Mamusie i maluchy marcowo - kwietniowe 2016 cz.11

Mamusie i dzieciaczki marcowo-kwietniowe (i nie tylko) 2016:

Elle - CÓRKA, 20.02.2016, 3500g i 55cm, SN, Redłowo
Wiola - SYN, 23.02.2016, 3450g i 53cm, CC, Zaspa
Ditha - CÓRKA, 28.02.2016, 2900g, SN, Kartuzy
Sensimilia - SYN, 01.03.2016, 3720g, 57cm, SN, Zaspa
Pauletta - CÓRKA, 02.03.2016, 3550g, 57cm, SN, Wejherowo
Monisia061 - CÓRKA, 04.03.2016, 3500g, 53cm, SN, Redłowo
Ania_85 - SYN, 05.03.2016, 4400g, 61cm, SN, Redłowo
Azja - CÓRKA, 08.03.2016, 3550g, 56cm, Wejherowo
Zielone jabłuszko - SYN, 11.03.2016, 3930g, 57cm, Kliniczna
Aniammmmm - SYN, 13.03.2016, 3300g, 55cm
PotrojnaMama - 15.03.2016, SYN - 3090g, CÓRKA - 2720g, CC, Wejherowo
Mor-ela - SYN, 19.03.2016, 3960g, 58cm, SN, Wojewódzki
Lala_la - SYN, 27.03.2016, 3890g, 57cm, SN, Zaspa
Słonko - SYN, 31.03.2016, 3600g, 54cm, SN, Redłowo
Iwo04 - CÓRKA, 02.04.2016, 3160g, SN, Kliniczna
Dumelek - CÓRKA, 04.04.2016, 3300g, 51 cm, CC, Zaspa
OlaOla - CÓRKA, 05.04.2016, 2750g, 52cm, SN, Wojewódzki
Nulka - SYN, 6.04.2016, 3500g, 55cm, SN, Zaspa
Elkasiwa78 - SYN, 8.04.2016, 3740g, 57cm, SN, Wojewódzki
Mollly - CÓRKA, 13.04.2016, 3600g, 56cm, SN, Wejherowo
Susanna - CÓRKA, 14.04.2016, 3670g, 56cm, SN, Kliniczna
Szpileczka - CÓRKA, 15.04.2016, 3215g, 55cm, SN, Kliniczna
Stop.kropka - CÓRKA, 17.04.2016, 3450g, 56cm, SN, Kliniczna
Lenaa86 - CÓRKA, 21.04.2016, 3930g, 56cm, SN,
Kurczakowa - CÓRKA, 23.04.2016, 3740g, 56 cm, SN, Wejherowo
Sosi - CÓRKA, 1.05.2016, 3260g, 58cm, SN, Wejherowo

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-i-maluchy-marcowo-kwietniowe-2016-cz-10-t669003,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie i maluchy marcowo - kwietniowe 2016 cz.11

Ja smaruję czasem - kremem z serii egzema, bo młody ma taką trochę atopową wysuszoną skórkę. Mam też z Himalaya dla dzieci kosmetyki, ale jak dla mnie - za mocno pachną. Na dwór na Słońce smaruje filtrem 50, bo jak młody uśnie to mu robię fototerapię i wystawiam go na Słońce.

Moje dziecko nie umie "odjechać" ze zmęczenia. No chyba, że cały dzień nie śpi, to na koniec dnia przysypia przy cycu :P

Susanna - miłej rocznicy :)

Ja zaraz wychodzę na dwór - w końcu te deszcze sobie poszły, to można wyjść :) Byle młody nie płakał i dał pospacerować :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas też lepiej... Staramy się zachować schemat jeść, zabawa, sen. Trudno ją odkładać do łóżeczka bo płacze ale staram się być uparta... Dziś w nocy były tylko dwie pobudki o 1 i 5 więc nawet się wysłałam. U nas super sprawdza się mata edukacyjna, mała się bawi a później odjeżdża... Dzisiaj mamy rocznicę z Mężem więc zaraz zabieram się za szykowanie obiadu i reszty :) miłego i spokojnego dnia :)

