Makbet

Temat dostępny też na forum: Makbet
Opinie do spektaklu: Makbet.
Giuseppe Verdi
Makbet

Libretto Francesco Maria Piave na podstawie tragedii Williama Szekspira pod tym samym tytułem.

Prapremiera Florencja, 14 marca 1847
włoska wersja językowa
tłumaczenie wyświetlane nad sceną

Anglicy otaczają ten dramat Szekspira zabobonnym lękiem. Twierdzą, że nikomu jeszcze nie udało się wystawić go z sukcesem. A jednak w teatrach całego świata przynajmniej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER

znów stała ekipa... WEISS SP. z o.o. a gdzie małżonka ???? nie da się tu wcisnąć jakiejś wstawki baletu ?
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 29

smutku

nudni już jesteście z tą spółką z o.o. Ile można marudzić na ten sam temat i co to wnosi? Koń jaki jest każdy widzi. Może zamiast jęczeć zajmij się czymś konstruktywnym?
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 23

no cóż...

Wróciłem nieco zdegustowany. Zalesiński stanął na wysokości zadania, dobry był też Skałuba. Pani Hołysz, choć na końcu zgotowano jej największa owację, zawiodła mnie. Brakowało pazura, wyrazistej artukulacji, czystych gór. Ogólnie słabo. najgorsze jednak wrażenie robi pan Borowski- bas, który jest reklamowany jako gwiazda La Scali, a śpiewa po prostu tragicznie. Na litośc boską, to juz nie ma lepszego basa? A gdzie pan Palka?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 44

no tak

Fakt,dwójka wyżej wymienionych spisała się,co do Pani Hołysz,zgadzam się,brzydkie góry,brak gęstości w średnicy,albo śpiewa sopranem albo mezzo,powinna się zdecydować bo po jej Halce źle się dzieje w tym głosie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 19

ups!

No tak.... skoro podobał się Pani Pan Mikołaj Zalasiński śpiewający Makbeta, to na miejscu Pani Hołysz szalałbym z radości, że nie wpisuję się w Pani estetykę wokalną!!! Pan Borowski też był "be". Co tam La Scala i MET! Pani Iksińskiej się nie podobało i basta! A ona przecież wie najlepiej. Zawiść to straszna rzecz. Proszę się pomodlić, może Pani przejdzie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ojoj ktoś tu nie znosi krytyki......eh te "diwy operowe"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 18

ha,ha

ha,ha!...dobre!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

a skąd wiadomo, że tekst krytyczny powyżej pisała Pani?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zalasinski

To dowód na to , ze jesteś k...wa głuchy stary jak Ci się ten krzyk Zalasinskiego na gardle podoba.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

O a tu jakiś baryton niespełniony:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 19

ale mega kultura...może na noże się umówicie gdzieś na polanie w lasach trójmiejskich...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ty, mk nie podskakuj!

bo cie na solówe wyzwe, kurna felek! Nie podobaja sie krzyki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Błąd!

Ludzie, Zalasiński w ogóle nie występuje w Makbecie!! A premierę śpiewał artysta z LaScali Vittorio Vitelli.
Skoro nie wiecie takiej podstawowej rzeczy jak rzeczywista obsada, to stawia to pod znakiem zapytania wszystkie wasze wypowiedzi na ten temat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lady

Popatrz na daty -te komentarze są z zakończenia sezonu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

czekam na premiere sceniczna

Zalasinski dal sobie rade?Dla mnie to byla zenada .Wszystko nieczysto wykrzyczane .Zal mi bylo ,ze wzial role zbyt trudna ,ktorej nie mogl nawet dokonczyc.Holysz ma to cos moze nie bylo to plytowe ,ale ja ja kupuje i jej Lady.Skaluba zaspiewal fajnie nieczepiam sie tym razem .Borowski tez mi sie bardzo podobal wcale nie zamienilbym go na Palke ,ktory jest za swiezy na Verdiego.Orkiestra zagrala pieknie .Bylem dumny ,ze u nas w Gdansku tak graja takie trudne dzielo.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 10

studenciku

widać że jesteś swieżynką jeżeli chodzi o wokal... Browski to co zaprzentował to była żenada!!! Niektórzy studenci na I roku wydziału wokalno-aktorskiego śpiewają lepiej niż on!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

monopol na wiedzę

Oburzam się po stokroć na stwierdzenie "mefisto" ..."choć na końcu zgotowano jej największą owację...zawiodła mnie...ogólnie słabo"... Mam już dość wymądrzania się tych pseudo-znawców opery, którzy mają monopol na ocenianie, krytykę i wiedzę, a nas, publiczność, traktują jak bandę idiotów, operowych matołów, siłą być może spędzanych na spektakle i koncerty, którzy to o niczym nie mamy bladego pojęcia. Nie jest tak, drogi Panie/lub Pani!!! Tez się znamy, słyszymy i czujemy i jeśli coś nam się podoba, to dajemy temu wyraz w owacjach. Tak to jest i już !!!! Pozdrawiam wszystkich melomanów.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

...ale "mefisto" to taki sam meloman jak ty...kazdy ma prawo do swojego zdania...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no cóż panie studencie , może i grali "piknie" ale na pewno za głośno bo zagłuszali chór. A może chór był do kitu ? Skałuba też śpiewał "cinko".Dodam tylko: skoro nikt z pracowników nie usłyszał wcześniej (na próbie) SKRZYPIĄCEGO podestu dyrygenta to muszą w tej "operze" pracować sami głucholce albo ludzie którzy nie mają SERCA do SZTUKI.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 24

PROMOCJA

Nie znam się na dialektach polskich, ale bardziej Twoja estetyka wypowiadania się o sztuce zalatuje mi BRAMINGIEM! A jak już "ktus" taki mi mówi o "sercu do sztuki" bo mu podest zaskrzypial to jego opinie pierd...le!!!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panowie!!!...BIJCIE SIĘ...klimaty tu są jak w postach kibiców miejscowych klubów sportowych...cudownie sie czyta... :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo pięknie!

Te wszystkie krytyki to po prostu żenada. Wazne jest ogólne wrażenie i to co pozostaje w duszy na długo po koncercie. A jest nim zachwyt i poczucia piękna śpiewu i muzyki. Wspaniale!!! jestem zachwycona i czekam na następne przedsięwzięcia Opery Bałtyckiej, która pod egidą pana Weissa odzyskała wysoki poziom i nabrała interesującego charakteru, a to mi się podoba!!!
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 23

pod egidą Weissa jestesmy najgorszą operą w Europie, a do Szeged pewnie zapraszają nas ku przestrodze dla innych - jak nie reżyserować opery
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

