Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

Rozpakowane :-)
MRtusia – 11.11. – chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm – ZASPA – cc
Aniak;) - 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew – 26.11. (05.12) – dziewczynka Hania, 2920g – UK – cc
Asienkaj - 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj - 01.12. (12.12.) - chłopczyk, 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 - 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus - 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) - 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 - 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 - 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 52cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka - 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Michalowa - 08.12 - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 - 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa - 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Maja - 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 - 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
sylwia80-12.12(04.12)-chłopczyk Filipek 3820g,57cm godz 17:35
mamka - 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen- 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
LidkaJ-15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 - 16.12 (11.12) - chłopczyk, cc
Ania-Gd - 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
BlueBell - 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC

Dwupaki ;-)

Anula78 -06.12-chłopczyk
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra - WEJHEROWO
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś - ZASPA
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola - WEJHEROWO
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Kulkaa - 31.12 - dziewczynka Zuzia - ZASPA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

Dagmarka nasz też nie chiał wcześniej smoczka, ale teraz widać ewidentnie że go uspokaja, bo wcześniej to właśnie chcialby cały cały czas wisiec na piersi, a tak, leży spokojnie i sobie ciamka, taki silny odruch ssania, ale jeszcze przed wczoraj pluł smoczkiem.

u mnie nadal nic hehe:)

Wczoraj kupilam nowy numer Mamo to ja, jest tam o lekach dla dzieci, o mleku, jest tez cos o kozim. i jeszcze kilka innych fajnych aktykulow:)

My juz jakiś czas temu próbowaliśmy dać smoczka jak sie kolki zaczęły ale było tylko gorzej, mała sie denerwowała ze sie jej cos do buzi wkłada co nie jest cycusiem i wypluwałam od razu, wiec na razie zrezygnowaliśmy.

Chociaż właściwie to nie wiem czy smoczek ma jakieś znaczenie w rozwoju dziecka? czy to tylko jest taki uspokajacz

ja niestety wybieram się dzisiaj z małym do pediatry już nie mogę tego słuchać ciągle jęczy i w nocy i w dzień nie wiem już jak mam mu pomóc pręży się krzyczy tak jakby chciał zrobić kupę i nie mógł szkoda mi go niech chociaż lekarz go obejrzy może coś innego mu dolega.

Witam
ja daję smoczek mój mały bez smoka spędzałby cały czas przy piersi

My jak narazie nie mieliśmy potrzeby dawania smoczka, ale nie wiadomo jak to będzie później, na wszelki wypadek w szufladzie leżą dwa.

a mam do Was pytanko - taka mini ankieta - czy Wasze maluchy używają smoczka.

Ja mam mieszane odczucia, niby nie chcę smoczka, ale z drugiej strony jak ma mu pomóc.

Dzisiaj pierwszy raz Staś wziął smoczek do buzi i z nim zasnął.

co do lini na brzuchu - też mam, ale zejdzie - po pierwszej ciąży też zeszła, a co do do karmienia to jeszcze raz napiszę dlaczego tak robię.

Chodzi o to że jeżeli dziecko napije się z jednej piersi i szybko chce pic ponownie to raczej oznacza, że wypiło tylko mleko pierwszej fazy, a mleka drugiej fazy - czyli jedzonka ( tego z tłuszczem) zjadło bardzo mało, dlatego dokarmiam jeszcze raz wtedy z tej samej piersi. Ja też patrzę na czas jedzenia i czasami je przez 6 minut i najada sie na 3 godziny i wtedy dostaje z drugiej, bo druga jest już jak kamyk, a czasami je przez 6 minut i chce znów za godzinę i wtedy daję jeszcze raz tę samą. Bywa różnie i trzeba obserwować i dziecko i siebie. często jest też tak, że patrzę która pierś jest twardsza lub większa i z niej daję mleko.

Dzisiejsza nocka ok - tylko dwie przerwy w nocy jedna 1,5h a druga 1h.

teraz mały od 9:30 do 10:50 był aktywny, a teraz zasnął.

Jak się obudzi - karmienie i mykamy na spacerek.

No ja też mam taką suchą skórę że szok, wokół pępka nawet zaczęła się łuszczyć :( na całe ciało pomaga mi balsam Nivea taki granatowy, ale na brzuch stosuję balsam Oillan, narazie marne efekty, do tego Mustela i Cepan na rozstępy - również marnie to wygląda ale w sumie to jeszcze troszkę wcześnie na efekty.