Ja smaruje po kąpieli buzie ze wzgledu na trądzik lekarz kazał nawilżać emolientem. Na spacery nie smarowalam w lato planuje czyms z filtrem i zima na mroz. Ja to mysle ze im mniej tym lepiej.
Moj synek śpi około 13 h sprawdzalam na alikacji a dzis pierwsza drzemka o 15 ale spal ponad dwie godziny nie licze tych 10 minutowych po cycu.
Z usypianiem nie mamy duzych problemow ale usypiamy dopiero jak jest senny. W nocy plcze jak jest glodny karmie odkladam i od razu zasypia, gorzej jak trzeba zmienic pieluche bo to go bardzo rozbudza i musze polulac. Wczoraj spal 4 h w nocy to duzy sukces bo zeykle co 2,5 h domagal sie jedzenia, idzie ku lepszemu.

Rany, Mor-ela, rzeczywiście słabo :( To strasznie mało jak na takie malutkie dziecko.
My akurat miałyśmy całkiem niezły dzień. Malutka sporo dziś spała, nie było dużo płaczu, chociaż wzdęcia męczyły rano i wieczorem (wieczorem pomogło dopiero windi). Ale takie dni są zdecydowanie do przeżycia. Może debridat dopiero teraz zaczyna działać.
Kurczakowa, ja niestety mam gorsze doświadczenia z butelkami przy starszaku, nie chciałabym ryzykować. Co do smarowania, to ja nie smaruję niczym, nawet się nie zastanawiałam czy powinnam...

Dziewczyny a czym smarujecie buzie dzieciaczkow po kapieli i przed wyjsciem na spacer?

Moje dziecko zrezygnowało z drugiej drzemki w ciągu dnia. Czy tylko moje dziecko śpi 10h na dobę? :-(

stop kropka ja dokarmiam dziecko z butelki ok. 3 razy na dobe i mala od cyca sie nie odzwyczaiła, a wrecz przeciwnie, jak widzi ze rozpinam bluzke to od razu sie uspokaja.
bylismy dzisiaj u pediatry, Oliwka ładnie przybiera, waży juz 4200. Pepuszek zaklejony ale tylko na 5 dni (zmienilam jej pediatre, bo tamten u którego bylam na poczatku to mi sie nie podobał) i Pani nam powiedziala ze przepuchlina jest prawie niewidoczna i ten plasterek to tylko kosmetyczna sprawa. przy okazji dostalam skierowanie do kliniki w gdansku do okulisty. Jutro nas zapisze ( oczka niby lepiej, ale i tak sie czeka 2 tyg wiec w razie czego bedziemy juz czekac w kolejce)
na usg bioderek musimy isc prywatnie, bo na nfz musialabym czekan do listopada ha ha to jakis zart...
Mor-ela ja mała tez niestety z reguły usypiam na rekach ok 2h. w nocy troche lepiej ale tylko jak wezme ja do siebie do lozka i przytule to wtedy cała procedura trwa godzine. ale i tak narzekac nie moge bo nie placze za duzo i spi ok3h :)

Mor-ela, ja nawet nie mam ochoty tej próby robić, bo co mi to da? To ma tylko uspokoić pediatrę, że małej nie dolega nic więcej poza nietolerancją laktozy. Ale jak mamy gorsze dni, to bardzo mnie kusi, że skończyć kp. Starszaka karmiłam rok, pomimo problemów. Ale te problemy pojawiły się później i nie były tak nasilone. Teraz obiecałam sobie, że nic na siłę, ale minimum trzy miesiące chciałabym pokarmić, bo to jeszcze takie maleństwo. Także podziwiam cię, że tak się trzymasz. U mnie chyba jednak nie jest tak źle.