popieram

popieram popieram

Makbet w Gdansku

Zupełnie przypadkowo trafiłem na to forum przegladajac internet.Zlozylo się tak ,ze wraz z zona mielismy przyjemności wysłuchania Makbeta w wersji koncertowej w Operze Batyckiej.Bylismy zachwyceni poziomem calosci przedstawienia i profesjonalizmem solistów ,chóru,orkiestry pod batuta najwybitniejszego dyrygenta w Polsce w repertuarze włoskim Maestra Florencja.Bardzo podobała na się Pani Holysz jako Lady Makbet.Jakosc jej glosu,aparycji i charyzmy na scenie jest bez dyskusyjna.Mnie najbardziej urzeka szlachetnosc miękkie prowadzenie frazy.Czy Pani Holysz ma zbyt piękny glos na Lady Makbet? -tak,ale dzięki temu rowniez mozna zrozumieć dlaczego Makbet tak bezgranicznie pokochał ta kobietę i jej zaufał w swoim obledzie.Czas na znanego gdańskiej publiczności Pana Zalasinskiego.Cenie tego artyste jest on bardzo sprawny wokalnie jak i aktorsko ,choc koncert premierowy nie nalezal do szczytowych osiagniec jego formy.Przeszkadzala mi nerwowosc w prowadzeniu wloskiego belcanta i jednowymiarowosc w jego interpretacji Makbeta.Rozwój kariery pana Skaluby obserwujemy od lat i wręcz mu kibicujemy.To nasz najlepszy gdanski tenor.Pieknie zabrziala aria z trzeiego aktu! Pan Borowski artysta ,którego mieliśmy przyjemnosc slyszec pierwszy raz zachwycił nas niespotykana barwa glosu oraz wielka kultura spiewu jak i aktorstwa.Pani Sikora w swej epizodycznej roli sprawiła ,iz chcemy posluchac jak zmierzylaby sie z czołowymi partiami.Dziękujemy jeszce raz za wspaniały wieczór operowy i juz czekamy z niecierpliwoscia na wykonanie sceniczne równej klasy.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 16

zupelnie przypadkowo?

Zupelnie przypadkowo znalezc ten temat na trojmiescie graniczy z cudem, wybaczy Pan, panie Profesorze...:/ Tu akurat trzeba bylo sie z pelna premedytacja postarac. wiem, bo sama znalazlam go z niemalym trudem. Moze wypadaloby w koncu przestac pisac piesni pochwalne na sile?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 18

mistrz internetu

Uważam, że każdy może mieć zdanie, jakie chce i nikt mu tego nie zabroni, a pani medi gratuluję biegłości w posługiwaniu się internetem. Wyjątkowa sierota!!! I proszę nie mierzyć wszystkich swoją miarą.Jak pani tego szukała, Bóg jeden raczy wiedzieć, ale ja wpisałem "opera bałtycka makbet" i..... JEST!!!! Cud jakiś czy coś?.... O koncercie nie piszę, bo nie byłem. Miłego dnia. :-)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

heh..

Szkoda gadać.. Pan profesor napisał, że znalazł temat przypadkiem. PRZYPADKIEM mało kto wpisuje SPECJALNIE Makbet w wyszukiwarce, prawda? Bo to już chyba przypadek nie jest, a celowe działanie. I proszę mi nie zarzucać imbecylizmu imternetowego, bo akurat pod zły adres Pan trafił. Pracuję od wielu lat w kilku systemach operacyjnych, wiem co jak działa. A to, że trojmiasto.pl ma wiele wad administracyjnych i w wyszukiwaniu, to nie mój problem.

Co do koncertu, miałam okazję być na obu jako wykonawca a nie słuchacz, więc nie wypada mi się wypowiadać na temat jego jakości. I nie mam nic przeciwko ani tej sztuce, ani obsadzie solistów.

Uczepiłam się tylko "przypadkowego" znalezienia archiwalnego tematu. Widać to trójmiejskim internautom przeszkadza.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

no naprawdę szkoda gadać!

Biedne te systemy operacyjne, w których Pani "działa". Nie dziwię się, że potem ciągle coś w nich nawala, jak tam sami tacy fachowcy pracują. A zatem zacznijmy od początku. Aby...surfować...po....internecie....należy....zazwyczaj....COŚ..COKOLWIEK....wpisać....w...wyszukiwarkę. Jasne? Pewnie, że jak się wpisze DUPA, to Makbet w bałtyckiej nie wyskoczy, ale jak chłop był na koncercie i zainteresował go temat, to sobie wpisał, przeglądał i natrafił...PRZYPADKIEM!!!!! Bo znaczy to tylko tyle, że nie szukał tego forum celowo, tylko właśnie PRZYPADKIEM na nie natrafił przy okazji zgłębiania tematu. Uffff! A teraz to może Pani pisać co chce, ja już w polemikę się nie wdaję, dziękuję, bo mi czasu szkoda na takie baby, co to nawet same sobie przeczą, bo najpierw piszą, że ktoś pieśni pochwalne na siłę wypisuje, a zaraz potem, że właściwie nie mają nic przeciwko i było spoko. Zdecyduj się, laska,co? Nara
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

a mnie się Pani Hołysz nie podobała ot co i co i dzięki Bogu,że mam prawo do własnej oceny.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zalasinski - Macbeth absolutny!!!

Bylem na drugim koncercie i musze powiedziec , ze mamy Macbetha w Polsce jest nim Mikolaj Zalasinski. Wspanialy glos, fraza, legato. Pani Holysz nieczysto zbyt czesto, slabe koloratury i glos wydawal sie byc zmeczony, Skaluba ladnie sie rozwija, Borowski slabo. Chor podobal sie, a orkiestra powinna grac ciszej, lzej i nie tak nerwowo. Wiecej spokoju Panie Florencio. Trzymam kciuki za wrzesniwa premiere.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 32

Zalasinski i Henek

A Ciebie to chyba ten Zalasinski przeleciał Henek , bo takie pierdoły wypisujesz:-) Dla mnie Holysz to mega gwiazda w porównaniu z Zalasinskim.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

mega gwiazda???no i gratuluję kultury!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co Wy z Tą Hołysz?ani ładna ,ani głos wyjątkowej urody zwykła przeciętna śpiewaczka a tu takie debaty na Jej temat a jest lato,upał i lepiej pójść na basen....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Koncert

Wiesz co idź lepiej na ten basen, złapać jakiegoś grzyba czy gronkowca a Holysz zostaw w spokoju , bo na Polskę to wspaniała spiewaczka.Zalasinski to baryton trzecioligowy ,histeryczny jakiś nieszczery w swoich interpretacjach. Bezdyskusyjnie Makbet w jego wykonaniu był ewidetna porażka.Chciałbym napisać dobrze o nim nawet sklamac i zrobić to wbrew sobie , ale po prostu nie mogę.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 16

Sami swoi ...

