Mamusie kwietniowe 2014 (12)

No i mamy wreszcie komplet :)

Mamusie rozpakowane
1. Mirandaja 04.04/16.03 - Maksymilian - 2700g - Redłowo - cc
2. Kasia 08.04/22.03 - Lilianna - 3140g 50 cm - Redłowo - cc
3. Kasienkas 30.03/29.03 - Dominika 2960 g 52 cm - Kliniczna - cc
4. Ru.minka- 24.04/03.04 - Anna Rita - 2710g 55cm - Wejherowo - sn
5. anaju 10.04/25.03 - Alicja - 2760g 55cm - Zaspa - cc
6. Sara83 10.04/05.04 - Lena - ? ? - Kliniczna - sn
7. ag_86 11.04/09.04 - Fabian - 3445g 54cm - Kliniczna - sn
8. Agnieszka56 - 19.04/10.04 - Franek - 3500g 58 cm - Zaspa - sn
9. sharana - 12.04/13.04 - Sebastian - 3710g 53cm (57 bo źle zmierzyli:) - Kliniczna - sn
10. Domikaj - 15.04/13.04 - Iwo - 3290g 58 cm - Redłowo - sn
11. Majka2 - 20.04/? - ? - Kliniczna - sn
12. Blondynaaa - 08.04/16.04 - Kornelia - 4095g 55cm - Kliniczna - cc
13. SheIsLike - 11.04/12.04 - Jaś - 3590g 56cm - Zaspa - cc
14. Morelka - 20.04/19.04 - Laura - 3485g 56cm - Kliniczna - sn
15. Rahhel - 09.04/19.04 - Kornelia - 4150g 55cm - Wejherowo - sn
16. Osanna - 21.04/22.04 - Mateusz- 4330g 60cm - Zaspa - cc
17. Mattelka - 23.04/23.04 - Weronika - 3589g ? - Kliniczna - sn
18. Kaja - 30.04/27.04 - córka ? - 2865g 49cm - Kliniczna - sn
19. Drosera- 29.04/07.05 - Staś - ? ? - Redłowo - ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie kwietniowe 2014 (12)

Sharana ja brzuszek szybko zgubilam, na tyle,zeby nie bylo jakos widac,zostalo troszke na srodku tluszczyku,ale mysle,zejdzie bo sukcesywnie schodzi.Troche cwicze,ale wiecej sie obijam ;0 kilka dni cwize i 3 dni przerwy np.;p takze wiecej odpoczywania niz ruchu,ale jednak zasze cos. Po 6 tyg. od porodu waga byla juz jak przed ciaza natomiast teraz mam juz kolo 2 kg mniej niz przed ciaza.troche sie waha dlatego "mniej wiecej")

Jakis ciezki dzien dzis, co polozylam Anke to mi starsza obudzila skaczac biegajac ;p, nie uwiaze Jej , to dziecko ma tez prawo sie bawic,ale momentami juz sie wkurzalam ;/ Moja Mama zabrala Ja na wycieczke ,niewyspana bonie kladlam Jej w dzien (bo wstala o 10:30) i placzliwa jakas, jakis ma taki etap,ze jak cos JEj sie podoba( nawet jesli jest to cuchnaca przebieralnia na plazy , do ktorej wlazla i w ktorej jest pelno szkiel) to masakra zeby Ja wyciagnac, wrzask.
Mam nadzieje,ze z tego wyrosnie ;/

Oo to klopsik.Majka ważyła wczoraj 5940

Drosera wybacz, skopiowałam nie tę listę..

W czwartek idziemy na szczepienie, a w piątek na usg bioderek. Dziś minęło 6 tygodni od porodu i mały waży 5900g, mamy w domu wagę noworodkową więc sprawdzamy postępy, ciekawe co na to powie lekarka, mam nadzieje że nie zacznie panikować i wymyślać jak mu dawać mniej :/ Pączuś jest silny i już pojawił mu się kaloryferek na brzuszku ;) liczę bardzo że dzięki temu ominą nas kolki, jeszcze tego by brakowało. Nie mogę się wyspać, nawet odsypianie w dzień nie pomaga, ciągle się boję że starsza się rozchoruje i będzie siedziała w domu, bo wtedy po dwóch nocach będę nie do życia :/

Na tym etapie maluchy będą tak spały w dzień, na jakąś większą zmianę myślę że można liczyć dopiero po skończeniu 3 miesiąca. U nas mały śpi trochę dłużej jak położę się z nim do łóżka lub na spacerze, ale to też nie zawsze. Wczoraj np zasnął na półtorej godziny jak się trochę ochłodziło.

mirandaja mały w dzień w tym upale jest w samej pieluszce na naszej kołdrze w wietrzonym pokoju, nic chłodniejszego nie znalazłam. W nocy sam pajacyk i cienki kocyk, ale korci mnie żeby w nocy okno otwierać bo strasznie duszno jest.

