Mamusie i dzieci wrzesień-październik 2011 *34*

????? - gwiazdeczka - CÓRKA
25.08 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA - Kaja - 3820g - 54cm - SN
25.08 - Lipuszka - Kliniczna - CÓRKA - Julia - 2765g - 51cm - SN
04.09 - czarna84 - Kartuzy -SYN - Dominik - 3150g - 53cm - SN
05.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek - 4165g - 59cm - SN
08.09 - ligia - CÓRKA
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Krystian - 3680g - 55cm - SN
10.09 - bladykot - Wejherowo - CÓRKA - Małgorzata - 3800g - 57cm - SN
14.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Olwia - 3550g - 54cm - SN
16.09 - Dżina - Zaspa - SYN - Mikołaj - 3420g - 56cm - CC
16.09 - leokadia2101 - Wojewódzki - SYN - 3680g - 56cm - SN
18.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jaś - 3330g - 55 cm -SN
22.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA - Aniela - 3480g - 59cm - SN
26.09 - izulucha - Londyn - CÓRKA - Nell - 3900g - ok.60cm - CC
27.09 - alicja_82 - Zaspa - CÓRKA - Natalia - 2960g - 52cm - CC
28.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA- Klara- 3240g - 55cm - SN
29.09 - marta29 - Wojewódzki - SYN - Gustaw - 4040g - 58cm - SN
30.09 - Monia Er - Redłowo -SYN - Cyprian - 4000g - 57cm - CC
01.10 - pieczenienatalia - Kliniczna - CÓRKA - Zofia - 4310g - 58cm - SN
01.10 - ewaaa42 - Zaspa - CÓRKA - Liliana - 3190g - 52cm - SN
02.10 - titina - Wejherowo - CÓRKA - Ida - 3420g - 58cm - SN
05.10 - tysiola - Dom - CÓRKA - Emilia - 3800g - SN
05.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś - 3200g - 54cm - SN
06.10 - @IzZzka@ - Wejherowo - CÓRKA - Lenka - 3920g -58cm- SN
07.10 - misiabela - Zaspa - SYN - Łukasz Kamil - 3300g - 54cm - SN
08.10 - eveline22- Wojewódzki-CÓRKA-Dominika-3900-57cm-CC
13.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA - Kinga - 2700g - 55cm - SN
13.10 - Ila85 - Kliniczna - CÓRKA - Nina - 3160g - 53cm - CC
15.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta - 3490g - 56cm - SN
18.10 - marta.gdansk - Zaspa - CÓRKA - 4000g - 56cm
20.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartosz - 4290g - 58cm - SN
23.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia- 4040g - 56cm - SN
24.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN - Piotr - 3850g - 56cm - SN
25.10 - Brzoskwinka 84 - Kliniczna - CÓRKA - Nadia - 3360g - 54 cm - SN
27.10 - haniag83 - Wejherowo- SYN - Szymon - 3750g -59cm - SN
02.11 - lilo - Kliniczna- SYN - Michał - 3630g -58 cm - CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie i dzieci wrzesień-październik 2011 *34*

My zdecydowaliśmy się na 6w1 plus pneumokoki i rota, wszystko było za jednym razem, 2 wkłucia plus rota w płynie, żadnych efektów ubocznych nie było, koszt to razem 800 zł. Wcześniej trochę poczytałam nt. szczepień, jak zawsze zdania są podzielone, popytałam też wszystkie znane mi młode mamy a na koniec znajomą pediatrę, która swoje dzieci też w taki sposób zaszczepiła. I cóż ... akurat wpłynęło becikowe, więc poszło na słuszny mam nadzieję cel ;)

My również już po spacerze, Cypis dosypia w wózku. Za radą Natalii udaliśmy się do Lidla po rajty w dinozaury i zabawkę Fisher Price - są 4 rodzaje, wszystko po 29,90 zł, na Mikołaja dla małego jak znalazł. Pogoda nie najlepsza więc odwiedziliśmy też inne miejsca zadaszone w tym Akpol, gdzie zakupiłam już pierwsze gwiazdkowe prezenty - zestawy "Mały doktor" dla córek mojego kuzynostwa.

