym z domu, ale czuję się coraz lepiej i chyba już czas, a nie chcę, żeby każdemu rzucały się w oczy te wciśnięte w stanik wkładki.

Możecie coś polecić?

ja też używam laktatora recznego aventu żeby ściągać nadmiar dziś z nocki sobie ściągnęłam 60ml i mam w lodówce

słuchajcie wie któraś jak to jest z tym mieszaniem ściąganego pokarmu można mieszać np pokarm ściągnięty o 1-szej i 9tej?

witam się sobotnio, ja już po śniadaniu i osiedlowych zakupach, nocka minęła,ale była taka sobie, doszłam do wniosku, że muszę kupić sobie dźwig, który by mnie przerzucał z boku na bok:)

Mały nas tak męczył wczoraj pół dnia i w nocy, że pękliśmy i zrobiłam dwie rzeczy, których nie chciałam robić w ogóle.
1. Dałam smoka, no i faktycznie pomaga, przynajmniej eliminuje część fałszywych sygnałów, które ja odczytywałam jako głód, a to była potrzeba ssania. Mały sam go wypluwa po jakimś czasie.
2. Użyłam laktatora - mam taki mały ręczny aventu. Różne były o nim opinie, ale ja aktualnie jestem nim zachwycona. Jest przede wszystkim prosty w obsłudze. W kilka minut odciągnęłam 80 ml i zadowolony tata mógł sam syna później nakarmić (jaka radość :)), a mnie nikt nie budził i pospałam w końcu jakieś 5 godzin.

Mam za to dziwne akcje w nocy. Z. mówił, że 2 razy obudziłam go, żeby zabrał mi małego i odłożył do łóżeczka. Tymczasem mały był w łóżeczku. Budzę się sama co jakiś czas w panice i jestem przekonana, że przygniotłam małego, albo że mi wypadł z łóżka...
Normalnie rozwijają mi się jakieś stany lękowe :P

Dobra, idę budzić potwora, bo mi cycki wybuchną...

Co do ubierania od wczoraj ubieram mala w polarowy kombinezon.
Jak bede miala chwilke to wrzuce zdjecie.

W ogole to moja mala dostala uczulenia na buzi i na glowie... podobno wiekszosc dzieci wlasnie po skonczonym 1 m.z. przechodzi cos takiego... Mam nadzieje, ze to nie alergia na mleko. Konczy sie jeden problem zaczyna kolejny.

pieczenienatalia wiem co to znaczy czekac na wyniki, ja tez chcialam jak najszybciej wyjsc. Co ja Ci moge napisac? Musisz zacisnac zeby i mysl, ze jest szansa wyjscia w niedziele a to juz jutro...

Lucek wspolczuje Ci takich przezyc.
Twoj Maluszek dolaczyl do grona Aniolkow, musisz byc dzielna.

Odnosnie glodu to moja daje wyrazny znak: glowa lata jej na boki i buzka otwarta i szuka cyca.
Jak chce sobie tylko possac to przy przystawieniu do piersi szaleje... daje smoczek i uspokaja sie. To zwykle wtedy, kiedy wiem, ze jest najedzona ale jednak niespokojna.
U nas teraz jestesmy na etapie, ze samo wypicie mleczka nie powoduje spania :) i mala sie denerwuje bo wiadomo docieraja do niej rozne bodzcce, przy jedzeniu oglada swiat jest rozbudzona a jak juz sie naoglada to chce spac no wtedy sie zaczyna... smoczek wypluwa, piers nie dziala (bo juz brzuszek pelny)... pomaga przytulenie z delikatnym kolysaniem. Czasami zasnie na 5 minut i znowu od poczatku... i tak sie bujamy az w koncu calkowicie sie rozbudzi i jest glodna :D W dzien juz mi zdecydowanie nie spi tylko ma drzemki. No chyba, ze spacer to wtedy spi, jak kamien :)
Ostatnio znowu zazolcila sie i miala podwyzszona bilirubine i musialam odstawic ja od piersi, po sztucznym spadla i od poniedzialku znowu piers. We wtorek szczepienie zdecydowalismy sie na 6 w 1 plus pneumokoki i rotawirus.
Dziewczyny istnieje cos takiego, ja skok rozwojowy i pierwszy jest ok. 5 tyg. dziecko moze byc marudne i caly dzien wisiec na piersi. Skoki moga trwac od 2 dni do tygodnia. Kolejny skok to 7-9 tydzien... wiec u nas juz chyba powoli sie zaczyna.

