Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

Tak się smutno w tamtym wątku zrobiło, że postanowiłam założyć nowy...

Link do starego: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpin-2011-23-t265651,1,16.html

LIPIEC
she_gd - 10 lipiec
PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
kasisyn - 5 sierpień
Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
mamasyna - 17 sierpień
kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
hokasia – 20 sierpień SYN
Tamara - 26 sierpień
Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
francess - 12 czerwca, syn PIOTR 4030g 58cm SN
lisiusowa - 17 czerwca, syn JAŚ 2490g 53cm CC
arisa6 - 26 czerwca, syn JAŚ 3400g 56cm SN
Marta - 27 czerwca,córka 4250g 54cm CC
Carool - 30 czerwca, syn, 3000g 54cm SN
mona_g - 01 lipiec, syn KUBUŚ 3600g 56cm SN
kulka_07 - 02 lipiec, córka 2700g 53cm SN
młodamamuśka - 05 lipiec, syn BARTOSZ
hania_m - 07 lipiec, syn MATEUSZ 3090g 51cm
monika – 09 lipiec, córka AMELIA 3160g 54 cm SN
annamaria836 – 10 lipiec, córka MARYSIA 3300g 56cm SN
kaska2308 - 10 lipiec, ŚP. Szymon 3150g 54 cm SN
aguseek - 11 lipiec, syn ADAM 3410g 54cm SN
dzdżi - 14 lipiec, córka ZUZANNA 3310g 54cm SN
Nikita987 - 15 lipca, córka NATALIA 3100g 51cm CC
kasiorek555 - 16 lipiec, syn DAMIAN 2900g 53 cm CC
ciezarowska- 17 lipiec, córka ALICJA 3610 g, 59 cm SN
iiikkkaaa - 18 lipiec, córka NINA 2480g 51cm SN
Kate - 19 lipiec, syn JAŚ
aniolqq - 20 lipiec, córka PAULINA 3830g 57 cm SN
donniczka- 21 lipiec, córka IGA 3160g, 53cm, CC
Kasia0606 - 23 lipiec, syn KRZYŚ 2620g 52cm CC
bruxa - 24 lipiec, syn JAŚ 3480g 56 cm CC
agusp - 27 lipiec, syn MIKOŁAJ 3030g 58 cm SN
wercia83 - 27 lipiec, syn MICHAŁ 3540g 51 cm SN
mata82 - 29 lipiec, córka ANTONINA MARIA 3840g 55cm SN
magda84 - 31 lipiec, syn NATANIEL 3640g 56 cm SN
Muszczek - 03 sierpień, syn KRZYŚ 4270g 61cm SN
weronikaxx - 03 sierpień, córka LENKA 3340g 55 cm SN
milka0928 - 08 sierpień, córka KLAUDYNKA 2860g 55cm SN
Tesula - 09 sierpień, córka JULIA 4000g 57cm CC
Kejt - 09 sierpień, córka LENA 4130g 58 cm SN
a_guniek - 10 sierpień, syn MARCEL
gosia_dim_ - 11 sierpień, syn WIKTOR 3515g 58cm SN
Mimi - 11 sierpień, córka POLA 4150g 55cm SN
umchi1 - 13 sierpień, syn DOMINIK 4060g 59cm SN
MissMarple - 20 sierpnia, córka HELENKA 3280g 56cm SN
Margola13 - 23 sierpnia, córka GABRYSIA 3490g 56cm CC
MamaFilipa - 28 sierpnia, córka OLA 3540g 55cm SN
MARKOWA - 30 sierpnia, córka ZUZIA 3400g 54cm SN

No cóż życie płynie dalej... ciekawe co u Maua_mama, chyba jest bardzo zajęta bo wcześniej dość mocno się tu udzielała a teraz cisza...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie i dzieciaczki lipiec-sierpień 2011 *24*