Ja również piszę się na mikołajowe czapki, ale takie bez konieczności przeróbek - niestety, w przeciwieństwie do Natalii do przeróbek krawieckich mam dwie lewe ręce - więc dajcie znać gdzie można takowe nabyć. Fajne świąteczne bodziaki widziałam na razie tylko w Reserved.

Zosia miała 3 ukłucia + rota w płynie, na pneumokoki idziemy po 2tyg od ostatniego szczepiania, bo tak jak piszesz, nie robią na raz więcej ukłuć niż 3.

Dodam jeszcze, że efektów ubocznych nie zaobserwowałam żadnych.

~ Natalia - to Zosia ile zastrzyków dostała?

Lipuszka, Marta na razie śpi długo po tym szczepieniu. O tym zresztą uprzedziła nas pediatra. Mała waży już 4900 więc jest ok.
Zapytałam o te śluzowate i kleiste kupki i powiedziała, że przy piersi takie mogą być. Mogą również zdarzyć się zielone gdy dłużej zalegają w jelitach i to też nie jest nic złego. jeżeli przy tym nie ma innych niepokojących objawów to wszystko jak najbardziej okej.

Tak pisałam wcześniej, że biorę te szczepionki z NFZ, ale w końcu mąż namówił mnie na te skojarzone. Wybraliśmy 6w1. Ale na pneumokoki i rota nie szczepiłam. Nie chciałam jej od razu fundować wszystkiego za jednym razem. Poza tym w ogóle one do mnie nie przemawiają.

Pediatra zwróciła uwagę na dosyć sporą grudkę ropną po tym pierwszym szczepieniu. Węzłów nie ma powiększonych więc też w porzo. A jak 'Wasze' grudki po tym szczepieniu?
Jutro jak będzie pogoda to też wybierzemy się na spacer.

Zdecydowaliśmy się na skojarzone 5w1, pneumo i rota.
W przychodni na suchaninie ceny wyglądają tak: 5w1 (pentaxim) - 110zł, na pneumokoki (synflorix) - 230 i rota (rotarix) 310. Przypuszczam, że w innych przychodniach ceny wyglądają podobnie, albo zawsze można posprawdzać w aptekach. Jak patrzyłam w necie, to też wszędzie było podobnie, lub nawet drożej.
Jesteśmy po pierwszym szczepieniu 5w1 + rota, pneumo będzie od kolejnego szczepienia.
No cóż, mniej kłucia to mniej stresu dla mnie i dla małego. Po tym pierwszym szczepieniu nie żałuję - nie wiem czy bym zniosła jego płacz tyle razy.
Poza tym, jeśli planujesz szczepienie przeciw pneumokokom robić od razu (czyli w 2-3 miesiącu), to nie ma innego wyjścia, bo przy tych szczepionkach tradycyjnych pierwsze szczepienia to 3 kłucia. Pielęgniarka, która robiła zastrzyki mówiła, że więcej niż 3 zastrzyki się nie robi, więc pneumo by nam się zwyczajnie nie zmieściło.
A na pneumo nam zależy, bo prawdopodobnie mały trafi do żłobka jak będzie miał 6 miesięcy i nie chcemy ryzykować.

My wybraliśmy te z NFZ, bo zainwestowaliśmy w pneumokoki i rotawirusy.

Już po spacerze, znowu zrobiliśmy mega trasę :) suuper!
Mam nadzieję, że uda mi się zjeść obiad zanim ssak się obudzi.

Dziewczęta, muszę się na szczepienie zdecydować i waham się czy brać skojarzone czy te z NFZ. Napiszcie proszę jakie wybrałyście dla swoich Maluchów i dlaczego.
Będę wdzięczna również za info ile kosztuje skojarzona ?

Brzoskwinka nie mieliśmy wczoraj gości, wyjątkowo tą niedzielę całą spędziliśmy we trójkę

mały teraz zasnął, mam nadzieję, że pośpi chociaż 1,5 godzinki, ostatnio obudził się już po 45 minutach

tą czapkę mikołaja też planuje kupic żeby ubrac małego na święta, w ogóle to musimy się z małym wybrac na zakupy czapkowo - szalikowe, wczoraj mąż kupił Misiowi czapkę, szalik i rękawiczki, stwierdził, żę będą dobre, jak przyjechał do domu to się okazało, że rękawiczki pasują, ale... na mnie:) i musimy jechac z młodym i przymierzyc na miejscu