Ja wyczaiłam, że moja płacze (stęka raczej) 2-3 razy :
1.faktycznie na głód - i to jest najbliższe płaczu
2.po ok godzinie-1,5 - jakby trawienie na kupkę (często ją wtedy znowu biorę do odbicia i mi się lekko przebudza)
3. i tu mnie czasem nabiera najbardziej - ona chyba ma ochotę jeszcze pospać, więc daję jej palucha do possania - 5 minut i śpi jeszcze z godzinkę

A dziś w nocy dawałam się zrobić w konia i co godzinę mi się wydawała głodna - o tyle guzik z takiego karmienia, że pociumka, pociumka i nie najada się efektywnie i błędne kółko zamknięte na cały dzień.

Kiedyś czytałam Tracy Hogg - te trzy lata temu ;-P ale pożyczyłam książkę i mi wsiąkła - a to był genialny podręcznik!

Cholera, mój też dziś pół dnia na cycu wisi, a drugie pół fontanny robi. Nie wpadłam na to, że może być przejedzony. Nie chciałam w ogóle dawać mu smoka, ale od tego ciągłego przewijania, mycia i wycierania ma podrażnioną skórę.
Nie ma innej opcji, tylko smok?

i witam się wieczornie:)
oj coś myślę, że któraś z naszych wrześniowo - październikowych mam się rozpakowała bo dziewczyny się nie odzywają
ja zmykam do łóżeczka do jutra

Ufff, a już myślałam, że tylko moje dziecko potrafi wisieć cały dzień na cycku :) My dziś po pierwszym spacerku... Klara spała potem jak susełek.
A teraz czekam na teściową (ma przyjechać na noc i wieczorem jutro wracać do Ostródy). Troszkę się boję, mam nadzieję, że nie będzie udzielać zbyt wielu porad...

normalnie ssala Sandra piers i normalnie ssie Krystian :)
tzn Sandra miala ogolnie problem ze zlapaniem brodawki ale to jeszcze byla zanim podalam smoczka ale gorzej nie bylo napewno :)
mi polozna polecila dac smoczka bo caly dzien z Sandra przy piersi chodzilam na zmiane z wielkijm ulewaniem i wyszlo to nam na dobre i Sandrze i mnie :)

Mamosandry i nie działo się nic z ssaniem piersi?

Jeśli dzisiaj też będzie mnie ciumkać co godzinę - to dam jej smoka chyba ;-P

Lucek bardzo mi przykro...
Natalia trzymam kciuki za dobre wyniki :)
tysiola ja obojgu dzieciom smoka podaje z jedny i drugim tydzien wytrzymalam bez a potem to juz musialam dawac bo ciagle by wisieli przy piersi i potem fontanny z przejedzenia robili bo tak im sie ssac chcialo tzn Krystian chce nadal Sandrze juz przeszlo hehe :)
misiabela patunga no ja mysle ze juz rodizcie co? :)

tysiola u mnie pierwsza córka bezsmoczkowa i druga raczej też (mam nadzieję )

Patunga i Misiabela rodzą? a i polapola też?

Kto jeszcze? Co za weekend - a miał być mój ;-P

Ja zaglądam - ale nie mam dzisiaj weny do pisania.

W sumie jestem zmęczona, bo spałam ok 2 godziny w dzień i 2 w nocy i jakoś mój mózg w tryb oszczędzania baterii przeszedł ;-P Nie mogę spać dosłownie, czuwam - doglądam albo podziwiam Kulkę

Co myślicie o smoczkach? Podawać dziecku karmionemu piersią? od kiedy?
Z pierwszą córką wytrzymałam chyba 2 tygodnie bez (już nie pamiętam) i nie odrzuciła piersi, a za to ładnie ustawiłyśmy sobie plan karmień

ale cisza w naszym wątku :P
połowa przy dzieciach a druga połowa poszla rodzić :)

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...