Do opinii mefisty dodam parę uwag natury ogólnej. Otóż pan Grzesiński, o przepraszam - pan Weiss, oprócz dobrych wykonwaców lansuje "krewnych i znajomych królika". Jako don Giovanniego obsadził niejakiego pana Gierlacha, nie dorastającego do tej roli, a nasz Leszek Skrla się marnuje. Niby też jest w tej roli obsadzony, ale tylko w teorii, bo na scenie się pojawić nie może ... A Gierlach do pięt Skrli nie dorasta !!!!!! Zalasińskiego widziałem w roli Rigoletto - genialny. Jak Makbeta jeszcze nie słyszałem ... Co do baletu pani Izadory ... to baletu nie ma. Pani Izadora gdański balet rozłożyła totalnie, pod hasłami rzekomego nowatorstwa ... A prawda jest taka, że na balecie klasycznym ona się zupełnie nie zna ... Ale jest żoną dyrektora !!! Na kanale muzycznym Mezzo nie pewnym tonem (za bardzo nie rozumiejąc tego, co mówi) powtarza w kółko tylko kilka wyuczonych na pamięć zdań podyktowanych jej przez męża zdań. Owszem niektóre przedstawienia operowe są ciekawe, poziom muzyczny niezły - z w/w wyjątkami ! Ale zawsze jest jakaś wydumana przerysowana inscenizacja. Polityka repertuarowa na remis! Połowa OK, a bez drugiej połowy (tej "awangardowej") - można się obejść, pomimo niezaprzeczalnego sukcesu marketingowego ! Tutaj rodzi się pytanie, czy możne w sztuce ulegać temu współcześnie zniewalającej głupoty marketingu !!!! Ale cóż pan Grzesiński uważa, że nie będzie się zniżał do poziomu La Scali, czy Covent Garden ! Coż, stare przysłowie mówi, że "dłużej klasztora niźli przeora" !!!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 17

Sami Twoi

Andrzeju co ty chrzanisz!" Grzesinski promuje znajomych Królika"? Takiego absurdu jeszcze nie slyszalem.To slychac jaki jest poziom ogólny tego teatru,a więcej jaka jest roznica do poziomu sprzed paru lat..Przestań pieprzyc o tym genialnym Zalasinskim ,bo mi sie na wymioty zbiera.Facet jest ok!- da sie tego czasami posluchac jak sie nie wydziera.Tyle prawdy o tym geniuszu i basta!.Jesli Gerlach jest dla Ciebie nijaki to jaki jest Adam Palka?-jakis stubowany suchy glos jestem daleki od zachwytu.Wole Gierlacha i jednego i drogiego.Pisze to ,bo wkurzają mnie opinie jakis zapyzialych pseudointelektualnych "fanow opery",którzy w zyciu cierpia najbardziej ,ze zaden kroliczek nie chce byc ich znajomym,bo poprostu nie warto...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9

Macbet !

Uważam wszakże, że każda ekipa ma swoich ulubionych wykonawców lub etetowych wykonawców !
Takim bez wątpienia ulubionym wykonawca w operze w Gdańsku zdaje się być Pan A. Zdunikowski, który owszem, na pewno jest dobrym tenorem, ale naprawdę
mógłby już ustapić pole i młodszym i z dużo piękniejszymi głosami !
Mogłabym tu wskazać tenora marzeń, ale ... chyba w tym układzie to by
i tak nic nie dało ...!
Nie wiem dlaczego, ale istnieja powiązania i uklady - wzorem Polski lat socjalizmu ...
I tylko nie wiem który z Panów za taki stan rzeczy odpowiada Jose Maria Florencio
czy Marek Weiss !
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak ,Macbet !

W pełni popieram wpis "Realistki " , emerytura to też piękny okres życia a młodzi powinni dostawać szansę . Zaś melomani przyjemność słuchania pięknych głosów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czekam...

Czekam na premierę, byłem na koncercie. Mówiąc szczerze liczę na lepsza obsadę. Pani Hołysz była zmęczona, a pani Sikory w ogóle nie było słychać. Panowie róznie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

idź do laryngologa

Przed przeglądać główne metody czyszczenia ucha mają złożyć pewne wyjaśnienia na ten temat. Po pierwsze, obecność wosku w kanale słuchowym to zupełnie normalne zjawisko fizjologiczne. Wosku, w rzeczywistości, wydzielany przez gruczoły chroni przewód słuchowy i błonę bębenkową od wejścia ciał obcych i rozprzestrzenianie się bakterii.
Jego charakterystyczną lepkość, co więcej, jest w stanie wychwycić i zapobiec rozwoju małych obcych zanieczyszczeń, które mogą być zawarte. W normalnych warunkach, tzn. przy braku określonych chorób i zaburzeń, jest idealną równowagę między produkcji wosku i wydalenie na zewnątrz. Po raz kolejny natura daje dla siebie.
W przypadkach, gdy istnieje podejrzenie lub pewność obecności pluginu w woskowiny nie jest zalecane, w najbardziej bezwzględnych metod usunięcia, ucho jest bardzo delikatna i tylko przyczyni się do powstawania patologie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

...powinno być "idź do laryngolog"...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

cenzura

jak to jest, że jeśli zwrócę adminowi uwagę, że dane dotyczące przedstawienia są nieaktualne, zawsze zablokujecie moją opinię jak tylko wpadnie wam w oko? Podobno cenzura w kraju jest zabroniona... a nic nieeleganckiego bądź wulgarnego nie napisałam. Więc skąd to? Wstyd się przyznać do własnego niedopatrzenia?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cenzura

w tymkraju jest ,była i będzie !!!

rewelacja!!!

"Makbet" to wielki sukces Opery Baltyckiej, wszystkich solistów, chóru, wspaniale grającej orkiestry (brawa dla dyrygenta!), ale przede wszystkim wielkie słowa uznania dla reżysera - dyrektora Weissa, który stworzył tak piękną, odwazną, nawiązującą do historii naszego narodu wizję dzieła. jestem poruszona i dumna. To zaszczyt i duma miec w Gdańsku taką operę i takiego zdolnego Szefa. BRAWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 18

Łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam prezes naszego klubu, niech żyje nam!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

NIE ZGADZAM SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!

Nie zgadzam, nie zgadzam, nie zgadzam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam

Byłam wczoraj na Makbecie ze znajomymi. Jesteśmy zachwyceni, spektakl rewelacyjny. Gratuluje artystom.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 14

świetny spektakl

Prawdziwy TEATR operowy. Serdecznie gratuluję twórcom!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

Protestuję

Mam 22 lata i chcę zaprotestować. Wybrałam się 7 września na "Makbeta" z nadzieją na wieczór pełen wzruszeń. Wyszłam w przerwie, bo spektakl niszczył całe moje wyobrażenie o sztuce. Dlaczego dyrekcja Opery odmawia młodym widzom możliwość uczestniczenia w prawdziwej sztuce, oryginalnych wykonaniach wielkich dzieł, tylko karmi widzów obrzydliwymi obrazami pseudo-nowoczesnych chał? Rycerze w bojówkach moro? Scenografia z czarnej foli? Jestem do głębi rozczarowana. Samo wykonanie też mnie nie zachwyciło, było beznamiętne i zupełnie nie oddawało nastroju.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 8

??

Jak ktoś naogląda się horrorów - to mu potem ciężko się skupić, choć ekspresja Pani Hołysz jest wyrazista i po takich emocjach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Emocje rzecz względna

Wolę przybytki kultury niż kino. Staram się chodzić regularnie do teatru,opery i filharmonii. Uważam się za osobę wrażliwą na sztukę ale ten spektakl zupełnie mi się nie podobał. Przykro mi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Protestuj!