Witam. Przypominam o masażu brzuszków - nie wtedy jak jest kolka tylko w ciągu dnia, kiedy dziecko jest w dobrym humorze. Jak już ma kolkę, to położenie całej dłoni pomaga o ile mały chce leżeć na brzuszku a przy kolce to zła pozycja, lepiej mu się grzać w pionie na brzuchu, najchętniej u taty. U nas pomaga, po masażu albo w trakcie bączki wychodzą same i często potem jest kupa i mały nie męczy się wieczorem. Infacol nadal stoi nierozpakowany. Piszę chaotycznie, ale jestem bardzo zmęczona...
Walczymy dalej z alergią, tzn. wczoraj na próbę zjadłam jogurt naturalny i po paru karmieniach małemu wyszły krostki, czyli winowajca znany. Ech, a ja tak lubię jogurty, serki, mleko, twarogi.

czy to dziedziczne?

Dobra rada jeśli chodzi o lek. Pediatra powiedziała, że przy takich dolegliwościach ważne jest żeby lek był podawany regularnie. Czyli 3 razy dziennie po dwie pompki Lefaxu. I dopiero po tygodniu możemy weryfikować działanie. Na razie u nas jest postę w postaci czestrzych kupek, ale nocki dalej rwane.

Witam dziewczyny..
skorzystałyśmy z ładnej pogody w tym tygodniu,zrobiłam tyle kilometrów że nóg nie czuję,mała jest w wózku przeurocza..nawet jak nie śpi to patrzy się na słonia zamontowanego nad główką i spokojnie leży,niestety ten piękny tydzień musiało coś zepsuć.. nagle wczoraj mała zaczęła płakać,, nie z głodu nie z powodu kupki..no rozsadzał ją krzyk :( nie była od razu po karmieniu żeby to była kolka,poza tym kolki ona miała w dzień a ryczała późnym wieczorem.. w życiu tak się nie zachowywała aż się zanosiła z płaczu..nosiłam ją kilka razy coś tam jej się odbiło ale płakała dalej,dałam jej takie niemieckie kulki na ból brzuszka i po jakimś czasie się uspokoiła,ale dziś od rana to samo,znowu kulki i w końcu padła mi ze zmęczenia :( no tak źle jeszcze nie było.. sprawiło to że nie zawiozłam jej do mamy i tym samym nie poszłam do szkoły..masakra!
jeśli będzie się powtarzać sprowadzę sobie lek markowej może będzie szybszy od kulek ..

DELICOL

Witam wszystkie mamy. Wiem, że forum to może nie jest do załatwiania tego typu rzeczy ale może się komuś przyda a mi szkoda wyrzucić (dosyć droga rzecz niestety) Z góry przepraszam za zaśmiecenie.

Tytułowy delicol otworzony był 21.09 (zostały zatem 2 tygodnie), używany raptem 2 dni - oddam za np paczkę chusteczek nawilżanych Nivea Pure. Email do mnie katrybak@gmail.com

No właśnie ja też bardzo lubię Krzysia nosić bo wcale nie jest ciężko, a fajnie taki przytulony :) Ja go chyba z każdym dniem bardziej kocham :)

My mamy łóżeczko takie:
http://allegro.pl/baby-design-dream-lozeczko-turystyczne-2011-bon-i1831507810.html
zielone. Krzyś dobrze w nim spał, jest fajne, tylko trzeba było je porządnie wywietrzyć, bo strasznie śmierdziało na początku. Takie co wyglądają jak namioty mi się nie podobały :)

Nam sięę bardzo podobało, na spotkaniu był mój mąż aby pod czyimś nadzorem też przymierzył się do chusty.

Nasz wybór ze względów praktycznych padł na chustę tkaną bo Kuba waży już 6 kilko, więc elastyk na długo by nam nie starczył.

W kwestii kupna chusty tkanej to polecały mi dziewczyny NatiBaby i LennyLamb ze względu na powiedzmy akceptowalną cenę. Odradziły chutę tkaną Pentelki, bo jest kiepska, co innego elastyk - ponoć bardzo fajny jak za taką cenę.

