MARRY CHRISTMAS !!!

Hello,
Christmas Day falls on December 25. It is preceded by Christmas Eve on December 24, and in some countries is followed by Boxing Day on December 26. Some Eastern Orthodox Churches celebrate Christmas on January 7, which corresponds to December 25 on the Julian calendar. December 25 as a birthdate for Jesus is merely traditional, and is not thought to be his actual date of birth.Sincerely
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MARRY CHRISTMAS !!!

Hello!
Everything is right:) As U see, when night is comming (sunset is at 3.25 pm) for orthodox this is new day after this time!
In concusion 24 Dec- after 3.25 p.m is new day(25 Dec). in mind of traditional people we can start to celebrate Jesus birthday. So, we have Supper, and gifts in this day. And in 12 pm in Calenadar time we go on
mass. In Poland is sth like that :)
Best wishes for everybody!/

tak dla wprowadzania kto nie rozumie. Pan pyta czemu świętujemy 24 grudnia skoro powinno sie świetować 25 grudnia gdzie jest to w każdym innym kraju lub u ortodoków 7 stycznia. Tłumacze, że wg ortodoksów nowy dzien zaczyna sie wraz ze zmierzchem czyli dziś, po godz 15.25 mamy nowy dzień-25 grudznia, i juz można świetowac i zaściąść do wieczerzy. Jesli się mylę, poprawcie mnie, tak gdzies kiedyś wyczytałam;)
pozdrawiam :) Wsołych Świat

khem... to ja bym się jednak na Waszym miejscu douczył tego angielskiego...

jeśli ichodzi o mnie, to kilka rzeczy zostało sprostowane, w mailach prywatnych;) ale skoro Pan Felician nie protestuje pozostawie ten temat jaki jest. Już wiemy jaka jest różnica między ortodoxami i nie, wiemy o co chodzi panu w liście... no ale jełśi ktoś ma coś do dodania chętnie poczytamy bez większego narażania się z wypowiedziami... :)
a może to mała prowokacja?
pozdrawiam :)))

to raczej prowokacja, skoro pan felicjan zamieścił tekst napisany nienaganną angielszczyzną dając postowi nagłówek nawołujący do żeniaczki z Bożym Narodzeniem.

co zaś do odpowiedzi - co prawda jestem zwolennikiem uczenia się angielskiego w warunkach polowych, ale mimo wszystko twierdzę, że i ku temu trzeba mieć podstawy. A już na pewno nie nalezy mi tłumaczyć co się zrozumiało i co odpowiedziało, podczas gdy nie ma się samemu pojęcia co się przeczytało i co się napisało ;)

Słowem moment, w którym zdasz sobie sprawę z ogromu własnej niewiedzy jeszcze przed Tobą. Ale potem idzie już z górki - uczymy się szybko i nadrabiamy zaległości, by na początku tej drogi się potknąc i zejść z tego świata w wieku ok 100 lat ;)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...