Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

Nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

u mnie już +15kg a w pasie sie nie mierze, bo bym chyba zemdlała ;P

U mnie też będzie z 12kg na plusie i około 102cm.
Mój synek jest tak nisko ułożony, że mam wrażenie jakby już wychodził. Dziwne uczucie. Oj, mam nadzieję, że poczeka chociaż do połowy maja.

Ja +12kg:) Także jest dobrze, skurcze to dziś miałam w nocy myślałam że mi łydki odpadną, jestem zdziwona bo oststnio w ogóle mnie nie męczy i znowu:( Za to zgaga przeszła:) Mały chyba się zsunął na dół i tak mi nie naciska na żołądek.

No Moseka wieje u nas strasznie, byłam z synkiem na spacerze i powiem szczerze nie wiadomo jak się ubrać.

Co do wyprawki i wszystkich rzeczy dla maluszka to raczej mam już wszystko, jestem spokojna bo nawet większość poprana, a w razie co mąż już tą resztę dokończy:)

Musze wyprać jeszcze fotelik, pościel, ochraniacze do łóżeczka, a no i chustę. Kupione raczej wszystko... A na wszelki to podkłady na łóżko do szpitala co by nie trzeba było się prosić.

image

image

gdyby to było jedno dzieciątko to ok Sn mogę rodzić ale tu jednak się boję.. jest to jednak jakieś ryzyko... i już lekarz mówił, że się nie obkręcą bo jedna praktycznie główkę ma w kanale...
tak poza tym to szew trzyma i szyjka ma cały czas 13mm mimo, że nie leżę cały czas a praktycznie ciągle jestem w ruchu ;p ale powiem szczerze, że na początku cały czas leżałam i jak zeszłam po schodach w dół i w górę to na drugi dzień normalnie miałam zakwasy ;p

adziula nie martw się, ja też mam problem ze skurczami a łydka mnie tak boli, że dotknąć nie idzie.. dwa dni temu złapał mnie taki potworny skurcz, że musiałam aż męża budzić żeby mi to rozmasował bo nie byłam w stanie nic z tym zrobić..

dzisiaj wstawiona kolejna pralka ciuszków a z braniem ubranek do szpitala to się zastanawiam bo w razie czego do domu jest 3 km więc mąż może podrzucić ;)

my na razie 15 kg na+, jeszcze z 12 i będzie 100!! kurde trzeba się ograniczyć z tym jedzeniem ;p no i ja mam 112 w pasie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej , ja mam jakieś 104 cm, ale moja to przecież pojedyncza ciąża, także stokrotka wg mnie Twój brzuch wcale nie jakiś wielki.
Co do szpitala- pewnie ciężki wybór, ale na pewno dobrą decyzję podejmiesz.
A jak u Was z kg? U mnie o dziwo od 3 tygodni waga się nie zmienia i mam ciągle +10. Zobaczymy, jak będzie dalej... pewnie zacznie mi skakać niedługo

Czesc Dziewczyny:-))

haemka - glowka do gory!! twoje zle samopoczucie przyspieszy porod bo dziewczynki sie beda denerwowac.. bedzie dobrze..a mzoe akurat sie jedna przewroci i bedziesz miala cc??

ja caly czas chcialam miec porod sn.. ale maluchy robily mi na przekor i albo jedno mialo glowke przy zoladku albo lezaly poprzecznie..od pt leza glowkami w dol..no chyba,ze znowu sie odwrocily.. no i waza gdzies po 2200.. ide dzisiaj do gin to mozliwe,ze sie dowiem..

w pt rozmawialam z ordynatorem ginekologii i mowil,ze mgoe rodzic w naszym szpitalu..mam metlik teraz.. chce zeby dzieci byly bezpieczne itd..a ja dam rade ze wszystkim.. trzeba.. poki co nie boje sie porodu.. ale brzuch mam ogromny..

117 cm w pasie:P z kazdym tyg mam o 2 cm wiecej..

ja wczoraj dom posprzątałam, podłogi pomyłam, łazienki zrobiłam, wyprałam i wyprasowałam 1/3 ciuszków młodej (mam podzielone na temp prania - na szczęście wszystkie białe mogę prać w wysokiej temp :) ), żółwiowi i rybką posprzątałam, pająki nakarmiłam.. Obiad też wczoraj zrobiłam na dwa dni i na zakupach byliśmy.. usiadłam o 22 :P
wolę tak - jeden dzień się namęczę, drugi mogę robić co chcę ;)
szkoda że u nas tak wieje to bym sobie na balkonie książkę poczytała, a tak to siedzę w domu na kanapie, ale przy otwartych drzwiach balkonowych ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja też niestety nie leżę i nie pachnę :) Ale dziś kończę zlecenie i wreszcie będę miała czas na odpoczynek przed porodem (haha, to się naodpoczywam), zaraz lecimy z synkiem na spacer, a teraz idę pranie wywiesić na słoneczko :)

a powiedzcie mi czy znacie jakies sposoby na obolala lydke po skurczu?

wczoraj w nocy mnie taki zlapal, ze i od przodu i od tylu lydki, nawet nie mialam jak naciagac. magnez pije, a mnie takie skurcze lapia, ze az sie poplakalam z bolu :/ wczoraj bylo ok, lydka nie bolala, a dzisiaj to jakas masakra, chodze jak kulawa :/ nawet przy dotyku boli.

chcialabym dzisiaj jak Moseka, lezec i pachniec, bo nic mi sie nie chce, ale mam taki bajzel w domu, ze trzeba wziac sie za robote :/ a pogoda taka piekna u nas.