Mattelka przy pierwszym dziecku też się krępowałam karmić w miejscu publicznym, na szczęście nie musiałam tego robić, bo córka zawsze była dokarmiana sztucznym więc po prostu brałam butelkę. Teraz niestety mały zmusił mnie do tego od początku :) zdziwiłam się bo nie czuję skrępowania, szukam po prostu jakiegoś spokojnego miejsca gdzie mało ludzi chodzi, 5 minut i jest najedzony na tyle że wytrzyma do następnego karmienia w domu.

Ru.minka brzuch mi prawie zszedł, zaczęłam wreszcie ćwiczyć i zostało jeszcze 6kg do zejścia. Nie jem za wiele nabiału, głównie ciągnie mnie do słodkiego, a to nie służy chudnięciu ;) problem mam z rozstępami, nie wiem jak sobie z nimi poradzić.

Ja daje Ani na zmiane bobotic i delicol. Delicol jest enzymem-laktaza,ktora pomaga trawic laktoze.
Bobotic i sab simplex ti ti samo, identyczny sklad, My po prostu przeliczylismy sobie i dajemy boboticu 7 kropli co okolo 4h.Mniejsza ilosc jest bez sensu.

U Nas chyba jest poprawa, dolaczylam delicol i obserwuje bo mi to wskazywalo na nieprzerabianie laktozy.
Domikaj Ile dawaliscie delicol-u? U Nas wysypka z twarzy zmniknela, chociaz nie wiem czy to byla po czyms co zjadlam czy brzuszkowo bo byla bardzo delikatna, drobne czerwone punkciki.

jesli chodzi o koperkowa ja pije zwykla ekspresowa, Ani tez dam slaba, jest tez hippa w torebkach nieslodzona,ale dla mnie to to samo co zwykla tylko 3 razy drozsza ;P kolezanka,farmaceutka te mowila zeby parzyc koper w torebkach bo po co dawac slodzona,teraz tylko kwestia czy torebki hipp-a czy zwykle. Ja dam zwykle ot slabiej zaparzone,a sama wrzucam koperkowa i rumiankowa.

Ja starszej do mleka modyfik.bebilonu zreszta, dosypywalam troszke kleiku,po 2 mies. i troche zageszczalo,(kukurydziany bezpieczniejszy)a po 4 mies.,juz przesypiala cale noce,nie budzila sie do jedzenia.

W tym tyg. bylismy na szcepieniu, masakra, Anka przybrala kolejny kilogram, pediatra zachwycona.

My jesteśmy na bebiko comfort.
do tej pory mała jadła 90 ml wody plus miarki i ładnie przybierała na wadze, z tym, że chciała jeść dość często bo co 2-2,5 godziny, a od dwóch dni przy ostatnim ważeniu odnotowaliśmy spadek wagi i widać że mała się nie najada, więc trzeba będzie zwiększyć dawkę bo z tego co niby jest na opakowaniu 2-3 miesiące 120 ml wody, ale znając jej możliwości to szybko będzie to za mało ;)

Wczoraj w nocy zjadła o 18.30, po 20 poszła spać i tak spała do ok 2, potem karmienie i sen do po 6.