Jest Ci przykro z tego powodu, że mimo Twoich starań o regularne uczęszczanie do przybytków kultury Macbeth Ci się nie spodobał. Łączę się z Tobą w smutku.

P.S.
1. Kino wg Ciebie nie jest przybytkiem kultury?
2. Wyszłaś w przerwie (!) bo spektakl niszczył całe Twoje wyobrażenie o sztuce. Ciekawe jak więc wyglądała Twoja edukacja artystyczna? Chyba jesteś raczej "umysłem ściesłym" - podobają Ci się tylko te melodie, które juz raz słyszałaś...
Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

A, protestuję

Jest mi przykro, że niektórzy atakują mnie za poglądy, szczególnie w tak delikatnej materii.
1.Nie, kino nie jest przybytkiem kultury, szczególnie multipleksy;
2..Chciałabym poznać klasykę, zanim znajdę czas na dziwaczne interpretacje. Czy to takie dziwne, że nie podoba mi się idea rycerzy z karabinami? Właśnie chciałabym usłyszeć oryginał zanim posłucham "remixu" a Opera Bałtycka nie daje takiej możliwości.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Propozycja

Proponuję więc abyś najpierw poznała klasykę, a dopiero później zabierała głos na publicznym forum. Może wtedy otaczająca Cię rzeczywistość przestanie wydawać Ci się "dziwaczna"...
Myślę, żę słyszałaś jednak "oryginał" partytury Verdiego!
Rycerzy w zbrojach możesz obejrzeć juz w przyszłym roku na kolejnej rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

P.S.

Dlaczego przedmiot tej dyskusji postrzegasz jako "delikatną materię"? Jak więc w tym świetle przedstawia się Twój atak na twórców gdańskiego Macbetha?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trolli jak na trójmieście zawsze mnogo.

Powinno było się zastrzec, że jest to "Sztuka na podstawie Makbeta" a nie "Makbet" i byłoby po krzyku...

A poza tym, jak ma się poznać sztukę, jeśli też się jej nie wystawia? Wystawia się te twory 'na podstawie'. Cały problem wynika z niedoinformowania, że opera ta to tylko wariacja na temat a nie oryginał.

A wszystkie trolle forumowe, które sądzę że jak ktoś jest młody to od razu nieczuły, naoglądał się za dużo horrorów itd to cóż... Jeśli nikt nam nie daje wstępnie nawet poznać sztuki prawdziwej, tylko pokazuje takie rzeczy, to nie ma się co dziwić że ludzie odwracają się od nowoczesnej sztuki operowej i teatralnej i wracają do kin. Brak scenografii na rzecz pustej sceny, zarzucenie zamku z makbeta na rzecz bazy wojskowej...

Swoją drogą, skoro zrobili to w nowoczesnym stylu, dlaczego nie zmienili króla na prezydenta? Tak aby dalej było w duchu czasu który chcieli osiągnąć?

ps

Dodam jeszcze jedno - oryginał to my znamy, chyba wszyscy, to lektura szkolna :P

A jak Pan Wład sądzi, że w oryginale biegają żołnierze z kałachami w bojówkach a król zmarł na śmietniku, a przy jego zwkłokach lady makbet z makbetem mieli stosunek, to ja radzę jeszcze raz przeczytać :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Drogi karsunie!

Dlaczego wogóle kupiłeś bilet na to przedstawienie skoro Twoja świadomość literacka jest na poziomie bryków z lektur szkolnych?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Więc Forumowy Trollu twierdzisz że Makbet miał miejsce w bazie wojskowej? Oj słabo widzę zdanie lektury...

Interpretacja Makbeta fałszywie podpisywana jako prawdziwy Makbet... Takie przedstawienie mogło być wystawione w teatrze ulicznym, ale opera no cóż... Moim zdaniem po prostu nie ten poziom. Poza tym, w opisie sztuki kto inny miał grać Lady Makbet, aczkolwiek tu mogę się mylić.

A bilet kupiłem oczekując, że może w końcu Opera Bałtycka w Gdańsku osiągnęła jakiś sensowny poziom (z recenzji zamieszczonych między innymi tutaj) ale widzę że wcale nie jest dobrze, ba, jest beznadziejnie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eh

Eh, o tym właśnie mówię - chcę zapoznać się z klasyką! Ale dziś spektakle to tylko i wyłącznie interpretacje. Dlatego, Drogi Internauto, nie jestem w stanie zapoznać się z klasyką.
Czego mam się spodziewać w "Makbecie" jak nie rycerzy? Grunwald to zupełnie inne rycerstwo, radzę nadrobić zaległości w historii kontynentu.
Moja opinia na temat "Makbeta" miała służyć poruszeniu problemu, jakim moim zdaniem, jest zanik klasycznych sztuk teatralnych i operowych. Była to któraś z kolei sztuka, która jest tylko luźno oparta o oryginał - w końcu poczułam potrzebę wyrażenia moich odczuć. To delikatna materia, bo na forach zbyt często dochodzi do niepotrzebnych nieuprzejmości.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zgadzam się z tą opinią

Zgadzam się z rozczarowaną. Można wyreżyserować w innej interpretacji dany tytuł , ale do q---y nędzy nie wszystkie spektakle - jest jedna Wielka D--A - nie mamy żadnych szans zobaczyć czegoś w Gdańskiej Operze bez udziwnień . Dawna Opero wróć !!!! Opery w oryginale , OPERETKI ! ,balety klasyczne ,spektakle dla dzieci .....wszystko przepadło - szkoda - zostaje niestety iść tylko do multipleksu :(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

??

Jest to odpowiedź na "beznamiętne i nieoddające nastroju wykonanie", ponieważ Pani Hołysz zawsze wnosi wiele życia w każdą scenę i znakomicie potrafi wykreować każdą postać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do rozczarowanej

Właśnie miałaś okazję zapoznać się z klasyczną operą. Problem w tym, że nie jest to spektakl w stylu "W starym kinie" i jedynie archiwalne nagrania pokażą Ci jak kiedyś wystawiano tę operę. Nie sądzisz chyba, że podczas pierwszego wykonania we Florencji dokładnie zostały oddane realia historyczne czasów opiewanych w tym dziele. To przecież też była czyjaś wizja. Świat nie stoi w miejscu choćbyśmy nie wiem jak chcieli go zatrzymać. Nikt nie powiedział, że opera jest łatwą rozrywką, ale jeśli zrozumiesz jej ducha - pokochasz ją na zawsze. Życzę fascynującego odkrywania nowych światów - stare już są odkryte przez innych.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 12

nowe światy - nowe sztuki

Jeśli ktoś chce odkrywać nowe światy, to może pisać nowe sztuki, a nie podpisywać się starym tytułem pod czymś nowym. W kinie to uchodzi, można coś nazwać raz, po czym nakręcić remake o tym samym tytule o zmienionej treści i realiach. Dlaczego uchodzi to w operze?

Jeśli chcieli na siłę zrobić coś bardziej aktualnego, mogli przynajmniej zamienić w tekście śpiewanym rycerzy na żołnierzy.