Stop.kropka - mój starszy synek też był/jest mega wymagający i nauczyłam się ogromnej cierpliwości przez to. Czasem nerwy puszczają, ale ja zawsze staram się myśleć pozytywnie, bo inaczej dawno bym się załamała. Prawdopodobnie przejdę się z młodym do neurologa jeszcze, bo drzemki 20-minutowe dają mi w kość. Moje dziecko jest nieodkładalne... nie usypia sam - noszę go nawet i 1,5 h zanim uśnie...
Nam pediatra mówiła, żeby tą nietolerancję obserwować, czyli robić co m-c badania. Jeszcze 5 lat temu nikt mi nie mówił, że dziecko może mieć nietolerancję laktozy. Z reguły dzieci z tego wyrastają. Jeśli po Nutramigenie będzie poprawa przestaniesz karmić piersią? Ja na razie zaciskam zęby i czekam na magiczny 3 m-c.

Mor-ela, nie wiem jak ty możesz tak spokojnie o tym pisać. Mimo wszystko taki spokój i optymizm prześwieca przez twoje posty :) Ale pewnie w realu wcale tak spokojnie nie jest...
Byłam dziś z młodą u lekarza. Lekarka potwierdziła, że ten wynik nietolerancji dosyć wysoki jest. Poleciał mi przejść na dwa dni na nutramigen, żeby potwierdzić, że to tylko nietolerancja laktozy, a nie coś więcej. Gdyby po nutramigenie nie było poprawy, wysyła do szpitala. Trochę się boję, że podanie butelki będzie drogą w jedną stronę. No i za bardzo nie widzę sensu takiej próby. Chociaż nie powiem, wizja przejścia na mieszankę i końca problemów jest kusząca. Ale córcia jest jeszcze takim maleństwem, chciałabym jeszcze pokarmić :( Tylko nie chcę tak męczyć jej ani siebie...

Moja uwielbia lezec na brzuszku ale tylko na moim i meza brzuchu i klatce. Jak ją klade na macie czy gdziekolwiek indziej to juz jej sie nie podoba. Tak wiec u nas lezy roznie czasem to i kilka godzin ale wtedy tez zasypia wiec sie nie liczy chyba taki czas :/ chociaz z drugiej strony glowke podnosi do 90 stopni z pozycji na brzuszku i trzymana na rekach trzyma sztywno glowke przez jakis tam krotki czas wiec mysle ze rozwija sie prawidłowo.

Hej u mnie niedziela idealna moglam zapomniec ze mam malucha taki byl grzeczny. Ciemieniucha powoli znika mam nadzieje ze te dni placzu to efekt szczepionki i do kolejnej bedzie dobrze.
Szpileczka dobrze ze konsultujesz z drugim lekarzem moze to usztywnienienie bedzie potrzebne.
Dziewczyny jak czesto kladziecie dzieci na brzuszek moj strasznie protestuje i boje sie ze za krotko go tak ukladam.

Próbowałam chustowac i do nosiła pakować - na razie opór ;-) ja mam high-need baby chyba...

Dziekuje za slowa otuchy :* ja następnego dnia obudzilam sie juz z innym nastawieniem, bardzo bojowym do tego zeby zwalczyć dysplazje. Coreczka powoli jakby zaczynala sie przyzwyczajac do ortezy, chociaz teraz wymaga ode mnie piersi non stop. OdrZuciła nawet smoczka takze cycki mi odpadaja. Tym bardziej ze mala moze leżeć i jesc tylko ulozona na wznak wiec ja sie wokół niej gimnastykuje zeby jej jakos tego cycucha podac. Dzis w nocy niestety skońcZyło sie to obfitym krwawieniem bo sie zle zgralysmy a mala lapczywie ciagnela. Z dobrych rzeczy to malej lepiej teraz wychodza baczki o kupka bo ma tak rozlozone nozki ;) elle, dziekujw za cynk. Dzis dzwonilam do tego doktora, wizyta za 1.5 tygodnia. Ciekawe co on powie. Tak sobie mysle, kazda z nas ma niestety jakis problem z maluszkiem, jak nie kolki to pepuszki albo inne rzeczy. Dobrze jest sie tu wyplakac czasem a potem wrocic do dzidzi z lepszym nastawieniem :)

Mor-ela, racja, tylko że z mm można pokombinować, dobrać takie mleko, które będzie pasowało. A takie nerwowe karmienie piersią mnie po prostu wkurza. Ale się trzymam, jeszcze... A próbujesz swojego malucha nosić w chuście? U nas się sprawdza, młoda zazwyczaj się wycisza i nawet łatwiej robi kupę. Pewnie ta pozycja żabki jest dla niej dobra, no i masowanie brzuszka o brzuch noszącego, ciepełko itd.