Przedwczoraj kupiłam w Mama i Ja pas poporodowy - narazie miałam go raz przez 4 godziny, opina na maksa mam nadzieję, że będą tego efekty bo niezły flaczek mi został.

Wczoraj mąż zajął się małą a ja zrobiłam sobie "dzień piękności" :) - polecam Wam wszystkim, czuję się o niebo lepiej. Najpierw kąpiel, potem depilacja, nawilżanie, manicure, pedicure, fryzura - oj dawno się tak dobrze nie czułam, a zeszło mi tylko 2,5 godziny przez które mała akurat i tak spała więc mąż jej tylko doglądał :)

Wczoraj miałyśmy pierwsze werandowanie, dziś drugie - już się nie mogę doczekać pierwszego spacerku :)

Miłego dnia Dziewczyny, niech to słoneczko świeci jak najdłużej :)

Ja tez karmię raz z jednej a następne karmienie z drugiej.
Po karmieniu z piersi zostaje - taki "flaczek" takze wiem, ze jest opróżniona (pewnie nie do końca).
Brązową linię też mam, ale wiem , że w końcu zniknie, bo po pierwszej ciąży też zniknęła.
a brzuch teżmi wisi, używam tak jak Mar-chew żel poporodowy Musteli i licze na małą poprawę.

sbj..sprobuje twojego sposobu:) moze zadziala:)

sylwia ja wlasnie robie tak jak ty... ale wydaje mi sie ze przez to nie oprozniamy do konca piersi\
bo ja nie wiem, ale ja tego nie czuje ze juz sie skonczylo mleko w jednej persi:(

ja tez karmie na zmiane, chyba, ze młody chce jesc ponownie po godzinie - wtedy podaje jeszcze raz te sama piers zeby zjadl mleko a nie tylko sie napił, ale jesli minello juz 1,5h lub wiecej to podaje druga

Sylwia ta kreska może znikać nawet do pół roku :(

aniewa ja karmię raz z jednej piersi a następnym razem daję drugą i też wydaje mi się że mały nie wysysa do końca

Cześć
no ścisła dieta i trochę poprawy jest mały nie jęczy tak strasznie zobaczymy co będzie jutro a już miałam wybrać się z małym do lekarza
u mnie po ciąży skóra ok tylko ten okropny brzuch patrzeć na niego nie mogę u was też została taka brązowa linia? ohydna jest
co do krostek na szczęście nie zauważyłam u dzidzi

a jeszcze jedno: moze iglupie pytanie..ale ja nie znam odp.

skad wiecie ze dzidzia oproznia wam piers? niby mam karmic z jednej a jak oprozni to z drugiej... a ja karmie i tak na zmiane..ale dziecko chyba nie spija jej do konca bojak wycisne to leci jeszcze mleko :/

moją z kolei wysypało na klatce piersiowej - kilka krostek - ale nie wiem od czego... jeszcze rano ich nie było ;/
u mnie skóra na brzuchu tylko brzydka - a tak to mam taką samą jak przed ciążą - cały czas nawilżam oliwką...

Martusia dzięki za link...fanje piosenki..warto sobie przypomnieć i pospiewac malenstwu :p

ps. dziewczyny, czu u was po ciąży zmieniło się ciało, skóra?

rany..ja zawsze miałam skórę normalną wręcz delikatną...a teraz mamtak wysuszoną..na całym ciele...a na twarzy najbardziej..jak sobie zrobie makeup to brzydko widac wysusona skore po pudrem...
nawet codzienne balsamowanie nie pomaga:( znacie jakies sposoby na nawilzenie?

dzieki tez za wypowiedz co do witamminek.bo mi sie tez wydaje ze od czasu podawania wit k mojemu dziecko boili brzuszek..jest niespokojna i prezy sie:( musze ja odstawic i zobacze :)

Justa - caluski dla Oleńki.
Nie wiem zbyt dużo o tej chorobie. AZS to choroba ktora moze byc genetyczna , czyli może je odziedziczyc po rodzicach. związana jest z alegrią pokarmową i wymaga wielkiej staranności w nawilżaniu skory niemowlecia. Oleńkę może to drażnić i swedzić, może byc niespokojna.
Musisz stale nawilzać skorę, aby nie dopuscic do pęknięć skory.
Ja nie mialam tego kłopotu ze swoim starszym synkiem, ale kolezanka z tym walczyła.Widzialam popękane raczki jej synka i małe ranki.
Mam nadzieję, że Twoja Olenka wyjdzie z tego szybciutko i jej postac bedzie łagodna. No a Ty pewnie musisz obserwować co jesz :-((
Pozdrawiam

Inne tematy z forum

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (21 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...