Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Hej, niedawno dowiedziałam się, że po raz drugi zostanę mamą, wszystko wskazuje na to, że maluch pojawi się na świecie w połowie sierpnia. Jeżeli są tu jakieś mamy, które również spodziewają się dziecka w podobnym okresie, to serdecznie zapraszam do tego wątku, fajnie byłoby stworzyć swoistą grupę wsparcia ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witaj i się rozgościć

Dziewczyny a jakie wózki kupujecie lub macie? Coś wam wpadło w oko?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Koniecznie ja na prenatalnych też musiałam wyjść i dać dziecku porcje słodkości aby się obudził a później był odwrócony i nie chciał noska pokazać taki wstydliwy :-)

hej dziewczyny! dołączam do was:) termin mam na połowę sierpnia, pierwszy maluch :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie zaparcia. Ja biorę prenatal duo, i tam jest podwójna porcja żelaza. Ewidentnie mi nie służy. W pierwszej ciąży brałam inne i miały o połowę mniej. Muszę zmienić ale tak naprawdę to w ciąży konieczna jest suplementacja tylko witaminy d, jodu i kwasu foliowego i taksie zastanawiam czy nie brać poprostu osobno w odpowiednich dawkach. Sama od siebie dodalabym tylko kwasy dha. Szczególnie że w pierwszej ciąży nie miałam nawet tej fizjologicznej anemii i m poczucie że odżywiam się bardzo dobrze.

A cenowo to wszystkie te witaminy koło 45 zł wychodzą.

Dziękuję :) Zaparcia? Ja musiałam w pierwszej ciąży brać żelazo nic przyjemnego :/ Jakie bierzesz witaminy? Mi lekarz polecił Mama DHA, w pierwszej ciąży też je brałam, tylko cenowo nie wypadają one zbyt korzystnie.

Super. Gratulacje. Te prenatalne to taki kamien z serca.
A mi chyba nie służą witaminy które biorę. Mają za duzo żelaza. Muszę zmienić na coś z mniejszą ilością.

hej! moje badania wczoraj wyszyły ok., wszystkie parametry w normie, na chwilę obecną nie ma czym się martwić, porównywałam karty ciąży i córka miała identyczną przezierność karku. Posłuchałam wczoraj bicia serca :) Jeśli chodzi o płeć to nie było nawet prób podejścia do określenia, dziecko spało i nie chciało pokazać co tam chowa, przed następną wizytą muszę obowiązkowo zjeść coś słodkiego.

Re: Mamusie Lipiec-Sierpień 2020 :)

Termin mam na 14 sierpień

Ja sobie doczytałam bo lekarz na ostatniej wizycie powiedział mi że mam łożysko na tylniej ścianie bardzo nisko. I teraz mam stresa ze względu na możliwość że łożysko będzie przodujące.
Oczywiście to sobie sama doczytałam. Ale postanowiłam się pooszczedzac.

U mnie też się uspokoiło, brzuszek rośnie, wizyta w piątek już nie mogę się doczekać a za chwilę połówkowe :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczyny! Jak samopoczucie? Ja jutro wizytuje, już zaczynam się stresować, dobrze, że wizyta w ciągu dnia. Moja pierworodna mocno mnie przeczołgała dzisiejszej nocy, ona od urodzenia kiepsko śpi, kiedy skończyła 2 lata, zaczęło się poprawiać, a teraz znowu totalny regres, szalejący wiatr za oknem nie pomagał. Dzisiaj mam mega mdłości i dodatkowo jestem niewyspana :/

Cześć dziewczyny, ja też o wyprawce jeszcze nie myślę, a u mnie to już zaraz 18 tydzień... I lekarz mi powiedział, że na pewno będzie chłopiec, także szykuje nam się niezła ekipa.. bo dwóch już mam :) Też mam słabe ciśnienie i ogólnie jakoś słabiej się czuję, trochę też zaczęłam się martwić nocnymi a ostatnio nawet i dziennymi skurczami brzucha. Muszę pogadać o tym z moim lekarzem, bo temat skurczów na tak wczesnym etapie jest mi kompletnie nieznany i nie wiem czy to powód do zmartwienia czy to normalne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No mi po wczorajszym badaniu lekarz powiedział.ze jest bardzo.duzo prawdopodobieństwo dziewczynki. Więc teraz trzeba przekonać rodzinę i będzie Aleksandra

Moją pierworodna to Anna

Kurcze, weszłam w drugi trymestr i mi jakoś lżej.

Ola, i mi miło, bardzo miło!