Może pójdziemy dalej? Piękną i Bestię zamkniemy w komunistycznym bloku a różę zamienimy na goździk? Poza tym, z bestii zrobimy pudla, bo dlaczego nie? Ten stopień zmian w operze jest nieakceptowalny.

Właściwe ciekawe że nie dali tym żołnierzom mieczy świetlnych i nie ubrali ich jak rycerzy jedi z gwiezdnych wojen... Przynajmniej ta metalowa scenografia z odrobiną folii by bardziej przypominała statek z przyszłości... Przecież to równie kosmetyczna zmiana jak wymienienie żołnierzy na komandosów i danie im karabinów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

krasunie,

Ja bym zamknął Piękną i Bestię w solarium!

Jeśli chcesz wiedzieć - sprawdź

To o co kruszycie kopie nie jest nowym zabiegiem w sztuce. Przynajmniej od początku XX wieku z różnych względów dokonuje się mniejszych czy większych zmian. Wielu gra Mozarta, ale niewielu zachwyci. Dla mnie nowymi światami jest zrozumienie, gdyż tylko ono poszerza nasze horyzonty. Wasze własne nowe światy czekają na odkrycie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

hehe

Myślę, że analogicznie rozumując powinno się śpiewać tę operę nie po włosku lecz angielszczyzną z czasów Szekspira...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję

Dziękuję za wyrozumiałość, jednak proszę mnie zrozumieć. Żeby odkryć "nowe światy" trzeba poznać "stare". To, że ktoś odkrył Amerykę nie znaczy, że samemu ją poznać to rzecz zbędna.
Dlaczego opera w Nowym Jorku, Mediolanie, Wiedniu, nawet w Warszawie potrafi zatrzymać czas (choćby w kilku sztukach) a Opera Bałtycka nie? Młody człowiek stoi więc przed dylematem: obejrzenie sztuki w "TV Kultura" czy bardzo kosztowny wyjazd.
Już pokochałam operę, nasiąkałam nią od dzieciństwa. Pewnie zostanę za to skrytykowana ale tym bardziej nie rozumiem po co dokonano tych unowocześniających zabiegów - teatr nie powinien pokazywać aktu miłosnego na zwłokach nawet jeśli miał być to symbol czy przenośnia.

Dobre pytanie

Poniekąd sama udzieliłaś sobie odpowiedzi podając powyższe przykłady. To są opery z wielkimi scenami, z wielkimi budżetami, które stać na wszystko. Nasza Opera Bałtycka Nigdy nie wystawi Turandot jak ta, którą widziałam na schodach Wiecznego Miasta. Powinnam jeździć Mercedesem a nie Skodą, ale nie jeżdżę. Czy w związku z tym nasze produkcje mają być gorsze ? Najciekawsze książki mogą nie mieć ani jednego obrazka, a mamy przed oczami całe bogactwo kolorów, zapachów .........Rozwijajmy wszystkie nasze zmysły - nie tylko wzrok.

Produkcje niskobudżetowe nie muszą być gorsze. Często są piękniejsze. Moje zarzuty wobec "Makbeta" i innych uwspółcześnionych sztuk nie mają związku z budżetem. Podałam przykłady wielkich oper, ponieważ są to jaskrawe przykłady oper, które nie czują presji by koniecznie "iść z duchem czasu". Wręcz przeciwnie, starają się przybliżyć sztukę w jej oryginalnej formie. Szczególnie młodym ludziom.
Gdybym chciała ominąć zmysł wzroku, poprzestałabym na słuchaniu oper na płytach CD. Opera ma urzekać wszystkie zmysły, inaczej czwarta ściana nie była by jedynie teorią, czyż nie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Twoja wypowiedź nie jest spójna myślowo. Nieświadomie używasz słów i pojęć! Trudno więc z Tobą dyskutować...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Myślę więc jestem

Jesteś w takim razie doskonałym przykładem na to, że Macbeth w tej wersji spełnił swoje zadanie - poruszył, wzburzył, zmusił do myślenia. To dzięki niemu poznajesz siebie, dowiadujesz się jaka jesteś, co lubisz, co sprawia Ci radość, a co chciałabyś zmienić. Pytanie , którym dzieci zadręczają swoich rodziców "dlaczego", "po co" w późniejszym wieku powinno przerodzić się w samodzielne badanie świata i dociekanie przyczyn. Jeśli chcesz obejrzeć inne wspaniałe produkcje to wystarczy zajrzeć na "Mezo". Dopiero zdziwiłabyś się widząc Zmierzch Bogów" w adidasach i bermudach. Miłego poznawania siebie.

BZDURY

Wiele scen operowych na swiecie "unowoczesnia" inscenizacje operowe, np. Don Giovanni wystawiony przez Opere w Salzburgu, albo co tu duzo szukac, wlasnie Makbet w Metropolitan Opera gdzie sa tez karabiny a Makbet wprawdzie ma korone ale i skorzana kurtke jak motocyklista. Wiec nie jest tak, ze na wielkich scenach potrafia "zatrzymac czas" tylko nie u nas. Odsylam do youtube jak ktos ma watpliwosci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Brawo!

Spektakl świetny! Nie obchodzi mnie jaka wersja, czy współczesna czy klasyczna. Zrobiło na mnie wrażenie i tyle, a najlepszy był Palka. Ten to ma głos!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 22

Pauka to Skaut z obiecujacym glosem.

To chyba jakis chory zart ,albo ta opinie o Palce pisal ktos z jego rodziny.Ja tego obiecującego PALKE -SKAUTA W MORO mozna porownac do takich artystow jak Holysz czy Vitelli.Niestety nie ta pulka jeszcze!!!. Moze za pare lat cos z niego bedzie,trzba mu dawac szanse ,ale jescze nie czas na Verdiego zdecydowanie.

Dyskusja

Kiedyś mówiło się ,że o gustach się nie dyskutuje. Wszyscy artyści tworzący przedstawienie grają na jednym najwspanialszym instrumencie - duszy widowni. Ponieważ jest to instrument niejednorodny - czasem skrzypiący- więc nie zawsze wszyscy są jednakowo usatysfakcjonowani. Pan Palka wpisał się we wrażliwość Jaśka i chwała mu za to. Kto z artystów jest większy lub jak będzie wyglądać ich przyszłość - to temat na inną dyskusję.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ten czas?

Więc wolisz czas forsowania Piotrusia, czy fałsze Daniela?

Palka to nie Banko tylko Figaro

Co to za nonsens dla mnie Palka byl zle obsadzony w tej roli Banko przeciez on jest barytonem a nie basem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram

Też nie mogłem się połapać w tym wszystkim.

Ludzie!

