Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

Nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (11)

Moseka, fajna tradycja. Mi by spokojnie starczyły 2 tygodnie, i tak już wtedy wszędzie chodziliśmy (do kościoła razem, do rodziców na obiad itd.), ale ogólnie bardzo podoba mi się takie podejście. Mi się poprzednio zwalili teście od razu po wejściu do domu ze szpitala - OD RAZU, nie zdążyłam się nawet wykąpać! Byłam wściekła. A wieczorem moi rodzice. W sumie nie mam nic przeciwko żeby sobie przyjechali pierwszego czy drugiego dnia (i tak ciężko im wybić z głowy odwiedziny w szpitalu, których za Chiny nie chcę), tylko niech dadzą chociaż parę godzin na odetchnięcie! Ech. No i herbatę też sobie każdy sam robi, jeszcze czego. A dalsza rodzina to faktycznie później przyjeżdżała, podobnie znajomi.

Mi nie robi różnicy co mąż robi jak ja jestem w szpitalu, byleby przywiózł co trzeba na czas :) Uważam że to ja byłam w fajniejszym położeniu, byłam przez dwa dni sama z takim totalnie maleńkim maleństwem, a on do pracy w tym czasie chodził i siedział sam w domu. A teraz to aż mu współczuję, trzy dni sama z synkiem nie chciałabym zostać, bo wiem, że by tęsknił za tatą bardzo, i w drugą stronę pewnie będzie podobnie. A z podziałem obowiązków ani przez chwilę nie było u nas problemu, przeciwnie, mąż od samego początku bardzo chętnie zajmował się synkiem, wstawał do niego, przewijał, nosił, ja np. nigdy nie wykąpałam dziecka :p Czasem nawet mam wrażenie, że kocha tatę bardziej niż mnie :)

W Wejherowie oficjalnie można wykupić pojedynczą salę? Bo słyszałam, że w Trójmieście, oficjalnie wynająć nie można, że można dać darowiznę na szpital i liczyć, że w związku z tym przeniosą cię do jedynki..

Rodziłam w Wejherowie:) tam są godziny odwiedzin chyba od 12 do 21, ale jak się wykupi pojedynczą sale to ich nie obchodzi kto tam siedzi w środku:)) mąż był 24h/d z nami:) jak raz z rana wracał ze sklepu to go nie chcieli wpuścić ale wytłumaczył, że tu śpi i było ok:) w ogóle przy pierwszym dziecku uważam, że jest to rozwiązanie najlepsze na świecie, od samego początku podział obowiązków, wstawaliśmy do małej w nocy na zmianę i córcia miała od pierwszego dnia kontakt z tatą nawet skóra do skóry i później jej tak zostało, że lubiła na taty gołej klacie leżeć:D na prawdę polecam... niestety teraz nie możemy sobie na to pozwolić ze względu na starszą:( ale i tak wybieram szpital w Wejherowie, żeby tata mógł potulić córcie jak przyjedzie a nie tylko przez szybkę na nią patrzeć mam nadzieję, że zdążę tam dojechać bo mam kawał drogi z Gdynii:P

Też już zaczęłam prać kurtki zimowe:) buty wypchałam gazetami i są już przygotowane do wyniesienia na strych jeszcze muszę pozbierać czapki, szaliki i rękawiczki bo już większość pochowałam ale jeszcze jakieś pojedyncze mi zostały...

Chusteczki kupuję hipp i J&J i o dziwo te drugie w rankingu nie wypadają najgorzej a tu na forum kosmetyki tej firmy są uznawane za najbardziej uczulające- ja tak nie uważam, dla mnie i jedne i drugie są super i bardzo przyjemnie pachną:)

cytuje z bloga :
"Tibelly baby sensitive (netto)
Chusteczki TIBELLY BABY to delikatne, praktyczne w użyciu, nawilżane chusteczki do pielęgnacji dzieci i niemowląt. Zastosowanie alantoiny i rumianku (chusteczki Natural) lub alantoiny i aloesu (chusteczki Sensitive) gwarantuje że przy codziennym stosowaniu skóra dziecka zachowuje naturalne właściwości, dając jednocześnie poczucie świeżości i komfortu. Bez alkoholu, testowane dermatologicznie.