Bumbox, byłoby pięknie i klasycznie, ta Aleksandra.
Ja też się nastawiam na dziewczynkę. Byłabym bardzo zdziwiona, gdyby wyszło, że chłopczyka noszę. Ale zobaczymy. :)

@Beznicka
tak, tak mam na imię - miło "poznać" imienniczkę, w dodatku w podobnej do mojej sytuacji :)

Z jednej strony tak, ale z drugiej babcia miała świetne życie a to maleństwo co się urodzi najprawdopodobniej będzie jedynym prawnukiem, którego nie pozna. Tak to traktuje jako dobra wyprawkę na życie i dobrego orędownika w niebie.

Ale za nim rozkminie na 4 strony to idę na USG, bo może wogle nie będzie tematu bo będzie chłopak.

Mamy czas na imiona.
Aleksandra to imię klasyczne, międzynarodowe, ma też inne zalety. Jednak już wkrótce może będziesz wolała dać imię tylko ze względu na drugą córeczkę a nie na kogokolwiek innego, choćby na babcię. :) Wiesz, nowi ludzi, nowe życie, nowe historie... to kusi a imion jest sporo do wyboru. :D
Ja dzisiaj byłam u lekarza. Zapytał tylko o moje samopoczucie, przepisał więcej progesteronu (mam brać do 16 tygodnia), na podstawie zdjęcia sprzed tygodnia potwierdził że krwiak się wchłania. Zakładam że to dobre wiadomości.
Uważam, i staram się myśleć pozytywnie, i już za bardzo nie wgłębiać.

Serdeczne pozdrowienia!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Beznicka dobrze że się trzymacie. To milczenie było przerażające!

Co do imienia Ola, to moja ukochana babcia miała tak na imię. Zmarła w maju i mam wrażenie że ta nasza wyczekana ciąża to właśnie jej sprawka. Dlatego jeśli będzie córka to chciałabym żeby miała na imię Aleksandra. Bardzo mi się to imię podoba.
Jest tylko jeden kłopot, córka brata mojego męża ma tak na imię. Jest dokładnie w wieku mojej córki i jest jej ukochaną kuzynka więc dużo czasu spędzamy razem.......
No zobaczymy, jak poznamy płeć to będziemy się głęboko zastanawiać.

U mnie bez jakichś zmian na gorsze a to już dobrze. Zażywam prolaktynę, nic się nie dzieje niepokojącego. Wizytę u lekarza mam dopiero jutro. Na razie wolałam więc nic nie pisać.
No, miałam też USG prenatalne i termin omówienia przez genetyka, widziałam dziecko, z nim jest OK co do tego, co można teraz wypatrzyć:), płci jeszcze nie znam.
U mnie to właśnie połowa 13 tygodnia.

Witam, Ola! Czy Ola to twoje imię? Jeśli tak, to jesteśmy imienniczkami.

Dowiedziałam się dziś od starszych i doświadczonych w rodzinie, że nagietek pomaga zapobiec poronieniu. Wiadomości z netu to potwierdzają. Zamierzam kupić i popijać, byle oczywiście nie przesadzić, jak z jakimikolwiek ziołami.

hej! ja tu po raz pierwszy ;) w każdym razie dzisiaj stuknęło mi równo 13 tygodni, więc zaczynam 14 :)

trochę przeraża mnie, że wszystkie dziewczyny tutaj tak szybko działają ;) ja nawet jeszcze nie myślę o wyprawce, wydawało mi się to dotąd za wcześnie. zresztą poza mężem, nikt jeszcze nic nie wie - zastanawiamy się, kiedy powiedzieć.

w każdym razie u mnie samopoczucie coraz lepsze, bo cały grudzień był, delikatnie mówiąc, średni ;) ciągle chciało mi się spać i generalnie niczego mi się nie chciało. w ciuchy jeszcze się mieszczę (mimo że odnoszę wrażenie, że strasznie przytyłam), ale powoli zaczyna być to coraz trudniejsze (dżinsy!). w piątek idę do lekarza z wynikami badań (krew + mocz) i chcę się podpytać o jakieś formy aktywności, które byłabym w stanie uskuteczniać po pracy :) z innych badań robiłam do tej pory tylko 2 badania USG - pierwsze zwykłe, takie niejako potwierdzające ciążę, i drugie - genetyczne. wszystko wygląda okej, więc nie zdecydowaliśmy się na dodatkowe badania.

i to chyba na tyle ;)

także bardzo mi miło i do "napisania"! :)

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...