~ Eveline - pranie i tak trzeba robić, jedna rzecz mniej czy więcej to już bez różnicy, a pralka wcale tak dużo nie zużywa (Z. jakiś czas temu mierzył - dokładnie nie pamiętam, ale wiem, że byłam zaskoczona, że tak mało). Bardziej mnie zastanawia, co będzie z taką pieluchą z kupą, czy ją też się tak zwyczajnie pierze?
Komentarze ten sprzedawca ma same pozytywne, a sądzę, że ktoś by narzekał, gdyby pieluchy się okazały tragiczne... Poza tym, koszt nie taki wielki, może warto zaryzykować?

marta troche tanie te pieluchy,dobra pielucha eco kosztuje od 50zł w zwyz za sztukę,sama sie czaje na te pieluchy ale nie wiem czy nie wyjdzie drozej od pampersów,jednak pralka troche kilowatów zuzywa

Cześć dziewczyny :)
Spójrzcie na to: http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-eco-bobolider-kpl-z-wkladem-i1949940020.html
Czy któraś z Was ma/widziała/słyszała coś o tych pieluchach?
Rozważam czy sobie nie zamówić i sprawdzić. Względy ekonomiczne do mnie przemawiają i ekologiczne trochę też.

hej, hej!!

Jak tam po nocnej wichurze?? U nas zwiało stodołę.. tzn. dziadkom. Ale stara już była.. i tak dużo wytrzymała.
Łukaszek chyba przechodzi słynny skok rozwojowy. Maruda nieziemska.. zasnął o 24.. nawet pierś go nie uspokajała. A teraz chwilę poje, przyśnie na rękach i za chwilę znowu się budzi..

U nas z racji tego że ani prądu ani wody nie było, mąż zabrał mnie do Żukowa do teściów. Mat w przedszkolu a ja nawet wyjść nie mogę bo rano zapomnieliśy spakować stelaż.. K dowiezie mi go za 2 godziny..

ooo to ja tez tak zrobie jade po nia dzisiaj ;))

Dzieki Natalia!!!!

Udanego spacerku my tez zaraz wychodzimy ;)

Jakbym miala blizej to bym sie z wami wybrala, bo samemu o tak smutno, ale ja mieszkam na Matemblewie :( wiec daleko od Was.

Buziaki

my wychodzimy

Brzoskwinka
ja kupiłam zwykłą czapkę w rossmanie i teraz siedzę i ją zwężam do rozmiaru Zosi :)

no mi Zośka zasneła, wiec nie wiem kiedy się obudzi...

Natalia wiesz, ze my z Jula to wszedzie i zawsze na spacerki :D
Moja wlasnie zjadla i lezy w lozeczku i oglada karuzelke. Ja ide sie ubrac, zniose stelaz i mala musze przebrac bo jeszcze w spiochach wieczornych urzeduje:P No mysle, ze za jakies 30-35 minut wyjdziemy.
Jak wyjdziemy z domu zadzwonie.

a i pytanie do Ruminki gdzie zakupiłaś czapkę Świętego Mikołaja dla dzidziusia ?????

Chcę wraz z koleżanką wybrać się do firmy w której pracujemy i pomyslalam ze ta czapka bylaby fajnym pomyslem tym bardziej ze jedziemy 6 grudnia ;)

2 mikolajki by przyjechaly

A właśnie miałam się zapytać Was dziewczyny gdzie wyprawiacie chrzciny dla maluszków? W domu czy w restauracji ? Jeśli w restauracji to proszę napiszcie swoje propozycje w której.

Ja narazie znalazłam dwie i jestem prawie na jedną zdecydowana, ale może Wasze propozycje będę bardziej atrakcyjne.
Dzieki

Hey dziewczyny.

Jumelko to moja córcia też przeszła samą siebie bo spała 9 godzin zjadła i dalej śpi... nie chce zapeszac ale narazie to dziecko anioł.

Lilo a powiedz mi może mieliście wczoraj gości i mały mial za dużo bodźców? Bo zauwazylam ze moja jest mniej spokojna jak duzo ludzi jest wokól i wtedy uspokaja ją właśnie cyc....

Nasza córcia skończy jutro 5 tygodni a waży już 4400 ;) strasznie szybko nam rośnie ;)

Buziaki dla wszystkich maluszków.