Skład:
Aqua,
Helianthus Annuus Seed Oil - olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Linum Usitatissimum Oil - olej z lnu, cudowny emolient
Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąca
Xanthan Gum - zagęstnik
Allantoin - działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia
Sodium Benzoate - konserwant (dopuszczalne stężenie 0,5%)
Olus Oil - olej pochodzenia roślinnego, emolient
Glycerin - substancja nawilżająca,
Lauryl Glucoside - emulgator
Polyglyceryl-2-Dipolyhydroxystearate - emulgator
Glyceryl Oleate - emolient
Dicaprylyl Carbonate - emolient
Citric Acid - regulator pH"

i komentarz autorki :
"Ludzie gdzie jest Netto, jak tylko się dowiem, choćbym miała godzinę na wyprawę stracić to pójdę i kupię!!! Jeżeli nikt składu nie pomylił, to skład jest genialny (jak na chusteczki oczywiście). Kupię chyba całą paletę. Pewnie są tanie skoro pod marką dyskontu. Chce!!! "
http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html

U mnie też podobnie, że przez pierwsze tygodnie nie ma żadnych odwiedzin, tylko dziadkowie. U mnie w ogóle z tymi odwiedzinami to raczej problemu nie będzie, bo ja rodziny nie mam przy sobie, wszyscy oddaleni o dobre kilkadziesiąt km.
Moseka, a te chusteczki z netto to jak się nazywają? Jak spojrzałam w ten ranking to raczej wszystkie są ble, ewentualnie jeszczez lidla są OK. To ja już nie wiem, jakie kupić...?
A ja namiętnie piorę, ale nasze rzeczy, zimowe itp, bo pogoda się zrobiła, to chcę to zrobić, może część pozamykać w worki próżniowe i do następnej zimy.

Jotenka, a gdzie rodziłaś?
Nie słyszałam, żeby ojciec mógł nocować w szpitalu.. są godziny odwiedzin, sale są wieloosobowe, więc siedzenie tatusiów non stop może być męczące dla innych pacjentek. Po za tym są godziny odwiedzin i w innych godzinach nie wpuszczają. W niektórych szpitalach ojcowie w ogóle nie mogą wejść na salę poporodową, dziecko mogą zobaczyć tylko w pokoju odwiedzin, a i są szpitale gdzie mogą je oglądać tylko przez szybę.

Mnie uczono, że dwa- trzy tygodnie po porodzie to czas tylko dla rodziców - wtedy się nie przychodzi do domu w którym jest noworodek, bo bakterie, bo matka musi dojść do siebie - te 2-3 tyg to okres w którym do domu mają wstęp tylko dziadkowie, nikt więcej i nawet moi znajomi mają podobne zdanie.

U nas pępkowe to imprezka po powrocie ze szpitala. Jakoś sobie nie wyobrażam tego, że mąż odwiedza mnie w szpitalu taki niewyraźny i z nieświeżym oddechem:( Za pierwszym razem pojechaliśmy do szpitala razem i razem wróciliśmy, mąż spał tam ze mną, wizja tego, że ja tam po nocach męczę się z płaczącym maluchem a on w najlepsze imprezuję dołuję mnie:/ teraz będzie musiał zająć się starszą córką... Imprezkę zrobimy w pierwszy lub drugi weekend jak wrócimy do domu:) Mała będzie w wózku w ogrodzie i będzie grill tak jak było z pierwszą:) żadnego brania małej na ręce przez ciotki:P

Ja tam oprócz rodziny nie zamierzam nikogo przez pierwsze dni przyjmować.
3 tygodnie po to już fajna data i fajna tradycja u Was Moseka.
Mnie juz męczą wizyty niektórych i latanie z kawką , herbatką. I hormony mi buzują i wkurzam się nie potrzebnie. Ehhhhhhhhhhhh

Ta analiza już się przewinęła przez ten temat, wyszło że najlepsze są chusteczki z netto :P

Pępkowe to chyba tatusiowie mają, piją wtedy na umór :P Mój ma nadzieję że urodzę w piątek albo w sobotę, żeby móc zrobić pępkowe w weekend jak mnie nie będzie w domu - bo wiadomo, jak małe dziecko to się gości nie sprasza a i ja zaraz po porodzie wolałabym mieć w domu spokój.