Susanna, to fakt, u nas też jest jednak lepiej niż bez leków... Ale nadal mała miewa takie ataki, że płaczę razem z nią :( Za to jak ją nic nie boli, to jest po prostu aniołkiem.
Co do zawartości laktozy w mleku, to jest ona stała bez względu na czas karmienia. To zawartość białek i tłuszczów się zmienia. Więc odciągnięcie tego "pierwszego" mleka daje niewiele, może tylko tyle, że dziecko potrzebuje mniejszej objętości, żeby się najeść? Albo też mleko tak szybko nie płynie, więc łatwiej łykać. Ja wolę nie odciągać, bo i tak ciągle mam nadprodukcję. Rano, po dłuższych nocnych przerwach lewa pierś pęka w szwach.
Tu jest ładnie wyjaśniony problem: http://www.lllpolska.org/index.php/rzetelllne-informacje/117-nietolerancja-laktozy-a-karmienie-piersi
Także tę wtórną nietolerancję laktozy może wywoływać jakiś alergen w mleku matki. Tylko że dieta eliminacyjna jest prosta tylko w teorii :(

Stop.kropka - nie wiadomo czy po MM mała też by nie miała problemów z brzuszkiem ;-)
Mój malutek ryczy całe dnie, ale normują się noce. Dobre chociaż to ;-)

Stop kropka u nas też są lepsze i gorsze dni... Małą dalej meczy brzuch ale nie tak jak wcześniej, potrafi cały dzień być w miarę spokojna q wieczorem rwie się przy karmieniu i jest strasznie marudna... My dalej podajemy cały zestaw-debridat, espunisan, delicol i esentiale forte. Co mogę Ci doradzić to przed karmieniem spuszczaj trochę mleka, tą pierwszą fazę - w niej jest najwięcej laktozy. Ja nie zawsze to zrobię ale na dłuższą metę wydaje mi się że Młoda spokojniej je.

A u nas znowu rykliwe popołudnie :( Znów wzdęcia i problemy z kupą. Czuję się rozczarowana, bo ostatnie dwa dni mieliśmy takie spokojne... Susanna, a ty nadal podajesz Debridat? U nas było podobnie jak u was po pierwszych dawkach tego leku - mała spała jak anioł. Ale albo dziś się skończyło, albo trzeba cierpliwie poczekać na rezultaty.
Eh, powiem wam, że mam straszną ochotę rzucić to kp i podać małej butlę. I poszukać mleka, które jej będzie odpowiadać, może takie jest. A może to nie rozwiąże problemu, ale przynajmniej nikt mnie nie będzie ciągnął za sutki. Ale wzorem Mor-eli zagryzam zęby i czekam jeszcze dwa miesiące, może się poprawi. Poza tym żal by mi było trochę, bo z samym karmieniem problemów nie mamy, mała pięknie ssie, a mleko leje się strumieniami.

U nas na lekach ok, ale dziś skończył się delicol i widzę od razu że Mała czuję się gorzej, bardziej się męczy... Wczoraj mieliśmy gości i Julka pokazała klasę-pełen spokój ;) odkryłam też że uspokaja ją Mozart z pozytywki, dzięki niemu zasnela sama w łóżeczku. A i w ten weekend pierwszy raz leżała sama na macie edukacyjnej ponad godzinę i obserwowała :) jutro z rana lecę po delicol i wrócimy do normy mam nadzieję!
mor-ela trzymaj się cieplutko, będzie lepiej!
stop kropka my miałyśmy ponad 2 w teście na laktoze i lekarz mówiła że to dosc wysoki.
Szpileczka współczuję, ale wszystko dla dobra dzidzi, a czas szybko leci i zaraz będzie po wszystkim!