Ludzie, nikogo nie da się już zadowolić. Każdy kto tu się wpisał, w większosci się czegos czepiał. Przeczytałam pobieżnie każdą z wypowiedzi i jestem załamana. Czy potraficie tylko narzekać?
Pani Hołysz się czepiacie, sami nie potrafilibyscie tego lepiej zaspiewać.
Chóru się czepiacie, przy czym uważam, że w Makbecie, spiewają nadzwyczaj dobrze, zwróćcie uwagę na to, że bieganie po pochyłej scenie w spiewaniu wcale nie pomaga, a wręcz przeciwnie.
Przyczepiliscie się państwo do każdego z solistów, do chóru, orkiestry, dyrektora, dyrygenta, podestu dyrygenta, dekoracji, ach wszystkiego.
A może zwrócilibyscie uwagę ile ciężkiej pracy Opera Bałtycka i wszyscy z nią współpracujący włożyli.
Moim zdaniem Makbet jest bardzo dobrze przygotowanym spektaklem. Chodzę na wszystkie spektakle POB więc mam porządnie wyrobione zdanie na ten temat,
polecam Makbeta każdemu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

Sally

Masz świętą rację, ale i niezłą fantazję. Jakoś nie zlokalizowałam podestu dyrygenta w tej wymianie zdań. Myślę,że to właśnie ciężka praca doprowadziła do tego,że nie widać, ile wysiłku trzeba włożyć w mistrzowskie wykonanie tej opery.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

podest

ktoś pisał, że podest trzeszczy przy każdym ruchu Dyrektora. Pamiętam na pewno, acz szukać mi się nie chce. A Tobie, Sally, wielkie dzięki za obronę, zwłaszcza chóru;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

???

Uważam, że wszystkie Państwa opinie - zarówno te za i przeciw - świadczą o tym, że trójmiejski widz nie jest gotowy do odbioru spektaklu operowego. Przeniesienie akcji operowej w bardziej nam współczesną rzeczywistość to chwyt stary jak świat - może on się podobać albo nie, ale oczekiwanie, że wystawienie będzie na koturnie "bo Makbet i Szekspir do XVII wiek" jest totalnym nieporozumieniem. Z drugiej strony obrona Opery Bałtyckiej argumentami, że się starali, mieli dobre chęci itd. jest po prostu śmieszna.

Każdy z nas wypisując tu swoje przemyślenia powinien ich nie generalizować (w stylu wszystko co się rusza na terenie Opery baltyckiej jest do bani) ale w miarę możliwości precyzyjnie wyjaśnić co się podobało lub nie, ale z pespektywy WIDZA a nie PSEUDOZNAWCY.

Apeluję do Was ponieważ większość opinii, moim zdaniem, to jakiś bełkot, który zniechęca do obejrzenia Makbeta.

Byłem na spektaklu 7 września. Uważam, że po świetnej Ariadnie na naxos i zdecydowanie słabszej estetycznie-reżysersko-wokalnie Halce - Makbet to kolejny sukces opery :) Zdecydowanie warto się wybrać, choć (faktycznie) chór obiniża poziom opery.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nie założyłabym dziecku zniszczonych i wykoślawionych butów.

...

Wygłosiłeś bardzo ogólne "co Ci się podoba"

......

Wrażenia ogólnie pozytywne za to skonkretyzowany zarzut - pozdrawiam :)

...

Wolę być PSEUDO ZNAWCĄ niż tłumem niezadowolonych "WIDZÓW"

Obsada Makbeta na wysokim poziomie.

Dla mnie to co slyszalem na premierze to byl spektakl na b. wysokim poziomie min dlatego ,ze Pan Borowski bral w nim udzial.
Ja jestem zachwycony ciepla barwa glosu i kultura śpiewu Daniela Borowskiego idealnie wpisująca sie w muzyke Verdiego.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 18

Ja bym tak nie piała nad jego barwą i kulturą jego głosu. Jest poprawny, ale żadna rewelacja.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 11

:)73:)

Nooooo!!!!Co jest panie Dyrektorze-Reżyserze.Kolejny spektakl bez gołych cycków na scenie. Co za rozczarowanie!!!! Chyba przestanę przychodzić do Oopery.:)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kiedy zmiana dyrekcji?

Odszedł wicedyrektor Pan Jezy Snakowski.
Kiedy nastąpią kolejne zmiany w dyrekcji opery?
Nie trzeba być znawcą, żeby zauważyć że dzieje się bardzo źle w Państwowej Operze Bałtyckiej.
Instytucja pochłania kolosalne pieniądze które w żaden sposób nie są kontrolowane.
Czy ocknie się wkońcu Urząd Marszałkowski i sprawdzi co się dzieje w tak drogiej instytucji?
Kiedy doczekamy się pierwszy raz po odzyskaniu niepodległości w 1989roku dyrektora opery,króry wygra konkurs?
Czy wkońcu ktoś powie prawde że "król jest nagi"?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 10

Najwazniejsza jest niepodlgłość!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też jestem ciekawa czy Urząd Marszałkowski nie widzi tego wszystkiego co się tam dzieje? Za PAŃSTWOWE pieniądze prywatny teatr!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

Do rozgoryczonej miernoty.

Co Ty mowisz kobieto szalona!_
Pewnie jestes jedna z tych nieudacznic i niespelnionych artystek,ktore nie maja prawa pojawic sie w teatrze na takim poziomie jak Opera Baltycka.
Ten teatr, co udowodnil chociażby ostatnia produkcja znajduje sie na wysokim europejskim poziomie,ktorego inne polskie teatry maoga pozazdroscic!Nawet |Warszawa.
Poprostu rece opadają jak sie czyta ,komentarz takiej niespelnionej miernej artystki ,ktora mysli ,ze jak by byl inny dyrektor to by ja zatrudnil.Jak nie pasujesz do standardów to wypad Jolka!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 20

panie Adamie cham z pana

niby co jest na światowym poziomie?Dekoracja wygląda jakby ktoś miał pomysł ale zabrakło kasy w połowie produkcji wyraznie widać improwizacje brak spójności,podest i klapa przeniesione z "czarodziejskiego"już nic się nie do wymyśleć tylko ciągle podnoszenie tej samej klapy zmieniają się tylko detale więc od początku do końca( jak od kilku lat)scenograficzna nuda -amatorszczyzna,"ni z gruszki ni z pietruszki".Podnosi się kurtyna-ok.Po przerwie -to samo i tak stalowa nuda co spektakl.Gdzie te czasy kiedy zachwycaliśmy się w każdym akcie inną scenografią?Teraz beton,stal co akt to samo-nuda za spore pieniądze.Wszyscy tam stoją na scenie jakby bali się kary za ruch i grę no ale to juz sprawa reżysera i dyrektora tego rodzinnego interesu.No i widzę że wszyscy którzy zdobywają się na krytykę to w oczach zwolenników albo uczestników rodzinnego biznesu są po chamsku wyzywani i obrażani pewnie to piszą obecni teraz przy korycie bojąc się o swoje miejsce ale nie jest fajnie.Nie widzę nic na światowym poziomie daleko nam do stolycy.Dajcie widzowi jakąś radośći zmianę WIDOCZNĄ dla oka a nie ciągle ta sama toporna ,nudna stal przed przerwą i po!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Koniec świata

Ach, ta dzisiejsza młodzież, za nic nie rozumie sztuki nowoczesnej... panie Mrożek, czas odtrąbić koniec świata - "Tango" się ziściło!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mam do sprzedania 8 biletów na spektakl Klimakterium na godzinę 16-tą 2 października (sobota)

Mam do sprzedania 8 biletów na spektakl Klimakterium na godzinę 16-tą 2 października (sobota), Filharmonia Bałtycka, Ołowiana po 60 zł (bilety kosztowały 80 zł) tel. 794389326

Brak słów - najgorsza opera z dotychczasowych

Wróciłam dzisiaj ze spektaklu, poświęcony Solidarności, ale w sposób żenujący, nudny i nie makbetowski. Wyszliśmy mocno zdegustowani i stwierdziliśmy, że na to było szkoda czasu. owszem, pani Katarzyna Hołysz jak zwykle pokazała klasę i sama ciągnęła ową operę, Makbet powinien niestety odejść już na emeryturę, głos słaby :( chyba czas, by Makbet zszedł już a afisza ...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 25

Pani to chyba była gwiazda-i jeszcze do tego nie do końca spełniona zawodowo:-)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Makbet na emeryturę?