A podgoda średnia się zrobiła... od ponad godziny burzowo, nawet grad padał... a jutro planowaliśmy wyjazd do mojej mamy, aby moja babcia poznała prawnuczkę :)

No i już wkrótce nasze święto :)
za każdym razem cieszy mnie fakt, że mała coraz bardziej już mnie kojarzy, reaguje na mój głos, uspokaja się, uśmiecha :) A oczy i buźkę ma jak te ludziki z kreskówek mangi ;)

Mirandaja jestesmy na bebilonie 1. Wiec powinna sie najada TEORETYCZNIE;-)
Ale dzieki za rade, do nastepnego karmienia dosyoie pol miareczki wie ej i zobacze czy dziala:-)

Ale sie pogoda skiepscila. Szok. Sloneczko mogloby wrocic jutro, ale z temperatura 22/3 w zupelnosci by wystarczylo nam i maluchom;-)

No to dziewczyny - te z nas ktore pierworodki - za dwa dni mamy nasze swieto po raz pierwszy:-D hurraaaa:-D

Chyba się pomyliłam, to chyba rumiankowa nie ma cukru :/

Domikaj herbatka HIPPa nie jest dosładzana, może spróbuj??

Mattelka unikam takiej sytuacji, bo jest to dla mnie krepujace. W szpitalu na pediatrczynym maz poprosil, aby wpuścili nas do pustego gabinetu nakarmić małego.

Wg mnie to w przychodniach dla dzieci, na izbie przyjęć. Oddziałów dziecięcych powinno być miejsce do karmienia, ale cóż....

Ruminka ja od tygodnia to już nawet chleba masłem nie smaruje, a kawę zabronili mi pić :(.... Od dwóch tygodni serów itp. Nie jem. Delicol stosowalam, ale zmienilismy na bibotic i czeksmy na sab simplex z Niemiec. Na razie poprawy nie widzę...

Wysypka się nie zmniejsza, a wzdęcia sa..... Najlepiej się sprawdza windi. Myślę, żeby kupic tez herbatke koperkowa, ale przeraża mnie fakt, ze jest dosladzana przez producenta.

a jak tam Wasze male brzuszki? Mi kolezanka polecila delicol i probujemy, Mialam nie jesc nabialu zupelnie i nie jesm praktycznie poza lekko maslem smarowanego chleba(wkoncu margaryna jeszcze gorsza) i mleka do kawy.

Mattelka mi sie raczej nie zdarza, a spacerze wrocilam pod blok i wsiadlam do auta i nakarmilam, natomiast raz jak bylam u gin.w szpitalu po pologu to faktycznie musiala karmic, byly same babki wiec ogolnie nie bylo zle, jesli chodzi o skrepowanie,poza tym ja mam troche tak,ze czuje sie jak maszynka do karmienia i tak stara sie to traktwac w takich miejscach zeby sie nie nakrecac bo jest to,badz co badz krepujace.
W kazdym razie polozylam Anke na kolanach, zarzucilam kocyk na moje plecy i spuscilam na kolana i w takim "namiociku" dalam Jej jesc, starajac sie zakryc i juz.

Ja przyznam, że unikam takich sytuacji w miare mozliwosci Jesli już musze to zakladam chustke a bluzke odchylam od góry

Jeszcze jedno jak sobie radzicie w karmieniu piersią w miejscach publicznych, Np.na spacerze,w przychodni zdrowia itp? Czy Was to krępuje czy nie macie z tym problemu

Nam też wczoraj minął miesiąc :) . Badanie bioderek mamy 6 czerwca,mam nadzieję że będzie ok. Weronisia spi w ciągu dnia po 3-4, czasem pięć godzin a w nocy budzi się co 1,5 lub co 2 h,tak wiec spania tez nie mamy chyba zacznę w dzien odsypiać. Ja też ubrałam pajaca bez bodzikow na noc bo ze mnie plynelo i z malej również zwlaszcza przy karmieniu. No i nabawiłam się kataru i bolącego gardla. Dziewczyny za dwa dni nasze święto :):):)

no to ja tak samo, ubrałam go w końcu w cienkiego pajaca. najchętniej bym go w samej pieluszce widziała, bo ja się rozpływam ;) ale niech się chłopak stopniowo przyzwyczai

u nas dzis po wizycie u ortopedy wyszło, że najbliższe 4 tygodnie mały musi chodzić w pieluszce frejki, dodatkowe grzanie będzie miał biedaczek

Jutro ok. 14.00 ma u nas już padać.

Mirandaja u nas w dzień tez było 27 stopni. Rozebralam małego do bodziaka i tak z nami siedział. Nie poszlismy tez na dwór, bo za gorąco.
A na noc, wywietrzylismy, wieczorem chłodniejsze powietrze... I małego ubralam w cienszego pajaca. Na poczatku nie przykrywalam, a teraz okrylam go pieluszką.

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...