Wczoraj przeszukałam Allegro i Chusty.info i nie znalazłam jakiejś specjalnej okazji na używane. ZXato zauważyłam że NatiBaby można na ich stronie kupić już za 189 zł, ale mają też dział okazji i ja kupiłam fajny wzór za 149 :) Powinnam w poniedziałek dostać :)

Odnośnie akcesoriów to widziałam że faajne cenowo ma Pentelka, osłonka polarkowa za 35 zł.

Może uda mi się podjechać jutro na spotkanie klubu na Orunii, przetestować wiązanie zanim dostanę swoją.

Powiem Wam, że jak zawiązałam Kubę to byłam w szoku że prawie nie czuję jego wagi :) Jemu też się podobało :) Zobaczymy jak pójdzie nam dalej :)

Dziewczyny musimy kupić łóżeczko turystyczne może macie jakiś sprawdzony model i możecie polecić?

No właśnie o coś takiego mi chodziło, dzięki Marta!

http://www.chicco.fr/ProdottiChicco/SchedaProdotto/tabid/578/art/00067590590000/Default.aspx

a tu piszą, że od urodzenia... dokładnie takie mam

ja mam nosidełko chicco. to jest takie podobne do plecaka (ale nosi się z przodu). jest tam wyjmowane usztywnienie dla młodszych dzieci. na pudełku jest napisane, że od 2miesięcy, w polskiej instrukcji, że od 6. moja córka ma 3 miesiące, mocno trzyma główkę, używam nosidełka jak muszę wyskoczyć do sklepu albo z psem na chwilę, a nie chce mi się wózka znosić. moje dziecię nienawidzi wózka od urodzenia, w nosidełku jest przeszczęsliwa.

aguseek

jest dokładnie tak jak napisała Kulka07, co do spotkań KK to oprócz Brzeźna są w Gdyni i w Rumi

co do chust to są elastyczne i tkane,
elastyczna jest do 9-10 kg i jest tylko jedno wiązanie (z przodu) i można w nim tak ułożyć maluszka aby go karmić - jest prostsza, bo najpierw wiążesz na sobie chustę, potem wkładasz maluszka elastyka można kupić juz za 55 PLN nowego a za 30 widziałam używane (Pętelka - ja mam taką jest ok) lepszą kupisz używaną za 70 - 100 PLN

tkaną wiążesz trzymając maluszka starcza do 30 kg jest droższa i często używana jest droższa od nowej (używana jest tzw złamana - jest miększa i łatwiej się wiąże)

co do producentów to z polskich jest LennyLamb i NatiBaby z zagranicznych np. girasoll, hoppeditz, lana - wejdź sobie na chusty.info tam możesz sobie o nich poczytać

Bruxa

z Twojego opisu wywnioskowałam, że mówimy o dwóch rodzajach nosidełek - bo wkładka dla noworodka to jest w takim nosidełku co się w ręku trzyma (coś jak fotelik samochodowy) a nosidło ergonomiczne to takie co jak chustę się wiąże i dziecko na plecach lub z przodu nosi