Leszek Skrla wcielający się w rolę tytułowego Makbeta był genialny! W którym momencie wydawał Ci się GWIAZDO jego głos za słaby? Może już czas na aparacik słuchowy? Chyba, że to zazdrość nie pozwala na obiektywny odbiór...
Piękny, elegancki, męski i silny - tak określiłabym głos Leszka Skrli! Brawo!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

co do p. Hołysz się zgadzam po części, tzn ta w/w klasa jest widoczna w 70%, natomiast p. Skrla absolutnie zasługuje na brawa. nawiązanie do solidarności - tragedia. Nie dziwię się że Anglicy mówią, że nikomu nie udało się skutecznie wystawić Makbeta... no na pewno nie w OB. :)

Solidarnosc w Operze Baltyckiej GENIALNE!

Ten Makbet na ktorym bylismy wczoraj to zdecydowanie najlepszy spektakl jaki widzielismy.Tak piekny,prawdziwy i wzruszajacy a obecnosc ludzi solidarnosci w Operze Baltyckiej spotegowala emocje i symbolike spektaklu.Genialni solisci ,orkiestra i chor ,a moment w ktorym pod brama stoczni i krzyzami klecza stoczniowcy wzruszyl mnie do lez ,bo pamietam jak wtedy bylo .Dziekujemy Operze Baltyckiej ,ze dostarczyla nam tylu wzruszen.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 12

Dziekujemy Panie Marszalku i dyrektorowi Opery Baltyckiej

Opera Baltycka ma sie znakomicie a jej poziom jest porownywalny z zachodnimi scenami.Jest to swoista wizytowka Gdanska naszego miasta.
Ludzie kto Wam placi za ta ANTYPROPAGANDE to jest zalosne.Ewidentne jest to ,ze Opera baltycka zaczela cos znaczyc na mapie europejskich instytucji kulturalnych.BBC wybrala ja jako jedna z najciekawszych w Europie!!!Kogo to kluje w oczy i dlaczego?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

POPIERAM!!!!!!!!

popieram, racja, doceńmy to co mamy. Czemyu nie stworzyć z tej instytucji wizytówki miasta i regionu??? zamiast kłótni i narzekania zajmijmy się budowaniem czegoś pozytywnego. mamy fajny teatr operowy i chwalmy się tym!

NIE POPIERAM :)

opera ma sie kiepsko, poziom niestety nie jest porownywalny do poziomu artystycznego scen Europy , tych ktore sie licza w swiecie operowym, a porownywanie zarobkow czlonkow orkiestry z tymi z owych scen zachodnich ... ech :) podarujmy sobie , bo chyba w zadnej innej orkiestrze nie zarabia sie tak kiepsko... i jednocześnie nie trzeba znosić okropnego, skandalicznego zachowania pana dyrygenta Florencia, ktore jest poniżej wszelkiej krytyki ... trzymam kciuki za orkiestre by przetrwala kolejny sezon...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

bardzo mieszane uczucia

Zbyt dużo czuć tu państwa Weiss. Widać, że nawet dobre przedstawienia postanawiają sprowadzić do swojej koncepcji. Szkoda! I ciągle te powtarzające się mundury, karabiny...dlaczego z Opery robi się poligon?! Czerwona kartka dla Pana Marka Weiss i Pani Hanny Szymczak!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hołysz znakomita!!!! Młoda, piękna, utalentowana, z cudnym głosem. Nie ma drugiej takiej Lady Makbet w Polsce. Skrla rewelacyjny!!!!! Wymarzony Makbet. Bezkonkurencyjny! Przedstawienie bardzo udane! Brava!!!! I to dla wszystkich !!!!
Dziękuję za pełen wzruszeń wieczór.A wiecznym malkontentom mówimy NIE!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Żenada

Panie Weiss, jest Pan złym człowiekiem, niech Pan skończy tę żałosną, egoistyczną tyranię. Stresuje Pan swoich oddanych pracowników, płaci nędzne grosze, stworzył Pan sobie z małżonką prywatny teatr, może Pan sobie uważać co zechce, ale Pańskie zło obróci się przeciwko Panu, jest to tylko kwestią czasu. Współczuję Panu z całego serca i życzę otwarcia oczu.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Weiss tyranem?????? Dobre :-D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dwie sprawy

1) super cycki wokalistyki
2) czego sie spodziewcie po przybytku w ktorym najdrozsze bilety to 70 zl? Tyle kosztuja najgorsze miejsca w sensownych teatrach, operach etc. Czesto promouje sie beztalencia, choc beztalencia spokrewnione, dobrych, choc nie-wlasnych sie pomija.

Faktycznie

wokalistka ma potężne uszy ,takie mogą udusic !!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No faktycznie

Prosty kraj, prostaccy ludzie, a operę chcą mieć światową!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ta

piękna solista poza pięknymi dużymi balonami nic więcej nie posiada o głosie nie wspomnę !!

pewnie Makbet

Bylem i mi sie podobalo

A najbardziej pelny biust lady Makbet, nie to co jakas tam lady Gaga.

kulturalne społeczeństwo

Ja byłam dzisiaj na spektaklu i pragnę podziękować wszystkim wykonawcom za piękny wieczór.

Milczeniem pominę niekulturalne wypowiedzi Państwa. To bardzo nieeleganckie.Poza tym myślę, że są one autorstwa kolegów z teatru, gdyż spektakl odbył się o godz. 19.00 ( a wiem, że był to pierwszy wystep w tej edycji), a wpisy dokonane zostały wcześniej. No cóż. Jak w każdej instytucji czy firmie. Zazdrość, żółć i poniżanie. każdy z nas to zna. Tylko niektórzy się tym brzydzą, a inni nie. A najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy znaczą najmniej. Stara prawda.

Myśmy z męże spędzili miły wieczór i na chwilę oderwali się od szarej codzienności. I za to jeszcze raz serdecznie dziękujemy!

Pozdrowienia.