Ja miałam długo traumę, ale jakoś się zapomina... w końcu. Nie miałam problemu z decyzją, że chcę kolejne dziecko. Natomiast przez pierwsze 3 miesiące ciężko było o tym mówić, ale myślę że doszedł do tego baby blues no i to że połóg wypadał zimą, więc ani specjalnie nie można było nigdzie wyjść. Teraz myślę, że będzie inaczej, bo lato, więc ze spacerem mniej zachodu no i ogólnie trzeba pozytywnie myśleć.
Dziś mam wizytę, więc już przebieram nogami :)

A my nadal wózka nie wybraliśmy ... a jak tam u was przygotowania? juz wszystko macie?

U mnie większość jeśli mają drugie dziecko to drugi poród gorszy, nawet położna na SR o tym mówiła, że co poród to gorzej wspomina :P
a też mam znajome, że pierwszy poród masakra i jeśli wpadną z druga ciążą bo na razie trauma trwa i nie planują to tylko cc. Albo kumpele sa po pierwszej cc i sobie nie wyobrażają inaczej i przy drugim dziecku tylko cc. Wszystko zależy od przeżyć no i także co mamuśka to inne opinie :) Ja nie słucham innych i najlepiej słuchać siebie i swojego organizmu i na co jesteśmy gotowe ;) a czasami i tak nie bedzie wyboru bo wskazania medyczne zadecyduja za Nas :)

mojej koleżanki mama mówiła mi jakiś czas temu, że jak rodziła moją koleżankę to bardzo dobrze to wspomina, szybko, łatwo i prawie bezboleśnie ale jak już rodziła drugie dziecko przeżyła koszmar i gdyby miała pierwszy taki poród to nie wie czy by się zdecydowała na drugą ciążę. także ile kobiet rodzących tyle różnych opinii. nie wiem od czego to zależy ale nie ma się czego bać:-)

dokładnie, każda inaczej to przechodzi, każda ma inny próg bólu i każdy poród jest inny - ważne to pozytywne nastawienie :) bo nerwy tylko przeszkadzają w porodzie :)

Ja od wczoraj mam takie dziwne skurcze, pół brzucha mi drętwieje jakby o.O tylko prawa strona, mięśnie się napinają na boku i pobolewa o.O przeważnie jak się brzuch spinał to w całości, albo w poziomie, takie opasające, a teraz bok tylko o.O
Moje kochane dziecko nie dało mi w nocy pospać, tak się wierciła jakby ją mrówki oblazły :/ przez co ja dziś chodzę taka rozbita.. dobrze, że dziś leżę i pachnę, bo nie mam nic, co muszę zrobić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no moja mama mimo, ze miala 13 lat przerwy miedzy siostra a bratem to mowi, ze wszytkie porody miala latwe i moglaby dalej rodzic. tez miala 36 lat jak rodzila mojego brata :)
wczoraj tesciowa mi mowila, ze mimo, ze brat meza byl mniejszy od mojego meza to miala gorszy drugi porod. takze ja mysle, ze na to nie ma reguly i te drugie mamy juz sie niedlugo przekonaja jak to jest. i pewnie ile nas tu jest tyle bedzie roznych doswiadczen :)

No ja od nikogo osobiście nie słyszałam, żeby drugi poród był gorszy od pierwszego (osobiście znaczy od własnych znajomych, a nie od koleżanki koleżanki kuzynki czy na forach internetowych). Co najwyżej że bardziej boli, ale za to znacznie szybciej idzie - to już kwestia że tak powiem gustu :D Tylko właśnie dużo zależy od różnicy wieku.

Justa, miałam identycznie! Całą ciążę bałam się nacięcia, wszyscy mówili że w ogóle się nie czuje, a dla mnie to jedyna porodowa trauma. Dwa razy nacinała i dwa razy było koszmarnie. Gdyby nie to, poród wspominałabym jako całkiem znośny. A tak mi się jeszcze śniło po nocach przez kilka dni, brrr. I to był też jedyny moment kiedy się wydarłam.
Koleżanka rodziła w sierpniu zeszłego roku i mówiła, że w wojewódzkim już się starają nie nacinać w ogóle, więc to mnie ostatecznie przekonało do tego szpitala :)

mi się wydaje że nie ma reguły. z tego co słyszałam, to są różne opinie na temat porodów naturalnych. jedne mówią, że pierwszy poród to pikuś w stosunku do drugiego, jeszcze inne mówią że drugi łatwiejszy, jeszcze inne że oba porody masakra. a moja koleżanka jedna i druga przeszły oba porody jak kichnięcie.

ja nic nie mówię bo to mój pierwszy poród i nie wiem czego się spodziewać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej. Ja jestem po cc w pierwszej ciąży (nie było planowane) i teraz mam ogromną nadzieję urodzić sn. Cóż wtedy też takową miałam... Ale może tym razem się uda. Przynajmniej zrobię wszystko, żeby tak się stało.
W weekend byliśmy na weselu, więc się jeszcze trochę wybawiliśmy ;) a teraz już czekam aż mi się bratanek urodzi, co powinno nastąpić już niedługo :) idę do ogródka poużywać sobie ładnej pogody ;)

Ja też nie taka młoda,w marcu skończyłam 35 lat. Moseka pocieszyłaś mnie,że według Twojej mamy był łatwiejszy mimo problemów.

dużo zależy od dziecka, moja mama lepiej wspomina poród brata (11lat różnicy) niż mojej siostry (3lata po pierwszym porodzie), chociaż brat ją strasznie zmasakrował i miała straszne kłopoty z macicą, to poród był jej zdaniem łatwiejszy, a miała już 36lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...