aguseek, tutaj wszystkie info o KK http://klubkangura.com.pl/trojmiasto

tak, nauczą Ciebie tam prawidłowo (czyli też bezpiecznie) wiązać chustę, choć nie są to spotkania warsztatowe. bezpłatne. ja chodzę do brzeźna - tam jest w ostatnie czwartki meisiąca. ale nam się wczoraj nie udało (a skzoa, poznałąbym monę-g :) ). nie umiem Ci polecić producenta chusty, ja mam hoppendiza - jeden z polecanych. chusta najlepiej tkana skośno-krzyżowo, 100% bawełna(nie znam się na elastykach!) . chustę możesz wiązać na tysiąc sposbów - wraz z chustą , kupujesz isntrukcję obsługi. i przód i tył i różne wiązania na przód itd itp. każda chusta tkana skośno-krzyżowo spełnia tę samą funkcję, czyli można ją wiązać na różne sposoby.
chusta jest bardzo fajna, ale nie ukrywajmy to też droga zabawa. koszt używanej chusty to najmnej 100 pln (przynajmniej ja nie widziałam taniej), nowa chusta to koszt od 200 w górę. za chwilę do chusty będziesz potrzebowała osłonkę (koszt ok. 200 pln) albo polar dla dwojga,albo golf dla dwojga (też koszt ok 200, 300 pln). potem kurtka zimowa dla dwojga (nowa to koszt 700 pln), chyba, że np miescisz się z pociechą w kurtkę męża, albo teraz wejdziesz w swoją kurtkę zimową ciążową - ja nie wchodzę z małą. albo moze masz poncho to na teraz ok, ale na zimę już raczej Wam będzie za zimno.
ja traktuję chustę jako substytut wózka. lubię mieć córkę tak bliziutko siebie. ale nie wiem, jak będzie zimą. skoro wydałam już 3000 pln na wózek, a teraz mam wydać ok 1000 pln na dodatki do chusty to trochę mi głupio :)

Markowa - za wózek się nie płaci. Chociaż tyle z polityki prorodzinnej ;)

Markowa, ja czasem jezdze autobusem i nigdy nie kupowalam biletu na wozek. Kiedys pamietam jak byla u mnie moja siostra i kupowalam w autobusie bilety, a ona byla z wozkiem i zapytalam kierowcy czy na wozek tez powinnam miec bilet, to mowil, ze nie. Mam nadzieje, ze od tamtej pory nic sie nie zmienilo, bo jak dotad nie mialam na wozek biletu.

Ja mam urwanie glowy, zalatwiam chrzest dla Mateusza w innym miescie i obecnie jestem u mamusi :)

Pytanko mam, czy w autobusach płacimy za wózek w gd?

Dziewczyny mam pytanie odnośnie tych chust, bo ja nie mam a wy tak piszecie że super sprawa że nabrałam ochoty do zapoznania się z tematem i może kupię sobie taką chustę :) Mam kilka pytań do was:

1. Gdzie i kiedy są spotkania tego klubu kangura?
2. Czy oni nauczą mnie tam wiązać bezpiecznie chustę?
3. Czy zajęcia są płatne?
4. Ile taka chusta kosztuje?
5. Gdzie moge ją kupić? Interesuje mnie tylko oryginalna bezpieczna chusta.
6. jakiej firmy polecacie takie chusty?
7. Na co powinnam zwracać uwagę odnośnie chusty przy zakupie?

Dodam że chciałabym aby była ona na tyle funkcjonalna abym mogła nosić synka w pozycji pionowej z przodu i z tyłu (później jak będzie większy). Chciałabym aby to była chusta w której mogę karmić piersią.

Bede wam wdzięczna za odpowiedź na moj pytania i jakieś linki fajnych chust :)

Mam pytanie dziewczyny a jak jest z sauna? Któraś ma doswiadczenia? Oczywiscie jezeli chodzi o karmienie piersia a sauna na roznych forach roznie sie wypowiadaja na ten temat:) ja duzo chodzilam przed ciaza a i w ciazy raz na 2 tygodnie bylam ale w ciazy chodzilam tylko na parowa bo na niej nizsza temperatura:)

Sara tak jak Kubuś ślini sie niczym buldog i wpycha rączki do buzi i jeszcze sie nie turla, ale jest na dobrej drodze :)

Hey,
my dzisiaj byliśmy na Klubie Kangura. Kubie bardzo się podobało więc włąsnie buszuję w internecie i poszukuję używanej chusty.

Kuba ma generalnie śliniotok, piąstki połyka w całości, no i jak złąpie pieluszkę czy przytulankę to też do buźki :)

Jeszcze nie zaliczył turlania, no ale na to przyjdzie czas. Powioli zaczyna łapać, bo jak leży na brzuszku to zarzuca jedną nogę bardzo do góry i na bo, no ale może na dniach mu coś z tego wyjdzie :D