Jadwiga
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

szczególnie ja wizualnie spędziłem wieczór - wreszcie coś lepszego niż w domu

Ja sie przyznaje bez bicia ze na operze sie nie znam i ciezko mi ja zrozumiec, ale gra aktorow poczawszy od glownej roli a skonczywszy na statystach bardzo mi sie podobała. Czegos takiego nie zobaczycie w telewizjii. Uwazam ze warto to obejrzec chociazby dla gry aktorow.

Do jednej rzeczy chce sie przyczepic. Do sztyletu ktorym Makbet zabil krola. Skoro juz trzymamy sie konwencji wspolczesnej a aktorzy biegaja na scenie z karabinami to ten sztylet powinien byc porzadnym wojskowym nożem a nie badziewnym poł-rapierkiem.
Ogolnie sztuka na plusik.
Pozdrawiam

a co tam jest do rozumienia?

no wlasnie....

Lekceważące komentarze można sobie darować. Jest mnostwo motywow/symboli/etc ktorych uzycie moze byc nie dla kazdego jasne. Jeżeli zrozumiales wszysciuteńko to zazdroszcze intelektu i wiedzy. Nie zazdroszcze wychowania i kultury bycia.

Mikołaj Zalasiński - wspaniały Macbeth

Dziękujemy serdecznie dyrekcji, ze po dłuższym czasie nieobecności, udało się zaprosić Pana Zalasińskiego do Opery Bałtyckiej do roli Macbetha. Wczoraj tj 5 lutego przeżyliśmy naprawdę wspaniały spektakl i to głównie dzięki głównemu bohaterowi, który wspaniałym śpiewem i fenomenalnym aktorstwem wywoływał ciarki na ciele ( szczególnie w scenie z wiedżmami i przepięknie zaśpiewanej arii pod krzyżem). Pamiętamy ten spektakl z premiery, ale z Panem Zalasińskim jakoś odżył. Wspaniałe finały!!! Pozostali soliści również jakoś lepiej niż na premierze. Pozdrowienia dla chóru. Orkiestra pod Wojciechowski brzmiała dobrze, ale jak na mój gust trochę za głośno i za szeroko. Zabrakło zróżnicowania i lekkości, która u Verdiego szczególnie jest wskazana.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

2 bilety odsprzedam

Podwójne zaproszenie na spektakl "Makbet" 8 lutego 19.00, odsprzedam za 50pln (zaproszenie wygrane w konkursie- zapraszam- kto pierwszy ten lepszy!). Tel. 666 724 775

Katarzyna Holysz-wspaniala Lady Macbeth

Dziękujemy serdecznie dyrekcji, ze po dłuższym czasie nieobecności, udało się zaprosić Pania Holysz do Opery Bałtyckiej do roli Lady Macbeth. Wczoraj tj 5 lutego przeżyliśmy naprawdę wspaniały spektakl i to głównie dzięki głównej bohaterce, która wspaniałym śpiewem i fenomenalnym aktorstwem wywoływała ciarki na ciele ( szczególnie w przepięknie zaśpiewanej arii pod krzyżem). Pamiętamy ten spektakl z premiery,ktory jakoś odżył. Wspaniałe finały!!! Pozostali soliści również jakoś lepiej niż na premierze. Pozdrowienia dla chóru. Orkiestra pod Wojciechowskim brzmiała swietnie, jak na mój gust . Grala i z lekkościa, która u Verdiego szczególnie jest wskazana.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

ależ się komuś nudzi w nocy... toż to szok :D

wojna gwiazd

Gwiazdeczek raczej

Gwiazdeczek raczej:-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ojojoj!

Miłosierne, katolickie społeczeństwo nasze! W łyżce wody sąsiada by utopili, a potem do kościoła pobiegli i jeszcze za spokój jego duszy na tacę dali.
Ludzie, nie siejcie tym jadem na prawo i lewo. Cieszcie się,że żyjecie i dzieci zdrowe macie. A tymczasem nawet obcowanie z muzyką jest dla Was powodem do wylewania żali i frustracji. Nikomu z nas się nie przelewa, każdy ma swoje problemy. Szukajmy w życiu miłych i pięknych chwil i cieszmy się nimi, a nie psioczmy na wszystkich i wszystko dookoła.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

powyższa "wojna gwiazd" była trochę subtelniejsza niż Twoje ojojoj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

rety ! znowu ta klapa !

może już dosyć? dajcie coś innego

rety

znowu maruda:) Może już dosyć? Napisałbyś coś innego...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

co robi administracja w czasie pracy-

administracja w czasie pracy zapełnia forum pozytywnymi komentarzami wiec proszę-Under się z naszego forum !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

a tu babol:)

Under z chóru, z sopranów nawet:) Prawie da się zidentyfikować... I już byłam po pracy.

Makbet

Spektakl bardzo udany do IV aktu, w którym pojawiaja sie symbole solidarnościowe. Nie bardzo wiem po co. Zepsuły ogólne wrażenie z przedstawienia i nie tylko mnie wprawiły w zdumienie

mam podobne odczucie

właśnie wróciłem ze spektaklu. solidarność i stoczniowcy zupełnie zniszczyli zbudowaną wcześniej atmosferę.

BYłAM

DAWNO NIE BYŁAM W OPERZE, WOLĘ KONCERTY SYMFONICZNE ALE PANI HOLYSZ ZGADZAM SIE Z WIELOMA gra pięknie, głos dobry, pan Zalasinski wspaniały głos a przedstawienie poruszające, wyreżyserowane z sensem, dla mnie dobre .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Znakomity spektal

Dawno nie widziałem i nie słyszałem w OB czegoś równie dobrze wykonanego jak spektakl Makbeta 12.02.2013. Znakomiita, żeby nie powiedzieć rewelacyjna orkiestra. Świetni solisci. Wielkie brawa i podziękowanie. Jeżeli miałbym na coś narzekać to może na trochę odstającą od całości pracę chóru, który w tej operze powinien odgrywać pierwszoplanową rolę. W partiach opisowych zabrakło trochę miękkości i precyzji (a przydałoby się nawet wyrafinowanie). Ale niedostateczek niewielki nie rzutujący prawie na całość. Bravo i jeszcze raz dzięki.

Holysz na Polske i wszystko jasne: nieczysto i bez zdobienia-siermięga w czystym wydaniu...

:-))))

Ah, te "koleżanki" :-) !!!! U nas w biurze jest tak samo !!! Pani Katarzyno, prosze sie nie przejmować !!! I tak wszyscy wiedzą, ze jest Pani najlepsza !!! A w Operze Bałtyckiej ma Pani swoja publiczność, która Panią uwielbia !!! :-)

świetny spektakl,

długie brawa na stojąco i zasłużone bo wszyscy dzisiaj spisali się na medal. Brawo !!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Dlaczego nie lecimy do gwiazd (13 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Dlaczego nie lecimy do gwiazd . PREMIERA - "DLACZEGO NIE LECIMY DO...

Próby Józefa K. (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Próby Józefa K. . Teatr Stajnia Pegaza, Gdynia Próby Józefa K. wg...

Zemsta nietoperza (27 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Zemsta nietoperza . "Zemsta nietoperza" Fundacja KULTURA.TERAZ! planuje...