u nas w rodzinie i nie tylko, jest tradycja, że 3tyg po porodzie wyznacza się jeden dzień i od rana schodzi się rodzina i znajomi, poznać dziecko - kawa ciasto i to wsio, żadnych większych imprez. Puszcza się smsem datę i ramy godzinowe ;) To wygodne dla matki, bo na raz mniej ludzi, do tego ciasto się kupuje a nie robi, nie trzeba przy garach stać i za stołem siedzieć ;) a i u nas w rodzinie każdy się czuje u każdego jak u siebie, więc goście sami sobie i innym kawę i herbatę robią ;)

dzięki, szukałam tego linku

Dziewczyny

podrzucam ciekawą analizę chusteczek dla dzieci.

http://www.srokao.pl/2013/01/analiza-chusteczki-nawilzane.html

Adziula nie martw się ! Ja też dostaje kciuki w dół ;-)

ja wiem, ze baby shower to w ciazy, a po porodzie wlasnie zapomnialam jak sie nazywa :) bede musiala inne forum przejzec chyba zeby mi sie przypomnialo. w kazdym razie teraz przed porodem juz nie zdazymy zorganizowac takiej imprezy na tyle osob i szczerze mowiac to mi sie juz nie chce :) po porodzie beda rodzice to napewno mi cos tesciowa pomoze- a sami sa dobrym towarzystwem do zabawy, wiec dla nas tym lepiej. no nic, do tego jeszcze duzo czasu wiec zobaczymy jak to bedzie :)

widze,ze komus sie nie spodobala moja poprzedna wypowiedz?

skurcze dalej mam, ale takie straaaasznie nieregularne, zobaczymy co dzisiaj polozna powie. wlasnie sie zbieram do szpitala- pewnie znowu ze 3h spedze latajac pomiedzy lekarzami. ciekawe co wymysla, no i najwazniejsze na kiedy mi date wyznacza :D

ja też Jotenka także już coraz mniej czasu.

Jotenka ja wiem wiem ! Ale Adziula pisała, że po porodzie ma baby shower.

A mnie chyba dopadł instynkt "wicia gniazda":) w sobotę zrobiłam porządek w ubraniach moich i córki i trzy worki wyautowałam:) a wczoraj zamówiłam fotelik do samochodu i wózek i już się nie mogę doczekać kiedy dojdzie to wszystko:D już mam ochotę wyprać ubranka ale jeszcze w tygodniu chcę pojechać do akpolu po pieluszki tetrowe i kocyk więc poczekam z tym praniem...
Już równo za miesiąc mogę spokojnie rodzić:P
Hexusia baby shower organizuję się przed porodem, a po urodzeniu pępkowe:P

Adziula myślisz, że znajdziesz czas na baby shower po porodzie ;-)???

my pojechalismy dzisiaj do znajomych na kawe, siedzielismy w ogrodku i musze powiedziec, ze calkiem niezle sobie dekold spieklam :D uwielbiam taka pogode :)

od rana mecza mnie skurcze, nie wiem czy to BH czy cos innego. calkiem to nieprzyjemne ale i nieregularne wiec nie panikuje. za to maz bardziej, bo sie mnie dzisiaj pytal, ze jakby on mial mi walizke spakowac to gdzie co lezy :D

zjadlabym jakiegos serniczka na zimno, albo jablecznika, ale juz oczami wyobrazni widze moj cukier :/

aaaaa najwazniesze :) maz wrocil z konferencji i raczyl mnie powiadomic, ze mi baby shower po porodzie zorganizowal. tzn zaprosil kolegow i kolezanki z pracy do nas na impreze. ciekawe jak on sobie to wyobrazill w naszym malym mieszkanku pomiescic tyle osob., dobrze, ze park mamy naprzeciwko bloku, to najwyzej piknik im zrobie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, a ja dziś byłam na Starówce bo jest weekend za pół ceny- fajnie można spędzić czas i dobrze zjeść :) Pogoda tylko bardzo dziwna bo w słońcu nawet ładnie, a w cieniu lodowaty wiatr.
Poza tym zrobiłam zakupy w aptece internetowej, więc większość rzeczy dla Maluszka zamówione. Coś tam pewnie się jeszcze przypomni, ale zawsze już można dokupić.
Miłego sobotniego wieczoru

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (109 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...